Circulaţie rutieră

Sentinţă penală 366 din 20.09.2012


Dosar nr. 2141/260/2012

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA MOINEŞTI

SENTINŢA PENALĂ NR. 366

Şedinţa publică de la 20 Septembrie 2012

COMPLETUL DE JUDECATĂ CONSTITUIT DIN:

Asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele :

Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti nr.3357/P/2011 din 9.05.2012, s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului CA. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prevăzută de art.87 alin.l din O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, faptă constând în aceea că, in data de 22.11.2011, a condus pe drumurile publice autoturismul marca Dacia cu număr de Înmatriculare VS-74-MUM având in sânge o imbibatie alcoolică mai mare decât limita prevăzută de lege, respectiv 1,00 gr.%0.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la data de 18.05.2012 sub numărul 2141 /260/2012.

La termenul de judecată din data de 20.09.2012, inculpatul a solicitat aplicarea dispoziţiilor art.3201 Cod proc. pen., arătând că recunoaşte comiterea faptei pentru care a fost trimis in judecată şi doreşte ca judecarea cauzei să se facă doar in baza probelor administrate in cursul urmăririi penale, declaraţia scrisă a inculpatului in acest sens fiind ataşată la dosarul cauzei (fila....).

Faţă de declaraţia inculpatului, instanţa a constatat că in cauză sunt aplicabile prevederile art.3201 Cod proc. pen. şi a dispus ca judecarea cauzei să se facă in baza probelor administrate in cursul urmăririi penale, nemaiprocedând la efectuarea cercetării judecătoreşti.

Examinând ansamblul materialului probator administrat în cursul urmăririi penale şi ţinând seama de declaraţia inculpatului de recunoaştere a faptei, dată in cursul judecăţii, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

In data de 22.11.2011, in jurul orei 20,00, lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Bacău - Serviciul rutier au oprit in trafic pe DN12A, pe raza oraşului Comăneşti pentru control autoturismul marca Dacia cu număr de înmatriculare VS-74-MUM.

Cu ocazia controlului, organele de poliţie i-au solicitat conducătorului actele personale şi ale autovehiculului, insă acesta n-a prezentat decât certificatul de înmatriculare. In urma verificării in baza de date a I.P.J. , conducătorul autoturismului a fost identificat in persoana inculpatului CA..

întrucât emana halenă alcoolică, in prezenţa martorului asistent Avadanei Costică, inculpatul a fost supus testării cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,50 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Faţă de valoarea testării cu aparatul etilotest, inculpatul a fost condus la Spitalul Orăşenesc Comăneşti unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge.

Conform buletinului de analiză toxicologică alcoolemie nr.3234-3235/28.11.2011 emis de S.M.L. Bacău, la data depistării in trafic inculpatul avea o alcoolemie de 1,00 g %0 - proba I, respectiv 0,95 g %0, proba II

Fapta, astfel cum a fost reţinută de către instanţă este dovedită prin coroborarea următoarelor mijloace de probă:

- proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din data de 22.11.2011 (filele 4-5);

- buletin de analiză toxicologică alcoolemie nr. 3234-3235/28.11.2011 emis de S.M.L. Bacău şi drager mobile printer (filele 6-9);

- declaraţiile martorului A C (fila 10);

- declaraţiile inculpatului (fila 12).

Inculpatul a recunoscut comiterea faptei.

Fiind audiat in faza actelor premergătoare urmăririi penale, inculpatul a declarat că in data de 22.11.2011, in jurul orelor 16,00-17,00, aflându-se la domiciliul unui prieten din oraşul Comăneşti, a consumat cea 300-400 grame de alcool. La finalul vizitei, in jurul orei 20,00, s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia cu număr de înmatriculare VS-74-MUM, proprietatea socrului său şi a plecat spre domiciliu.

In timp ce se deplasa pe str. Republicii a fost oprit de un echipaj de poliţie rutieră. După stabilirea identităţii sale, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,50 mg/l alcool pur in aerul expirat. Apoi, a fost condus la Spitalul Orăşenesc Comăneşti unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge.

Martorul A C a declarat că, in data de 22.11.2011, in jurul orei 20,00, in timp ce conducea autoturismul cu nr. de înmatriculare pe str. Republicii din oraşul Comăneşti, a fost oprit de un echipaj de poliţie, solicitându-i-se să asiste la testarea unui conducător auto cu aparatul etilotest. Acesta a fost de acord şi a asistat la identificarea inculpatului care a declarat că se numeşte CA. şi la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,50 mg/l alcool pur in aerul expirat. De asemenea, martorul a mai precizat că a fost de faţă când inculpatul a declarat lucrătorilor de poliţie că inainte de a se urca la volan a consumat băuturi alcoolice la un prieten din Comăneşti.

In drept, fapta inculpatului CA. care, in data de 22.11.2011, in jurul orei 20,00, a condus pe DN 12A, pe raza localităţii Comăneşti, jud. Bacău autoturismul marca Dacia cu număr de Înmatriculare VS-74-MUM, având in sânge o imbibaţie alcoolică mai mare decât limita prevăzută de lege, respectiv 1,00 gr.%o- proba I, respectiv 0,95 g %0, proba II, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.87 alin.l din O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată.

Având in vedere că fapta există, constituie infracţiune şi a fost comisă cu vinovăţie de către inculpatul CA., în temeiul art.345 alin.2 din C.p.p. instanţa va dispune condamnarea inculpatului pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art. 87 alin.l din O.U.G. nr.195/2002, republicată.

La alegerea pedepsei ce se va aplica inculpatului, precum şi la individualizarea cuantumului acesteia, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare, prevăzute de art. 72 C pen., şi anume gradul de pericol social concret al faptei săvârşite, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune, datele ce caracterizează persoana inculpatului, dar şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Astfel, instanţa apreciază că infracţiunea reţinută in sarcina inculpatului, deşi este o infracţiune de pericol, prezintă un grad relativ ridicat de pericol social datorită riscului ridicat de producere a unor accidente de circulaţie existent in cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului.

Cu privire la persoana inculpatului, instanţa va avea in vedere faptul că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale şi in cursul procesului a avut o atitudine sinceră, astfel că instanţa va reţine in favoarea sa circumstanţele atenuante prevăzute la art.74 al.l lit.a,c Cod pen.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa apreciază că pentru atingerea scopului pedepsei prevăzute de art.52 din C.pen., va aplica inculpatului pedeapsa închisorii, al cărui minimul special, va fi redus cu o treime, conform art.3201 alin.7 Cod proc. pen. In urma reţinerii circumstanţelor atenuante, instanţa va cobori pedeapsa sub minimul special, in concret pedeapsa de 4 luni inchisoare.

In ceea ce priveşte pedeapsa accesorie, se reţine că natura faptei săvârşite conduce la concluzia unei nedemnităţi în exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a şi b din C.pen., cu excepţia dreptului de a alege.

Ţinând seama de faptul că inculpatul nu are antecedente penale, fiind la prima abatere de la prescripţiile normei penale, instanţa apreciază că reeducarea inculpatului şi reinserţia sa socială poate fi realizată şi fără executarea efectivă a pedepsei cu închisoarea. Astfel, conform art.81 C.pen., se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale, pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 4 luni.

Conform art.71 al. 5 din Cp. se va dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.359 alin.l Cod proc. pen., cu trimitere la art. 83 din C.pen. referitoare la revocarea beneficiului suspendării în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni.

Stabilindu-se culpa procesuală a inculpatului prin darea unei soluţii de condamnare, instanţa, în temeiul art.191 alin.l C.proc.pen., îl va obliga pe acesta la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat în cauză, in cuantum de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei reprezintă onorariul apărătorului din oficiu, in faza de judecată, ce va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei.