Litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999) spor doctorat de 15%

Sentinţă civilă 676/2016 din 24.06.2016


Cod ECLI ECLI:RO:TBARG:2016:004.000676

Dosar nr. 1799/109/2016

R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ*

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 676/2016

Şedinţa publică de la 24 Iunie 2016

Obiectul cauzei:litigiu privind funcţionarii publici (Legea Nr.188/1999) SPOR DOCTORAT DE 15%

INSTANŢA

Constată că, prin acţiunea înregistrată la data de  14.04.2016, reclamantul S.M.V.A.  -  PENTRU (...) , (...) , (...) , (...) a chemat în judecată pe pârâta D.S.V.S.A.A. ,  solicitând  obligarea pârâtei să plătească reclamanţilor sporul de doctorat de 15 % din salariul de bază lunar începând cu data de 09.04.2015 şi actualizate cu indicele de inflaţie şi în continuare pentru viitor prin includerea acestuia spor în salariul de bază.

În motivarea acţiunii, reclamanţii arată că  îşi desfăşoară activitatea în cadrul pârâtei în funcţiile publice de consilieri şi au obţinut titlul ştiinţific de doctor.

Contrar dispoziţiilor art.12 din legea 435/2006 şi art.14 din OG 6/2007,  pârâta refuză să le acorde sporul de doctorat în procent de 15 % din salariul lunar de bază, fiind discriminaţi în raport cu alţi colegi  care au promovat examenul de doctorat anterior anului 2009.

Examinând actele dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamanţii îşi desfăşoară activitatea în cadrul pârâtei în funcţiile publice de consilieri şi au obţinut titlul ştiinţific de doctor.

Sporul salarial pentru titlul ştiinţific de doctor a fost prevăzut iniţial de disp.art.12 din Legea 435/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului care îşi desfăşoară activitatea în sistemul sanitar veterinar, precum şi  de disp.art.14 din OG 6/2007.

Prin intrarea în vigoare a Legii 330/2009, au fost abrogate  prevederile legale  privind acordarea sporului de doctorat astfel încât începând cu data de 01.01.2010,  acesta nu a mai fost acordat în mod distinct.

Pentru funcţionarii publici care la data intrării în vigoare a Legii 330/2009 beneficiau de sporul de doctorat, suma aferentă acestui spor a fost inclusă în salariul de bază ca sumă compensatorie, potrivit art.6 din OUG 1/2010.

Aceasta, întrucât dispoziţiile legale menţionate prevedeau că în cazul în care drepturile salariale  determinate conform legii 330/2009 erau mai mici decât cele stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului, faţă de luna dec.2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu, care să acopere diferenţa în măsura în care persoana îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, iar această sumă se include în salariul de bază.

Din cauza abrogării dispoziţiilor legale de acordare a sporului pentru titlul de doctor,  persoanele care au obţinut acest titlu  sau care s-au angajat după intrarea în vigoare a noilor reglementări privind salarizarea unitară, nu au mai putut beneficia de acest spor.

În  acest sens , au fost încălcate dispoziţiile art.1 alin.2 lit.i din OUG 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care prevăd că  principiul  egalităţii între cetăţeni şi al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special  în exercitarea dreptului la muncă, la libera alegere a ocupaţiei, la condiţii de muncă echitabile şi satisfăcătoare, la protecţia împotriva şomajului, la un salariu egal pentru muncă egală şi la o remuneraţie egală şi satisfăcătoare.

Principiul de bază al salarizării „la muncă egală, salariul egal” este prevăzut şi în art.23 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care statuează că toţi oamenii fără nicio discriminare, au dreptul la un salariu egal la muncă egală.

Legiuitorul poate modifica, suspenda sau anula  anumite sporuri, indemnizaţii,  salarii periodice şi alte stimulente, în funcţie de categoriile de personal cărora li se acordă doar cu respectarea principiului egalităţii.

În cauză, legiuitorul a menţinut un spor  pentru un grup de angajaţi şi a anulat posibilitatea obţinerii sporului pentru un alt grup, în condiţiile în  care ambele grupuri fac parte din aceeaşi categorie de personal.

De asemenea,  după intrarea în vigoare a Legii 71/2015, pentru aprobarea OUG 83/2014,  s-a creat posibilitatea  ca personalul încadrat  în instituţiile şi autorităţile publice  care avea un nivel al salariului de bază şi al sporurilor mai mic decât cel stabilit la nivel maxim în cadrul aceleiaşi instituţii sau autorităţi publice, să fie salarizat la nivelul maxim  dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Faţă de aceste considerente şi în baza dispoziţiilor legale menţionate, acţiunea va fi admisă iar pârâta va fi obligată să plătească reclamanţilor sporul de doctorat de 15 % din salariul de bază lunar începând cu data de 09.04.2015 şi actualizate cu indicele de inflaţie şi în continuare pentru viitor prin includerea acestuia spor în salariul de bază

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamantul S.M.V.A.  PENTRU (...) , (...) , (...) ,  (...)  -  REPREZ. PRIN AV. (...) , în contradictoriu cu pârâta D.S.V.S.A.A.  .

Obligă pe pârâta să plătească reclamanţilor sporul de doctorat de 15 % din salariul de bază lunar începând cu data de 09.04.2015 şi actualizate cu indicele de inflaţie şi în continuare pentru viitor prin includerea acestuia spor în salariul de bază. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Recursul se depune la Tribunalul Argeş.

Pronunţată în şedinţă publică azi 24.06.2016, la Tribunalul Argeş, complet specializat de contencios administrativ şi fiscal.