Contestaţie la executare. Caracterul cert al creanţei. Imposibilitatea compensării creanţelor în lipsa unei hotărâri judecătoreşti.
Potrivit disp. art. 379 al.1 C.p.c., urmărirea silită a bunurilor se poate face doar în temeiul unei creanţe certe, lichide şi exigibile. Astfel, existenţa unei creanţe care să îndeplinească anumite condiţii constituie premisa necesară declanşării procedurii execuţionale. Una din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o creanţă este aceea de a fi certă, Codul de procedură civilă arătând că o creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuţi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de el. Existenţa pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII a comercială a dosarului nr. 13104/2004 între aceleaşi părţi şi având ca obiect constatarea stingerii obligaţiei de plată a contestatoarei ori dispunerea compensării sumelor datorate reciproc nu este de natură să înlăture caracterul cert al creanţei, întrucât priveşte aspecte ulterioare naşterii creanţei ce se execută. Compensarea invocată de contestatoare nu este dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, în speţa de faţă neaflându-ne în situaţia unei compensaţii legale care să opereze în temeiul art. 1144 C.civ., întrucât creanţa invocată de către contestatoare nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege (certă, lichidă şi exigibilă). Instanţa supremă a stabilit posibilitatea compensării datoriilor reciproce ale celor două părţi, însă aceasta va opera numai după ce va fi admisă de către instanţa de fond căreia îi revine sarcina de a determina cuantumul celeilalte creanţe.
Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova la data de 05.04.2007, Asociaţia Agricolă A, a chemat în judecată intimata A. D. S. Bucureşti pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea în totalitate a actelor de executare efectuate în cadrul executării silite începute prin somaţia nr.52345/01.03.2007 având ca obiect titlul executoriu reprezentat de contractul de vânzare cumpărare acţiuni nr.39/21.09.2001, precum şi suspendarea executării silite , până la soluţionarea contestaţiei cu obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.
In motivarea acţiunii, contestatorul a arătat că la data de 21.09.2000 între ADS, în calitate de vânzător şi Asociaţia Agricolă A, în calitate de cumpărător, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr.39, contract având ca obiect înstrăinarea unui număr de 1.719.819 acţiuni deţinute la SC S.C. SA. Ulterior semnării acestui contract de vânzare-cumpărare de acţiuni, prin nota Ministerului Agriculturii Alimentaţiei şi Pădurilor nr.303/25.02.2003, se atestă existenţa unor datorii mult mai mari ale societăţii în cauză, respectiv 154.122.190.721 ROL.
După întocmirea contractului de vânzare-cumpărare Asociaţia Agricolă A. a avut posibilitatea să verifice bilanţul contabil, moment în care a constatat că sumele prezentate în caietul de sarcini sunt nereale şi mult mai mici decât cele înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii.
Prin notele MAAP-ADS nr.303/25.02.2003 şi nr.63290/19.12.2002, Agenţia Domeniilor Statului a recunoscut datoriile reale ale SC S.C. SA la plata perfectării contractului nr.39/21.09.2000 erau în cuantum de 154.122.190.721 ROL.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut în Decizia Comercială nr.3230/2004 că: „ pârâta ( ADS – cazul nostru) în calitate de instituţie publică implicată, (…) a confirmat că datoriile reale ale societăţii privatizate sunt de 154.122.190.721 ROL reprezentând o diferenţă de valoare necuprinsă în dosarul de prezentare şi documentare de privatizare în valoare de 80.307.190.721 ROL ”, iar „potrivit art.1144 Cod Civil compensaţia operează de drept, în puterea legii şi chiar când debitorii n-ar şti nimic despre aceasta, cele două datorii se sting reciproc în momentul când se găsesc existând deodată şi până la concurenţa cantităţilor respective”.
Admiţând recursul, Curtea a constatat că în speţă este incidentă compensarea, adică există datorii reciproce între Asociaţia Agricolă A şi ADS izvorâte din acelaşi titlu.
Instanţa de recurs a stabilit irevocabil următoarele aspecte : faptul că datoriile prezentate în documentele de privatizare erau cu 80.307.190.721 ROL mai mici decât datoriile reale; faptul că există creanţe reciproce între părţi izvorâte din contractul nr.39/2000 şi că între ele a operat compensarea, însă nu se pot stabili limitele compensării întrucât este necesară o expertiză contabilă.
Urmare a intervenţiei de drept a compensării legale, datoria subscrisei faţă de ADS a fost micşorată sau chiar stinsă în întregime. Ca urmare, creanţa invocată de ADS cu privire la debitul propriu-zis nu este certă. De asemenea, dată fiind această modificare a cuantumul creanţei, dobânzile nu au mai curs, sau au curs raportat la o creanţă mai mică, ceea ce face ca nici dobânzile să nu fie certe. Ca urmare, nici penalităţile nu sunt determinate cu certitudine, întrucât nu se cunoaşte valoarea la care se aplică.
În ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării silite, faţă de sumele extrem de mari pretinse de ADS prin comunicarea titlului executoriu, este evident faptul că în situaţia în care aceasta va continua contestatoarea ar fi grav şi iremediabil afectată, intrând în imposibilitate de plăţi.
În drept, contestatoarea îşi întemeiază acţiunea pe dispoziţiile art.399 şi următoarele Cod procedură civilă şi art. 403 Cod procedură civilă.
La data de 19.04.2007, intimata Agenţia Domeniilor Statului a depus la dosar întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei ca neîntemeiată şi a invocat excepţiile necompetenţei materiale a Judecătoriei Craiova, competentă fiind potrivit art. 9 OUG 51/1998 Curtea de Apel Bucureşti şi inadmisibilităţii contestaţiei la executare ca urmare a neîndeplinirii procedurii prealabile.
În şedinţa publică din 25.05.2007, instanţa a respins excepţiile necompetenţei materiale şi inadmisibilităţii ca neîntemeiate.
În şedinţa publică din 22.06.2007 instanţa a pus în discuţia părţilor excepţia tardivităţii formulării contestaţiei având în vedere disp. art. 401 C.p.c.
Faţă de înscrisul depus în şedinţa publică de către contestatoare instanţa constată că prezenta acţiune a fost formulată în termenul legal de 15 zile de la data comunicării şi va respinge excepţia invocată ca neîntemeiată.
Pe fondul cauzei, analizând actele şi lucrările dosarului cauzei, instanţa reţine următoarele:
La data de 21.09.2000, între Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, în calitate de vânzător, şi contestatoarea Asociaţia Agricolă A., în calitate de cumpărător, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 39, contract ce a avut ca obiect înstrăinarea unui număr de 1.719.819 acţiuni deţinute la SC S.C. SA, în schimbul unui preţ de 36.976.108.500 lei, preţ ce urma să fie plătit de cumpărător conform art. 5.1 şi 5.3 din contract, astfel cum a fost modificat de actele adiţionale ulterioare, respectiv din 23.10.2000, 27.12.2001, 20.03.2003.
Prin adresa nr. 52345/01.03.2007, intimata ADS, în calitate de creditoare a comunicat contestatoarei titlul executoriu şi somaţia de plată prin care solicită achitarea creanţei scadente în valoare de 5.928.287,23 lei (RON) şi 1.214.020 euro, în conformitate cu dispoziţiile OUG nr. 64/2005 coroborate cu dispoziţiile OUG nr. 51/1998 cu modificările şi completările ulterioare, creanţă izvorâtă din contractul de vânzare-cumpărare nr. 39/21.09.2000.
Potrivit disp. art. 379 al.1 C.p.c., urmărirea silită a bunurilor se poate face doar în temeiul unei creanţe certe, lichide şi exigibile. Astfel, existenţa unei creanţe care să îndeplinească anumite condiţii constituie premisa necesară declanşării procedurii execuţionale. Una din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o creanţă este aceea de a fi certă, Codul de procedură civilă arătând că o creanţa certă este aceea a cărei existenţă rezultă din însuţi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de el.
Instanţa apreciază că, creanţa ce se execută de către intimata ADS împotriva contestatoarei îndeplineşte condiţia caracterului cert, ea fiind recunoscută de către contestatoare care a solicitat compensarea acestei creanţe cu alte creanţe pe care le are împotriva intimatei debitoare. Acest aspect reieise din considerentele deciziei nr. 3230/2004 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie- Secţia Comercială, din notele nr. 63290/19.12.2002, nr. 20512/29.01.2003 ale Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor.
Existenţa pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII a comercială a dosarului nr. 13104/2004 între aceleaşi părţi şi având ca obiect constatarea stingerii obligaţiei de plată a contestatoarei ori dispunerea compensării sumelor datorate reciproc nu este de natură să înlăture caracterul cert al creanţei, întrucât priveşte aspecte ulterioare naşterii creanţei ce se execută.
Compensarea invocată de contestatoare nu este dispusă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, în speţa de faţă neaflându-ne în situaţia unei compensaţii legale care să opereze în temeiul art. 1144 C.civ., întrucât creanţa invocată de către contestatoare nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege (certă, lichidă şi exigibilă). Instanţa supremă a stabilit posibilitatea compensării datoriilor reciproce ale celor două părţi, însă aceasta va opera numai după ce va fi admisă de către instanţa de fond căreia îi revine sarcina de a determina cuantumul celeilalte creanţe.
În consecinţă, apreciind că executarea silită începută de către intimată împotriva contestatoarei este legală, respectând disp. OUG nr. 64/2005 coroborate cu dispoziţiile OUG nr. 51/1998 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale Codului de Procedură Civilă, instanţa urmează să respingă contestaţia de faţă ca neîntemeiată.
Curtea de Apel București
Contestaţie la executare. Înlăturarea măsurii expulzării. Momentul la care se poate formula contestaţia. Tardivitate
Tribunalul Argeș
contestaţie (Plângere) cu privire la măsurile asigurătorii
Judecătoria Caracal
Contestaţie la executare. Art.5221 Cod Procedură Penală. Rejudecarea unei persoane extrădate.
Judecătoria Lipova
Admitere contestație la executare
Tribunalul Tulcea
anularea Deciziei