Obligaţia de a face. Constatarea încetării mandatului de consilier local ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului pe ale cărui liste a fost ales

Decizie 511 din 03.03.2017


Obligaţia de a face. Constatarea încetării mandatului de consilier local ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului pe ale cărui liste a fost ales

- art. 22 din Statutul P.N.L.

- O.U.G. nr. 55 din 2014

- art. 9 lit. h1 din Legea nr. 393/2004

- art. 12 alin. 2 din Legea nr. 393/2004

Intimatul (...) (...) (...) a fost ales în funcţia de consilier local al Comunei (...) de pe listele PARTIDULUI 1 la alegerile organizate în anul 2012. În data de 29 august 2014, Biroul Politic Teritorial al PARTIDULUI 1 (...) a constatat încetarea calităţii de membru PARTIDUL 1 a intimatului, ca urmare a retragerii sprijinului politic conform art. 22 din Statutul PARTIDULUI 1. Această hotărâre a fost comunicată pârâţilor prin adresa nr. (...)/29.08.2014, înregistrată la intimaţii pârâţi la data de 5 septembrie 2014 (fila 33 dosar fond)

Curtea a constatat că hotărârea instanţei de fond a fost pronunţată pe baza unei interpretări eronate a legii, astfel că recursul este întemeiat.

Astfel, instanţa de control judiciar a constatat că în mod corect a soluţionat prima instanţă excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a intimaţilor pârâţi Primarul Comunei (...) şi Secretarul Comunei (...) precum şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, considerentele avute în vedere de către instanţa de fond pentru respingerea excepţiilor fiind legale şi temeinice, instanţa de recurs urmând a şi le însuşi.

Pe de altă parte, în mod eronat a reţinut tribunalul că în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu local prin care să se constate încetarea de drept a mandatului alesului local, intimatul (...) (...) (...), în calitate de consilier local, era îndreptăţit să beneficieze de prevederile O.U.G. nr. 55/2014, în sensul de a-şi exprima opţiunea politică referitoare la formaţiunea politică din care înţelege să facă parte.

Sub acest aspect, instanţa de control judiciar a constatat că faţă de prevederile art. 9 lit. h) indice 1 din Legea 393/2004, în forma în vigoare la data încetării calităţii sale de membru PARTIDUL 1, care statuează că pierderea calităţii de membru a partidului politic are ca efect încetarea de drept a calităţii de consilier local, încetarea de drept a mandatelor consilierilor locali în ipoteza pierderii calităţii acestora de membri ai partidului politic pe listele cărora au candidat are loc, aşa cum prevede legea, de drept, la data la care a avut loc excluderea din partidul politic, astfel că nu există un drept de apreciere discreţionar al consiliului local dacă să constate sau nu încetarea mandatului consilierilor locali cu data încetării calităţii de membru de partid, hotărârea de constatare a acestei încetări fiind o simplă formalitate care însă este obligatoriu a fi îndeplinită.

Pe de altă parte, Curtea a constatat că intervenţia ulterioară a O.U.G. 55/2014 care a fost declarată mai apoi neconstituţională prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 761/2014 nu este de natură a produce efecte juridice retroactive, cu privire la mandatele de ales local care au încetat de drept anterior intervenirii acestui act normativ însă cu privire la care nu s-a făcut constatarea formală a acestei încetări de drept printr-o hotărâre de consiliu local.

Faţă de lipsa de relevanţă sub aspectul datei încetării mandatului de ales local a datei la care a fost adoptată sau trebuia să fie adoptată hotărârea de consiliu local, nu se poate reţine ca argument în favoarea respingerii acţiunii nici împrejurarea că adresa prin care intimatul pârât Consiliul local a fost încunoştinţat de hotărârea recurentei reclamante despre pierderea calităţii de membru a fost înregistrată la intimata pârâtă în data de 05.09.2014, ulterior intrării în vigoare a O.U.G. 55/2014.

Având în vedere că intimatul (...) (...) (...) şi-a pierdut calitatea de membru al partidului pe listele căruia a fost ales ca şi consilier local în data de 29.08.2014, conform prevederilor art. 12 alin. 2 din Legea 393/2004 secretarului unităţii administrativ teritoriale îi revine obligaţia să întocmească şi să semneze referatul constatator al acestei situaţii iar consiliului local îi revine obligaţia de a adopta o hotărâre prin care să ia act despre această situaţie şi să constate încetarea mandatului de consilier local, respectiv viceprimar a intimatului (...) (...) (...), începând cu data pierderii calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a candidat.

Referitor la cererea recurentei reclamante de obligare a intimatului pârât Consiliul local (...) de a adopta o hotărâre de consiliu local prin care să valideze supleanţii pe funcţia de consilier local, instanţa de control judiciar a constatat că principiul separaţiei puterilor în stat impune cerinţa ca instanţele judecătoreşti să nu dispună în sfera de competenţă a celorlalte puteri în stat. Cum instanţa de contencios nu poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de act administrativ până la adoptarea efectivă a hotărârii privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local a domnului (...) (...) (...) conform art.9 alin.2 lit.h1 din Legea 393/2004 şi vacantarea locului rămas conform art.12 alin.1 din Legea 393/2004 nu există obligaţia intimatei pârâte de adoptare a unei hotărâri de validare a mandatelor de consilieri locali ai următorilor candidaţi de pe lista recurentei, această obligaţie născându-se doar în momentul adoptării hotărârii de vacantare a locului de consilier local.

Pe cale de consecinţă, instanţa a respins cererea de obligare a intimatului pârât Consiliul local (...) de a adopta o hotărâre de consiliu local prin care să valideze supleanţii pe funcţia de consilier local.

Decizia nr. 511/03.03.2017

Prin Sentinţa nr. 1586/CA/20.09.2016, Tribunalul (...) a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor Primarul Comunei (...) şi Secretarul Comunei (...).

A respins excepţia inadmisibilităţii.

A respins ca nefondată acţiunea precizată formulată de reclamanta Organizaţia Judeţeană a PARTIDULUI 1 (...), în contradictoriu cu Consiliul Local al Comunei (...), Instituţia Primarului Comunei (...), secretarul Comunei (...), şi (...) (...) (...).

Împotriva acestei sentinţe a formulat recurs recurenta-reclamantă Organizaţia Judeţeană a PARTIDULUI 1 (...), solicitând admiterea recursului şi pe cale de consecinţă modificarea în totalitate a sentinţei atacate, în sensul admiterii acţiunii şi obligarea pârâţilor secretarul Comunei (...) şi primarul comunei (...) ca în termen de 30 de zile de la pronunţarea hotărârii judecătoreşti să întocmească şi să semneze referatul constatator prevăzut de art. 12 alin. 2 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în ceea ce priveşte constatarea încetării mandatului de consilier local deţinut de numitul (...) (...) (...) şi validarea supleanţilor pe funcţia de consilier local pe locurile rămase vacante; obligării pârâtului Consiliul Local (...) să adopte hotărâri de consiliu local prin care să constate încetarea mandatului de consilier local, respectiv de viceprimar, a domnului (...) (...) (...), în conformitate cu prevederile art.9 respectiv 15 din Legea 393/2004, începând cu data la care s-au înscris în alt partid politic decât cel pe listele căruia a candidat la funcţia de consilier local.

În motivare, arată recurenta că instanţa a reţinut greşit că pârâtul (...) (...) (...) deţinea funcţia de consilier local la momentul în care acesta a optat pentru trecerea în PARTIDUL 2 ca urmare a efectelor O.U.G. 55/2014. Conform susţinerilor recurentei, pârâtul (...) şi-a pierdut calitatea de membru al PARTIDUL 1, partid pe a cărui liste a fost ales consilier local, la data de 28.08.2014, deci înainte de intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 55/2014. aspect ce atrage după sine pierderea de drept a mandatului de consilier.

Apreciază recurenta ca greşită interpretarea instanţei conform căreia din prevederile art. 9 alin.2 lit. h) respectiv art. 12 din Legea 393/2004 ar rezulta că pierderea calităţii de consilier produce efecte doar după adoptarea unei hotărâri de consiliu local. În opinia recurentei, simpla analiză a prevederilor art. 9 alin. 2 lit. h) relevă faptul că în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales consilierul local atrage încetarea de drept a calităţii de consilier local. Cu alte cuvinte, odată cu decizia de excludere din partid, pârâtul (...) îşi pierde calitatea de membru al partidului şi prin urmare şi calitatea de consilier local. Decizia de excludere a fost luată la data de 28.08.2014.

Mai mult, arată recurenta, încetarea de drept a calităţii de consilier este confirmată de către art. 12 din aceeaşi lege, care prevede că prin hotărârea consiliului local se ia act de pierderea calităţii de membru al partidului.

Astfel, susţine recurenta că nu se impune existenţa unei hotărâri a consiliului local pentru ca excluderea pârâtului din PARTIDUL 1 să producă efecte, prin urmare, la data trecerii acestuia în PARTIDUL 2 pârâtul nu mai avea calitatea de consilier local.

Învederează instanţei recurenta, în esenţă că pârâtul (...) nu a contestat legalitatea şi temeinicia deciziei de excludere, aceasta bucurându-se astfel de toate atributele legalităţii şi este imperios necesar ca aceasta să îşi producă efectele, prin urmare pârâtul nu se putea prevala de prevederile O.U.G. 55/2014 cât timp acesta nu mai avea calitatea de consilier local.

În drept, recurenta invocă art. 483 şi urm. din Legea 393/2004.

Intimatul-pârât (...) (...) (...) a formulat întâmpinare, solicitând respingerea recursului ca nefondat şi pe cale de consecinţă, menţinerea hotărârii instanţei de fond ca legală şi temeinică, fără cheltuieli de judecată.

În motivare, arată intimatul-pârât că instanţa de fond a procedat în mod legal şi temeinic la pronunţarea hotărârii recurate, în sensul că a ţinut cont de îndrumările Curţii de Apel din Decizia nr. 409/CA/2016-R/24.02.2016, respectiv instanţa de fond a avut în vedere forma Legii nr. 93/2004, astfel cum era în vigoare anterior modificărilor aduse prin Legea nr. 115/2015.

În opinia intimatului, corect a reţinut instanţa de fond că, în speţă, în temeiul art. 9 alin. 2 lit. h) coroborat cu art. 12 din Legea nr. 393/2004, pierderea calităţii de consilier local se realizează în baza unei hotărâri de consiliu local, prin care se ia act de pierderea calităţii de membru al partidului pe a cărui liste a fost ales consilier local, chiar dacă încetarea calităţii operează în temeiul legii, consiliul local având obligaţia de a constata incidenţa cazului prevăzut de lege, de încetare de calitate de consilier local şi declarare a vacantării funcţiei.

Arată intimatul că, în speţă, Consiliul Local nu a dat o astfel de hotărâre prin care să constate încetarea calităţii de consilier local, iar în lipsa unei asemenea hotărâri, intimatul era îndreptăţit să beneficieze de prevederile O.U.G. nr. 55/2014, cu privire la exprimarea opţiunii politice referitoare la formaţiunea politică din care înţelege să facă parte, ceea ce a şi făcut.

Învederează intimatul, în esenţă, că argumentul recurentei că i-a fost încetată calitatea de membru al PARTIDULUI 1 în data de 28.08.2014 nu poate fi primit, având în vedere că opozabilitatea faţă de pârâtul Consiliul Local (...) cu privire la încetarea calităţii de membru al recurentei operează abia de la data aducerii la cunoştinţa al acestui aspect, respectiv data de 05.09.2014.

Or, deja la acea dată intimatul avea calitatea de membru al PARTIDULUI 2, acceptat cu Adresa nr. (...)/04.09.2014 a PARTIDULUI 2 şi înregistrată la pârâtul Consiliul Local (...) în data de 04.09.2014.

În drept, intimatul invocă art. 205 şi urm Cod de procedură civilă, prevederile Legii nr. 554/2004 şi O.U.G. nr. 55/2014.

Intimaţii-pârâţi Consiliul Local al Comunei (...), Instituţia Primarului Comunei (...) şi Secretarul Comunei (...), deşi legal citaţi nu au formulat întâmpinare şi nici nu s-au prezentat la termenul de judecată pentru a-şi susţine poziţia procesuală.

Examinând recursul, instanţa a constatat următoarele:

Intimatul (...) (...) (...) a fost ales în funcţia de consilier local al Comunei (...) de pe listele PARTIDULUI 1 la alegerile organizate în anul 2012. În data de 29 august 2014, Biroul Politic Teritorial al PARTIDULUI 1 (...) a constatat încetarea calităţii de membru PARTIDUL 1 a intimatului, ca urmare a retragerii sprijinului politic conform art. 22 din Statutul PARTIDULUI 1. Această hotărâre a fost comunicată pârâţilor prin adresa nr. (...)/29.08.2014, înregistrată la intimaţii pârâţi la data de 5 septembrie 2014 (fila 33 dosar fond)

Curtea a constatat că hotărârea instanţei de fond a fost pronunţată pe baza unei interpretări eronate a legii, astfel că recursul este întemeiat.

Astfel, instanţa de control judiciar a constatat că în mod corect a soluţionat prima instanţă excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a intimaţilor pârâţi Primarul Comunei (...) şi Secretarul Comunei (...) precum şi excepţia inadmisibilităţii acţiunii, considerentele avute în vedere de către instanţa de fond pentru respingerea excepţiilor fiind legale şi temeinice, instanţa de recurs urmând a şi le însuşi.

Pe de altă parte, în mod eronat a reţinut tribunalul că în lipsa adoptării unei hotărâri de consiliu local prin care să se constate încetarea de drept a mandatului alesului local, intimatul (...) (...) (...), în calitate de consilier local, era îndreptăţit să beneficieze de prevederile O.U.G. nr. 55/2014, în sensul de a-şi exprima opţiunea politică referitoare la formaţiunea politică din care înţelege să facă parte.

Sub acest aspect, instanţa de control judiciar a constatat că faţă de prevederile art. 9 lit. h) indice 1 din Legea 393/2004, în forma în vigoare la data încetării calităţii sale de membru PARTIDUL 1, care statuează că pierderea calităţii de membru a partidului politic are ca efect încetarea de drept a calităţii de consilier local, încetarea de drept a mandatelor consilierilor locali în ipoteza pierderii calităţii acestora de membri ai partidului politic pe listele cărora au candidat are loc, aşa cum prevede legea, de drept, la data la care a avut loc excluderea din partidul politic, astfel că nu există un drept de apreciere discreţionar al consiliului local dacă să constate sau nu încetarea mandatului consilierilor locali cu data încetării calităţii de membru de partid, hotărârea de constatare a acestei încetări fiind o simplă formalitate care însă este obligatoriu a fi îndeplinită.

Pe de altă parte, Curtea a constatat că intervenţia ulterioară a O.U.G. 55/2014 care a fost declarată mai apoi neconstituţională prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 761/2014 nu este de natură a produce efecte juridice retroactive, cu privire la mandatele de ales local care au încetat de drept anterior intervenirii acestui act normativ însă cu privire la care nu s-a făcut constatarea formală a acestei încetări de drept printr-o hotărâre de consiliu local.

Faţă de lipsa de relevanţă sub aspectul datei încetării mandatului de ales local a datei la care a fost adoptată sau trebuia să fie adoptată hotărârea de consiliu local, nu se poate reţine ca argument în favoarea respingerii acţiunii nici împrejurarea că adresa prin care intimatul pârât Consiliul local a fost încunoştinţat de hotărârea recurentei reclamante despre pierderea calităţii de membru a fost înregistrată la intimata pârâtă în data de 05.09.2014, ulterior intrării în vigoare a O.U.G. 55/2014.

Având în vedere că intimatul (...) (...) (...) şi-a pierdut calitatea de membru al partidului pe listele căruia a fost ales ca şi consilier local în data de 29.08.2014, conform prevederilor art. 12 alin. 2 din Legea 393/2004 secretarului unităţii administrativ teritoriale îi revine obligaţia să întocmească şi să semneze referatul constatator al acestei situaţii iar consiliului local îi revine obligaţia de a adopta o hotărâre prin care să ia act despre această situaţie şi să constate încetarea mandatului de consilier local, respectiv viceprimar a intimatului (...) (...) (...), începând cu data pierderii calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a candidat.

Referitor la cererea recurentei reclamante de obligare a intimatului pârât Consiliul local (...) de a adopta o hotărâre de consiliu local prin care să valideze supleanţii pe funcţia de consilier local, instanţa de control judiciar a constatat că principiul separaţiei puterilor în stat impune cerinţa ca instanţele judecătoreşti să nu dispună în sfera de competenţă a celorlalte puteri în stat. Cum instanţa de contencios nu poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de act administrativ până la adoptarea efectivă a hotărârii privind constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local a domnului (...) (...) (...) conform art.9 alin.2 lit.h1 din Legea 393/2004 şi vacantarea locului rămas conform art.12 alin.1 din Legea 393/2004 nu există obligaţia intimatei pârâte de adoptare a unei hotărâri de validare a mandatelor de consilieri locali ai următorilor candidaţi de pe lista recurentei, această obligaţie născându-se doar în momentul adoptării hotărârii de vacantare a locului de consilier local.

Pe cale de consecinţă, instanţa a respins cererea de obligare a intimatului pârât Consiliul local (...) de a adopta o hotărâre de consiliu local prin care să valideze supleanţii pe funcţia de consilier local.

Prin urmare, constatând că este incident motivul de recurs prevăzut de art. 488 pct. 8 Cod de procedură civilă, Curtea a admis recursul, a casat în totalitate sentinţa recurată, a admis în parte acţiunea, a obligat pârâţii secretarul comunei (...) şi primarul comunei (...) ca în termen de 30 de zile de la pronunţarea prezentei hotărâri să întocmească şi să semneze referatul constatator prevăzut de art. 12 alin. 2 din Legea 393/2004 în ceea ce priveşte constatarea încetării mandatului de consilier local al numitului (...) (...) (...), a obligat pârâtul Consiliul local (...) să constate încetarea mandatului de consilier local respectiv viceprimar a numitului (...) (...) (...) începând cu data pierderii calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a candidat şi a respins restul pretenţiilor, fără cheltuieli de judecată.