Legea nr.59/1934 – anulare filă cec

Sentinţă civilă 1530 din 15.07.2016


Prin cererea înregistrata la data de 14.07.2016 pe rolul Judecatoriei Tecuci sub nr. …/324, reclamanta SC A SRL C N a solicitat, în contradictoriu cu paratele SC AA  SRL Tecuci si R R Bucureşti emiterea unei ordonante prin care sa se declare nula în mâinile oricui s-ar găsi fila CEC seria R00000 nr. 00000 scadenta la data de …2016 emisa de către SC AA  SRL Tecuci la ordinul SC A SRL C N, pentru suma de 6056,62 lei.

Verificand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

În fapt, se arata in motivarea cererii de catre reclamanta, in urma raporturilor comerciale dintre părţi s-a emis fila CEC seria R00000 nr. nr. 0000000 scadenta la data de …2016, fila CEC fiind pierduta de reclamanta şi în acest sens a fost notificat trasul despre aceasta situatie.

Cererea a fost motivată în drept in baza dis part 1, art 67 din Lg 59/1934, art 996 si urmatoarele Cpc.

Reclamanta a solicitat proba cu inscrisuri si a depus la dosar acte.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

SC AA  SRL Tecuci a emis fila CEC seria R00000 nr. 00000 în valoare de 6056,62 lei, plătibil de către trasul SC R B SA în favoarea beneficiarului SC A SRL C N, în considerarea relaţiilor comerciale.

Instanţa reţine că fila CEC menţionată a fost eliberată beneficiarului, respectiv reclamantei SC A SRL C N, care  susţine că a pierdut-o, solicitând instanţei anularea acesteia.

Instanţa reţine că potrivit art.67 din Legea nr.39/1954 „în caz de pierdere, sustragere sau distrugere a cecului, posesorul va putea înştiinţa despre aceasta pe tras şi să solicite anularea titlului printr-o cerere adresată preşedintelui judecătoriei de la locul de plată a cecului.

Cererea va trebui să arate menţiunile esenţiale ale cecului.

Preşedintele judecătoriei, după examinarea cererii şi a elementelor produse, ca şi a dreptului posesorului, va pronunţa în cel mai scurt timp posibil o ordonanţă prin care, specificând datele cecului, îl va declara nul în mâinile oricui s-ar găsi şi va autoriza a se face plata cecului după 15 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, dacă între timp deţinătorul cecului nu a făcut opoziţie.

Ordonanţa trebuie să fie notificată atât trăgătorului, cât şi trasului şi publicată în Monitorul Oficial al României, la cererea şi pe cheltuiala petiţionarului.

Cu toată înştiinţarea, plata cecului făcută deţinătorului mai înainte de notificarea ordonanţei liberează pe tras de obligaţia de plată.”

În consecinţă, instanţa apreciază că în cauză sunt întrunite condiţiile imperative expuse în dispoziţia mai sus enunţată şi urmează să admită cererea şi să declare nulă în mâinile oricui se va găsi fila CEC seria R00000 nr. 000000 emisă de SC AA  SRL Tecuci faţă de trasul R B România SA pentru beneficiarul SC A SRL C N în valoare de 6056,62 lei  ca urmare a pierderii acesteia.

Va autoriza plata CEC-ului după trecerea a 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanţei în Monitorul Oficial al României în cazul în care fila CEC are scadenţa depăşită sau este la vedere, sau în termen de 30 de zile de la data scadenţei, dacă aceasta este ulterioară publicării în Monitorul Oficial al României şi numai dacă, între timp, deţinătorul nu a făcut opoziţie.

Prezenta ordonanţă se va notifica trasului Raiffeisen Bank România SA şi se va publica în Monitorul Oficial al României pe cheltuiala reclamantei SC A SRL C N.