Furt

Sentinţă penală 429 din 16.10.2012


Judecătoria Moineşti  Sentinţa penală nr.429/16.10.2012

Prin Rechizitoriul nr. ... din data de ... al Parchetului de pe lângă Judecătoria ... s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor B. M., C. R., P. C. şi Ar. S., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal, constând în aceea că împreună au sustras un cupon de ţeava din patrimoniul SC ... SA cauzând un prejudiciu în valoare de 3274,42 lei, nerecuperat.

s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că la data de ... o echipă operativă a părţii civile s-a deplasat în zona din vecinătatea parcului nr. ... unde i-au găsit pe inculpaţi şi au fost efectuate cercetări asupra cuponului de conductă sustrasă, constatându-se că aceasta are lungimea de 10 metri şi că provenea de la o conductă aflată la aproximativ 100 metri de Parcul nr. ...

In urma cercetărilor a rezultat că în seara de 07.02.2012 cei patru s-au deplasat în zona Parcului nr. ... cu intenţia de sustrage fier vechi şi de a-1 comercializa. în zona respectivă au găsit un şanţ deja săpat din care ieşea un capăt de conductă aşa că în dimineaţa zile de 08.02.2012 au revenit la faţa locului şi au sustras o porţiune de 10 m din conductă şi au transportat-o cu ajutorul unui atelaj hipo aparţinând martorului C. V..

Cei patru au fost identificaţi şi conducta a fost predată părţii vătămate, iar aceasta s-a constituit parte civilă cu suma de 3274,42 lei reprezentând cheltuieli materiale şi manoperă.

In cursul cercetării judecătoreşti s-au prezentat toţi inculpaţii, iar B. M, A. S. şi C. R. au solicitat ca în cauză să se facă aplicarea prev. art. 320 Cod procedură penală şi inculpatul P. C. a recunoscut săvârşirea faptei.

Au fost audiaţi martorii din lucrări şi s-a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii Curteanu R. în sensul de a se aplica şi art. 37 lit. a Cod penal şi P. I. C. de a se aplica art. 37 lit. b Cod penal.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, pe cererea de schimbare a încadrării juridice şi pe fond, instanţa reţine următoarele:

In seara de 07.02.2012 cei patru inculpaţi s-au deplasat în zona parcului nr. ... unde se află amplasate conducte aparţinând părţii civile şi au sesizat un capăt de conductă ce se afla la suprafaţă, hotărându-se astfel să îl sustragă.

Deoarece era prea frig pentru a putea săpa după restul conductei şi a o scoate din pământ s-au hotărât să revină a doua zi.

6

Următoarea zi, pe data de ... s-au deplasat din nou în zonă, au săpat pentru a scoate conducta, au tăiat capătul ce fusese îngropat şi cu ajutorul unui atelaj hipo aparţinând martorului C. V. au transportat fierul acasă la inculpatul A. S., unde au fost descoperiţi de agenţii de securitate ai părţii civile.

Li s-a solicitat inculpaţilor să transporte înapoi bucata de conductă, după care au fost chemate la faţa locului şi organele de poliţie.

Se constată că inculpaţii se fac vinovaţi de săvârşirea faptei pentru care au fost trimişi în judecată şi cele reţinute de instanţă sunt susţinute de declaraţiile tuturor inculpaţilor, coroborate cu declaraţiile martorilor.

In drept, fapta inculpaţilor întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, faptă prev. şi ped. de art. 208 alin. 1- art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal.

Cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii C. R. şi P. I. C. va fi admisă având în vedere fişele de cazier ale celor doi inculpaţi, C. R. fiind condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an prin sentinţa penală nr. ... a cărei executare a fost suspendată condiţionat, iar inculpatul P. C. a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 6 luni prin nr. ... a Judecătoriei ...

în concluzie, în baza art. 334 Cod procedură penală se va dispune schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care a fost trimis în judecată inculpatul C. R. din art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal în art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal şi a faptei pentru care a fost trimis în judecată inculpatul P. I. C. din art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal în art. 208 alin. 1 raportat la art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.

De asemenea, în privinţa inculpaţilor care au solicitat ca în cauză să se facă aplicarea prev. art. 320] Cod procedură penală, cererea le va fi admisă având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege în acest sens.

La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpaţilor vor fi avute în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 Cod penal şi anume: gradul de pericol social al faptei, împrejurările concrete în care a fost comisă fapta, urmările produse sau care s-ar fi putut produce.

Vor mai fi avute în vedere lipsa antecedentelor penale în ce îl priveşte pe inculpatul B. M. şi atitudinea de recunoaştere şi de regret a faptei pentru ceilalţi inculpaţi, precum şi prejudiciul relativ redus cauzat prin faptă.

Pentru aceste considerente, în baza art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, art. 74 alin. 1 lit. a şi c Cod penal şi art. 76 lit. d Cod penal, va fi condamnat inculpatul B. M., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat la pedeapsa de 4 luni închisoare.

în baza art. 71 Cod penal se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

7

Apreciind că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia, în baza art. 81 Cod penal va suspenda condiţionat executarea acesteia pe o durată de 2 ani şi 4 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal.

Pentru aplicarea acestei măsuri, instanţa a avut în vedere comportarea sinceră a inculpatului în cursul procesului penal, faptul că recunoscut săvârşirea faptei şi că o regretă.

In consecinţă, îndreptarea inculpatului, în sensul conformării dispoziţiilor legii penale, se poate realiza şi fără privare de libertate.

In baza art. 359 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării.

In baza art. art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal, art. 320! Cod procedură penală, art. 74 alin. 1 lit. c Cod penal şi art. 76 lit. d Cod penal, va fi condamnat inculpatul C. R., pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat la pedeapsa de 6 luni închisoare.

In  baza  art. art.  83 alin. 1 Cod  penal,  se  va  revoca  suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare aplicată prin sentinţa penală ... de Judecătoria ... în dosarul nr. ..., rămasă definitivă prin nerecurare. In baza art. 83 alin. 1 teza ultimă Cod penal se va dispune executarea alături de pedeapsa de 1 an a pedepsei aplicată prin prezenta. Inculpatul va executa 1 an şi 6 luni închisoare.

I se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1, lit. a teza a Il-a şi b Cod penal, în condiţiile şi pe durata art. 71 alin. 2 Cod penal.

In baza art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, art. 74 alin. 1 lit. c Cod penal şi art. 76 lit. c Cod penal, va condamna pe inculpatul P. I. C. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, la pedeapsa de 6 luni închisoare.

In baza art. 83 alin. 1 Cod penal, se va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală ... de Judecătoria ... în dosarul nr. ..., rămasă definitivă prin neapelare.

In baza art. 83 alin. 1 teza ultimă Cod penal se va dispune executarea alături de pedeapsa de 1 an a pedepsei aplicată prin prezenta. Inculpatul va executa 1 an închisoare.

I se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1, lit. a teza a Il-a şi b Cod penal, în condiţiile şi pe durata art. 71 alin. 2 Cod penal.

In baza art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 320 Cod procedură penală, art. 74 alin. 1 lit c Cod penal şi art. 76 lit. d Cod penal, va fi condamnat inculpatul A. S. pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat la pedeapsa de 4 luni închisoare.

In baza art. 71 Cod penal i se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

8

Apreciind că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia, în baza art. 81 Cod penal va suspenda condiţionat executarea acesteia pe o durată de 2 ani şi 4 luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal.

Pentru aplicarea acestei măsuri, instanţa a avut în vedere comportarea sinceră a inculpatului în cursul procesului penal, faptul că recunoscut săvârşirea faptei şi că o regretă.

în consecinţă, îndreptarea inculpatului, în sensul conformării dispoziţiilor legii penale, se poate realiza şi fără privare de libertate.

In baza art. 359 Cod procedură penală i se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării.

în ce priveşte pretenţiile părţii civile acestea vor fi respinse deoarece cu excepţia faptului că partea civilă a precizat suma pe care o solicită, arătând într-o modalitate generală că se referă la materiale şi manoperă, nu a indicat cu exactitate valoarea acestora şi nici nu a solicitat administrarea vreunei probe care să permite aprecierea asupra realităţii sumei solicitate, iar conducta sustrasă a fost predată acesteia.

Se va dispune plata onorariilor apărătorilor din oficiu, câte 300 lei fiecare, pentru avocaţii P. L., P. R., P. M., M. I., din fondurile Ministerului Justiţiei.

In baza art. 191 alin.l Cod procedură penală va obligat fiecare din inculpaţi la plata către stat a câte 500 lei, din care câte 300 lei onorariu apărător din oficiu, cu titlul de cheltuieli judiciare.

9

Domenii speta