Infracţiunea de distrugere şi port ilegal de armă albă

Sentinţă penală 19 din 23.01.2013


Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti nr. ...... din data de ..., înregistrat pe rolul Judecătoriei Moineşti sub nr. .../260/..., s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului P.V., pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere şi port ilegal de armă albă, fapte prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile art. 217 alin. 1 Cod penal şi de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 republicată, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, constând în aceea că, la data de ... a purtat fără drept asupra sa, în loc public, un cuţit, cu ajutorul căruia a tăiat curelele de angrenare a unităţilor de pompare a sondelor ... şi ... aparţinând SC ... SA, cauzând un prejudiciu în valoare de 1971,93 lei, nerecuperat.

în actul de sesizare a instanţei a fost reţinută următoarea situaţie de fapt:

La data de ..., organele de poliţie au fost sesizate de agenţii de pază ai ... cu privire la faptul că numitul P.V. a tăiat cu un cuţit curelele de angrenare de la unităţile de pompare a sondelor ... şi ... din Schela ...aparţinând SC ... SA.

O echipă operativă s-a deplasat la faţa locului constatând, în urma examinării celor două sonde, că patru curele de transmisie ce fac legătura între motorul electric al sondei şi reductor sunt tăiate cu un obiect ascuţit, acestea fiind căzute pe sol în apropierea motorului.

Din cercetările efectuate s-a constatat că, în anul 2007, numiţii P.V. şi P. C. au încheiat cu SC ... SA Bucureşti, Zona de Operare ... contractele de închiriere nr. .../..., respectiv .../..., a unei suprafeţe de 1209 mp fiecare, terenuri situate la punctul Strâmba şi pe care sunt amplasate sondele ... şi ... Moineşti.

întrucât în cursul anului 2008, P.V. şi P.C. au interzis accesul reprezentanţilor SC ... SA Bucureşti la sondele pe care aceasta trebuia să le exploateze, pe considerentul că este neîndestulătoare chiria stabilită, fără a sesiza însă instanţa de judecată cu o cerere de reziliere a contractelor în cauză pentru o eventuală neexecutare a majorării chiriei. Prin sentinţa civilă nr. .../ ..., pronunţată în Dosarul nr. .../260/... al Judecătoriei ..., definitivă şi irevocabilă, cei doi au fost obligaţi astfel:

-P.V. a fost obligat să-şi execute obligaţia de a asigura folosinţa liniştită a terenului de 1209 mp situat la punctul Strâmba de pe raza municipiului Moineşti şi pe care era amplasată sonda ... Moineşti aparţinând SC ... SA, Zona Grup Zăcăminte ..., conform contractului de închiriere nr. .../...;

-P.Gh. C. a fost obligat să-şi execute obligaţia de a asigura folosinţa liniştită a terenului de 1209 mp situat în punctul Strâmba de pe raza municipiului Moineşti şi pe care era amplasată sonda ... Moineşti aparţinând SC ... SA, Zona Grup Zăcăminte ..., conform contractului de închiriere nr. .../....

Prin aceeaşi hotărâre judecătorească au fost obligaţi la plata către SC ... SA a sumei de 426.729 lei reprezentând daune moratorii întrucât cele două persoane nu şi-au respectat obligaţia contractuală de a se abţine de la orice fapt personal ce ar avea drept consecinţă tulburarea locatarului SC ... SA în folosinţa lucrului, precum şi la plata sumei de 7.473 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Ca urmare a punerii în executare a sentinţei civile nr. ... din. ... pronunţată în Dosarul nr. .../260/... al Judecătoriei Moineşti, definitivă şi irevocabilă, cele două suprafeţe de teren pe care sunt amplasate sondele ... şi ... Moineşti au fost trecute în proprietatea SC ... SA la data de ..., conform proceselor verbale de adjudecare, îndreptate prin procesele verbale de constatare şi îndreptare a erorii materiale.

 

2

Nemulţumit de această modalitate de soluţionare a litigiilor civile cu SC ...SA, în perioada 2009 - 2012, inculpatul P.V. a oprit în mai multe rânduri alimentarea cu energie electrică a celor două sonde.

La data de ..., inculpatul a plecat de la domiciliu având asupra sa un cuţit cu mâner din lemn şi lamă de 13 cm, s-a deplasat în careul celor două sonde şi a secţionat curelele de angrenare a unităţilor de pompare a sondelor ... şi ... Moineşti, fiind găsit ulterior în faţa sectorului 1 Moineşti aparţinând SC ... SA. I s-a efectuat o percheziţie corporală, ocazie cu care asupra sa a fost găsit un cuţit cu mâner din lemn şi lamă de 13 cm care a fost confiscat li ataşat la dosarul cauzei.

Partea vătămată SC ... SA a arătat că prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii este de 1971,93 lei, cu care înţelege să se constituie parte civilă.

în cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: sesizare penală (f. 4 dosar urmărire penală), proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşă fotografică cuprinzând aspectele fixate cu această ocazie (f. 5-9), declaraţiile martorilor D.G.(f. 16, 17 d.u,p.), B.V. (f. 18-19 d.u.p.), declaraţiile date de inculpat în calitate de învinuit (f. 13-15).

La termenul de judecată din data de ... partea civilă SC ... SA a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 1971,93 lei cu titlu de despăgubiri civile reprezentând prejudiciu nerecuperat, respectiv contravaloare curele transmisie sondele ... şi ... Moineşti, contravaloare pierdere ţiţei şi gaze la sondele menţionate. La termenul de judecată din 31.10.2012 a comunicat la dosar înscrisuri în dovedirea pretenţiilor civile pretinse, (f. 18-23).

La termenul de judecată din data de ... inculpatul a depus la dosar înscrisuri (f. 29-47 din dosarul instanţei) pentru dovedirea situaţiei de fapt, respectiv faptul că ... SA 1-a prejudiciat.

In faza cercetării judecătoreşti, după citirea actului de sesizare, au fost audiaţi: inculpatul P.V.(f. 24 din dosarul instanţei) - la termenul de judecată din data de 31.10.2012, martorii din lucrări D.G.(f. 53 din dosarul instanţei) şi B.V.(f. 54 din dosarul instanţei) - la termenul de judecată din data de ....

In temeiul art. 171 alin. 2 Cod procedură penală, apreciind că inculpatul nu îşi poate face singur apărarea, fiind necesară asistenţa juridică obligatorie, i s-a desemnat, la termenul de judecată din data de ..., un apărător din oficiu.

Analizând probele administrate pe parcursul urmăririi penale şi actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de ..., inculpatul a plecat de la domiciliu având asupra sa un cuţit cu mâner din lemn şi lamă de 13 cm, s-a deplasat în zona sondelor nr. ..., ... Moineşti şi a secţionat curelele de angrenare a unităţilor de pompare a acestor sonde, fiind găsit ulterior în faţa sectorului 1 Moineşti aparţinând SC ... SA.

în seara aceleiaşi zile, în jurul orelor 19.00, martorii D.G. şi B.V., agenţi de pază ai ... aflaţi în patrulare, s-au întâlnit cu inculpatul care le-a comunicat că a tăiat curelele de transmisie de la motoarele electrice de la sondele ..., ... Moineşti. Aceştia s-au deplasat împreună cu organele de poliţie la cele două sonde unde au constatat că cele relatate de către inculpat erau reale, respectiv că patru curele de transmisie ce fac legătura între motorul electric al sondei şi reductor sunt tăiate cu un obiect ascuţit, acestea fiind căzute pe sol în apropierea motorului.

în zona Secţiei ..., întorcându-se de la sonde, martorii D.G. şi B.V. s-au întâlnit din nou cu inculpatul care avea asupra sa un cuţit şi care a declarat că a folosit respectivul cuţit la tăierea curelelor de la sondele aparţinând SC ... SA, pe fondul nemulţumirii sale legate de această societate. Inculpatului i s-a efectuat o percheziţie corporală, ocazie cu care asupra sa a

 

3

fost găsit un cuţit cu mâner din lemn şi lamă de 13 cm care a fost confiscat şi ataşat la dosarul cauzei.

Situaţia de fapt reţinută rezultă din procesul-verbal de cercetare la faţa locului (f. 5-9 dosar urmărire penală) în care se consemnează că procedându-se la examinarea celor două sonde s-a observat că sunt tăiate cu un obiect ascuţit patru curele de trasnmisie ce fac legătura între întrerupătorul electric al sondei şi reductor.De asemenea se consemnează în procesul verbal faptul că la percheziţia corporală efectuată asupra inculpatului P.V. « a fost găsit un cuţit cu mânerul din lemn şi lamă în lungime de 13 cm despre care acesta declară că 1-a folosit la tăierea celor patru  curele ». De asemenea, din declaraţiile martorului D.G., audiat atât în cursul urmăririi penale cât şi în faţa instanţei, a rezultat că „ne-am întâlnit cu P.V. care ne-a făcut cunoscut că a tăiat curelele de transmisie de la motoarele electrice ale sondelor ..., ... Moineşti" (f. 16, 17 dosar urmărire penală). Martorul a declarat, audiat fiind în faţa instanţei că aceste aspecte s-au confirmat, am găsit curele tăiate la ambele sonde", „ne-am deplasat la faţa locului unde-1 lăsasem pe P." şi „din câte îmi amintesc, când am ajuns, a sosit şi o maşină de poliţie, inculpatul avea cuţitul în mână, la solicitarea agentului de poliţie acesta nu a vrut să dea cuţitul, cuţitul i-a fost luat după imobilizare".(f. 53 din dosarul instanţei). Declaraţiile martorului B.V. confirmă de asemenea situaţia de fapt reţinută. Astfel, acesta a declarat în cursul urmăririi penale că „în seara zilei de ..., la orele 19.00, mă aflam împreună cu D.G. în zona de patrulare  Schela ...; pe drumul petrolier, în apropierea Secţiei ..., ne-am întâlnit cu numitul P.V. care ne-a spus că a tăiat curelele de la motoarele electrice a sondelor ..., ... situate în zona ..."; de asemenea, martorul a arătat că „după efectuarea cercetărilor ne-am deplasat la secţia I unde a fost identificat şi P. care era în stare de ebrietate şi care a declarat verbal că el a tăiat curelele de la sondele respective deoarece era nemulţumit de faptul că nu a putut discuta cu reprezentantul ...". (f. 18-19 dosar urmărire penală). Martorul şi-a menţinut în faţa instanţei declaraţiile date în cursul urmăririi penale, arătând că „arăt faptul că inculpatul avea un cuţit în mână cam de 10 cm cu mâner de lemn" (f. 54 dosarul instanţei)

Instanţa reţine că, în conformitate cu dispoziţiile art.69 C.pr.pen, declaraţia inculpatului are valoare probatorie condiţionată putând servi ca mijloc de probă în măsura în care se coroborează cu alte fapte sau împrejurări ce rezultă din ansamblul materialului probator administrat în cauză. Declaraţiile date de inculpat atât în cursul urmăririi penale cât şi în faţa instanţei se coroborează cu se coroborează cu celelate mijloace de probă administrate în cauză, acesta recunoscând că a tăiat curelele de alimentare de la cele două sonde cu un cuţit pe care 1-a predat la poliţie (f. 24 dosarul instanţei, f. 13, 15 dosar urmărire penală).

Din ansamblul probator rezultă că fapta a fost săvârşită pe fondul nemulţumirilor inculpatului privind modalitatea de soluţionare a litigiilor civile cu partea vătămată SC ... SA. Astfel, în anul 2007, numiţii P.V. şi P.C.au încheiat cu SC ... SA Bucureşti, Zona de Operare ..., contractele de închiriere nr. .../..., respectiv .../..., a unei suprafeţe de 1209 mp fiecare, terenuri situate la punctul Strâmba şi pe care sunt amplasate sondele ... şi ... Moineşti. întrucât în cursul anului 2008, P. V. şi P.C. au interzis accesul reprezentanţilor SC ... SA Bucureşti la sondele pe care aceasta trebuia să le exploateze, pe considerentul că este neîndestulătoare chiria stabilită, fără a sesiza însă instanţa de judecată cu o cerere de reziliere a contractelor în cauză pentru o eventuală neexecutare a majorării chiriei. Prin sentinţa civilă nr. .../ ..., pronunţată în Dosarul nr. .../260/... al Judecătoriei Moineşti, definitivă şi irevocabilă (fi 22-27 dosar de urmărire penală, f. 29-33 dosarul instanţei), inculpatul P. V. a fost obligat să-şi execute obligaţia de a asigura folosinţa liniştită a terenului de 1209 mp situat la punctul Strâmba de pe raza municipiului Moineşti şi pe care era amplasată sonda ... Moineşti aparţinând SC ... SA, Zona Grup Zăcăminte ..., conform contractului de închiriere nr. .../....

 

4

Prin aceeaşi hotărâre judecătorească au fost obligaţi inculpatul şi numitul P.G. C. la plata către SC ... SA a sumei de 426.729 lei reprezentând daune moratorii întrucât cele două persoane nu şi-au respectat obligaţia contractuală de a se abţine de la orice fapt personal ce ar avea drept consecinţă tulburarea locatarului SC ... SA în folosinţa lucrului, precum şi la plata sumei de 7.473 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Ca urmare a punerii în executare a sentinţei civile nr. ... din. ... pronunţată în Dosarul nr. .. ./260/... al Judecătoriei Moineşti, definitivă şi irevocabilă, cele două suprafeţe de teren pe care sunt amplasate sondele ... şi ... Moineşti au fost scoase la vânzare prin licitaţie publică şi adjudecate în contul creanţei de SC ... SA la data de ..., conform procesului verbal de vânzare prin licitaţie, proceselor verbale de adjudecare, îndreptate prin procesele verbale de constatare şi îndreptare a erorii materiale (f. 28, 29, 30 din dosarul de urmărire penală).

Faptul că între inculpat şi partea vătămată au existat neînţelegeri, litigii, aşa cum rezultă din înscrisurile existente la dosarul cauzei nu este o împrejurare de natură să înlăture răspunderea penală a inculpatului şi nu poate constitui o justificare a faptei inculpatului.

în drept, fapta inculpatului P.V. de a tăia cu un cuţit curelele de angrenare a unităţilor de pompare a sondelor ... şi ... aparţinând SC ... SA întruneşte conţinutul constitutiv al infracţiunii de distrugere, prev. de art. 217 alin. Cp.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunii constă în acţiunea de lezare a substanţei bunurilor cu valoare patrimonială, aparţinând părţii vătămate, aducându-le în stare de neîntrebuinţare. Urmarea imediată a faptei este producerea unui prejudiciu in patrimoniul părţii vătămate, iar legătura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu este dovedita prin probatoriul administrat.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie directă, în accepţiunea art. 19 pct. 1 lit. a) Cod penal. Inculpatul a avut reprezentarea faptei sale şi a consecinţelor păgubitoare asupra patrimoniului părţilor vătămate şi a urmărit acest rezultat.

In ceea ce priveşte infracţiune de port fără drept a cuţitului prevăzută şi sancţionată de dispoziţiile art. 2 alin. 1 pct. 1 din legea nr. 61/1991 republicată, instanţa reţine următoarele:

în drept, fapta inculpatului P.V. care, în data de ..., a purtat asupra sa, într-un loc public, fără drept, un cuţit cu care a tăiat curelele de angrenare la sondele ..., ... aparţinând SC ... SA, întruneşte elementele infracţiunii prevăzute de dispoziţiile art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea 61/1991 republicată.

Elementul material al laturii obiective consta in portul unui cuţit - obiect fabricat sau confecţionat anume pentru tăiere, împungere sau lovire, fără drept. Acesta este întregit de locul şi împrejurările săvârşirii faptei, respectiv un loc public în care se aflau mai multe persoane, prin urmare într-un loc şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, în fapt cuţitul fiind şi folosit la tăierea curelele de angrenare a unităţilor de pompare la două din sondele ... SA.

Condiţia esenţială pentru încadrarea faptei drept infracţiune este ca portul armei să fie realizat fără drept, condiţie îndeplinită în cauză. Urmarea imediată constă în tulburarea ordinii şi liniştii publice. Fiind vorba de o infracţiune de pericol legătura de cauzalitate rezultă din însăşi săvârşirea faptei.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu intenţie directă, astfel cum este definită această formă de vinovăţie de art. 19 Cod penal, faţă de faptă si urmările ei, inculpatul a prevăzut si a acceptat producerea rezultatului socialmente periculos.

întrucât infracţiunile au fost săvârşite de acelaşi subiect activ înainte de rămânerea definitivă a unei condamnări pentru oricare dintre ele, în cauză sunt întrunite condiţiile de existenţă ale pluralităţii infracţionale sub forma concursului real de infracţiuni prevăzută de art. 33 lit.a) Cod penal.

 

5

Pe cale de consecinţă, apreciind că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 345 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că faptele săvârşite de inculpat există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa va dispune condamnarea acestuia.

La aplicarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art. 72 Cod penal: dispoziţiile părţii generale a Codului penal (condiţiile răspunderii penale, regimul juridic aplicabil concursului de infracţiuni), limitele de pedeapsă stabilite în partea specială a Codului penal (de la o lună la 3 ani închisoare sau amenda pentru infracţiunea de distrugere) şi limitele de pedeapsă stabilite în legea specială (de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă pentru infracţiunea de port fără drept a cuţitului), gradul de pericol social (faptele au fost săvârşite în public), circumstanţele personale ale inculpatului (este pensionar, este cunoscut, i-au fost aplicate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria ... trei sancţiuni administrative cu amenda, pentru fapte prevăzute de art. 217 alin. 1 Cod penal, art. 208 alin Cod penal).

Având în vedere ansamblul acestor criterii, instanţa se va orienta spre pedeapsa amenzii penale, sancţiune aptă să asigure funcţiile coercitiv-educative ale pedepsei, o amendă penală fiind suficientă pentru îndreptarea inculpatului, urmând să condamne inculpatul la o pedeapsă de 600 lei amendă penală pentru infracţiunea de distrugere prevăzută de art. 217 alin.l Cod penal şi la pedeapsa de 600 lei amendă penală pentru infracţiunea de port fără drept a cuţitului prevăzută de art. 2 alin. 1 pct. 1 din Legea nr. 61/1991 republicată.

In baza art.33 lit.a şi art. 34 lit. c) Cod penal instanţa va contopi pedepsele aplicate în prezenta cauză, în pedeapsa cea mai grea de 600 lei amendă penală.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei, instanţa apreciază, având în vedere probele administrate, că scopul educativ şi preventiv al pedepsei nu poate fi atins fără executarea efectivă a acesteia, prin urmare urmează a dispune ca inculpatul să execute pedeapsa amenzii penale de 600 lei.

Instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 ] Cod penal în sensul ca neachitarea cu rea-credinţa a amenzii penale aplicate atrage înlocuirea acestei pedepse cu pedeapsa închisorii.

în baza art. 118 alin. 1 lit. b) Cod penal va dispune confiscarea de la inculpat a cuţitului cu mâner din lemn cu lungimea lamei de 13 cm, cuţit identificat asupra inculpatului şi ridicat de la acesta de către organele de poliţie, conform procesului verbal de cercetare la faţa locului încheiat la data de ....

Sub aspectul laturii civile, instanţa constată că partea vătămată SC ... SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1971,93 lei, daune materiale.

Instanţa retine că potrivit art. 346 C. proc. pen., în caz de condamnare, achitare sau încetare a procesului penal, instanţa se pronunţă prin aceeaşi sentinţă şi asupra acţiunii civile.

Potrivit art. 1357 şi urm, din Noul Cod civil, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să o repare iar autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai mică culpă.

Din interpretarea acestor prevederi legale rezultă că pentru angajarea răspunderii civile delictuale este necesar să fie întrunite în mod cumulativ mai multe condiţii, şi anume: existenţa unei fapte ilicite, vinovăţia celui căruia i se impută fapta ilicită, existenţa unui prejudiciu şi existenţa unei legături de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu.

Fapta ilicită a inculpatului constând în tăierea cu un cuţit a curelelor de angrenare a unităţilor de pompare a sondelor ... şi ... aparţinând SC ... SA este dovedită de probele administrate în cauză, instanţa reţinând vinovăţia acestuia sub forma intenţiei, în condiţiile în care a avut reprezentarea faptei sale şi a consecinţelor păgubitoare asupra patrimoniului părţii vătămate şi a urmărit acest rezultat.

 

6

Raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciul produs prin săvârşirea acestei este implicit şi derivă din însăşi săvârşirea faptei.

Cu privire la cuantumului prejudiciului suferit, instanţa reţine că acesta a fost probat de partea civilă prin înscrisurile depuse la dosarul cauzei (f. 20 dosar urmărire penală, f. 18-23 dosarul instanţei), acesta fiind de 1971,93 lei -reprezentând valoarea ţiţeiului şi a gazelor naturale (pierdere de producţie de la sondele 572, 573 ale SC ... SA ca urmare a nefuncţionării acestora) şi a valoarea curelelor distruse prin tăiere de către inculpat.

Pe cale de consecinţă, în baza art. 14 şi art. 346 Cod procedură penală, raportat la art. 1357 şi urm. din Noul Cod civil, constatând ca fiind îndeplinite în cauză condiţiile prevăzute de lege pentru angajarea răspunderii civile delictuale, respectiv fapta ilicită a fost săvârşită de către inculpat, prin fapta ilicită s-a cauzat un prejudiciu părţii civile şi între fapta ilicită şi prejudiciu există legătură de cauzalitate, instanţa va admite acţiunea civilă şi va obliga inculpatul la plata sumei de 1971,93 lei cu titlu de daune materiale, către partea civilă SC ... SA.

In baza art. 191 alin 1 C.pr.pen, instanţa va obliga inculpatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 200 lei - onorariu apărător din oficiu avocat M.M. va fi avandată din fondurile Ministerului Justiţiei.