Necesitatea judecării unui litigiu de drept administrativ în contradictoriu şi cu terţul beneficiar al actului derivă din trăsătura fundamentală a actului administrativ, aceea că actul este emis în realizarea puterii publice şi, prin urmare, este unul obligatoriu pentru toate subiectele de drept care intră sub incidenţa dispoziţiilor sale, iar opozabilitatea sa se întinde şi la alte subiecte decât cele obligate să îl execute. Cu alte cuvinte, examinarea legalităţii şi temeiniciei unui act administrativ individual adresat unui alt subiect de drept decât reclamantul se impune a fi efectuată în contradictoriu nu doar cu autoritatea emitentă, ci şi cu beneficiarul direct al actului, întrucât este obligatoriu ca, prin simetrie cu caracterul actului verificat, soluţia instanţei să fie una opozabilă tuturor subiectelor de drept interesate.
Curtea de Apel Cluj
Comunicarea actelor de procedură. Clădire cu mai multe apartamente. Afişarea sentinţei pe uşa principală, fără indicarea numărului de apartament. Consecinţe
Curtea de Apel Constanța
Citarea partilor – încalcarea formelor de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii – art.105 al.2 Cod pr.civila, duce la încalcarea dreptului la aparare al partilor.
Judecătoria Pitești
Pentru a consulta jurisprudenţa instanţei, accesaţi site-ul http://www.justitie-ag.ro/jud%5Fpit/practica_instanta.asp
Curtea de Apel Oradea
Soluţionarea greşită a cauzei pe fond, cu procedura de citare viciată faţă de una dintre părţile atrase în litigiu. Consecinţe.
Tribunalul București
Neprezentarea materialului de urmărire penală. Trimitere în judecată în lipsă. Arestarea inculpatului la data întocmirii rechizitoriului. Consecinţe