R O M Â N I A ECLI:RO:TBBRV:2016:006.000047
TRIBUNALUL BRAŞOV
SECŢIA I CIVILĂ
Dosar nr. 1088/62/2015
SENTINŢA CIVILĂ NR.47/S
Şedinţa publică de la 25 februarie 2016
Completul compus din:
PREŞEDINTE (…)– judecător
Grefier (…)
Pentru astăzi fiind amânată pronunţarea soluţionării cauzei civile de faţă privind soluţionarea cererii formulată de reclamantul VS, în contradictoriu cu pârâţii UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRAŞOV, prin reprezentant legal şi FACULTATEA DE MUZICĂ, prin reprezentant legal, având ca obiect acţiune in răspundere delictuala.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică, la pronunţare, se constată lipsa părţilor.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
Dezbaterile în cauza de faţă au avut loc în şedinţa publică din 11.02.2016, când părţile prezente au pus concluzii în sensul celor consemnate în încheierea de şedinţă din acea zi, care face parte integrantă din prezenta, iar instanţa, din lipsă de timp pentru deliberare, în temeiul dispoziţiilor art. 396 alin. 1 Cod procedură civilă, a amânat pronunţarea pentru prezentul termen de judecată.
Instanţa, în aceeaşi compunere, în urma deliberării, a pronunţat sentinţa de mai jos.
T R I B U N A L U L,
Constată că prin cererea adresată acestei instanţe, reclamantul VS a chemat în judecată pe pârâţii Universitatea Transilvania Braşov şi Facultatea de Muzică, solicitând obligarea pârâtelor, în solidar, la plata sumei de 510000 lei reprezentând daune morale pentru prejudiciul de imagine adus şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată.
În susţinerea cererii de chemare în judecată s-a arătat de reclamat că îşi desfăşoară activitatea ca solist concertist în cvartetul de coarde Gaudeamus la Filarmonica Braşov şi Lector universitar doctor la catedra de violoncel şi muzică de cameră la Universitatea de Arte G. Enescu, Iaşi.
În data de 8 noiembrie 2014, Cvartetul de coarde Gaudeamus şi pianistul ALau fost invitaţi să concerteze în cadrul stagiunii de concerte a Facultăţii de Muzică, Universitatea Transilvania din Braşov.
La acest concert, toate materialele, respectiv afişul concertului, cât şi programul de sală conţineau poza reclamantului, dar numele de SN.
De asemenea, nici în prezentarea audio-video din deschiderea spectacolului nu a fost prezentat ca şi component al cvartetului, ci a fost prezentat tot SN. Pentru decanul Facultăţii de Muzică era evident faptul că reclamantul, titularul cvartetului, urma să susţină concertul şi nu SN, mai ales că se întâlnise în culise înainte de începerea spectacolului şi s-au salutat.
Reclamantul a mai susţinut că nu a observat această schimbare de identitate deoarece, intrând în sala de concerte şi văzând afişul cu poza care conţine chipul său, nu s-a gândit să verifice numele. Nu a bănuit că un afiş poate conţine chipul său şi numele altuia. Dacă ar fi văzut, cu siguranţă nu ar fi cântat în acel concert.
De asemenea, nu a auzit anunţul din deschiderea spectacolului, anunţ în care nu a fost prezentat reclamantul, deşi urma să cânte în concert.
Fiecare persoană din sală a primit programul de sală, iar în cuprinsul acestuia, deşi era o fotografie a reclamantului, era menţionat numele lui SN.
Ulterior a aflat că şi afişele care anunţau concertul şi care au fost afişate în diferite locuri conţineau, alături de fotografia reclamantului, numele lui SN.
Reclamantul a mai susţinut că nu a avut cunoştinţă despre acest fapt deoarece îşi desfăşoară activitatea ca şi cadru didactic în cadrul Universităţii de Arte George Enescu Iaşi, iar pentru concertul din 8 noiembrie 2014 a venit în Braşov în seara zilei de 6 noiembrie.
Astfel, în seara zilei de 8 noiembrie 2014, reclamantul, solist concetist titular, membru fondator al Cvartetului de coarde Gaudeamus, cu activitate neîntreruptă de 28 ani, a susţinut concertul, însă sub alt nume, situaţie nemaiîntâlnită în lumea muzicală din ţară şi din lume.
Soţia reclamantului, care a asistat şi la prezentarea audio-video a activităţii artistice a interpreţilor, prezentare făcută în deschiderea concertului, a fost şocată deoarece în prezentare a fost pomenit numele lui SN. Stând în sală lângă SN, care era spectator, a auzit prezentarea video şi l-a întrebat pe acesta dacă nu ar trebui să fie pe scenă, însă i s-a răspuns că pe scenă este cine trebuie.
După spectacol, soţia reclamantului a întrebat-o de d-na Decan a Facultăţii de Muzică, SD cine a cântat pe scenă, până la urmă, la care i s-a răspuns că se mai întâmplă.
Din culise, reclamantul nu a auzit prezentarea. La sfârşitul concertului, pus în temă de soţia sa despre ceea ce s-a întâmplat, a întrebat-o pe doamna decan cum de s-a întâmplat aşa ceva, însă a primit acelaşi răspuns.
Dacă momentul lezant se ştergea cu scuze sincere înainte sau după concert, nu se ajungea la instanţă. Dacă era o simplă greşeală de tipar la afişe şi programul de sală, doamna decan, ca organizator al evenimentului, ar fi trebuit să se ridice pe scenă, înainte de concert, după prezentarea audio-video a invitaţilor, şi să corecteze greşeala. Neîncercându-se o reparare a greşelilor făcute de organizatori, s-a apreciat de către reclamant că s-a dorit cu bună ştiinţă lezarea sa.
Dacă ar fi fost o simplă greşeală de tipar, nu ar fi primit, în data de 23.11.2014, de la doamna decan, DVD-ul cu înregistrarea integrală a concertului din 8 noiembrie 2014, inclusiv cu prezentarea în care în componenţa cvartetului apare numele SN şi fotografia reclamantului.
Aceeaşi situaţie este expusă şi pe coperta DVD-ului.
DVD-ul a fost produs pentru a fi pus în vânzare, astfel că orice persoană care va cumpăra acest DVD va asocia chipul reclamantului cu numele SN.
La o manifestare oficială de o asemenea anvergură, când organizatorul nu cunoaşte sau nu este sigur de componenţa unei formaţii invitate să concerteze, contactează instituţia, respectiv Filarmonica Braşov, pentru a obţine datele oficiale şi actualizate ale angajaţilor săi, pentru a nu se crea situaţii neplăcute sau ilegalităţi.
Dacă era cu adevărat o simplă greşeală de tipar, afişul postat în format electronic pe Facebook, în data de 6.11.2014, pe contul LN, ar fi fost cel oficial, care apare pe site-ul facultăţii şi nu unul modificat, după cum se poate observa în imaginea descărcată de pe acest cont. Autorul acestei a afişului a dorit, probabil, ca reclamantul să nu afle din timp ce i se pregăteşte.
A participat onorific la acest eveniment, fiind dezonorat.
Evenimentul din 8 noiembrie 2014 nu a rămas fără ecou. Atât studenţi, cât şi colegi de la Universitatea din Iaşi l-au întrebat dacă au văzut articolele din presa scrisă şi on-line şi i-au cerut reclamantului să le povestească ce s-a întâmplat.
Informaţiile eronate oferite de organizatorii evenimentului ziariştilor care au publicat articole în presa scrisă şi on-line au indus publicul în eroare, producând confuzie în lumea muzicală românească, iar reclamantului umilinţă, pierderea respectului şi a încrederii de sine, afectându-i şi sănătatea.
După investigaţiile medicale la care a fost supus la începutul lunii ianuarie 2015, diagnosticul medicilor din Iaşi a fost de hipertiroidism – boala Basedow, boală declanşată ca urmare a unui stres puternic şi supărare mare.
În cazul de faţă sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 1349 Cod civil privind răspunderea civilă delictuală, având în vedere grava încălcare a imaginii şi demnităţii reclamantului, încălcare în urma căreia i-au fost lezate atât onoarea cât şi prestigiul de care se bucură, având în vedere cariera sa.
Umilinţa la care a fost supus, cu bună ştiinţă de organizatori, nu poate fi cuantificată, producând inclusiv probleme de sănătate.
Persoanele vinovate sunt pârâtele Facultatea de Muzică şi Universitatea Transilvania Braşov pentru facultatea de Muzică.
În drept au fost invocate prevederile art. 1349, 1357 Cod civil.
Acţiunea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 100 lei.
Pârâta Universitatea Transilvania Braşov a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii.
Pe cale de excepţie s-a invocat nulitatea cererii de chemare în judecată pentru lipsa semnăturii.
S-a formulat şi cererea de chemare în garanţie a Cvartetului Gaudeamus.
În apărare, pârâta a susţinut că pe afişe în prezentarea evenimentului au fost preluate informaţiile comunicate de coordonatorul cvartetului. Deşi reclamantul invocă faptul că prin eroare de pe afiş şi din prezentare i s-a produs umilinţă şi lipsa respectului de sine, a acceptat să participe la stagiunea de concerte din 1 martie 2015, organizate de aceeaşi universitate.
Excepţia invocată a rămas fără obiect deoarece lipsurile invocate au fost complinite.
Cererea de chemare în garanţie a fost respinsă ca inadmisibilă în conformitate cu prevederile art. 64 Cod procedură civilă.
Reclamantul a formulat, la data de 5.10.2015, cerere de introducere în cauză a altor persoane, respectiv a numitei Lucia Neagoe, solicitând obligarea acesteia în solidar cu ceilalţi pârâţi. Această cerere a fost întemeiată pe prevederile art. 68 şi următoarele Cod procedură civilă.
La termenul de judecată din data de 8.10.2015, reprezentanta în instanţă a reclamantului modifică temeiul cererii mai sus menţionată, arătând că aceasta reprezintă o modificare a acţiunii întemeiată pe prevederile art. 204 Cod procedură civilă.
La termenul de judecată din 5.11.2015 s-a constatat că modificarea de acţiune a depăşit termenul procedural impus de lege pentru un astfel de act, astfel că reclamantul a fost decăzut din dreptul de modifica cererea.
În cauză s-a administrat proba cu interogatoriul părţilor, proba cu înscrisuri şi proba testimonială.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
La data de 8 noiembrie 2014, Cvartetul de coarde Gaudeamus şi pianistul AL au fost invitaţi să concerteze în cadrul Stagiunii de concerte a Facultăţii de Muzică a Universităţii Transilvania din Braşov.
Cvartetul de coarde Gaudeamus este compus din LN – vioara I; RI– vioara II; LV – violă; SV, reclamant în prezenta cauză, violoncel.
Pe afişul concertului, în prezentarea audio-video a acestuia, pe coperta DVD-ului şi în programul de sală apare numele lui SN în locul reclamantului, deşi în fotografii apare reclamantul şi în concert a cântat reclamantul.
Această neconcordanţă a apărut în contextul în care reclamantul a fost titularizat la Universitatea din Iaşi şi nu era certă prezenţa sa la evenimentul menţionat.
Pârâta Universitatea Transilvania Braşov, în răspunsul la interogatoriu, a arătat că iniţial s-a comunicat prezenţa în concert a domnului SN, datorită imposibilităţii prezentării reclamantului, iar la data când s-a confirmat participarea reclamantului la eveniment, materialele de prezentare erau deja imprimate. Programul de sală a fost realizat în aceleaşi condiţii, iar montajul de prezentare audio-video se realizează cu cel puţin înainte cu 2 săptămâni înaintea evenimentului.
După terminarea concertului, decanul Facultăţii de Muzică, d-na profesor universitar dr. S.D, a mers în culise şi-a exprimat regretul pentru incidentul creat, în faţa reclamantului şi a celorlalţi membrii ai cvartetului. Acest aspect reiese atât din răspunsul la interogatoriul luat pârâtei, cât şi din declaraţia martorei LN.
Afirmaţiile reclamantului în sensul că decanul Facultăţii de Muzică, în calitate de organizator al evenimentului, a dorit cu bună ştiinţă lezarea sa nu sunt susţinute de nici o probă.
Din declaraţiile martorelor LN şi LV, membre ale cvartetului, rezultă că în cvartet au mai fost operate înlocuiri, pentru motive temeinice, membrul cvartetului înlocuit cunoscând numele persoanei care îl va înlocui. Înlocuirea se făcea cu instrumentişti care îndeplineau anumite condiţii.
Reclamantul a mai fost înlocuit, cu alte ocazii, de SN şi a existat o situaţie în care, într-un turneu în străinătate, pe afiş a figurat numele reclamantului şi a cântat SN.
Concertul din data de 8.11.2014 a fost destinat comunităţii academice, accesul fiind liber, fără taxă de intrare, fără a se face publicitate în afara mediului căruia îi este destinat.
DVD-ul evenimentului nu a fost comercializat, ci a fost înmânat, la cerere, participanţilor, faţă de faptul că participarea a fost benevolă.
Reclamantul a solicitat obligarea pârâţilor la plata sumei de 510000 lei reprezentând daune morale pentru prejudiciul de imagine adus.
În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamantul nu a expus în ce constă acest prejudiciu de imagine.
În conformitate cu prevederile art. 1349 alin. 1 şi 2 Cod civil orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane. Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
Art. 1357 Cod civil prevede că cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Autorul prejudiciului răspunde şi pentru cea mai uşoară culpă.
Potrivit art. 219 alin. 1 Cod civil, faptele licite sau ilicite săvârşite de organele persoanei juridice obligă însăşi persoana juridică, însă numai dacă ele au legătură cu atribuţiile sau scopul funcţiilor încredinţate.
Pentru a fi angajată răspunderea civilă delictuală a persoanei juridice trebuie să existe întrunite cumulativ următoarele condiţii: să existe un prejudiciu; să existe o faptă ilicită; această faptă să fie săvârşită cu vinovăţie de persoana fizică din componenţa organelor de conducere a persoanei juridice; să existe raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul produs.
Pentru a putea fi reparat, prejudiciul să fie cert.
Prejudiciul invocat de reclamant, cel referitor la imaginea sa, nu a fost dovedit în cauză.
S-a dovedit şi recunoscut de părţile litigante că a existat o neconcordanţă pe afişele şi materiale de promovare a evenimentului din 8.11.2014 în sensul că s-a menţionat că din cvartet face parte SN, iar în fotografii apărea reclamantul, aceasta fiind şi pe scenă, însă nu s-a indicat şi dovedit care a fost impactul acestui incident asupra activităţii profesionale a reclamantului şi asupra imaginii sale ca profesionist în lumea muzicală.
Reclamantul este o persoană cunoscută în lumea muzicală, cu o activitate impresionantă, iar concertul din 8 noiembrie 2014, raportat la care s-a produs incidentul invocat, a avut loc în cadrul Stagiunii de concerte a Facultăţii de Muzică, fiind un eveniment intern, nu destinat publicului larg.
S-a afirmat de către reclamant că a fost interpelat de către cunoscuţi, studenţi şi alte persoane care au remarcat neconcordanţa de pe afiş. Această afirmaţie nu a fost dovedită, martorul PNV declarând în faţa instanţei că reclamantul a fost cel care i-a spus că a avut o cădere nervoasă determinată de incidentul menţionat. Nu reiese însă, din susţinerile reclamantului, dacă aceste interpelări duc la concluzia că imaginea i-a fost afectată.
Existenţa în arhiva Facultăţii de Muzică a DVD-ului cu numele SN şi imaginea reclamantului nu produce în sine un prejudiciu de imagine. În măsura în care reclamantul se consideră afectat prin posibilitatea studierii acestui material de către diverse persoane, poate solicita obligarea pârâtei la rectificarea greşelilor existente, însă instanţa nu a fost investită cu o astfel de cerere.
Până în prezent nu s-a dovedit că aceste materiale au fost studiate şi că s-au produs, în acest mod, consecinţe negative asupra imaginii reclamantului în faţa publicului sau în mediul artistic în care acesta îşi desfăşoară activitatea.
Prejudiciul creat prin generarea problemelor de sănătate nu a fost solicitat a fi reparat, acest prejudiciu nefiind circumscris noţiunii de prejudiciu de imagine.
De altfel, nu există legătură de cauzalitate între incidentul menţionat şi problemele de sănătate ale reclamantului constatate ulterior.
În consecinţă, faţă de considerentele de fapt şi de drept mai sus expuse, instanţa va respinge cererea reclamantului, ca neîntemeiată.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
H O T Ă R Ă Ș T E :
Respinge acţiunea civilă formulată de reclamantul Vîrtosu Sebastian, CNP (…), domiciliat în Braşov, (…)în contradictoriu cu pârâţii Universitatea Transilvania Braşov, cu sediul în Braşov, (…) şi Facultatea de Muzică, cu sediul în Braşov, str. (…), corp Z, ca neîntemeiată.
Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Braşov.
Pronunţată azi, 25.02.2016, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
PREŞEDINTE,Grefier,
Judecător (…)(…)
Red. S.N.-27.04.2016
Tehnored. I.M.-27.04.2016
5 ex.
Judecătoria Târgu Jiu
pretenţii
Judecătoria Giurgiu
Prejudicii. Daune
Curtea de Apel Târgu Mureș
Acţiune în repararea prejudiciului
Curtea de Apel Oradea
Furt calificat și complicitate la furt calificat. Reținerea art. 396 alin. 10 Noul Cod de procedură penală
Curtea de Apel Timișoara
Despăgubiri solicitate în baza Legii nr. 221/2009