Infracţiunea de viol ( art. 218 alin. 1 c. pen.)

Sentinţă penală 28 din 19.01.2017


Dosar nr. 3440/183/2016

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BĂILEŞTI  JUDETUL DOLJ

Sentinta Penala nr.28

Şedinţa publică de la  19 Ianuarie 2017

Instanta  constituita  din:

PREŞEDINTE –P. C.-judecator

Grefier- M. B.

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror B. D. din cadrul  P de pe langa J B

Pe rol, pronuntarea rezultatului dezbaterilor ce au avut loc in cauza penala privind pe inculpatul D M trimis in judecata  pentru săvârşirea infracţiunii de viol, faptă  prev. şi ped. de art. 218 alin. 1 C. pen.

Dezbaterile care au avut loc au fost consemnate  în  încheierea  din 18.01.2017 cand,  instanta a dispus ca pronuntarea sa aiba loc  la lata de  19.01.2017, încheierea  facând parte integranta din prezenta sentinţă .

INSTANŢA

Deliberand asupra cauzei penale de  fata constata urmatoarele :

Prin rechizitoriul nr. …/P/… din …. al Parchetului de pe lângă J… B…a fost trimis în judecată,in stare de arest preventiv inculpatul D.. M….pentru săvârşirea infracţiunii de viol,  faptă  prev. şi ped. de art. 218 alin. 1 C. pen.

În actul de sesizare s-a reţinut ca, la data de …, organele de poliţie din com. … au fost sesizate de către numita P. M., în calitate de mamă şi de reprezentant legal al numitei B. D.-D., în vârstă de …ani, care suferă de …., cu privire la faptul că, în toamna anului …, numitul D. M. a violat-o pe fiica sa, iar aceasta a rămas însărcinată.

 Persoana vătămată B. D.-D. locuieşte în comuna …., jud. …, împreună cu mama sa P. M., pe aceeaşi stradă cu inculpatul D. M.. Datorită afecţiunilor … ale persoanei vătămate (certificat ….., …, …), prin dispoziţia nr. …/… s-a instituit curatela pentru reprezentarea intereselor acesteia, iar mama sa P. M. a fost numită drept curator.

S-a mai retinut ca într-o zi din toamna anului …., inculpatul D. M. s-a deplasat la locuinţa persoanei vătămate B D-D, despre care cunoştea că este bolnavă …. şi profitând de imposibilitatea acesteia de a-şi exprima voinţa, a întreţinut raporturi sexuale normale cu aceasta. În urma raporturilor sexuale întreţinute, persoana vătămată a dat naştere, la data de …., minorului B V-G, minor ce a fost dat în plasament unui asistent maternal din com.., jud. ..

S-a precizat ca la nivelul com… era de notorietate că persoana vătămată B D-D este bolnavă … şi se află în permanenţă în îngrijirea mamei sale, aspect ce rezultă şi din raportul de expertiză medico-legală … nr….A1P din …., întocmit de IML …, prin care s-a stabilit că persoana vătămată B D D prezintă diagnosticul "…." şi nu are discernământul faptelor şi al consecinţelor acestora păstrat.

 În cauză s-a procedat la efectuare unei expertize genetice judiciare, în urma căreia, prin raportul de expertiză criminalistică nr…. din …., emis de Institutul Naţional de Criminalistică – Serviciul de Biocriminalistică, s-a stabilit că inc. D M este tatăl biologic al nou-născutului B V-G, cu un indice de paternitate 1.426.000.000, iar conform International Society of Forensic Genetics privind raportarea rezultatelor paternităţilor aceasta semnifică următoarele: 99,99999992% dintre indivizii de sex masculin din populaţia românească nu pot fi tatăl nou-născutului B V-G, în afara numitului D M; 0.00000008% dintre indivizii de sex masculin din populaţia românească pot fi tatăl nou-născutului B V-G.

Se mai arata ca persoana vătămată B D-D nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Rechizitoriul mai cuprinde datele referitoare la fapta, la încadrarea juridică si mijloace de proba , la profilul moral şi de personalitate al inculpatului, la actele de urmărire penală efectuate, la trimiterea în judecată şi cheltuielile judiciare.

Prin încheierea nr. … din Camera de Consiliu de la …. pronunţată de Judecătoria Băileşti în dosarul nr…./183/…./a1, in baza art. 227 al. 1 Cod proc. penală a fost respinsa propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti de arestare preventivă a inculpatului  D. M.

Impotriva  acestei incheieri Parchetul de pe langa Judecatoria B. a  formulat contestatie, iar prin incheierea nr… pronuntata de Tribunalul Dolj la data de …, a fost  admisa contestatia,a fost desfiintata  incheierea nr….din … data de judecatorul de drepturi si libertati din  cadrul Judecatoriei Bailesti. In baza art . 226 C.P.P. a fost admisa propunerea  de arestare preventiva  formulata de Parchetul de pe lînga Judecatoria B si  s-a dispus  arestare a preventiva a inculpatului D M  pe o durata de 30 de zile,incepand cu data punerii in executare a mandatului de arestare preventiva.In baza art.230Cod pr. pen s-a dispus emiterea  mandatului de arestare preventiva .

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la data de …, sub nr. …/183/… si a  fost repartizat judecatorului de camera preliminara .In conformitate cu prevederile art. 344 alin 2 Cod procedură penală, în procedura de cameră preliminară a fost comunicat inculpatului  rechizitoriul şi i s-a adus la cunoştinţă  dreptul de a-şi angaja apărător şi de a formula cereri si excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor si a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

De asemenea i s-a adus la cunostinta  persoanei vatamate  ca obiectul  procedurii in camera preliminara il constituie verificarea competentei  si  a legalitatii sesizarii instantei precum si verificarea  legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala si dreptul de a-si angaja aparator .

La data de …. inculpatul D M  a depus, prin registratura, o cerere  prin care solicita, in temeiul art .242 alin. 2CPP rap la art.348 alin.1 CPP, inlocuirea masurii arestului preventiv cu masura perventiva a controlului judiciar, prevazuta de art. 211 si urmatoarele CPP cu  consecinta eliberarii de sub puterea mandatului de arestare preventiva emis la data de ….. in urma incheierii de sedinta nr…. in dosarul nr ……/183/…./a1, la propunerea  de arestare preventiva a Parchetului de pe langa Judecatoria B, sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art.218 alin.1 Cod pen.

Prin incheierea  din …. pronuntata de judecatorul de camera preliminara din cadrul Judecatoriei Bailesti a fost respinsa cererea privind inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar.

In baza art. 242 al.2 din CPP  a fost admisa cererea inculpatului D M si  a fost inlocuita masura arestarii preventive dispusa prin incheierea nr…. din …. a Tribunalului Dolj cu masura arestului la domiciliu pe o durata de 30 de zile , de la data ramanerii definitive a prezentei incheieri.

În baza art. 221 alin. (1) C. proc. pen. s-a impus inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul din com. ….., fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza. 

În baza art. 221 alin. (2) C. proc. pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii:

 a) să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să nu comunice cu cu persoana vatamata B D D si cu martorii P M, M A, D I, T I, L S, L G, B A I si M B F.

În baza art. 221 alin. (4) C. proc. pen. s-a atras  atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive si in baza art. 221 alin. 8 şi 9 Cod de procedură penală,  a fost desemnata  Poliţia …..drept organ însărcinat cu supravegherea inculpatului.

Impotriva acestei incheieri nu s-a formulat contestatie .

La data de ….. persoana vatamata B D D prin reprezentant legal  P M  a depus la dosar o cerere prin care arata ca  nu  intelege sa formuleze  exceptii si cereri cu privire la legalitatea administrarii probelor si efectuarea actelor de catre organele de  urmarire penala. A mai aratat ca intelege sa se constituie parte civila cu suma de … lei reprezentand  daune materiale constand in cheltuielile efectuate  la medic  si …. daune morale, avand in vedere consecintele negative suferite  atat in plan fizic cat si psihic, importanta valorilor lezate, masura in care au fost lezate aceste valori,intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost  afectata situatia sociala. A atasat  inscrisuri doveditoare ale cheltuielilor .

Ulterior  masura arestului la domiciliu a fost verificată şi menţinută de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecatoriei Bailesti prin încheierea din …. şi de instanta de judecata  prin incheierea din  ….. .

Impotriva acestor  incheieri  nu s-au formulat contestatii .

Inculpatul si persoana vatamata  nu au formulat cereri si excepţii iar prin încheierea dată în camera de consiliu la data  …. de către judecătorul de cameră preliminară s-a constatat, în temeiul art.346Cod procedură penală, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr…./P/….al Parchetului de pe langa Judecatoria B, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală,s-a dispus începerea judecăţii cauzei si ulterior a fost fixat termen de judecata .

In cauza s-a dispus citarea  inculpatului si a persoanei vatamate iar la data de …  persoana vatamata a depus  cerere de constituire parte civila  prin care solicita obligarea inculpatului la plata sumei de … daune materiale  si  ….. daune morale .

La termenul de judecata  din …. inculpatul  a declarat ca  recunoaste savarsirea faptei si a solicitat ca judecarea cauzei sa se faca pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale, in baza procedurii simplificate prev. de art.375 C.P.P., cerere ce a fost incuviintata de instanta. De asemenea  a aratat ca este de acord sa presteze munca in folosul comunitatii  si sa achite partii civile pretentiile solicitate .

La aceesi data inculpatul a depus inscrisuri  in circumstantiere .

 Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele :

Din probele administrate in cauza, respectiv procesul verbal de cercetare la fata locului, rapoartele de expertiza, declaratiile martorilor si declaratia inculpatului care a recunoscut fapta, rezulta ca acesta a savarsit infractiunea pentru care a fost trimisa in judecata.

Astfel, in toamna anului …. inculpatul s-a deplasat la locuinta persoanei vatamate si a intretinut relatii sexuale cu aceasta, stiind ca este bolnava …. si nu poate sa-si exprime vointa. In urma acestui raport a rezultat minorul B V G, nascut la data de …. si dat in plasament unui asistent maternal.

In raport de aceasta stare de fapt, instanta retine ca fapta inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii de viol prevazuta de art.218 al.1 CP, savarsita cu intentie directa.

La stabilirea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului, instanta va tine seama de criteriile generale de individualizare prevazute de art.74 din NCP , respectiv de limitele de pedeapsa prevazute de lege, de modul de comitere si de gravitatea faptei , dar si de atitudinea inculpatului care a recunoscut savarsirea ei.

In consecinta, in baza art 218 al 1 CP, rap la art 396 al.10 CPP, condamna pe inculpatul D M la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol.

Avand in vedere ca, potrivit art. 218 al.1 din CP,  pedeapsa pentru infractiunea de viol prevede si interzicerea unor drepturi, in baza art. 66 alin. (1) C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară , exercitarea, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei inchisorii,dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, după implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate, a urmatoarelor drepturi: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; d) dreptul de a alege; h) dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; k) dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public; In baza art.65 CP, interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art 66 al 1 lit. a,b,d,h,k CP de la momentul ramanerii definitive a hotararii si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata

In ceea ce priveste executarea pedepsei, instanta constata ca, fata de conduita inculpatului care a avut o atitudine de recunoastere a infractiunii, de imprejurarile savarsirii ei, in conditiile in care nu s-a folosit violenta, dar si de faptul ca, in urma nasterii minorului, va fi obligat sa contribuie la cresterea si intretinerea lui, se impune suspendarea acesteia sub supraveghere .

In consecinta, în baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe langa Tribunalul Dolj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să nu paraseasca teritoriul Romaniei, fara acordul instantei. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la primaria de domiciliu pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen. care prevede ca "Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei."

 Dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.

În baza art. 72 al 1 C.pen. rap la art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. deduce din pedeapsa aplicată durata arestului preventive si a arestului la domiciliu de la 11.10.2016 la zi, durata ce reprezinta partea de pedeapsa executata.

In temeiul art.399 al.1 CPP rap. La art.241 al 1 ind 1 lit a CPP constata incetata de drept masura arestului la domiciliu

In ceea ce priveste latura civila, instanta constata ca sunt întrunite conditiile raspunderii pentru fapta proprie prevazute de art. 1357 din NCC, potrivit caruia "cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare.",

Tinand cont si de pozitia inculpatului care a fost de acord sa achite sumele solicitate ,instanta il va obliga  la plata catre partea civila a sumei de 1000 lei, cu titlul de daune materiale si 20.000 lei daune morale

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

In baza art 218 al 1 CP, rap la art 396 al.10 CPP, condamna pe inculpatul D M, la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de viol.

În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe langa Tribunalul Dolj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să nu paraseasca teritoriul Romaniei, fara acordul instantei.În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primariei de domiciliu pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.În baza art. 66 alin. (1) C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară , exercitarea, pe o perioadă de 5 ani  după executarea pedepsei inchisorii,dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, după implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate, a urmatoarelor drepturi: a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; d) dreptul de a alege; h) dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme; k) dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public;In baza art.65 CP, interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art 66 al 1 lit. a,b,d,h,k  CP de la momentul ramanerii definitive a hotararii si pana cand pedeapsa principala privativa de libertate a fost executata sau considerata ca executata. Dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.În baza art. 72 al 1 C.pen. rap la art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen. deduce din pedeapsa aplicată durata arestului preventive si a arestului la domiciliu de la 11.10.2016 la zi, durata ce reprezinta partea de pedeapsa executata.In temeiul art.399 al.1 CPP rap. La art.241 al 1 ind 1 lit a CPP constata incetata de drept masura arestului la domiciliu.În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.În baza art. 276 C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata catre partea civila sumei de 600 de lei cu titlu de onorariu de avocat.

Admite actiunea civila exercitata de persoana vatamata si va obliga inculpatul la plata catre partea civila a sumei de 1000 de lei reprezentand daune materiale si 20000 de lei daune morale. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.Pronunţată în şedinţa publică, azi, 19.01.2017.

 Preşedinte, Grefier,

P. C  M.B