Acţiune în constatare – art.2552 Cod civil

Sentinţă civilă 925 din 27.04.2017


Cuprins pe materii: Dr. civil. Acţiune în constatare – art.2552 Cod civil

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa urmează a admite a acţiunea, aş cum a fost formulată pentru următoarele considerente:

- instanţa a fost investită cu o acţiune în constatare  a prescripţiei dreptului de a cerere executarea silită a unor creanţe, constând din  sultă şi cheltuieli de judecată stabilite în sarcina reclamantului prin sentinţa civilă nr. 1996/30.07.2012 a Judecătoriei Tecuci rămasă definitivă prin deciziei nr. 368/05.04.2013 a Tribunalului Galaţi.

- potrivit art. 2517 din NCC aplicabil în speţă, sentinţa civilă fiind pronunţată la data de 30.07.2012, după intrarea în vigoare a Noului cod civil„ Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.”

- Art. 405 din vechiul cod de  procedura civila reglementează termenul în care poate fi ceruta executarea silita şi prevede ca „Dreptul de a cere executarea silita se prescrie în termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescripţie începe sa curgă de la data când se naşte dreptul de a cere executarea silita. Prin împlinirea termenului de prescripţie orice titlu isi pierde puterea executorie.”

- aceleaşi dispoziţii sunt preluate şi de art. 706 din NCPC conform cărora  „(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani. (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.”

 - Calculând termenul de 3 ani, conform art. 710 C.proc.civ. raportat la art. 2552 alin. 1 C.civ., rezulta ca în speţă  acesta s-a împlinit la data de 05.04.2016.

- Potrivit art. 706 C.proc.civ. intitulat „ Efectele împlinirii termenului de prescripție – (2) Prescripția stinge dreptul de a obține executarea silită și orice titlu executoriu își pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătorești și arbitrale, dacă dreptul de a obține obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obține un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepția autorității de lucru judecat.”

- se observă astfel că prescripţia dreptului de a cere executarea silita vizează insasi posibilitatea de realizare efectiva a creanţei prin masuri de constrângere patrimoniala.

Pentru toate motivele arătate instanţa priveşte ca întemeiata acţiunea şi în consecinţă urmează să constate  prescris dreptul pârâţilor  RN şi DF (moştenitoare a pârâtului iniţial RN )de a cere în contradictoriu cu reclamantul RG, executarea silită a creanţelor ( sulte şi cheltuieli de judecată) stabilite în favoarea lor , prin sentinţa civilă nr. 1996/30.07.2012 pronunţată de Judecătoria Tecuci în dosarul nr. 3841/324/2008 , rămasă definitivă la data de 05.04.2013 prin decizia civilă nr. 368/2013 a Tribunalului Galaţi.