Obligatia de a face

Sentinţă civilă 4457 din 15.05.2017


Data publicare portal: 02.04.2018

Prin sentinţa civila nr. 4457/15.05.2017, pronuntata de J S, s-a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta C.E. în contradictoriu cu pârâtul C.A.C..

Obligă pârâtul C.A.C. să solicite autorității competente (Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent) transcrierea transmiterii dreptului de proprietate de la reclamanta C.E. la pârâtul C.A.C. asupra autoturismului marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ....., număr de identificare ....., care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat de părți la data de 04.01.2013.

Respinge cererea reclamantei C.E. de a fi autorizată să radieze din circulație autoturismului marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ..... ca neîntemeiată.

Ia act că reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa a reţinut următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul J. S. la data de 20.10.2016, sub nr. ….., reclamanta C.E. în contradictoriu cu pârâtul C.A.C. a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea pârâtului să înmatriculeze autoturismul, marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ..... pe numele său, iar în caz contrar să fie autorizată să radieze autovehiculul din circulaţie.

În fapt, în esență, reclamanta a arătat că a încheiat cu pârâtul la data de 04.01.2013 contractul de vânzare-cumpărare prin care a înstrăinat autoturismul în cauză, iar ulterior pârâtul nu şi-a înmatriculat autovehiculul pe numele său astfel că amenzile (în special cele pentru lipsa rovinietei) au venit pe numele reclamantei.

 Pentru dovedirea cererii de chemare în judecată a solicitat încuviinţarea administrării probei cu înscrisuri, interogatoriu şi martori. Au fost anexate înscrisuri (filele nr. 3-4).

Cererea de chemare în judecată nu a fost motivată în drept.

Cererea de chemare în judecată a fost legal timbrată(conform chitanței de la fila nr. 11).

La data de 13.12.2016, pârâtul C.A.C. a formulat întâmpinare prin care a solicitat în principal respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată, iar în subsidiar admiterea numai a capătului de cerere referitor la autorizarea reclamantei să radieze autovehiculul din circulaţie.

În fapt, în esență, pârâtul a arătat că la data de 04.01.2013 a cumpărat de la reclamantă un autoturism, marca Opel Astra, cu numărul de identificare ..... şi numărul de înmatriculare ....., însă el a vândut, la rândul său, acest autoturism însă pentru că a trecut o perioadă mare de timp nu mai deţine contractul de vânzare prin care a înstrăinat autovehiculul.

Cererea reclamantei este neîntemeiată întrucât singurul motiv invocat de aceasta, lipsa rovinietei, nu poate conduce la admisibilitatea unei astfel de cereri atâta timp cât reclamanta nu a făcut dovada că a fost vătămată sau prejudiciată prin neînmatricularea autoturismului de pârât.

Reclamanta avea obligaţia legală ca după trecerea termenului de 30 de zile de la vânzare să verifice la Serviciul Înmatriculări Auto dacă s-a făcut înmatricularea pe numele noului proprietar, iar dacă aceasta nu a fost efectuată ea putea solicita menţionarea înstrăinării în Registrele Serviciului de Înmatriculare în baza actului de vânzare-cumpărare încheiat.

Conform art. 7 coroborat cu art. 1 alin. 1 lit. b din O.G. nr. 15/2002 obligaţia de plată a rovinietei revine proprietarului sau utilizatorului vehiculului.

Conform Ordinului 1501/2006 (art. 24 alin. 2 lit. d) reclamanta avea obligaţia să procedeze la efectuarea formalităţilor privind înstrăinarea autoturismului î sensul radierii acestuia de pe numele său şi în baza de date a MAI – Direcţia Regim Permise de conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru opozabilitate. Cum reclamanta nu a făcut dovada că a depus diligenţe pentru transferul dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi pentru radierea acestuia din baza de date a instituţiei, aceasta a rămas menţionată în cartea de identitate a vehiculului ca fiind proprietar şi utilizator, situaţie în care răspunderea contravenţională s-a angajat în sarcina acesteia conform O.G. nr. 2/2001 şi OG nr. 15/2002.

În ceea ce priveşte radierea autoturismului conform art. 17 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 şi art. 24 şi 25 din Ordinul nr. 1501/2006 reclamanta avea posibilitatea de a se prezenta în faţa organelor competente pentru a solicita radierea autoturismului întrucât ea este o persoană îndreptăţită să solicite radierea fără a mai fi nevoie de autorizarea instanţei de judecată în acest sens.

Pârâtul a solicitat decăderea reclamantei din proba cu martori întrucât nu a indicat numele, prenumele şi adresele acestora prin cererea de chemare în judecată.

În probaţiune a solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi interogatoriul reclamantei.

În drept, a invocat în apărare dispoziţiile art. 205 din codul de procedură civilă.

În cursul cercetării judecătorești a fost încuviințată și administrată proba cu înscrisuri şi interogatoriile părţilor (nici una dintre părţi nu s-a prezentat pentru a răspunde la interogatoriu).

Analizând actele și lucrările dosarului instanța reține următoarele:

În fapt, la data de 04.01.2016, între reclamanta C.E. şi pârâtul C.A.C. a intervenit contractul de vânzare-cumpărare pentru un vehicul folosit, prin care pârâtul a cumpărat de la reclamantă autoturismul, marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ..... şi numărul de identificare .....  (fila nr. 3).

Pârâtul nu a solicitat autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra acestui vehicul în termenul legal de 30 de zile, iar reclamanta a fost sancţionată contravenţional cu amendă pentru nedeţinerea rovinietei pentru autoturismul vândut (conform sentinţei civile nr. …. a Judecătoriei ….. – filele nr. 49-51).

În drept, pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare (art. 12 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Autovehiculele, cu excepţia mopedelor şi a troleibuzelor, precum şi remorcile se înmatriculează permanent sau temporar la autoritatea competentă în a cărei rază teritorială proprietarii îşi au domiciliul, reşedinţa ori sediul, în condiţiile stabilite prin reglementările în vigoare (art. 13 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decât cele prevăzute la art. 13 alin. 2 (autovehiculele, remorcile şi tractoarele agricole sau forestiere din dotarea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cele ale Serviciului Român de Informaţii), inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum şi vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, care, prin compartimentele de specialitate, ţin şi evidenţa acestora (art. 14 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Se observă astfel că în funcţie de categoria din care fac parte vehiculele se înmatriculează sau se înregistrează, în raport cu această distincţie legea prevăzând proceduri diferite în legătură cu aceste operaţiuni şi în legătură cu radierea din evidenţă a vehiculului.

Înmatricularea este operaţiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice, iar dovada atestării înmatriculării este certificatul de înmatriculare (art. 6 pct. 161 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Înmatricularea poate fi permanentă sau, prin excepţie, temporară (art. 6 alin. 2 din Ordinul MAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor).

Înmatricularea vehiculelor este continuă, în sensul că de la admiterea în circulaţie în România şi până la scoaterea definitivă din circulaţie a unui vehicul, acesta este înscris permanent în registrul naţional al vehiculelor înmatriculate, pe numele proprietarului sau, după caz, al proprietarilor succesivi (art. 11 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi art. 6 alin. 3 din Ordinul MAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor). Aceasta presupune următoarele operaţiuni: a) înscrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar; b) transcrierea în evidenţele autorităţilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul (art. 11 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice). Aceste operaţiuni se realizează pe baza datelor de identificare ale vehiculului şi ale proprietarului şi condiţionează eliberarea de către autorităţile competente, potrivit legii, a unui certificat de înmatriculare, precum şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare atribuit şi transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare şi în cartea de identitate a vehiculului (art. 11 alin. 3 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidenţele autorităţilor competente simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operaţiuni şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului (art. 11 alin. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul se efectuează de noul proprietar în baza următoarelor documente: a) cererea noului proprietar. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane care poate folosi vehiculul în virtutea unui drept legal, altul decât cel de proprietate, proprietarul va menţiona solicitarea explicită în cerere; b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cărei model este stabilit conform reglementărilor legale, semnată de fostul şi noul proprietar, vizată de organele fiscale competente ale autorităţilor administraţiei publice locale. În cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale, situaţie în care nu mai este necesară depunerea fişei de înmatriculare. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia; c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie; d) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original şi în copie; e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie. În situaţia în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se va prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie; f) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia; g) copia documentului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie, în termenul de valabilitate a acesteia; h) dovada plăţii taxei de înmatriculare; i) certificatul de înmatriculare al fostului proprietar, în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate; j) plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă noul proprietar are domiciliul, reşedinţa sau sediul pe raza altui judeţ decât al fostului proprietar; k) dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare; l) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, cu excepţia cazului în care acestea se păstrează de către noul proprietar; m) certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepţia autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi a vehiculelor istorice, pentru cazurile stabilite de reglementările în vigoare; n) procura specială, după caz (art. 8 alin. 1 din Ordinul MAI nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor).

Radierea din evidenţă a vehiculelor se face de către autoritatea care a efectuat înmatricularea doar în cazul scoaterii definitive din circulaţie a acestora, la cererea proprietarului, în următoarele cazuri: a) proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii; b) proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării; c) la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv; d) în cazul furtului vehiculului (art. 17 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Autoturismul din cauza pendinte cu numărul de înmatriculare ..... şi numărul de identificare ..... este un autovehicul supus înmatriculării şi nu înregistrării astfel că în această situaţie la transmiterea dreptului de proprietate de la reclamanta C.E. la pârâtul C.A.C., în raport cu dispoziţiile art. 11 alin. 4 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,  pârâtul era obligat, în termen de 30 de zile de la data de 04.01.2013, să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra acestui vehicul, obligaţie pe care însă pârâtul nu a respectat-o. Rămânând înscrisă în certificatul de înmatriculare şi în baza de date a Ministerul Administraţiei şi Internelor - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor ca proprietar al autoturismului cu numărul de înmatriculare ..... reclamanta a fost sancţionată contravenţional cu amendă pentru nedeţinerea rovinietei (conform sentinţei civile nr. a Judecătoriei Râmnicu Vâlcea – filele nr. 49-51).

Instanţa reţine că sunt neîntemeiate susţinerile pârâtului referitoare la posibilitatea reclamantei de a solicita radierea din evidenţă a autovehiculului întrucât în cauză nu este incident nici unul dintre cazurile în care se poate solicita radierea unui vehicul înmatriculat prevăzute de art. 17 alin. 1 lit. a-d din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (a. proprietarul doreşte retragerea definitivă din circulaţie a vehiculului şi face dovada depozitării acestuia într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii; b. proprietarul face dovada dezmembrării, casării sau predării vehiculului la unităţi specializate în vederea dezmembrării; c. la scoaterea definitivă din România a vehiculului respectiv; d. în cazul furtului vehiculului) şi, mai mult decât atât, radierea vehiculului înmatriculat poate fi solicitată numai de proprietar, adică, în cauză, chiar de către pârâtul C.A.C. care este proprietarul autoturismului începând cu data de 04.01.2013.

De asemenea, se constată că dispoziţiile art. 24 alin. 2 lit. d din Ordinul MAI nr. 1501/2006 invocate de pârât (trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane) nu sunt incidente în cauză întrucât acestea se referă la un vehicul înregistrat şi nu la unul înmatriculat aşa cum este autoturismul cu numărul de înmatriculare ......

În raport de aspectele care preced și având în vedere că pârâtul C.A.C., deşi a cumpărat autoturismul, marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ..... şi numărul de identificare ....., la data de 04.01.2013, nu s-a conformat dispoziţiilor legii, nerespectând obligaţia care îi incumba de a solicita, în termen de 30 de zile de la data de 04.01.2013, autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra acestui vehicul, instanța apreciază că cererea de chemare în judecată este întemeiată în parte, motiv pentru care îl va obliga pe pârâtul C.A.C. să solicite autorității competente (Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor competent, adică serviciul în a cărui rază de competenţă îşi are domiciliul pârâtul conform art. 1 alin. 2 din Ordinul MAI nr. 1501/2006) transcrierea transmiterii dreptului de proprietate de la reclamanta C.E. la pârâtul C.A.C. asupra autoturismului marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ....., număr de identificare ....., care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat de părți la data de 04.01.2013.

În ceea ce priveşte cererea reclamantei de a fi autorizată să radieze din circulație autoturismului marca ,,Opel Astra”, cu numărul de înmatriculare ....., instanţa apreciază că aceasta este neîntemeiată, reclamanta nefiind proprietara acestui vehicul, calitate care i-ar fi permis să solicite radierea, şi, de asemenea, nefiind incident nici unul dintre cazurile în care se poate dispune radierea unui autovehicul înmatriculat, măsura radierii putându-se solicita în cazul transmiterii dreptului de proprietate doar în cazul vehiculelor care se supun înregistrării (tramvaie, troleibuze, mopede, tractoarele agricole sau forestiere, vehicule cu tracţiune animală) nu şi celor care se înmatriculează.

Instanţa urmează să ia act că reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Reținând culpa procesuală a pârâtului în declanșarea procesului instanța va respinge ca neîntemeiată cererea acestuia de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată.