Chemare în judecată

Sentinţă civilă 800 din 15.03.2013


Prin cererea înregistrată sub nr. 1332/260/2012 pe rolul Judecătoriei M , reclamanta Asociaţia Lumina -CR PH Casa Lumina cu sediul în C str. Gării , a solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâtul T P şi pârâţii T F şi T C punerea sub interdicţie a pârâtului T P şi numirea reclamantei în calitate de tutore al acestuia.

In motivarea cererii reclamanta a arătat în esenţă că pârâtul are calitatea de persoană ocrotită în cadrul Asociaţiei Lumina şi că aceasta este persoană cu handicap , conform certificatului de încadrare în grad de handicap nr.5899/11-11-2005, şi nu este în măsură să se prezinte în relaţiile cu autorităţile, măsura fiind necesară în vederea asigurării unor condiţii decente de viaţă, îngrijire şi tratament medical.

Cererea nu a fost întemeiată în drept.

Parchetul de pe lângă Judecătoria M a efectuat cercetări impuse de art. 30 din Decretul 32/1954, înaintând la dosarul cauzei Referat cu propunere de punere sub interdicţie a pârâtului şi expertiza medico-legală psihiatrică nr. 2284 din 16.11.2012 efectuată de Serviciul Judeţean de Medicină Legală B.

Pârâţii T F şi T C, părinţii persoanei a cărei ocrotire se solicită, au achiesat la pretenţiile reclamantei şi şi-au manifestat expres acordul pentru desemnarea reclamantei în calitate de tutore al pârâtului.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Pârâtul Tamaş Paul este o persoană cu handicap grav, aşa cum rezultă din certificatul de încadrare în grad de handicap nr. 5899/11.11.2005 şi se află internată ca persoană ocrotită în cadrul Asociaţiei Lumina -C R P H C L cu sediul în Comăneşti din anul 2000, conform Hotărârii nr. 534 din 23.05.2000 a Consiliului Judeţean B, Comisia pentru Protecţia Copilului B.

De asemenea, instanţa s-a deplasat la sediul reclamantei în vederea audierii pârâtului, constatând că nu se poate comunica cu acesta, nefiind receptiv la nicio întrebare adresată de instanţă.

Instanţa constată că pentru admisibilitatea cererii de punere sub interdicţie, este necesară întrunirea cumulativă a 3 condiţii ce rezultă din dispoziţiile art. 164 Cod Civil, respectiv; lipsa discernământului, cauza lipsei discernământului să fie alienaţia ori debilitatea mintală şi lipsa discernământului să pună persoana respectivă în imposibilitatea de a se îngriji de interesele sale.

Din proba cea mai concludentă în cauză, respectiv raportul de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit o comisie de medici din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală B, formată din 2 medici primari psihiatri, un psiholog şi un medic primar legist rezultă că  pârâtul prezintă diagnosticul de oligofrenie gr. III, nu păstrează capacitatea de discernământ, autoconducţie şi  administrarea bunurilor proprii, comisia de experţi recomandând instituirea măsurii de interdicţie

Faţă de aceste considerente, constatând ca fiind întrunite condiţiile prevăzute de art. 164 Cod Civil., instanţa urmează să admită cererea formulată şi să dispună punerea

sub interdicţie a pârâtului T P, fiul lui F şi C, născut la data de în mun. B, jud.

Bacău, CNP...

Potrivit art. 170 C. prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutela numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie. Dispoziţiile art. 114-120 se aplica in mod corespunzător.

Conform art. 174 alin.l tutorele este dator sa de îngrijească de cel pus sub interdicţie judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea si a-i îmbunătăţi condiţiile de viaţa, in acest scop, se vor întrebuinţa veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicţie, iar in baza art. 174 alin.2 instanţa de tutela consultând un medic de specialitate, va hotărî daca cel pus sub interdicţie judecătoreasca va fi îngrijit la locuinţa lui sau intr-o instituţie sanitara.

Instanţa mai are in vedere ca, tutela este o sarcina gratuita si are menirea de a oferi protecţie persoanei puse sub interdicţie, a se îngriji spre a-i grăbi vindecarea. Tutorii in realizarea tutelei au drepturi si îndatoriri, răspunzând pentru întreaga activitate desfăşurată in aceasta calitate.

In baza art. 25 din Legea nr.448/2006 , persoanele cu handicap beneficiază de protecţie împotriva neglijării şi abuzului, indiferent de locul unde acestea se află.

In cazul în care persoana cu handicap nu are rude ori persoane care să accepte tutela, instanţa judecătorească va putea numi ca tutore autoritatea administraţiei publice locale sau, după caz, persoana juridică privată care asigură protecţia şi îngrijirea persoanei cu handicap

Instanţa va numi în calitate de tutore al pârâtului, A L. La desemnarea acesteia ca tutore instanţa a avut în vedere că pârâtul este îngrijit de reclamantă din anul 2000 si nu se încadrează în niciun caz de incompatibilitate cu sarcina tutelei, că aceasta s-a îngrijit de interesele pârâtului pana in prezent, şi-a exprimat expres acordul pentru îndeplinirea acestei sarcini, prin reprezentant legal şi de asemenea acelaşi acord a fost exprimat şi de părinţii pârâtului care ar putea îndeplini această sarcină.

De asemenea, art. 137 C. civ cu referire la art. 171 C. civ. prevede ca persoana pusa sub interdicţie are domiciliul la tutore si numai cu autorizarea instanţei de tutela va putea avea o reşedinţa determinată.

Instanţa va obliga tutorele Asociaţia Lumina -C R P H C L, să dea anual, respectiv în 30 de zile de la sfârşitul anului calendaristic, o dare de seamă cu privire la modul în care s-a îngrijit de T P precum şi despre administrarea bunurilor acestuia.

îndeplinirea atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile persoanei pusă sub interdicţie şi cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acesteia, până la intrarea în vigoare a legii de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă revine Primăriei C, jud. B.

De asemenea, instanţa va dispune afişarea prezentei încheieri la sediul instanţei şi comunicarea acesteia tutorelui şi Primăriei oraşului C, jud. B, cu obligaţia pentru aceasta din urmă de a o afişa la sediul său şi publicarea hotărârii, în extras, prin grija reclamantei, într-un ziar de largă circulaţie.