Sentinţa penală Nr. 84

Hotărâre 84 din 05.05.2011


Dosar nr. 1203/201/2011 art. 209 C.p.

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

CALAFAT

SENTINŢA PENALĂ Nr. 84/2011

Şedinţa publică de la 05 Mai 2011

Completul compus din:

PREŞEDINTE Dorina Stoenescu

Grefier Marinela Zglimbea

Ministerul Public reprezentat de prim procuror Vasilica Chilom

de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat

*

Pe rol, soluţionarea acţiunii penale pusă în mişcare împotriva inculpaţilor  SN,  pentru săvârşirea infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. g,i C.p.,  art. 20 C.p. rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit.g, i C.p. aflate în concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p., IGB şi MCF, pentru art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a,g,i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. şi art. 99 şi urm. C.p.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns:  inculpatul SN arestat în altă cauză asistat de avocat CG, inculpaţii minori IGB şi MC asistaţi de avocat VP, părţile resp. civilmente IN şi MI, părţile civile I.I. Văcaru Nicolina Viorica, S.C. SMAN IMPEX SRL, SC MILAND SRL Calafat şi martorul MSO, lipsă fiind partea resp. civilmente GG, partea vătămată SC Empresario SRL Calafat, I.I. Bumbaru Robert, I.I. Popa Lavinia, I.I. Geoge Dăbuleanu Valentina, I.I. Dragnea Elena, I.I. Trandafir Natalia, martorii LD, CRA, DIŞ, MŞE, PŞD, CMA.

 Procedura completă.

S-a făcut referatul cauzei de  grefierul de şedinţă, după care inculpaţii au arătat că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Faţă de aceste declaraţii, instanţa a procedat la audierea inculpaţilor, s-au luat declaraţii părţilor vătămate prezente şi apreciindu-se cauza în stare de judecată s-a acordat cuvântul în fond.

Reprezentantul Parchetului, după ce a făcut o prezentare a stării de fapt şi o analiză a probelor administrate, a arătat că vinovăţia inculpaţilor este dovedită şi a solicitat condamnarea inculpatului SN la o pedeapsă privativă de libertate, condamnarea inculpaţilor minori la pedepse a căror executare să fie suspendată condiţionat şi obligarea inculpaţilor la cheltuieli judiciare şi la despăgubiri către părţile civile în măsura în care au fost dovedite.

S-a mai solicitat să se deducă din pedeapsa ce se va aplica inculpaţilor minori  reţinerea de 24 de ore şi arestul preventiv.

Părţile vătămate prezente, pe rând, au solicitat obligarea inculpaţilor la despăgubiri.

Avocat CG, pentru inculpatul SN, a solicitat ca la individualizarea pedepsei să se aibă în vedere poziţia sinceră a inculpatului şi să se facă aplicare prev. arrt. 320 ind.1 c.p.p.

Avocat VP, pentru inculpaţii IGB şi MCF, a solicitat să se aibă în vedere la individualizarea pedepsei faptul că inculpaţii sunt minori, că au dat dovadă de sinceritate şi să se facă aplicare prev. art. 320 ind. 1 c.p.p,. art. 81 şi 110 C.p.

Inculpaţii, pe rând, în ultimul cuvânt, regretă săvârşirea faptelor.

 

JUDECATA

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Calafat nr. 1538/16.03.2011, au fost trimişi în judecată penală inculpaţii  SN,  pentru săvârşirea infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. g, i C.p.,  art. 20 C.p. rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1, lit.g, i C.p. aflate în concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p., IGB şi MCF, pentru art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit. a, g, i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. şi art. 99 şi urm. C.p.

În fapt, s-a reţinut că în noaptea de 3/4.11.2010, după ce a consumat băuturi alcoolice, inculpatul SN s-a deplasat pe str. A.I Cuza din Calafat la salonul de cosmetică aparţinând SC Empresario SRL Calafat, a forţat cu mâna uşa de acces a salonului şi din interior a sustras mai multe produse cosmetice cauzând un prejudiciu de 1674 lei care a fost recuperat prin restituire.

În seara de 15.12.2010, inculpatul a hotărât din nou să sustragă bunuri de la magazinul aparţinând I.I. Bumbaru Robert.

În acest scop, după lăsarea întunericului, inculpatul s-a deplasat la magazin, a forţat zăvorul ce asigura obloanele din lemn ale uneia din ferestre, apoi a spart fereastra. Zgomotul produs  a fost sesizat de martorul  MSO care a anunţat telefonic pe LD.

Inculpaţii IGB şi MCF se cunosc de mai multă vreme şi au hotărât să comită furturi pe raza municipiului Calafat.

În noaptea de 17/18.10.2010, cei doi inculpaţi s-au deplasat la magazinul ce aparţinea părţii  vătămate I.I. Geoge Dăbuleanu Valentina, cu ajutorul unei răngi au forţat sistemul de închidere şi din magazin au sustras 66 pachete Cafea Elita, Fort, Iacobs, Fortuna, 71 pachete ţigări Marlborro, Kent, Viceroy, Pall Mall, Monkey, 9 sticle coniac Unirea, Cavador şi 2,8 kg cârnaţi, cauzând un prejudiciu de 1471,2 lei, care a fost recuperat în parte.

În realizarea aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale şi folosind acelaşi mod de operare au acţionat inculpaţii în noaptea de 20/21.12.2010 când au încercat să sustragă bunuri din magazinul aparţinând părţii vătămate I.I.Popa Elena Lavinia. Deşi au reuşit să rupă lacătele, inculpaţii nu au pătruns în interior întrucât uşa magazinului nu a cedat.

În noaptea de 23/24.12.2010, inculpaţii au pătruns în magazinul aparţinând părţii vătămată I.I. Dragnea Elena de unde au sustras 75 pachete ţigări diverse, o sticlă de coniac şi suma de 500 lei.

Prejudiciul produs a fost de 1334 lei şi nu a fost recuperat.

În noaptea de 28/29.12.2010 inculpaţii au forţat uşa magazinului ce aparţinea părţii vătămate I.I.Văcaru Nicolina Viorica însă nu au reuşit să pătrundă în  magazin întrucât sistemul de închidere nu a putut fi înlăturat.

În noaptea de 2/3.01.2011 inculpaţii au acţionat asupra sistemului de închidere al magazinului aparţinând SC Sman Impex SRL Calafat însă nu au reuşit să pătrundă în magazin.

În aceeaşi noapte, prin acelaşi mod de operare, inculpaţii au pătruns în magazinul părţii vătămată I.I. Trandafir Natalia, de unde au sustras bunuri în valoare de 2069 lei. Prejudiciul a fost acoperit parţial.

Inculpaţii şi-au continuat activitatea infracţională şi în noaptea de 6/7.01.2011 când au încercat să pătrundă în magazinul SC Miland SRL Calafat,fiind surprinşi de o patrulă a poliţiei.

Din probele administrate în faza de urmărire penală, şi anume declaraţiile martorilor  MSO, LD, CRA, DIS, MŞE, PSD şi CMA coroborate cu recunoaşterea inculpaţilor, instanţa a reţinut următoarele:

Cu toate că anterior SN a fost condamnat la mai multe pedepse în timpul minorităţii, a hotărât să persevereze în conduita infracţională.

Astfel, în noaptea de 3/4.11.2010 după ce a consumat băuturi alcoolice şi a devenit în stare de ebrietate, inculpatul s-a deplasat pe str. 1 Decembrie 1918 unde se află salonul de cosmetică Baby Nails aparţinând SC Empresario SRL Calafat pentru a sustrage bunuri. În acest scop, inculpatul a forţat cu mâinile uşa de acces a salonului ş până ce aceasta a cedat şi din interior a sustras mai multe produse pentru îngrijirea unghiilor, a pielii, instrumente folosite în aceea activitatea, cauzând un prejudiciu de 1674 lei, care a fost recuperat integral prin restituire.

Cu produsele sustrase din salon pe care le-a pus în sacoşe, inculpatul a plecat spre domiciliu , fiind surprins de o patrulă a poliţiei.

În seara de 15.12.2010, inculpatul a hotărât să sustragă bunuri de la magazinul părţii vătămate I.I. Bumbaru Robert.

In realizarea rezoluţiunii infracţionale, după lăsarea întunericului, inculpatul s-a deplasat la magazin, a forţat zăvorul ce asigura obloanele din lemn ale uneia din ferestre, apoi a spart fereastra. Zgomotul produs a fost sesizat de martorul MSO care recea spre casă şi văzând că inculpatul voia să pătrundă în magazin a anunţat-o pe partea vătămată şi pa martorul LD. Sosiţi la faţa locului, partea vătămată, martorul LD şi MSO au plecat în urmărirea inculpatului, l-au reţinut după care au sesizat organele de poliţie.

În drept, faptele inculpatului SN întrunesc conţinutul constitutiv al infr. prev. de art. 208 al.1, 209 al.1 lit,g, i c.p. şi art. 20 c.p., rap. la art. 208 alin.1, 209 alin.1,lit.g,i C.p. aflate în concurs real prev. de art. 33 lit.a C.p.

Inculpaţii IGB şi MCF se cunosc de mai mult timp şi profitând de faptul că familiile lor i-au scăpat de sub supraveghere, cei doi au hotărât să comită mai multe furturi pe raza municipiului Calafat, urmând să obţină bani din valorificarea bunurilor sustrase.

Împrejurările în care cei doi inculpaţi au hotărât să-şi pună în aplicare rezoluţiunea infracţională au fost favorizate şi de faptul că inculpatul IGB  era certat cu mama sa şi locuia într-o garsonieră închiriată împreună cu concubina lui GMA iar bunurile pe care le sustrăgeau urmau a fi aduse în această garsonieră.

În realizarea rezoluţiunii infracţionale, cei doi inculpaţi s-au deplasat în noaptea de 17/18.12.2010 pe str. Traian nr. 5 unde funcţionează magazinul aparţinând părţii vătămate I.I. GDV şi cu ajutorul unei răngi metalice au forţat sistemul de închidere, au pătruns în magazin de unde au sustras 66 pachete cafea Elita, Fort, Iacobs, Fortuna, 71 pachete ţigări Marlboro, Kent, Viceroy, Pall Mall, Monkei, 9 sticle coniac Unirea,  Cavador şi 2,8 kg cârnaţi.

Bunurile sustrase au fost puse în mai multe pungi luate din acelaşi magazin şi transportate în garsoniera unde inculpatul IGB locuia cu concubina lui.

Bunurile au fost împărţite între inculpaţi şi valorificate ulterior.

Prejudiciu produs a fost de 1471,2 lei, a fost recuperat parţial prin restituirea unor bunuri în valoare 35,5 lei.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 1400 lei reprezentând contravaloarea bunurilor nerestituite.

În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi prin acelaşi mod de operare au acţionat inculpaţii şi în noaptea de 20/21.12.2010, când au încercat să sustragă bunuri din  magazinul aparţinând părţii vătămate I.I. Popa Elena Lavinia situat in Calafat.

Deşi au reuşit să rupă lacătele ce asigura uşa magazinului, inculpaţii nu au pătruns în interior întrucât uşa nu a cedat.

Prin acelaşi mod de operare au acţionat inculpaţii şi în noaptea de 23/24.12.2010 când au pătruns în magazinul I.I. Dragea Elena de unde au sustras 75 pachete ţigări Kent, Pall Mall, Dunhill, Viceroy, o sticlă de coniac Coutoure şi suma de 500 lei. Şi aceste bunuri au fost duse de inculpaţi în garsoniera în care locuiau IGB şi concubina lui şi împărţite de cei doi.

Prejudiciul produs a fost de 1334 lei şi nu a fost recuperat iar partea vătămată s-a constituit parte civilă.

Continuându-şi activitatea infracţională, în noaptea de 28/29.12.2010 inculpaţii au forţat uşa magazinului aparţinând părţii vătămate I.I. Văcaru Niculina Viorica Cu toată stăruinţa, inculpaţii nu au reuşi să-şi ducă la capăt rezoluţiunea infracţională  întrucât sistemul de închidere al magazinului nu a putut fi înlăturat.

În noaptea de 2/3.01.2011, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, inculpaţii au acţionat asupra sistemului de închidere a magazinului aparţinând părţii vătămate SC Sman Impex SRL Calafat situat pe str. 1907.

Inculpaţii nu au reuşit să pătrundă în magazin, condiţii în care în noaptea respectivă s-au deplasat în zona Pieţei Calafat cu gândul să sustragă bunuri din alte magazine.

În aceeaşi noapte, prin folosirea aceluiaşi mod de operare, inculpaţii au pătruns în magazinul aparţinând părţii vătămate I.I. Trandafir Natalia de unde au sustras 10 brichete, 7 bricege, un cuţit de vânătoare, un dispozitiv antişoc, o cutie gumă mestecat, 60 pachete ţigări Kent, mai multe pachete ţigări Marlboro, Viceroy, Pall Mall, Dunhil, şi suma de 260 lei.

Bunurile sustrase au fost duse în garsoniera în care inculpatul IGB locuia cu concubina , au fost împărţite de inculpaţi şi vândute apoi lui PSD brichetele şi bricegele au rămas în garsonieră, iar în timpul cercetărilor au fost ridicate de organele de poliţie.

Prejudiciul produs a fost de 2069 lei şi a fost recuperat parţial, rămânând de recuperat bunuri în valoare de 1839 lei.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu contravaloarea bunurilor nerestituite.

În baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, cei doi şi-au continuat activitatea infracţională şi în noaptea de 6/7.01.2011 au încercat să pătrundă în magazinul SC Miland SRL Calafat. Folosind acelaşi mod de operare, cei doi inculpaţi au încercat să rupă sistemul de închidere al magazinului, moment în care au fost surprinşi de o patrulă a poliţiei.

În drept, faptele inculpatilor IGB şi MCF întrunesc conţinutul constitutiv al infr. prev. de art. 208 alin.1, 209 alin.1 lit.a,g,i C.p. cu aplic. art. 41 alin.2 c.p. şi art. 99 şi urm. C.p.

La stabilirea şi aplicarea pedepselor instanţa va avea în vedere gradul de pericol social al faptelor, poziţia sinceră a inculpaţilor pe timpul procesului penal, împrejurarea că IGB şi MCF sunt minori.

Se apreciază că o pedeapsă privativă de libertate pentru inculpatul SN şi pedepse a căror executare să fie suspendate condiţionat pentru inculpaţii IGB şi MCF sunt de natură să asigure prevenţia generală şi specială.

Din pedepsele aplicate inculpaţilor minori IGB şi MCF se va deduce reţinerea de 24 de ore de la 7.01.2011 la 8.01.2011 şi arestul preventiv de la 8.01.2011 dispus prin  încheierea nr. 1/8.01.2011 a Judecătoriei Calafat în baza căreia s-au emis mandatul de arestare preventivă nr. 1/2011 pentru IGB  şi mandatul de arestare preventivă nr. 2/2011 pentru MCF până la 11.01.2011, când Tribunalul Dolj prin încheierea nr. 3/2011 a respins propunerea privind arestarea preventivă formulată de parchet şi a instituit măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru IGB şi MCF.

Urmează să se constate prejudiciul acoperit către SC Empresario SRL Calafat, parţial acoperit către  I.I. Geoge Dăbuleanu Valentina şi I.I. Trandafir Natalia iar inculpaţii minori vor fi obligaţi, conform art. 1000 alin.2 cod civ. în solidar cu părinţii, la despăgubiri către II Geoge Dăbuleanu Valentina, II Dragnea Elena, II Trandafir Natalia.

Inculpaţii vor fi obligaţi la cheltuieli judiciare aşa cum prevede art. 191 c.p.p.

În conformitate cu art. 71 alin.2 C.p. se vor interzicere inculpaţilor drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a şi lit.b C.p. iar în conformitate cu arrt. 71 alin.5 c.p. se va dispoune suspendarea executării pedepsei accesorii pentru inculpaţii minori IGB şi MCF

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În  baza art. 208 alin. 1, 209  alin. 1 lit.  g, i  cod pen. cu aplic. art. 320 ind. 1 c.proc.pen.

 Condamnă pe inculpatul SN,  fără studii, fără ocupaţie, cunoscut cu antecedente penale, la 2 ani  închisoare  .

În baza art. 20 c.pen. rap. la art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit.  g, i cod pen. cu aplic. art. 320 ind. 1 c.proc.pen. condamnă pe inculpat la  1 an închisoare.

În baza art.33 lit. a , 34 lit. b cod penal dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de  2 ani  .

În baza art. 71 alin.2 C.pen.  interzice inculpatului  drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a  şi lit.b cod pen.

Constată prejudiciul acoperit.

Constată că inculpatul este arestat în altă cauză.

În  baza art. 208 alin. 1 , 209  alin. 1 lit . a, g, i  cod pen. cu aplic.  art. 41 alin. 2 c.pen., art  99 şi următ. c.pen. , art.320 ind. 1 c.p.pen.

Condamnă pe fiecare  dintre  inculpaţii: IGB, fără ocupaţie, absolvent a 8 clase, fără antecedente penale  şi MCF,  zis Căpăţînă, absolvent a 8 clase, fără ocupaţie, fără antecedente penale,  la câte 1 an închisoare.

În baza art. 81 şi 110 c.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe termenul  de încercare de 2 ani.

Atrage atenţia inculpaţilor  asupra consecinţelor  prev. de art. 83 c.pen.

În baza art. 71 alin.2 C.pen.  interzice inculpaţilor  drepturile prev. de art. 64 lit.a teza a II-a  şi lit.b cod pen. la împlinirea vârstei de 18 ani.

În baza art. 71 alin. 5 c.pen. dispune suspendarea  executării pedepsei accesorii.

Deduce din pedeapsa  aplicată  inculpaţilor  IGB şi MCF  reţinerea de 24 de ore de la 07.01.2011 la 08.01.2011  şi arestul preventiv de la 08.01.2011  la 11.01.2011.

Constată prejudiciul acoperit către SC Empresario SRL Calafat  şi parţial acoperit  către I.I. Geoge Dăbuleanu Valentina, I.I. Trandafir Natalia.

Obligă pe inculpaţii minori IGB şi MCF  în solidar şi în solidar cu părinţii la 1400 lei despăgubiri către I.I. Geoge Dăbuleanu Valentina, către I.I. Dragnea Elena,  la 1839 lei către I.I. Trandafir Natalia din Calafat,.

Obligă  pe  inculpatul SN la 1000 lei  cheltuieli judiciare către stat, din care 300 lei onorariu avocat oficiu către B.A. Calafat.

Obligă pe fiecare dintre inculpaţii IGB şi MCF, în solidar cu reprezentanţii legali, la câte 700 lei cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţă cu drept de recurs în termen de 10 zile de la  comunicare pentru inculpaţii minori, inculpatul arestat în altă cauză şi de la pronunţare pentru cele prezente.

Pronunţată în şedinţa publică de la 05 Mai 2011.

PREŞEDINTE, Grefier,

Dorina Stoenescu Marinela Zglimbea

D.S./VP/2 ex.

 16 Mai 2011