Fond funciar - Plângere împotriva încheierii de carte funciară (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996)

Sentinţă civilă 533 din 07.12.2016


JUDECĂTORIA CĂLĂRAȘI

FOND FUNCIAR - Plângere împotriva încheierii de carte funciară (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996)

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 533/07 Decembrie 2016

Instanţa apreciază că măsură asiguratorie dispusă de procuror, în cursul urmăririi penale, poate fi ridicată de acesta printr-o ordonanţă distinctă de revocare sau odată cu emiterea ordonanţei de clasare, în baza dispoziţiilor art. 315 alin. 2 lit. a) C.proc.pen.

Prin plângerea formulată împotriva încheierii de reexaminare nr. …/27.07.2016 şi a încheierii nr. …/15.06.2016 emise de OCPI – BCPI Călăraşi, petentul M L a chemat în judecată pe pârâtul Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi,  solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună modificarea încheierilor în sensul radierii sechestrului asigurător instituit asupra imobilului situat în …, prin ordonanţa din 28.08.2014 emisă în dosarul … al Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, dispunând intabularea  imobilului  fără această sarcină.

În motivarea plângerii a menţionat că a adjudecat imobilul apartament situat în … prin vânzare imobiliară la B.E.J. S I, conform actului de adjudecare … în cadrul dosarului de executare …. Astfel, solicită anularea încheierii de carte funciara contestată în sensul radierii sechestrului despre care a făcut vorbire anterior, motivat de faptul că, în opinia sa, potrivit dispoziţiilor art. 857 c.p.c., prin efectul vânzării imobiliare de către executorul judecătoresc, ipotecile şi toate sarcinile se radiază din oficiu, de la data intabulării bunul rămânând liber de orice sarcini.

A mai adăugat că, primind încheierea de intabulare nr. … a formulat plângere împotriva acesteia, plângere care i-a fost soluţionată prin respingere, în sensul că i-a fost refuzată radierea sechestrului asigurator, conform încheierii de reexaminare ….

În drept petentul a invocat disp. art. 857 și urm C.pr. civ.

În dovedirea cererii sale petentul a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

La solicitarea instanţei au fost înaintate actele care au stat a baza emiterii încheierilor contestate și extras de carte funciară pentru imobilul adjudecat petentului, de la data  anterioară radierii parțiale a sarcinilor.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi a formulat întâmpinare, prin care  a invocat excepţia  lipsei calităţii  sale procesuale  pasive invocând Decizia  ICCJ nr. LXXII (72) din 15.10.2007, excepție ce a fost respinsă ca inadmisibilă în raport de precizările făcute de apărătorul petentului, în sensul că acesta a fost menționat în plângere pentru opozabilitatea hotărârii, și nu ca parte în cauză.

În drept a invocat disp. art. 205-208C. pr.civ. și a solicitat judecarea în lipsă.

Prin încheierea nr. …  emisă de O.C.P.I. Călăraşi s-a dispus intabularea în favoarea petentului a dreptului de proprietate asupra imobilului cu nr. cadastral … înscris în cartea funciară … a UAT mun. Călărași şi s-a menţinut sechestrul asigurator, fiind radiate celelalte sarcini.

Împotriva acestei încheieri, petentul a formulat cerere de reexaminare, care a fost respinsă prin încheierea nr. … .

Instanţa constată că prin ordonanţa nr. … emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călărași la data de 28.08.2014, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe imobilul … până la concurența sumei de 173098 lei. Imobilul respectiv a fost dobândit de petent prin actul de adjudecare anterior menționat, la data de 27.05.2016 de B.E.J. S I.

Cum măsura asigurătorie a sechestrului dispusă cu privire la imobilul înscris în cartea funciară nr. … a UAT Călărași a fost înscrisă în cartea funciară anterior datei la care a fost emis actul de adjudecare, instanţa apreciază că măsura asigurătorie menţionată era opozabilă petentului la momentul emiterii actului de adjudecare.

Instanţa reţine că potrivit art. 167 alin. 2 din Ordinul 700/2014 emis de A.N.C.P.I., forma în vigoare la momentul pronunţării prezentei hotărâri, efectele adjudecării în privinţa radierii ipotecilor, sarcinilor reale, drepturilor reale şi personale, precum şi altor acte şi fapte juridice prevăzute de lege sunt arătate la art. 856-858 din Codul de procedură civilă.

Art. 856 alin. 3 teza I C.proc.civ. prevede că, de la data intabulării, imobilul rămâne liber de orice ipoteci legale sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanţă, creditorii putându-şi realiza aceste drepturi numai din preţul obţinut.

Instanţa consideră că dispoziţiile art. 856 alin. 3 teza I C.proc.civ. sunt aplicabile exclusiv în ceea ce priveşte ipotecile legale sau alte sarcini de natură civilă, prevederile legale în materie penală prevalând asupra celor de natură civilă.

Astfel, art. 195 alin. 5 din Ordinul 700/2014 emis de A.N.C.P.I. prevede că măsura asiguratorie dispusă în condiţiile art. 249 din Codul de procedură penală se va nota în cartea funciară în baza actului prin care aceasta a fost dispusă, respectiv ordonanţa emisă de procuror, hotărârea instanţei de judecată sau certificat de grefă care cuprinde soluţia pronunţată. Radierea se efectuează în baza ordonanţei emise de procuror sau a hotărârii judecătoreşti care dispune ridicarea măsurii asigurătorii.

Aşadar, instanţa apreciază că măsură asiguratorie dispusă de procuror, în cursul urmăririi penale, poate fi ridicată de acesta printr-o ordonanţă distinctă de revocare sau odată cu emiterea ordonanţei de clasare, în baza dispoziţiilor art. 315 alin. 2 lit. a) C.proc.pen.

De asemenea, această măsură asigurătorie a sechestrului poate fi ridicată prin hotărârea pronunţată de instanţa penală, în condiţiile art. 401 şi urm. C.proc.pen., prin care aceasta are obligaţia de a se pronunţa cu privire la măsurile asigurătorii în baza disp. art. 404 alin. 4 din C.proc.pen. sau ca urmare a admiterii unei contestaţii formulate împotriva acesteia în condiţiile art. 250 C.proc.pen.

Prin urmare, faţă de disp. art. 195 alin. 5 din Ordinul 700/2014 emis de A.N.C.P.I., instanţa consideră că acestea sunt mijloacele juridice prin care se poate dispune radierea din cartea funciară a măsurii asigurătorii, dispuse de procuror, în cursul urmării penale.

O soluţie contrară care ar permite radierea acestei măsuri asigurătorii dispuse în condiţiile  art. 249 din Codul de procedură penală în cadrul unui litigiu civil având exact acest obiect nu poate fi acceptată, întrucât ar fi de natură a duce la eludarea dispoziţiilor art. 195 alin. 5 din Ordinul 700/2014 emis de A.N.C.P.I., procedură specială în materie de efectuarea operațiunilor de carte funciară.

În consecinţă, pentru considerentele expuse anterior, instanţa apreciază că încheierea de reexaminare nr. …  a încheierii nr. … este legală iar plângerea formulată este neîntemeiată și va fi respinsă.