Săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat, în ipoteza în care valabilitatea numărului de înmatriculare provizorie expirase. Inadmisibilitatea confiscării plăcuţelor de înmatriculare.

Decizie 481 din 09.05.2018


Prin sentinţa penală nr. 5 din data de 16.01.2018 pronunţată de Judecătoria Fălticeni în dosar nr. .../227/2017, în temeiul art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, a fost condamnat inculpatul A. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare.

În temeiul art. 583 Cod procedură penală rap la art. 43 alin. 1, art. 96 Cod penal, s-a dispus revocarea suspendării condiţionate a pedepsei 2 (doi) ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 52/24 martie 2015 a Judecătoriei Fălticeni, definitivă prin neapelare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 2 (ani) ani şi 8 (opt) luni închisoare.

În fapt, s-a reţinut în sarcina acestuia că la data de 10 noiembrie 2015, în jurul orei 22.10, organele de poliţie din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală B., au depistat pe DJ 000, pe raza localităţii C., judeţul D., autoturismul marca X. cu numărul de înmatriculare xx yyy, condus de inculpat, care a intrat în coliziune cu o remorcă tractată de un alt autoturism, cu numărul de înmatriculare ww zzz, condus de martorul E.

Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că numărul de înmatriculare al autoturismului marca X. era expirat din data de 07.11.2015.

Plăcuţele cu numerele de înmatriculare au fost ridicate şi introduse la data de 18.11.2015 în camera de corpuri delicte a Poliţiei Municipiului F.

La dosarul cauzei au fost depuse documentele autoturismului condus de inculpat la data de 10.11.2015. Din certificatul de înmatriculare al vehiculului rezultă că autoturismul marca X, cu seria şasiului qqqqq, avea numărul de înmatriculare provizoriu emis de autorităţile germane, nr. xx yyy , valabil până la data de 07.11.2015 (dată care este înscrisă şi pe plăcuţele de înmatriculare).

Reţinând vinovăţia inculpatului, judecătoria a procedat conform celor ce preced.

Împotriva sentinței penale, în termen legal, au declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni şi inculpatul A.

Prin decizia penală nr. 481 din data de 09.05.2018 pronunţată de Curtea de Apel Suceava în dosar nr. .../227/2017, în baza art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală s-a respins apelul declarat de inculpat, ca nefondat.

În baza art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, s-a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

S-a desfiinţat în parte sentinţa penală şi în rejudecare s-a înlăturat dispoziţia de confiscare a plăcuţelor de înmatriculare auto cu nr. xx yyy ridicate de la inculpat la 10 noiembrie 2015 şi aflate în Camera de corpuri delicte a Poliţiei Municipiului F. şi s-a dispus restituirea lor.

Pentru a pronunţ această soluţie, curtea a reţinut că „instanţa de fond în mod greşit a reţinut prevederile art. 112 alin. 1 lit. a Cod de procedură penală ca temei al confiscării, întrucât plăcuţele cu numărul de înmatriculare nu constituie bunuri produse prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală. De asemenea, plăcuţele de înmatriculare nu constituie bun care a fost folosit sau destinat a fi folosit la săvârşirea infracţiunii dedusă judecăţii. Realizarea activității infracționale nu a fost facilitată de folosirea plăcuțelor de înmatriculare întrucât aplicarea acestora pe autoturismul neînmatriculat nu a fost determinantă pentru realizarea activității infracționale, fapta putând fi comisă și fără folosirea acestora. Astfel cum a remarcat și parchetul prin apelul declarat, confiscarea în baza temeiului invocat s-ar fi impus doar în situația în care inculpatul ar fi săvârșit și infracțiunea prev. de art. 334 alin.2 C.pen., respectiv punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.”