Anularea procesului verbal de contravenţie

Sentinţă civilă 83 din 16.01.2013


In data de ...., a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Moineşti, sub nr. de dosar ..7260/..., plângerea contravenţională formulată de cătrepetentul M.T., în contradictoriu cu intimatul ITRSV ... - OS ..., plângere prin care s-a solicitat anularea procesului verbal de constatare a contravenţiei nr. ... încheiat in data de ....

în motivarea plângerii, petentul a arătat, in esenţa, că fapta reţinută în sarcina sa nu există.

Plângerea contravenţionala a fost întemeiata in drept pe dispoziţiile OG nr. 2 din 2001. Plângerea contravenţională este scutită de taxa  judiciară de timbru, potrivit dispoziţiilor art. 15, lit. i din Lg. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, şi cele ale art. 36 O.G. nr. 2/2001 şi de timbru judiciar, potrivit art. 1 alin. 2 din O.G. nr. 32/1995.

Intimatul, legal citat, a depus la dosarul cauzei întâmpinare (f. 15-16), solicitând respingerea plângerii ca nefondată şi menţinerea procesului verbal contestat ca legal si temeinic încheiat.

In cauza, au fost depuse la dosar, în original, procesul-verbal de constatare a constraventiei seria ... nr. ... înregistrat la sediul ITRSV ... sub nr. .../... (f. 4), în copie,dovada comunicării procesului verbal (f. 5), adresa nr. .../U/2/... din ... a Parchetului de pe lângă ..., Rezoluţia Prim Procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul ... nr. .../II/2/... din ... (f. 6-10).

La termenul de judecată din ..., petentul a formulat răspuns la întâmpinare (f. 20), ataşând înscrisuri, respectiv adeverinţa nr. .../... si adeverinţa nr. .../..., eliberate de Primăria comunei ...(f. 22-23), titlu de proprietate nr. .../....

Analizând actele si lucrările dosarului, prin prisma dispoziţiilor legale, instanţa retine următoarea situaţie de fapt:

Prin procesul-verbal ... nr înregistrat la sediul ITRSV ... sub nr. .../..., emis de

intimatul ITRSV ..., s-a reţinut faptul că, în urma Rezoluţiei nr. ...[?/... a Parchetului de pe lângă Judecătoria ..., numitul M.T.a fost sancţionat contravenţional pentru tăiere si sustragere, ilegală de arbori. S-a aplicat petentului o amendă contravenţională de 5000 lei conform art. 8 alin. 2 lit. c.

Facand aplicarea dispoziţiilor legale in materie (art. 34 O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor), instanţa constata ca plângerea contravenţionala formulata de petent a fost depusa in termenul prevăzut de lege, respectiv in termen de 15 zile de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenţiei (art. 31 O.G. nr. 2/2001).

Verificând, potrivit art. 34 alin.l din O.G. nr. 2/2002 privind regimul juridic al contravenţiilor, legalitatea si temeinicia procesului verbal de contravenţie contestat, instanţa retine ca acesta nu a fost intocmit cu respectarea dispoziţiilor legale incidente.

Ca act administrativ, procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor se bucură de o prezumţie de legalitate, prezumţie care este însă relativă şi care poate fi răsturnată prin administrarea probei contrarii, sarcina probei revenindu-i, în condiţiile art. 1169 C.civ., contestatorului. Aplicabilitatea acestei prezumţii presupune cu necesitate existenţa unui proces-verbal de constatare a contravenţiei încheiat cu stricta respectare a prevederilor legale şi cuprinzând toate menţiunile obligatorii prevăzute de art. 16 şi art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001.

Examinând cuprinsul procesului verbal de contravenţie, instanţa constată că acesta cuprinde toate menţiunile prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii.

 

2

Potrivit art art. 16 din OG nr. 2/2001 rep., procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Astfel, intanta retine ca acesta a fost întocmit cu nesocotirea obligaţiei stipulate la art. 16 alin. 1 din OG nr. 2/2001, potrivit căreia procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.

In speţa, agentul constatator a indicat în actul contestat doar faptul că, în urma Rezoluţiei nr..../P/... a Parchetului de pe lângă Judecătoria ..., numitul M.T. a fost sancţionat contravenţional pentru tăiere si sustragere ilegală de arbori. Indicarea în procesul verbal a unui act al Parchetului de pe lângă Judecătoria ... nu este în măsură să suplinească descrierea faptei contravenţionale reţinute în sarcina petentului, respectiv data, ora, locul săvârşirii contravenţiei, împrejurările săvârşirii acesteia.

In condiţiile art. 105 alin. 2 Cod proc.civ. actele îndeplinite cu neobservarea formelor legale se vor declara nule daca prin acestea s-a pricinuit pârtii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea lor.

Este dispoziţia legala căreia instanţa ii va da valenţă, reţinând ca petentul se afla sub apărarea acesteia iar vătămarea ce i s-a produs nu poate fi inlaturata altfel.

De altfel, în conformitate cu prevederile art. 17 din OG nr. 2/2001 lipsa menţiunilor privind data comiterii faptei atrage nulitatea procesului-verbal iar nulitatea se constată şi din oficiu or, data săvârşirii faptei nu este menţionată în procesul verbal contestat.

Mai mult decât atât, instanţa retine că, potrivit dispoziţiilor art. 19 alin. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, procesul verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie sa fie confirmate de cel puţin un martor. In acest caz, procesul verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate, al martorului si semnătura acestuia. Alin. 3 al aceluiaşi articol, in lipsa unui martor, agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului verbal in acest mod.

Semnarea procesului verbal de către contravenient este o condiţie de forma a acestui act administrativ. Aceasta nu este o condiţie esenţiala care sa atragă automat anularea procesului verbal. Tocmai de aceea, ordonanţa a stabilit alte formalităţi, substitutive, care sa suplinească aceasta lipsa in cazul absentei, refuzului ori imposibilităţii contravenientului de a semna procesul verbal.

In speţa de fata, din analizarea procesului verbal contestat, rezulta ca petentul nu a semnat procesul verbal, mentionându-se că acesta nu a fost de fată. In ceea ce priveşte semnătura martorului, aceasta are semnificaţia de atestare a redactării regulate a procesului verbal, respectiv faptul ca procesul verbal a fost redactat in prezenta sa si ca cel sancţionat nu a fost de fata, nu a vrut sau nu a putut sa semneze procesul verbal. Aşadar, in lipsa semnăturii contravenientului, semnătura martorului este esenţiala.

 

3

Cu privire la arătarea motivelor pentru care nu a putut fi îndeplinita această formalitate, deşi ordonanţa nu prevede expres, ea trebuie sa se facă in cuprinsul procesului verbal. In acest sens, deoarece cele trei formalităţi sunt alternative, este firesc ca ele sa fie prezente in acelaşi act. Or, procesul verbal este cel care trebuie semnat de către contravenient, si tot procesul verbal trebuie semnat de către un martor.

Arătarea motivelor pentru care nu a fost găsit nici un martor este esenţiala. Din analiza procesului verbal, instanţa constata ca la rubrica „de fata a fost martor,, agentul constatator nu a făcut nici o menţiune, nefiind consemnat motivul care a condus la incheierea procesului verbal in lipsa unui martor, procesul verbal fiind lovit, in acest caz, de sancţiunea nulităţii.

Având in vedere faptul ca procesul verbal nu a fost intocmit potrivit dipozitiilor legale referitoare la condiţii de forma ale acestuia, având in vedere cele mai sus menţionate, instanţa va admite plângerea si va anula procesul-verbal contestat.