Dosar nr. 5501/318/2012
R O M Â N I A
Cod operator 2444
JUDECĂTORIA TÂRGU JIU
JUDEŢUL GORJ
SECŢIA PENALĂ
SENTINŢA PENALĂ Nr. 2291/2012
Şedinţa publică de la 20 Noiembrie 2012
Completul compus din:
PREŞEDINTE ANIŞOARA BUCICĂ
Grefier Şef ION PĂUN
Pe rol fiind pronunţarea asupra dezbaterilor ce au avut loc în şedinţa publică din 13.11.2012 vizând soluţionarea laturii civile a cauzei penale privind pe privind pe inculpatul MI, trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg Jiu nr. 5537/P/2011 din 08.03.2012 pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 184 alin 2 şi 4 Cod penal, părţile civile L. S. C., S. J. de U. Tîrgu Jiu, S. C. de U. Bagdasar Arseni şi asiguratorul de răspundere civilă SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fostă BCR Asigurări).
La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile.
Procedura de citare legal îndeplinită din ziua dezbaterilor .
INSTANŢA
Asupra cauzei penale de faţă:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu nr 5537/P/2011 din 08.03.2012, a fost trimis în judecată inculpatul M. I. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 184 alin 2 şi 4 Cod penal .
In fapt, prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că prin procesul-verbal întocmit la data de 25.09.2011, în jurul orei 02:50, pe DJ 665 Bumbeşti-Jiu, sat Tetila s-a produs un eveniment rutier în care a fost implicat autoturismul marca Opel Astra cu numărul de înmatriculare GJ 34 CIS.
Ca urmare a accidentului au suferit leziuni L.S. C., R. B. D şi M. I. N.
Efectuându-se cercetări pentru a se stabili modul în care s-a produs evenimentul s-a stabilit că la data mai sus menţionată inculpatul M. I. conducea autoturismul marca Opel Astra şi într-o curbă periculoasă la dreapta, datorită vitezei de deplasare a pierdut controlul direcţiei autoturismului şi a pătruns pe contrasens, acroşând cu partea stângă autoturismul marca Ford Mondeo cu numărul de înmatriculare XXX condus regulamentar de numitul Z. A.
În urma coliziunii a rezultat vătămarea corporală a părţii vătămate L S care potrivit certificatului medico - legal nr. 2119/12.10.2011 întocmit de S.M.L. Gorj, a suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 90 - 100 zile îngrijiri medicale.
La urmărirea penală, cu ocazia audierii sale, inculpatul M I a declarat că nu solicită efectuarea unei expertize tehnice auto, deoarece se consideră vinovat de producerea accidentului, precizând că a pierdut controlul direcţiei de deplasare a autoturismului marca Opel Astra, cu nr. înmatriculare YYY, într-o curbă periculoasă.
Starea de fapt relatată a fost evidenţiată şi de martorii audiaţi pe parcursul cercetării penale respectiv V E B, Z A, Z , L S C şi R B D.
În şedinţa publică din 17.04.2012, inculpatul a solicitat, până la începerea cercetării judecătoreşti , ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, declarând că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în sarcina sa, conform art. 3201 Cod de procedură penală.
De asemenea, a precizat că este de acord să o despăgubească pe partea vătămată Lăcătuşu Silvia Claudia în măsura în care pretenţiile solicitate de aceasta vor fi dovedite.
Activitatea infracţională, aşa cum a fost descrisă şi reţinută prin actul de sesizare a instanţei, recunoscută de altfel, pe parcursul procesului penal de inculpat întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală din culpă , prevăzută şi pedepsită de art.184 alin 2 şi 4 Cod penal.
Suportul probatoriu administrat pe parcursul procesului penal pentru fapta dedusă judecăţii a constat în proces verbal de cercetare la faţa locului însoţit de planşe fotografice, declaraţii martori, declaraţii parte civilă , coroborate cu declaraţiile de recunoaştere a faptei comise , date de inculpat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti .
În urma analizării probatoriului , prin sentinţa penală nr 820 din 17.04.2012 pronunţată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr 3379/318/2012 , definitivă prin nerecurare , s-a dispus condamnarea inculpatului M I la pedeapsa de 4 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 4 luni.
În temeiul art. 320 indice 1 alin 5 Cod de procedură penală s-a dispus disjungerea laturii civile a cauzei , care s-a înregistrat sub nr 5501/318/2012 pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu.
În cauză, partea vătămată L S C s-a constituit parte civilă cu suma de 50.000 lei din care 20.000 lei daune civile şi 30.000 lei daune morale. De asemenea partea civilă a solicitat obligarea inculpatului la plata unei rente lunare de 500 lei de la data producerii accidentului, a cărui victimă a fost, până la încetarea stării de nevoie.
În dovedirea cererii partea civilă a depus în copie contracte de amanet, act adiţional la contractul de credit din 24.05.2007, copie facturi din 16.03.2012, înscrisuri care poartă numele C E sau P E.
De asemenea s-au mai constituit părţi civile Spitalul de Urgenţă „ Bagdasar – Arseni” – Bucureşti cu suma de 4854,00 lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu cu sumele de 663 lei şi de 1055 lei sume ce se vor actualiza la data plăţii cu dobânda legală aferentă, cu titlul de despăgubiri reprezentând cheltuielile efectuate cu internarea medicală şi tratamentul acordate părţii civile L S C, respectiv a persoanei vătămate, R B D şi a inculpatului M I N ( internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu).
Partea civilă L S C a declarat că nu a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu.
Asigurătorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fostă BCR Asigurări) a depus la dosarul cauzei încheierea nr. 108 din şedinţa din camera de consiliu din 27.04.2012 adoptată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a civilă în dosarul nr. 12941/3/2012 şi note de şedinţă.
La solicitarea părţilor, apreciindu-o ca necesară şi utilă justei soluţionări a cauzei, instanţa a încuviinţat administrarea probei testimoniale, fiind audiaţi martorii propuşi de partea civilă, C GH. şi C M, iar pentru inculpat martorii R B D şi P A I, depoziţiile acestora fiind ataşate la dosarul cauzei.
De asemenea, la cererea părţii civile s-a dispus efectuarea unei expertize medicale din care să rezulte necesitatea acordării unei rente lunare, având în vedere starea sa de nevoie, în raport infirmitatea/ handicapul produs ca urmare a vătămărilor suferite iar la solicitarea inculpatului, instanţa a încuviinţat avizarea raportului de expertiză medico legală de către Comisia de Control şi Avizare din cadrul Institutului de Medicină Legală Craiova.
Apreciind starea de fapt conturată în urma examinării probatoriului, instanţa constată întemeiate în parte cererile părţii civile L S C.
Astfel, din declaraţia martorului C G rezultă că familia părţii civile a cheltuit la spital, la Bucureşti următoarele sume: „ 3500 lei cu amanetul aurului”… în jur de 3000-4000 lei împrumutaţi de la rude şi suma de „ 4.500 lei pe care acesta o obţinuse din munca pe litoral”.
Martorul C M a declarat că mama părţii civile şi-a amanetat bijuteriile pentru a putea trăi şi a suporta cheltuielilor de spitalizare şi îngrijirile ulterioare ale fiicei sale.
De asemenea a arătat că partea civilă a stat în spital 2-3 săptămâni şi circa 2-3 luni la pat întrucât are o tijă pe coloană, a avut degetele rupte la piciorul stâng iar când merge are dureri.
În acelaşi context martorul a mai susţinut că mama părţii civile a renunţat la serviciu pentru a-şi îngriji fiica iar înainte de accident aceasta” nu avea probleme financiare pentru ca avea serviciu”.
Martorul P A I a menţionat că „ îngrijirile medicale şi suferinţa părţii civile s-ar ridica la 100 milioane vechi”.
În urma examinării medico-legale a părţii vătămate s-a stabilit conform raportului de constatare medico – legală nr. 2119 din 12.10.2011 al Serviciului de medicină legală Gorj, că leziunile suferite de aceasta pot data din data de 25.09.2011, în condiţiile accidentului rutier şi au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, necesitând un număr de 120 zile de îngrijiri medicale.
La solicitarea părţii civile instanţa a încuviinţat efectuarea unei expertize medico – legale. Prin raportul de expertiză medico – legală nr. 1600 din 13.09.2012 întocmit de Serviciul de medicină legală s-a concluzionat că „ … afecţiunile … îi conferă numitei L S C o infirmitate fizică cu deficienţă globală uşoară care nu se încadrează în grad de invaliditate, având o incapacitate adaptivă de circa 35-40% pe o perioadă de cca. 6 luni de la prezenta expertiză, după care cazul urmează să fie reevaluat” ( fila 98).
La cererea inculpatului, raportul de expertiză medico – legală nr. 1600/13.09.2012 a fost avizat de Comisia de Control şi Avizare a actelor medico legale de pe lângă Institutul de Medicină Legală Craiova, conform adresei nr. 119/E2/31.10.2012 ( fila 110).
În raport de mijloacele probatorii indicate în paragrafele precedente se constată că partea civilă a dovedit producerea unor daune materiale în cuantum de 10.000 lei fiind întrunite prevederile art. 14 raportat la art. 346 alin. 1 Cod de procedură penală coroborat cu art. 1349 Cod civil, în sensul că inculpatul a săvârşit cu vinovăţie o faptă ilicită prin care au fost cauzate prejudicii părţii civile.
Suma de 10.000 lei reprezentând : intervenţii chirurgicale efectuate, diferite transport intervenite în cauză, asistenţa medicală de care a beneficiat partea civilă, sumele de bani pierdute de un membru al familiei acesteia, etc., este o sumă rezonabilă şi credibilă vizavi de consecinţele suferite de victimă în urma vătămării sale corporale.
În privinţa rentei globale, din actele depuse la dosar rezultă că partea civilă a fost angajată temporar, pe o perioadă de 3 luni, anterior producerii accidentului, împrejurare în care la stabilirea nivelului rentei lunare, instanţa va avea în vedere cuantumul salariului de bază minim pe ţară garantat în plată , conform HG nr. 1225/2011, în sumă de 700 lei .
În consecinţă se va admite în parte cererea părţii civile privind renta lunală.
La acordarea rentei în cuantum de 280 lei ( sumă ce reprezintă 1/3 din venitul minim garantat) începând cu data de 25.09.2011, data producerii accidentului şi în continuare până la o nouă reevaluare s-au avut în vedere concluziile raportului de expertiză medico – legală potrivit cărora partea civilă a prezentat o stare de incapacitate adaptivă de cca. 35-40 %, generată de tulburări morfologice şi funcţionale diverse şi exprimă limitele persoanei în raport de a se adapta la mediul natural şi social, incapacitate care se exprimă procentual în cadrul unui sistem cuantificat din capacitatea adaptivă normală, aşa cum este dispusă prin prevederile HG nr. 155/23.02.2011.
Instanţa apreciază că este justificată cererea părţii civile de acordare a daunelor morale în cuantum de 30.000 lei deoarece această sumă este întemeiată în raport de suferinţele pe care le suportă în plan fizic şi psihic, în raport de durata îngrijirilor medicale de care a avut nevoie precum şi intervenţiile chirurgicale suferite. Prejudiciul moral acordat în cuantumul solicitat îşi găseşte corespondent în urmările produse de infracţiune constând în aceea că, pentru a se vindeca aceasta nu a mai dus o viaţă socială normală, a fost nevoită să facă tratamente pentru recuperare, cu restricţii, care nu i-au mai dat posibilitatea să desfăşoare aceleaşi activităţi ca acelea anterioare accidentului, iar ulterior a trebuit să evite efortul fizic.
Se impune observaţia că la stabilirea tuturor sumelor, instanţa are în vedere culpa exclusivă a inculpatului M I N în producerea evenimentului rutier şi consecinţele acestuia .
Analizând cererile părţilor civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu şi a Spitalul Clinic de Urgenţă „ Bagdasar Arseni” privind acordarea despăgubirilor , instanţa le apreciază întemeiate, faţă de legătura de cauzalitate dintre fapta culpabilă a inculpatului şi cheltuielilor în cuantum de 1055 lei şi 633 lei determinate de internarea medicală şi îngrijirile acordate inculpatului şi a părţii vătămate R B D precum şi suma de 4854 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă „ Bagdasar Arseni” determinate de internarea şi îngrijirile acordate părţii civile Lăcătuşu Silvia Claudia.
Din actele şi lucrările dosarului rezultă că la data producerii evenimentului rutier, autoturismul înmatriculat sub nr.YYY, marca Opel Astra, condus de inculpat era asigurat, instanţa a dispus citarea în cauză a asigurătorului SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A.( fostă BCR Asigurări)- Sucursala Olt .
Potrivit art. 49 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România asigurătorul acordă despăgubiri în baza contractului de asigurare , pentru persoane păgubite prin accidente de circulaţie, despăgubirile acordându-se conform art. 50 din acelaşi act normativ pentru sumele pe care asigurătorul este obligat să le plătească cu titlul de despăgubire şi cheltuieli persoanelor păgubite prin vătămare corporală. În caz de vătămare corporală, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul.
Conform art. 54 al Legii 136/1995, în cazul stabilirii despăgubirilor prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului de răspundere civilă în limitele obligaţiei acestuia.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 1 din 28 martie 2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 503 din 14.06.2005 a statuat, că „ … asigurătorul acordă despăgubiri în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite…”
În temeiul acestor considerente se va angaja răspunderea asigurătorului SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt, în privinţa despăgubirilor materiale, inclusiv a celor stabilite în favoarea Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi Spitalul Clinic de Urgenţă „ Bagdasar Arseni „ şi a daunelor morale.
Constatând culpa procesuală a inculpatului în temeiul art. 191 Cod de procedură penală acesta va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către partea civilă în cuantum de 1.000 lei ( reprezentând onorariu avocat) şi către stat a sumei de 200 lei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea vătămată L S C, domiciliată în Tg-Jiu, jud.Gorj.
Obligă asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata sumei de : 30.000 lei daune morale şi la plata sumei de 10.000 lei despăgubiri civile către partea civilă L S C.
Obligă asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata sumei de 3.920 lei rentă globală de la producerea accidentului până la pronunţarea prezentei sentinţe şi în continuare, periodic, la plata sumei de 280 lei lunar , până la 13.03.2013 ( conform raportului de expertiză medico legală ) către partea civilă L S C.
Obligă asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a sumei de 1055 lei şi a sumei de 633 lei cu dobânda legală aferentă la data plăţii , cu titlu de despăgubiri .
Obligă asiguratorul SC Omniasig Vienna Insurance Group S.A. prin Sucursala Olt la plata către partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă „ Bagdasar Arseni „ a sumei de 4854 lei cu cu dobânda legală aferentă la data plăţii , cu titlu de despăgubiri.
Obligă inculpatul la 1000 lei cheltuieli judiciare către partea civilă şi la 200 lei cheltuieli judiciare statului.
Cu recurs în termen de 10 zile .
Pronunţată în şedinţa publică din 20.11.2012 la Judecătoria Tg.- Jiu.
Preşedinte,
ANIŞOARA BUCICĂ
Grefier,
ION PĂUN
Red A.B. /tehn S.S. 17 Decembrie 2012
Judecătoria Arad
Plângere împotriva solutiei procurorului.Împacarea partilor. Admisibilitate.
Judecătoria Târgu Mureș
Penal - înşelăciunea (art. 215 C.p.)
Tribunalul Arad
Înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave
Curtea de Apel Oradea
Lipsa unei probaţiuni dincolo de orice dubiu rezonabil din care să rezulte că infracţiunea de înşelăciune a fost comisă de inculpat
Tribunalul Olt
Viol în formă agravată şi continuată prevăzut de art. 197 alin. 1 şi 3 teza I-a C. pen. rap. la art. 41 alin.2 C. pen. în concurs cu infracţiunea de lipsire de libertate prevăzută de art. 189 alin. 2 teza a VII-a Cod penal