Anulare proces- verbal de contravenție. Imputația plății

Decizie 694 din 20.06.2017


Cuprins pe materii: Contencios Administrativ.

 Imputația Plății

Index alfabetic: Contencios Administrativ.

 Imputația plății

 Termen de prescripție

DECIZIA  CIVILĂ NR. 694/20.06.2017

Prin sentinţa civilă nr.984/17.11.2016, pronunţată în dosarul nr......, Judecătoria Lieşti a admis excepţia prescripţiei şi a respins cererea petentei.

Instanţa a admis  excepţia prescripţiei executării sancţiunii amenzii contravenţionale aplicate intimatului ....... invocată de instanţă din oficiu și a constatat prescrisă executarea sancţiunii amenzii contravenţionale rămasă de achitat.

Împotriva acestei sentinţe, reclamanta a formulat apel, solicitând modificarea sentinţei şi admiterea cererii de transformare amendă.

Tribunalul reţine că:

În drept, imputaţia plăţii făcută de un creditor fiscal (dreptul creditorului de a considera că o anumită sumă remisă de un debitor se scade din valoarea unei anumite sume datorate, drept de creanţă) poate opera numai în condiţiile legii.

Imputaţia plăţii făcută de un creditor fiscal trebuie să respecte şi normele de drept comun care completează condiţiile imputaţiei, art.1112 şi art.1113 Cod Civ. din 1864 „Când debitorul unor deosebite datorii a primit o chitanţă prin care creditorul impută aceea ce a luat special asupra uneia din aceste datorii, debitorul nu mai poate cere ca imputaţia să se facă asupra unei alte datorii, afară numai dacă creditorul l-a amăgit sau l-a surprins”, „Când în chitanţă nu se zice nimic despre imputaţie, plata trebuie să se impute asupra acelei din datorii ajunse la termen, pe care debitorul, în acel timp, avea mai mare interes a o desface. În caz de o datorie ajunsă la termen şi alta neajunsă, deşi aceasta din urmă ar fi mai oneroasă, imputaţia se face asupra celei ajunse la termen”.

Tribunalul reţine că reclamanta nu putea imputa suma asupra amenzilor decât la momentul emiterii chitanţei de plată, deci prin chitanţa de plată trebuia să specifice care sunt datoriile exacte care se sting.

Reclamanta nu a evidenţiat plăţile în chitanţă asupra a două amenzi. În aceste condiţii sunt aplicabile dispoziţiile legale de completare, care stabilesc că se impută plata asupra amenzii celei mai vechi.

Deci imputaţia făcută prin adresa nr.6389/17.08.2016 nu produce niciun efect juridic. Imputaţia se aplică asupra amenzii celei mai vechi.

Pe cale de consecinţă, rezultă că plata nu a întrerupt prescripţia amenzii din procesul-verbal seria .......... (al cauzei), ci o altă prescripţie anterioară ............

Astfel că prima instanţă corespunzător a respins cererea reclamantei ca fiind prescrisă.

Instanţa a respins  apelul ca neîntemeiat.