Cerere de chemare in judecată

Sentinţă civilă 1517 din 24.04.2013


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Moineşti la data de ..., contestatorul I.T.R.S.V. ... a solicitat instanţei, în contradictoriu cu intimatul O.M., întoarcerea executării ce a tăcut obiectul dosarului nr. .../... a Biroului executorului judecătoresc J.C. - S. şi restabilirea situaţiei anterioare, în sensul restituirii de către intimat a sumei de 2270,74 lei către ITRSV ... reprezentând onorariu lichidator.

în motivare, contestatoarea a arătat că, prin sentinţa civilă nr. .../..., pronunţată în dosarul nr. .. 7260/.. .de către Judecătoria Moineşti, instanţa a obligat ITRSV .. .la plata sumei de 2000 lei reprezentând cheltuieli de executare către reclamantul O.M. Instanţa de recurs a admis recursul ITRSV ... împotriva sentinţei menţionate a casat în totalitate sentinţa recurată şi a trimis cauza spre rejudecare Judecătoriei Moineşti. Contestatoarea a arătat că intimatul O.M. a pus în executare, prin BEJ J.C, sentinţa civilă nr. .../..., chiar dacă sentinţa nu era definitivă şi irevocabilă. ITRSV ... a achitat debitul către intimat. Prin sentinţa civilă nr. .../... pronunţată în dosarul nr... ./260/... Judecătoria Moineşti a respins cererea de chemare în judecată formulată de către reclamantul O.M. iar acesta nu a exercitat calea de atac a recursului.

Contestatoarea a ataşat la cerere înscrisuri (f. 4-17).

Intimatul a formulat întâmpinare, solicitând respingerea cererii de întoarcere a executării silite (f. 30-31).

La termenul de judecată din data de ..., instanţa a invocat din oficiu excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Moineşti, raportat la dispoziţiile art. 373 alin. 2 Cod procedură civilă şi art. 404 ind. 1 şi urm. Cod procedură civilă.

In ceea ce priveşte excepţia necompetenţei teritoriale, instanţa reţine următoarele:

Potrivit art. 373 alin. 2 Cod procedură civilă, instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se va face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Potrivit art. 404 ind. 1 alin. 1 Cod procedură civilă, în toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării silite, prin restabilirea situaţiei anterioare. Art. 404 ind. 2 alin. 3 Cod procedură civilă, dacă nu s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare executării de către instanţa judecătorească care a desfiinţat titlul executoriu sau actele de executare sau de instanţa care a rejudecat fondul, cel îndreptăţit o va putea cere instanţei judecătoreşti competente potrivit legii, respectiv instanţei de executare.

In acest sens, prin Decizia ICCJ nr. 5 din 12 martie 2012 (Decizia 5/2012), admiţând recursul în interesul legii, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat, cu privire la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 4042 alin. 3 din Codul de procedură civilă, că instanţa judecătorească competentă potrivit legii să soluţioneze cererea de întoarcere a executării silite prin restabilirea situaţiei anterioare este instanţa de executare, respectiv judecătoria.

Din actele depuse la dosarul cauzei rezultă că executarea silită a avut loc în circumscripţia Judecătoriei Suceava care a încuviinţat de altfel executarea silită a sentinţei civile nr. .../... pronunţată de către Judecătoria Moineşti, prin încheierea din data de ..., în Dosarul nr. .../314/... al Judecătoriei Suceava.

Având în vedere că instanţa în a cărei circumscripţie a avut loc executarea silită este Judecătoria Suceava, aceasta este competentă să soluţioneze prezenta cerere de întoarcere a executării silite.

Astfel, faţă de cele reţinute, instanţa va admite excepţia necompetenţei teritoriale a prezentei instanţe şi, în temeiul art. 158 alin. 3 Cod proc. civ. raportat la dispoziţiile art. 373 alin. 2 Cod procedură civilă şi art. 404 ind.l şi urm. Cod procedură civilă, va declina competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Suceava.