Despăgubiri

Sentinţă civilă 308 din 17.05.2017


Repartizarea persoanele pensionate care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1, se va face  proporţional cu numărul de personal activ, existent în societăţile menţionate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, iar sumele necesare suportării contravalorii cotei de energie electrică gratuită vor fi prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor comerciale, companiilor, societăţilor naţionale şi regiilor autonome din domeniile producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării energiei cu ocazia rectificării bugetului.

Având in vedere ca exista un act normativ care prevede  o metodologie de acordare a cotei  gratuite de energie electrica, iar in baza acestui act, pârâta a încheiat contract de prestări servicii cu CEZ Vânzare, instanţa nu se poate substitui puterii legislative  modificând un act normativ si obligând pârâta sa preia datoriile  care-i reveneau unei alte societăţi, motiv pentru care apreciază acţiunea neîntemeiata , urmând a o respinge

( Tribunalul Mehedinţi – sentinţa nr.308/17.05.2017)

Prin acțiunea înregistrată pe rolul acestei instanțe la  data de 14.03.2017, sub nr. , reclamantul Ş.T. a chemat în judecată pe pârâta SC H SA - SUCURSALA H, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea acesteia să achite către SC Cez Vanzare SA contravaloarea cotei de energie gratuita de 1200 KWh/an pentru consumul casnic.

În fapt, a arătat că, a lucrat pentru S.H. Porţile de Fier o perioadă de 31 de ani, iar începând cu data de 21.08.2000 a Ieşit la pensie conform Deciziei nr. 112373/30.06.2000 şi potrivit contractului colectiv de muncă, pensionarii din sistemul energetic, beneficiază de o cotă anuală de energie electrica gratuita pentru consumul casnic în valoare de 1200 KWh/an.

În acest sens, există şi HG 1041/2003 care prevede că persoanele care s-au pensionat până la data de 30.09.2000 din  unități care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate RENEL, Companiei Naționale de Electricitate SA şi s-au desprins din aceasta prin acte normative beneficiază de o cota de energie electrica gratuita de 1200 KWh/an pentru consumul casnic, cu condiția ca pensionarii respectivi sa aibă o vechime în aceste unităţi până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonome de Electricitate  Renel şi Compania Naţională de Electricitate SA.

A mai arătat că, contravaloarea cotei de energie electrică pentru persoanele mai sus menționate este suportată de către Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice şi Termice Termoelectrica SA şi filialele sale, Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice Transelectrica SA şi filialele sale, Societatea Naţională  Nucleară Electrica SA şi RAAN Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice  Electrica SA şi filialele sale, proporțional cu numărul de personal existent în societăţile respective la data de 08.09.2003.

Începând cu luna mai 2016 RAAN Dr.Tr.Severin a intrat în faliment, motiv pentru care contravaloarea energiei electrice gratuite nu a mai fost achitată către SC CEZ VANZARE SA, astfel încât la acest moment nu mai beneficiază de această facilitate prevăzută în CCM şi în HG 1041/2003.

În drept şi-a întemeiat acțiunea pe disp. art. 1516 NCPC şi HG 1041/2003.

La data de 23.03.2017 pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat pe cale de excepţie, respingerea acţiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, iar pe fondul cauzei respingerea cererii de chemare în judecată ca netemeinică şi nelegală.

În ceea ce privește excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei a solicitat admiterea ei şi pe cale de consecință respingerea acțiunii ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală.

Potrivit art. 36 C. pr. civ.: „Calitatea procesuala rezulta din identitatea dintre părți si subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecații. Existenta sau inexistenta drepturilor si a obligațiilor afirmate constituie o chestiune de fond ".

Astfel, intre reclamant si Hidroelectrica S.A. nu exista niciun raport juridic din care sa rezulte ca societatea este obligata sa-i plătească reclamantului, conform dispozițiilor H.G. nr. 1041/2003, contravaloarea cotei de energie electrica gratuita de 1200 kwh/an.

Potrivit acestui act normativ, pensionarilor proveniți din unitățile care au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, le-a fost acordata o cota de 1200 kwh/an energie electrica gratuita, însă, aceasta facilitate a fost acordata in baza unei Metodologii (Nota nr. 160.535 din 11.02.2004 de aprobare a metodologiei de acordare a cotei gratuite de energie electrica pensionarilor proveniți din sectorul energiei electrice).

In baza acestei metodologii, au fost încheiate contracte intre societățile de furnizare si distribuție aparținând „Electrica" S.A si societățile plătitoare ale cotei gratuite de energie electrica, nominalizate in H.G. nr. 1041/2003, contracte care, la rândul lor, aveau la baza protocoalele prin care „Electrica" S.A. a repartizat beneficiarii cotei gratuite de energie electrica către societățile plătitoare.

Analizând anexele la contractele de prestări servicii si la adiționalele acestora, încheiate intre S.C. Hidroelectrica S.A. si societățile de furnizare si distribuție aparținând „Electrica" S.A., se observa ca reclamantul nu figurează in niciuna dintre acestea, tocmai pentru ca acesta era parte a unui contract de prestare servicii potrivit căruia Regla Autonoma de Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin era desemnata ca fiind, pentru ei, societatea plătitoare a cotei gratuite de energie electrica.

Deoarece intre reclamant si pârâtă nu a existat niciun raport juridic obligațional, dispus in sensul H.G. nr. 1041/2003, consideră întemeiat ca se impune respingerea acțiunii ca fiind introdusa împotriva unei persoane fora calitate procesuala pasiva.

Pe fondul cauzei,  a apreciat ca, se impune prezentarea unui „istoric" al actelor normative emise pentru acordarea de facilitați la consumul casnic de energie electrica salariaților si pensionarilor proveniți din unități aparținând fostului Minister al Energiei Electrice (sectorului energiei electrice), astfel:

Începând cu anul 1990, la solicitarea sindicatelor din sectorul energetic s-a promovat baza legala pentru acordarea unei cote gratuite de energie electrica salariaților si pensionarilor din sectorul energetic. Astfel, a fost inițiata H.G. nr. 279 din 1990, care a acordat unele facilitați la consumul casnic de energie electrica salariaților si pensionarilor proveniți din unități aparținând fostului Minister al Energiei Electrice. Având in vedere ca acest act normativ nu a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind astfel lovit de nulitate, acordarea facilitaților au fost prevăzute in contractele colective de munca ale RENEL si ulterior CONEL.

Prin H.G. nr. 627/2000, CONEL s-a reorganizat în 4 unități independente, respectiv, Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica, cu bugete de venituri si cheltuieli proprii, care si-au desfășurat activitatea pe principii strict comerciale.

In data de 15.08.2001 a fost semnata de către Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica si Transelectrica o nota comuna in vederea acordării acestui drept deja dobândit, respectiv a unei cote gratuite de energie electrica de pana la 1600 kw/h, începând cu luna august 2001, pensionarilor proveniți din unitățile desprinse din fostul Minister al Energiei Electrice, inclusiv RENEL, CONEL si unitățile subordonate acestora. Pentru acordarea acestei facilitați, pensionarii trebuiau sa fi avut o vechime de minim 15 ani in acest sector. De asemenea, de acest drept puteau beneficia si soţia sau soţul titularului de drept decedat, daca acesta a lucrat minim 20 de ani într-una din aceste unități si nu s-a recăsătorit.

Ulterior, Ministerul Economiei si Comerțului a venit in sprijinul pensionarilor elaborând si promovând H.G. nr. 1041 din 2003 privind unele masuri de reglementare a facilitaților acordate pensionarilor din sectorul energiei electrice. Pentru o mai ușoara aplicare a acestui act normativ si pentru a nu fi private de aceste facilitați anumite categorii de persoane pensionate din unități ce au aparținut fostului Minister al Energiei Electrice, a fost elaborata si H.G. nr. 1461 din 2003.

Prevederile H.G. nr. 1041 se refera in mod expres la reglementari privind acordarea facilitaților pensionarilor din sectorul energiei electrice.

2.Prima etapa de verificare a dosarelor s-a finalizat in data de 01.04.2004, ocazie cu care s-a convenit si repartizarea pe societăți a numărului beneficiarilor acestei cote gratuite de energie electrica. In urma analizei făcute, dosarele depuse pana la 31.01.2004 au fost împărțite in trei categorii, după cum urmează:

a)lista beneficiarilor de cota gratuita de energie electrica, lista ce cuprinde solicitările celor care îndeplinesc toate condițiile din H.G. nr. 1041 si care cuprind toate documentele care sa ateste aceasta;

b)lista potențialilor beneficiari de cota gratuita de energie electrica, lista ce cuprinde potențialii beneficiari in sensul ca solicitanții pot beneficia de cota daca isi completează dosarul cu anumite documente, exemplu, carte de munca incompleta, etc;

c)lista persoanelor care nu beneficiază de cota gratuita de energie electrica întrucât nu îndeplinesc condițiile din H.G. nr. 1041 din 2003, de exemplu: o vechime de minimum 15 ani, nu sunt pensionate dintr-o unitate a sistemului energetic, sunt pensionate după 30.09.2000.

Listele nominale au fost trimise în prima săptămâna a lunii aprilie 2004 la filialele, respectiv sucursalele de distribuție aparținând "Electrica" SA, in vederea:

-identificării persoanelor de pe lista 1, respectiv persoanele care îndeplinesc toate condițiile si au avut actele care sa dovedească aceasta si emiterea facturilor cu cota de energie electrica inclusa;

-identificării persoanelor de pe lista nr.2 si anunțarea acestora in vederea completării dosarului; si 3. anunțării persoanelor ce nu beneficiază de aceasta cota având in vedere ca nu îndeplinesc condițiile din hotărârea de Guvern.

Aceasta facilitate se acorda începând cu 01.01.2004 pentru cei ce aveau depus dosarul complet, in termen, conform Notei nr. 160.535 din 11.02.2004, aprobata de ministrul Economiei si Comerţului, ceilalți potențiali beneficiari, lista 2, urmând sa beneficieze de cota gratuita de energie electrica începând cu luna următoare a completării dosarului. In baza acestei note, au fost încheiate contractele intre societățile de distribuție si furnizare aparținând "Electrica* si societățile plătitoare prevăzute in H.G. nr. 1041, "Electrica" urmând sa isi recupereze contravaloarea energiei electrice consumate de beneficiar, de la acestea din urma.

2. Prin Nota nr. 160.535 din 11.02.2004 a fost aprobata metodologia de acordare a cotei gratuite de energie electrica pensionarilor proveniți din sectorul energiei electrice, in conformitate cu H.G. nr. 1041/2003 si H.G. nr. 1461/2003.

Astfel, in conformitate cu dispozițiile acestei note, prin adresa nr. 9900/3655/02.06.2004, „Electrica" S.A. ne-a comunicat ca, nr. de beneficiari de cota gratuita de energie electrica, care ne-au fost repartizați în etapa I (etapa finalizata la 01.04.2004), este de 1967 si prin adresa nr. 9000/14784/08.11.2004, „Electrica" S.A. ne-a comunicat ca, nr. de beneficiari de cota gratuita de energie electrica, care ne-au fost repartizați in etapa a ll-a (etapa finalizata la 08.10.2004), este de 985..

In baza Notei nr. 160.535 din 11.02.2004 si urmare a acestor doua adrese, intre societățile de furnizare si distribuție aparţinând „Electrica" S.A. si S.C. Hidroelectrica S.A. (ca societate plătitoare nominalizata la art. 4 alin. (1) litera a) din H.G. nr. 1041/2003), au fost încheiate următoarele contracte:

1.Contractul de prestare servicii nr. 13/02.06.2004, încheiat intre F.D.F.E.E. „Electrica Transilvania Nord" S.A. si SC Hidroelectrica S.A., cu anexa 1 cuprinzând 322 persoane nominalizate ca fiind beneficiare ale cotei gratuite de energie electrica si actul adiționala nr. 4/01.01.2015 la acest contract (prin care s-a completat anexa 1 cu încă o poziție);

2.Contractul de prestare servicii nr. CI 19/10.06.2004, încheiat intre SC Filiala de Distribuţie si Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Transilvania Sud" S.A. si SC Hidroelectrica S.A, cu anexa 2 la acest contract cuprinzând lista nominala a persoanelor care beneficiază de acordarea cotei gratuite de energie electrica (187 persoane);

3.Contractul de prestare servicii nr. 250/16.06.2004, încheiat intre S.C. F.D.F.E.E. Electrica Moldova si S.C. Hidroelectrica S.A., cu anexa cuprinzând 864 persoane nominalizate ca fiind beneficiare ale cotei gratuite de energie electrica si actul adițional nr. 1 la acest contract (prin care s-a completat anexa inițiala la contract cu un nr. de încă 620 persoane - beneficiare ai cotei de energie, repartizați in etapa a ll-a);

4.Contractul de prestare servicii nr. 2367/15.07.2004, incheiat intre F.D.F.E.E. Oltenia si S.C. Hidroelectrica, cu anexa la acest contract cuprinzând lista dosarelor conform repartizării de la 01.04.2004 (etapa l-a), respectiv, 496 dosare si actul adiţional nr. 1/2004 la acest contract, prin care s-a completat aceasta anexa cu inca 246 persoane beneficiare ale cotei de energie gratuite (repartizaţi în etapa a ll-a); 5, Contractul de prestare servicii nr. 247/21.07.2004, încheiat intre F.D.F.E.E. Electrica Muntenia Nord S.A. si 5.C. Hidroelectrica S.A., cu anexa la acest contract cuprinzând un nr. de 98 persoane nominalizate si beneficiare ale cotei de energie gratuite si actul adițional nr. 2/06.12.2004 la acest contract, prin care se completa anexa inițiala cu un nr. de încă 45 persoane beneficiare ale cotei de energie gratuite (repartizaţi in etapa a Il-a).

5.Contractele de prestare servicii încheiate intre societățile de furnizare si distribuție aparţinând „Electrica" S.A. si S.C. Hidroelectrica S.A. au avut la baza „Protocoale de repartizare a beneficiarilor de cota gratuita de energie electrica".

II. Prin H.G. nr. 1041/2003 s-a acordat persoanelor pensionate din unități care au aparținut fostului Minister al Energiei electrice, „RENEL" si „CONEL", o facilitate sub forma alocării a 1200 kWh/an energie electrica gratuita, sub condiția ca, printre altele, aceste persoane sa se fi pensionat anterior datei de 30.09.2000. Prin H.G nr. 1461/2003 a fost modificat art. 3 din H.G. 1061, in sensul ca persoanele pensionate după data de 30 septembrie 2000 din societățile desprinse prin acte normative din cadrul fostului Minister al Energiei Electrice, fostului „RENEL" si „CONEL" şi, ulterior acestora, prin programe de restructurare, reorganizare sau privatizare vor putea beneficia de cote gratuite de energie electrica, daca societățile respective aveau prevăzute pentru angajați lor astfel de facilitați prin contractele colective de munca.

Raportându-se la data pensionării reclamantului, 30.06.2000 este evident că acestuia nu îi sunt aplicabile disp.  art.3 din HG 1041/2003 ( așa cum a fost modificat prin HG nr. 1461/2003, respectiv cota de 1200 KWh/an energie electrică gratuită, nu poate fi acordată de către pârâtă chiar dacă societatea a avut sau are prevăzute aceste facilități în contractele colective de muncă.

În drept şi-a întemeiat întâmpinarea pe disp. art. 201-208 c.por.civ. şi HG 1461/2002.

În apărare a depus la dosar un set de înscrisuri, respectiv : adresa nr. 9900/3655/02.06.2004, 9900/14784/08.11.2004, protocolul de repartizare a beneficiarilor de cota gratuita de energie electrica, contractul de prestări servicii nr. 13/02.06.2004, Nota privind aprobarea metodologiei de acordare a cotei de energie electrica pensionarilor proveniți din sectorul energiei electrice în conformitate cu HG nr. 1041/2003 şi HG 1461/2003, actul adițional nr.4/01.01.2015, Anexa nr.1 la actul adițional nr.4, contractul de prestări servicii nr. 119/10.06.2004, Nota privind aprobarea metodologiei de acordare a cotei gratuite, Anexa nr.2 la contractul de prestări servicii nr. C119/10.06.2004, contractul de prestări servici nr. 250/16.06.2004, Nota privind aprobarea metodologiei de acordare a  cotei de energiei electrică, lista dosarelor pentru Hidroelectrica, conform repartizării de la 01.04.2004, actul adițional nr.1 la contractul de prestări servicii nr. 250/16.06.2004, lista cu beneficiarii cotei de energie repartizați în etapa a 2-a, contractul de prestări servicii nr. 2367, lista dosarelor pentru Hidroelectrica conform repartizării de la data de 01.04.2004, actul adițional  nr.1 la Contract de prestări servicii nr.2367/15.07.2004, beneficiarii cotei de energie repartizați în etapa a 2-a pentru SC HIDROELECRICA SA, act adițional nr.1/2007 la contractul de prestări servicii nr. 2367/15.07.2004, contractul de prestări servicii nr.247/2004, anexa la contractul nr.247/2004, actul adițional nr.2/06.12.2004, lista beneficiari nr.417/2004.

În baza rolului activ instanța a solicitat relații la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, care au fost comunicate la data de 08.05.2017.

Analizând acţiunea în raport de actele  şi lucrările dosarului şi de dispoziţiile  legale incidente în  materie,  Tribunalul constată şi reţine următoarele:

Reclamantul Ş.T. a lucrat la S.H. Porţile de Fier începând cu data de 09.07.1969 si până la 21.08.2000, asa cum reiese din adeverinţa nr. 115107/19.10.2015, iar începând cu data de 21.08.2000 a ieşit la pensie conform Deciziei nr. 112373/30.06.2000.

In temeiul art. 248 c.pr.civ. instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiei  lipsei calităţii procesuale pasive invocata de pârâta SC Hidroelectrica

In ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocata de pârâta, instanţa o apreciază neîntemeiata deoarece intre părţi au existat raporturi de munca, iar potrivit art. 266 Codul Muncii „  Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

Art. 267 alin.1 lit. a si b din Codul Muncii stabileşte care sunt părţile  în conflictele de muncă:

a) salariaţii, precum şi orice altă persoană titulară a unui drept sau a unei obligaţii în temeiul prezentului cod, al altor legi sau al contractelor colective de muncă;

b) angajatorii - persoane fizice şi/sau persoane juridice -, agenţii de muncă temporară, utilizatorii, precum şi orice altă persoană care beneficiază de o muncă desfăşurată în condiţiile prezentului cod;

Având in vedere ca între părţi au existat raporturi de munca, iar potrivit HG nr. 1041/2003  si HG nr. 1461/2003 pensionarii din sistemul energetic, beneficiază de o cotă anuală de energie electrica gratuita pentru consumul casnic în valoare de 1200 KWh/an, instanţa apreciază ca pârâta are calitate procesuală pasiva in cauza, motiv pentru care urmează a respinge excepţia invocată de aceasta ca neîntemeiata.

Pe fondul cauzei, instanţa reţine ca prin acțiunea înregistrată pe rolul acestei instanțe, reclamantul Ş.T. a chemat în judecată pe pârâta SC H SA - SUCURSALA H PORŢILE DE FIER, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea acesteia să achite către SC Cez Vanzare SA contravaloarea cotei de energie gratuita de 1200 KWh/an pentru consumul casnic.

Instanţa apreciază neîntemeiată acţiunea pentru următoarele considerente;

Potrivit art. alin.1 din HG nr. 1041/2003 „Persoanele pensionate din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate "Renel", Companiei Naţionale de Electricitate - S.A. beneficiază de o cotă de energie electrică gratuită de 1.200 kWh/an, pentru consumul casnic, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) s-au pensionat până la data de 30 septembrie 2000 din unităţi care au aparţinut fostului Minister al Energiei Electrice, Regiei Autonome de Electricitate "Renel", Companiei Naţionale de Electricitate - S.A. şi s-au desprins din acestea, prin acte normative;

b) la data pensionării, persoanele respective trebuie să aibă o vechime în aceste unităţi de minimum 15 ani, până la data desprinderii din fostul Minister al Energiei Electrice, Regia Autonomă de Electricitate "Renel", Compania Naţională de Electricitate - S.A.

Prin Nota nr. 160.535 din 11.02.2004 a fost aprobata metodologia de acordare a cotei gratuite de energie electrica pensionarilor proveniți din sectorul energiei electrice, in conformitate cu H.G. nr. 1041/2003 si H.G. nr. 1461/2003.

Astfel, in conformitate cu dispozițiile acestei note, prin adresa nr. 9900/3655/02.06.2004, „Electrica" S.A. a comunicat ca nr. de beneficiari de cota gratuita de energie electrica, care au fost repartizați în etapa I la pârâtă(etapa finalizata la 01.04.2004), este de 1967 si prin adresa nr. 9000/14784/08.11.2004, „Electrica" S.A.a comunicat ca, nr. de beneficiari de cota gratuita de energie electrica, care au fost repartizați in etapa a ll-a (etapa finalizata la 08.10.2004), este de 985.

In baza Notei nr. 160.535 din 11.02.2004 si urmare a acestor doua adrese, intre societățile de furnizare si distribuție aparţinând „Electrica" S.A. si S.C. Hidroelectrica S.A. (ca societate plătitoare nominalizata la art. 4 alin. (1) litera a) din H.G. nr. 1041/2003), au fost încheiate următoarele contracte: Contractul de prestare servicii nr. 13/02.06.2004, încheiat intre F.D.F.E.E. „Electrica Transilvania Nord" S.A. si SC Hidroelectrica S.A., cu anexa 1 cuprinzând 322 persoane nominalizate ca fiind beneficiare ale cotei gratuite de energie electrica si actul adiționala nr. 4/01.01.2015 la acest contract (prin care s-a completat anexa 1 cu încă o poziție); Contractul de prestare servicii nr. CI 19/10.06.2004, încheiat intre SC Filiala de Distribuţie si Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Transilvania Sud" S.A. si SC Hidroelectrica S.A, cu anexa 2 la acest contract cuprinzând lista nominala a persoanelor care beneficiază de acordarea cotei gratuite de energie electrica (187 persoane); Contractul de prestare servicii nr. 250/16.06.2004, încheiat intre S.C. F.D.F.E.E. Electrica Moldova si S.C. Hidroelectrica S.A., cu anexa cuprinzând 864 persoane nominalizate ca fiind beneficiare ale cotei gratuite de energie electrica si actul adițional nr. 1 la acest contract (prin care s-a completat anexa inițiala la contract cu un nr. de încă 620 persoane - beneficiare ai cotei de energie, repartizați in etapa a ll-a);Contractul de prestare servicii nr. 2367/15.07.2004, incheiat intre F.D.F.E.E. Oltenia si S.C. Hidroelectrica, cu anexa la acest contract cuprinzând lista dosarelor conform repartizării de la 01.04.2004 (etapa l-a), respectiv, 496 dosare si actul adiţional nr. 1/2004 la acest contract, prin care s-a completat aceasta anexa cu inca 246 persoane beneficiare ale cotei de energie gratuite (repartizaţi în etapa a ll-a); 5, Contractul de prestare servicii nr. 247/21.07.2004, încheiat intre F.D.F.E.E. Electrica Muntenia Nord S.A. si 5.C. Hidroelectrica S.A., cu anexa la acest contract cuprinzând un nr. de 98 persoane nominalizate si beneficiare ale cotei de energie gratuite si actul adițional nr. 2/06.12.2004 la acest contract, prin care se completa anexa inițiala cu un nr. de încă 45 persoane beneficiare ale cotei de energie gratuite (repartizaţi in etapa a Il-a)

Instanţa reţine ca reclamantul a fost repartizat la SC RAAN insa datorita faptului ca aceasta societate este in procedura falimentului in baza  sentinţei nr. 10/2016 a Tribunalului Mehedinţi, lichidatorul judiciar, in baza art. 86 din Legea nr. 85/2006 a denunţat în mod expres  începând cu data de 10.11.2016 contractul nr. 2365/15.07.2004 având ca părţi RAAN ca beneficiar si CEZ  Vânzare SA in calitate de furnizor.

Prin adresa nr. 60018825725/30.05.2016 CEZ Vânzare a notificat  pe reclamant  ca începând cu luna mai 2016 ii încetează  acordarea cotei de 1200kwh/an  care i-a fost alocata in calitate de fost angajat  a sistemului energetic, ca urmare a neachitării  facturilor de energie electrica  emisa de RAAN.

Instanţa reţine ca  repartizarea persoanelor pensionate până la 30.09.2000 care au lucrat in sectorul energiei electrice pentru a beneficiu de  cota de energie electrica s-a făcut in temeiul  unei metodologii înca din anul 2004, necontestata de nimeni, metodologie care  a avut ca si acte normative la baza HG nr. 1041/2003 si HG nr. 1461/2003.

Aceasta metodologie  nr. 160535/11.02.2004 prevede  la art. 11 ca „Actualizarea repartizării beneficiarilor de cota  gratuită  se face numai in cazul apariţiei de noi solicitări, de către aceiaşi Comisie de analiză”, neexistând nici o prevedere privind situaţia  falimentului sau dizolvării vreuneia dintre societăţile  cărora li s-au repartizat pensionarii, astfel ca instanţa nu poate sa adauge la lege, nefiind putere legislativa.

Mai mult, in art. 4 din HG nr. 1041/2003 se prevede ca „ (1) Contravaloarea cotei de energie electrică va fi suportată diferenţiat, astfel:

a) pentru persoanele pensionate care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1, de către Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice şi Termice "Termoelectrica" - S.A. şi filialele sale, Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice "Hidroelectrica" - S.A. şi filialele sale, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. şi filialele sale, Societatea Naţională "Nuclearelectrica" - S.A. şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, proporţional cu numărul de personal activ, existent în societăţile menţionate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;

b) pentru persoanele pensionate prevăzute la art. 1 Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice "Electrica" - S.A. va încasa contravaloarea energiei electrice consumate în acelaşi regim ca pentru orice abonat casnic, urmând ca, în baza facturilor emise, fiecare societate să le ramburseze acestora contravaloarea consumului respectiv, în limita cotei stabilite.

(2) Sumele necesare suportării contravalorii cotei de energie electrică gratuită vor fi prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor comerciale, companiilor, societăţilor naţionale şi regiilor autonome din domeniile producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării energiei cu ocazia rectificării bugetului.

Asadar, repartizarea persoanele pensionate care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1, se va face  proporţional cu numărul de personal activ, existent în societăţile menţionate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, iar sumele necesare suportării contravalorii cotei de energie electrică gratuită vor fi prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli ale societăţilor comerciale, companiilor, societăţilor naţionale şi regiilor autonome din domeniile producerii, transportului, distribuţiei şi furnizării energiei cu ocazia rectificării bugetului.

Instanţa reţine ca potrivit art. 40 alin.1 lit.a din Codul Muncii, angajatorul are dreptul  sa stabilească organizarea si funcţionarea unităţii, instanţa neputând interveni in acest aspect si obliga angajatorul sa-si modifice bugetul de venituri si cheltuieli prin includerea unor sume fara a exista o baza legală, in condiţiile in care anterior angajatorul a încheiat  un contract de prestări servicii perfect valabil.

Având in vedere ca exista un act normativ care prevede  o metodologie de acordare a cotei  gratuite de energie electrica, iar in baza acestui act, pârâta a încheiat contract de prestări servicii cu CEZ Vânzare, instanţa nu se poate substitui puterii legislative  modificând un act normativ si obligând pârâta sa preia datoriile  care-i reveneau unei alte societăţi, motiv pentru care apreciază acţiunea neîntemeiata , urmând a o respinge