Contestatie in anulare

Sentinţă civilă 3216 din 07.11.2012


Judecătoria Moineşti

Sentinţa civilă nr.3216 din 07 Noiembrie 2012

Constată că sub nr,... s-a înregistrat la Judecătoria ..., contestaţia în anulare formulată de contestatoarea U.A.T. a comunei ... în contradictoriu cu intimaţii S.D., B.V.G., B.G., A.-B.I. împotriva sentinţei civile nr. ... a Judecătoriei ... pronunţată în dosar nr....

In motivarea în fapt se arată că sentinţa în cauză este rezultatul unei erori judiciare în sensul că instanţele de judecată nu sunt competente să stabilească amaplasamentul terenurilor pentru care se reconstituie dreptul de proprietate iar la dosarul cauzei nu există un raport de expertiză care să lămurească amplasamnetul celor 250 mp pe vechiul amplasament astfel încât să poată fi aplicată sentinţa menţionată.

In drept, au fost invocate dispoziţiile art.317 - 322 Cod proc. civ. In probaţiune s-au depus la dosar înscrisuri: referatul C.L.pentru aplicarea legilor fondului funciar a Comunei... nr. .../..., schiţa teren, adresa C.J. pentru stabilirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor ... nr. .../... (f. 7), Decizia nr. 1/30.06.1997 a CSJ, adresa nr. GR/4376/19.03.2012 a C.J. pentru stabilirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor .., adresa nr. .../... a C.J. pentru stabilirea dreptului de proprietate private asupra terenurilor ..., cerere B.G. înregistrată la Instituţia Prefectului Jud. ...sub nr. .../... (f. 35), sentinţa civilă nr. .../... pronunatată de Judecătoria ... în dosarul nr.... (f. 36-37).

Pârâţii legal citaţi, nu a formulat întâmpinare însă prin apărător, la primul termen de judecată, au invocat excepţia tardivităţii formulării contestaţiei în anulare, având în vedere dispoziţiile art. 319 pct. 2 Cod proc. Civ. si excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare, întrucât contestaţia in anulare nu are în vedere motivele prevăzute limitativ de dispoziţiile art. 317 Cod proc civ., nefiind vorba de o hotărâre irevocabilă.

La termenul de judecată din data de ..., contestatoarea a solicitat recalificarea acţiunii formulate ca cerere de revizuire si nu contestaţie în anulare insă instanţa nu a luat act de modificarea acţiunii, apreciind-o ca fiind formulată fără a respecta termenul prevăzut de dispoziţiile art. 132 Cod proc.civ.

Analizând actele şi lucrările dosarului şi deliberând cu prioritate asupra excepţiilor invocate de către intimate, prin apărător, instanţa constată următoarele:

Cu privire la excepţia tardivităţii formulării contestaţiei în anulare, aceasta este nefondată, având în vedere că, potrivit dispoziţiilor art. 319 alin. 2 Cod proc. Civ., contestaţia în anulare se poate face oricând înainte de începerea executării silite iar în timpul ei până la împlinirea termenului stabilit de art. 410 alin. 1 lit. b sau c. Cum sentinţa civilă a cărei anulare se solicită - sentinţa civilă nr. ..., este susceptibilă de executare silită termenul de exercitare a căii extraordinare de atac nu este împlinit, asa încât excepţia tardivităţii nu poate fi primită.

Referitor la excepţia inadmisibilităţii contestaţiei în anulare, instanţa o găseşte întemeiată pentru următoarele considerente:

Prin sentinţa civilă nr.... pronunţată de Judecătoria ... în dosarul nr...., definitivă si irevocabilă, s-a admis acţiunea formulată de intimaţii S.D., B.V.G., B.G. si A.-B.L, anulată în parte hotărârea C.J. pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor ... nr. .../... numai în ceea ce priveşte amplasamentul terenului şi obligată C.J. pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor ... la reconstituirea dreptului de proprietate al reclamanţilor pe vechiiul amplasament pentru suprafaţa de 250 mp teren si 250 mp prin compensare, asa cum s-a validat prin hotărârea nr. .../....

Potrivit art.317 alin.l C.pr.civ. -„hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare pentru motivele arătate mai jos, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:

2

1.- când procedura de chemare a părţii, pentru ziua când s-a judecat pricina, nu a fost îndeplinită potrivit cu cerinţele legii;

2.- când hotărârea a fost dată de judecători cu călcarea dispoziţiilor de ordine publică privitoare la competenţă." Astfel, contestaţia în anulare nu se substituie apelului sau recursului, şi deci, ea nu este admisibilă pentru motive care puteau fi invocate prin apel sau recurs sau pentru alte motive invocate în afara celor prevăyute limitative în textul de lege menţionat. Contestatoarea solicită admiterea contestaţiei si pronunţarea unei hotărâri neviciate, invocând ca motiv faptul că sentinţa în cauză este rezultatul unei erori judiciare în sensul că instanţele de judecată nu sunt competente să stabilească amaplasamentul terenurilor pentru care se reconstituie dreptul de proprietate iar la dosarul cauzei nu există un raport de expertiză care să lămurească amplasamnetul celor 250 mp pe vechiul amplasament astfel încât să poată fi aplicată sentinţa menţionată.

Pe lângă faptul că aceasta avea posibilitatea să invoce aceste împrejurări pe calea recursului iar nu pentru calea contestaţiei în anulare, motivele invocate nu se circumscriu condiţiilor promomovării căii de retractare formulate.

In această situaţie, instanţa va admite excepţia şi va respinge contestaţia în anulare, ca inadmisibilă, nefiind îndeplinite condiţiile art.317 Cod proc.civ.