Încetarea/modificarea obligaţiilor aferente supravegherii dispuse prin sentinţa de condamnare la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei,sub supraveghere. Art 95 Cod penal. Obiect şi limite.

Decizie 5 din 12.01.2017


Prin sentinţa penală nr. 123 din 17.11.2016, pronunţată în dosar nr.639/273/2016, Judecătoria Oraviţa, în baza art 95 Cod Penal, a dispus încetarea obligaţiei de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, la Primăria Răcăşdia.

 Împotriva sentinţei penale nr. 123/17.11.2016 pronunţată de Judecătoria Oraviţa în dosar nr.639/273/2016, a formulat contestaţie Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Caras Severin, solicitând instanţei să se pronunţe cu privire la imposibilitatea punerii în executare a sentinţei penale nr. 127/25.09.2015 a Judecătoriei Oraviţa în întregul ei, respectiv şi cu privire la măsurile de supraveghre prev. de art. 93 alin. 1 şi la obligaţia de a urma un curs de pregătire pentru obţinerea unui permis de conducere.

 Analizând sentinţa atacată sub toate aspectele de fapt şi de drept, în condiţiile prevăzute de art. 425 ind.1 C.p.p., tribunalul reţine următoarele:

 Sentinţa pronunţată de prima instanţa este temeinică şi legală,însă prima instanţă a omis să se pronunţe şi asupra obligaţiei  de a urma un curs de pregătire pentru obţinerea unui permis de conducere.

 Potrivit disp. art. 95 Cod Penal dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare. Instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

 Instanţa, reţinând că după condamnarea inculpatei au intervenit motive, astfel cum au fost mai sus reţinute, care justifică încetarea executării unora dintre obligaţiile impuse de instanţă, pentru a asigura condamnatului şanse mai mari de îndreptare. Instanţa poate să dispună încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

 Condamnata nu poate să-şi îndeplinească nici  obligaţia de urma un curs de pregătire pentru obţinerea unui permis de conducere şi menţinerea acestei obligaţii nu e nici posibilă,nici necesară. Sub acest aspect,contestaţia formulată este întemeiată şi va fi admisă.

 Dispoziţiile art 95 Cod penal se referă, însă, numai la obligaţiile fixate de instanţă,şi ele nu pot fi extinse la măsurile de supraveghere,care au ca izvor legea şi sunt obligatorii şi imperative pentru condamnat pe durata termenului de supraveghere,aşa cum dispune art 93 alin 1 Cod penal.Ele nu pot fi înlăturate de către instanţă sub nici o formă şi pentru nici un motiv.