Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 232 din 20.01.2014


operator 2445

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU, JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 232/2014

Şedinţa publică de la 20 Ianuarie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE LILIANA-MARIA CRUCERU

Grefier MIHAELA SIRBU

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe contestatoarea RNP… şi pe intimaţii UA, BEJ …,  BRD TG-JIU şi TREZORERIA TG-JIU, având ca obiect contestaţie la executare .

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a lipsit contestatoarea fiind reprezentată de consilier juridic AI, prezent fiind intimatul creditor UA, lipsă fiind celelalte părţi.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, se constată depus la dosar dosarul de executare silită, se listează din sistemul portalul instanţelor de judecată situaţia dosarului 14958/95/2011 , după care la solicitarea instanţei, reprezentantul contestatoarei arată că în cauză sunt aplicabile disp.art.20 alin.3 din Legea 544/2001 întrucât împotriva sentinţei s-a formulat recurs care suspendă executarea astfel sentinţa nu este titlu executoriu, că sumele de bani reprezintă drepturi de natură salarială, că în sentinţa civilă s-a trecut temeiul de drept. Tot la solicitarea instanţei, consilier juridic pentru contestatoare arată că nu mai insistă în cererea de suspendare a executării silite şi nu plăteşte cauţiune.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată acordând părţilor cuvântul pe fond.

Consilier juridic AI pentru contestatoare solicită admiterea contestaţiei întrucât sentinţa nu este titlu executoriu împotriva acesteia formulându-se recurs în cadrul căruia nu s-a solicitat suspendarea executării, cu cheltuieli de judecată.

Intimatul creditor solicită respingerea contestaţiei, că la baza titlului executoriu stă CCM , că în cauză s-au achitat banii, că sunt aplicabile disp.art.289 din codul muncii unde se arată că astfel de sentinţe sunt definitive şi executorii de drept, că aceşti bani reprezintă drepturi salariale şi nu plăţi compensatorii, fără cheltuieli de judecată.

INSTANŢA

Prin cererea  înregistrată sub nr. 18341/318/2013 pe rolul Judecătoriei Târgu - Jiu contestatoarea RNP a chemat în judecată pe intimaţii UA, BEJ …,  BRD TG-JIU şi TREZORERIA TG-JIU solicitând  instanţei ca prin hotărârea  ce se va pronunţa  să se dispună suspendarea executării silite  şi anularea actelor şi formelor de executare din dosarul nr.233/E/2013 al Biroului Executorului Judecătoresc … precum şi a încheierii 7150/2013 privind încuviinţarea executării silite.

În motivarea cererii contestatorul a arătat că Biroului Executorului Judecătoresc … a emis adresele de înfiinţare a popririi  din dosarul de executare nr.233/E/2013 până la încasarea sumei de 22953,8 lei cu încălcarea dispoziţiilor legale întrucât sunt aplicabile disp.art.20 alin.3 din Legea 544/2001 deoarece împotriva sentinţei 4781/2013 s-a formulat recurs , că se solicită suspendarea în baza art.718 alin.1 cpc iar potrivit alin.4 pct.1 din art.718 cpc nu se plăteşte cauţiune.

În drept, îşi întemeiază cererea pe art. 711 şi următoarele C.p.,civ.,solicitând judecata în lipsă.

În dovedire, depune actele comunicate de executor, recursul formulat, taxă judiciară de timbru pentru contestaţie şi cererea de suspendare.

Intimatul creditor depune întâmpinare prin care solicită respingerea contestaţiei, că litigiu este unul de muncă iar sentinţa este executorie de drept, că natura obiectului cauzei a fost legat de CCM şi codul muncii şi nu Legea 544/2001, invocând disp.art.289 codul muncii, în dovedire ataşând actele executorului judecătoresc şi în copie acţiunea ce a stat la baza titlului executoriu.

Contestatoarea nu răspunde la întâmpinare.

În cauză s-a depus la dosar dosarul de executare silită 233/E/2013.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Intimatul creditor şi-a desfăşurat activitatea ca şi şef district silvic în perioada 2009-2011în cadrul ocolului Silvic Peşteana, având încheiat  contract individual de muncă  la D.S. Gorj.  , categorie de personal asimilată personalului silvic aşa cum sunt reglementate în OUG 59/2000 privind Statutului personalului silvic.

Personalului silvic i se aplică dispoziţiile Legii 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, în măsura în care această ordonanţă nu dispune altfel.

Prevederile art. 58 din OUG 59/2000 stabilesc în mod expres această regulă.

Cum OUG 59/2000, nu face trimitere la alte dispoziţii legale decât cele prevăzute de Legea 188/1999, litigiul creditorului a fost soluţionat de instanţa competentă potrivit Statutului funcţionarilor publici care este  instanţa de contencios administrativ iar nu instanţa pentru conflictele de muncă. Cu toate acestea, obiectul şi cauza litigiului nu pot fi schimbate. Astfel, creditorul a solicitat să i se plătească drepturi de natură salarială restante prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă aplicabil personalului silvic iar toate dispoziţiile codului muncii referitoare la răspunderea patrimonială au fost aplicabile în cauză coroborate cu dispoziţiile OG59/2000 privind statutul personalului silvic, Legea 46/2008 privind codul silvic. Acesta este şi motivul pentru care în acest litigiu nu se poate schimba cauza şi temeiul juridic astfel încât să fie aplicabile dispoziţiile Legii 544/2001 care au altă aplicabilitate. În consecinţă, în astfel de litigii hotărârea judecătorească pronunţată în primă instanţă este executorie de drept fiind titlu executoriu. Cum prezenta cerere o reprezintă contestaţie la executare, cauţiunea este obligatorie a fi achitată şi constatând că în cuprinsul cererii de recurs nu s-a solicitat suspendarea executării iar sumele de bani au fost achitate în totalitate, instanţa va lua act că nu se mai solicită suspendarea executării silite şi nu se achită plata cauţiunii corespunzătoare.

Pe fond se reţine că prin sentinţa 4781/2013 pronunţată de Tribunalul Gorj-secţia contencios administrativ şi fiscal contestatoarea a fost obligată să plătească către intimatul creditor sumele reţinute din salariu în perioada ianuarie 2009- octombrie 2011, sporul de risc de 25% şi de condiţii grele, cheltuieli de judecată.  Întrucât această sentinţă nu a fost executată fiind o sentinţă ce are ca obiect litigiu de muncă, creditorul formulează cerere de executare silită prin poprire în data de 06.11.2013.

Prin încheierea din 06.11.2013 se admite cererea creditorului de începere a executării silite, se întocmeşte dosarul de executare 233/E/2013 al BEJ …, prin încheierea 7150/2013 se încuviinţează executarea silită, , se înaintează adresă de înfiinţare poprire, cerere de deblocare cont al contestatoarei , încheierea din 04.12.2013 de eliberare a sumei de 20922 lei către creditor reprezentând creanţa solicitată prin cererea de executare silită.

La data de 26.11.2013 contestatoare formulează prezenta contestaţie la executare cu motivarea că sentinţa pronunţată nu este titlu executoriu fiind supusă recursului ce în baza art.20 alin.3 din Legea 544/2001 privind contenciosul administrativ suspendă executarea , fiind nelegală încheierea de încuviinţare a executării silite. Până la comunicarea acţiunii, contestatoarea achită întreaga sumă de bani către creditor conform adresei de înfiinţare a popririi.

Unul din principiile fundamentale în dreptul civil îl reprezintă contradictorialitatea. Astfel, potrivit art.14 din cpc, părţile trebuie să îşi facă cunoscute reciproc şi în timp util, direct sau prin intermediul instanţei, după caz, motivele de fapt şi de drept pe care îşi întemeiază pretenţiile şi apărările, precum şi mijloacele de probă de care înţeleg să se folosească, astfel încât fiecare dintre ele să îşi poată organiza apărarea. Totodată, părţile au obligaţia de a expune situaţia de fapt la care se referă pretenţiile şi apărările lor în mod corect şi complet, fără a denatura sau omite faptele care le sunt cunoscute. Părţile au obligaţia de a expune un punct de vedere propriu faţă de afirmaţiile părţii adverse cu privire la împrejurări de fapt relevante în cauză. Tot părţile au dreptul de a discuta şi argumenta orice chestiune de fapt sau de drept invocată în cursul procesului de către orice participant la proces, inclusiv de către instanţă din oficiu, instanţa fiind obligată, în orice proces, să supună discuţiei părţilor toate cererile, excepţiile şi împrejurările de fapt sau de drept invocate. În acelaşi timp, instanţa îşi va întemeia hotărârea numai pe motive de fapt şi de drept, pe explicaţii sau pe mijloace de probă care au fost supuse, în prealabil, dezbaterii contradictorii.

Se mai au în vedere şi disp.art.194 cpc potrivit cărora orice cerere de chemare în judecată trebuie să cuprindă în mod obligatoriu mai multe cerinţe, printre care arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea iar lipsa motivelor de fapt conduc la nulitatea cererii conform art.196 alin.1 cpc. Instanţa constată că în cauza de faţă singurul motiv invocat constă în faptul că sentinţa nu este titlu executoriu potrivit Legii 544/2001 privind contenciosul administrativ. Cum instanţa nu poate schimba motivul de fapt şi de drept al cauzei şi nici nu poate adăuga alte motive , ţinând cont de cele arătate mai sus, în sensul că sentinţa are la bază un litigiu ce are ca obiect plata unor drepturi de natură salarială fiind aplicabile dispoziţiile codului muncii referitoare la răspunderea patrimonială  coroborate cu dispoziţiile OG59/2000 privind statutul personalului silvic, Legea 46/2008 privind codul silvic şi nicidecum Legea 544/2001, în baza art. 711 şi următoarele C.p.civ. instanţa va respinge contestaţia la executare ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Ia act că nu se solicită suspendarea executării silite şi nu se achită plata cauţiunii corespunzătoare.

 Respinge contestaţia la executare formulată de contestatoarea RNP, cu sediul în ….  împotriva intimaţilor UA domiciliat în …, BEJ … cu sediul în …  BRD TG-JIU şi TREZORERIA TG-JIU , cu sediul …

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare ce se poate depune la Judecătoria Tg-Jiu.

Pronunţată în şedinţa publică din 20 Ianuarie 2014, la Judecătoria Tg-Jiu.

Preşedinte,

LILIANA-MARIA CRUCERU

Grefier,

MIHAELA SIRBU