Contestaţie la executare silită-Litigiu cu profesioniştii

Decizie 203/LP/2017 -A din 28.02.2017


Potrivit art. 204 alin.1 Cod proc.civ., ”reclamantul poate să îşi modifice cererea şi să propună noi dovezi, sub sancţiunea decăderii, numai până la primul termen la care acesta este legal citat. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea formulării întâmpinării, care, sub sancţiunea decăderii, va fi depusă cu cel puţin 10 zile înaintea termenului fixat, urmând a fi cercetată de reclamant la dosarul cauzei.”

In speţă, instanţa reţine că, o cerere poate fi calificată ca fiind de modificare a cererii de chemare în judecată, în ipoteza în care se schimbă obiectul cererii inițiale.

 În cazul de față, chiar dacă cererea depusă în data de 28.04.2016 a fost denumită de modificare și completare, în realitate nu reprezintă o astfel de cerere, întrucât se invocă excepții, respectiv excepția lipsei calității procesuale active în faza executării silite și excepția lipsei calității de reprezentant a Kruk România SRL în aceeași fază procesuală.

 Or, în această ipoteză nu sunt aplicabile dispozițiile art. 204 Cod proc.civ., ci cele ale art.247 Cod proc.civ., ce vizează regimul invocării excepțiilor relative și absolute, iar sancțiunea aplicabilă în cazul nerespectării termenului este decăderea.

În ce priveşte excepția prescripţiei dreptului de a solicita executarea silită,  s-a reţinut următoarele.

Potrivit art. 706 Cod proc.civ., ”Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită.”

S-a reţinut faptul că pentru contractele cu executare succesivă în curs, termenul de prescripţie se calculează de la data exigibilităţii fiecărei rate, conform art. 12 din Decretul nr. 167/1958, aplicabil la data încheierii contractului de credit.

În cazul de față însă, creditul a fost declarat scadent anticipat, dată de la care contestatorii aveau obligația de a achita integral creanța născută în temeiul  contractului de credit bancar pentru persoane fizice nr 2007190659/5.12.2007(debit principal plus accesorii), iar debitoarea avea dreptul de a obţine executarea silită.

Nefiind însă dovedită data declarării scadenței anticipate, se va lua în calcul ca dată de la care începe să curgă termenul de prescripție  a dreptului de a solicita executarea silită, data ulterioară a încheierii contractului de cesiune de creanță – 04.10.2010.

Raportat la dispozițiile legale invocate, rezultă că dreptul de a obţine executarea silită în temeiul contractului de credit bancar pentru persoane fizice nr 2007190659/5.12.2007 s-a prescris la data de 04.10.2013.