Obligativitatea motivării actului admministrativ. Certificat de handicap nemotivat. Admitere acțiune în anulare.

Sentinţă civilă - din 16.05.2018


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de 03.10.2017 pe rolul Tribunalului – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamanta S.N. a contestat certificatul de încadrare în grad de handicap emis la data de 11.09.2017.

În motivarea acţiunii, reclamanta a  precizat că, în anul 2016, a fost încadrată în gradul „accentuat” de handicap, iar din anul 2017, afecţiunea de care suferă  - carcinom al celulei hepatice – s-a înrăutăţit, necesitând a fi internată în secţiile de oncologie şi de reanimare.

Prin sentința civilă din data de 16.05.2018, Tribunalul a admis acțiunea, a anulat certificatului de încadrare în grad de handicap nr. /31.08.2017 emisă de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul C.J. și a obligat pârâta Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap  din cadrul C.J. să reanalizeze solicitarea de evaluare complexă în vederea încadrării în grad de handicap, formulată de reclamanta S.N. la data de 07.08.2017.

Pentru a pronunța această soluție, Tribunalul a reținut că, potrivit certificatului de încadrare în grad de handicap nr. /31.08.2017 emis de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul C.J., s-a stabilit că reclamanta S.N. nu se încadrează în grad de handicap.

Verificând actele dosarului, Tribunalul a reținut că certificatul de încadrare în grad de handicap nu  este motivat, acesta cuprinzând doar menţiunea că nu se încadrează în criteriile medicopsihosociale aprobate prin Ordinul nr. 762/31.08.2007 al MMFES şi Ordinul 1992/19.11.2007 al MSP, cu modificările şi completările ulterioare.

 Instanța a apreciat că că certificatul de încadrare în grad de handicap nu cuprinde elemente care să justifice o analiză efectivă a încadrării deficienţelor de sănătate prezentate de reclamantă în parametrii prevăzuţi de cele două ordine menţionate şi care, în mod logic să conducă la concluzia că nu se impune încadrarea în grad de handicap.

În acest sens, instanţa a reţinut că, potrivit jurisprudenţei constante a Î.C.C.J., motivarea unei decizii  administrative  trebuie să cuprindă elementele de drept şi de fapt care să permită destinatarilor să evalueze  temeiurile deciziei iar, pe de altă parte, să facă posibilă exercitarea controlului de legalitate, o motivare insuficientă fiind considerată echivalentă cu lipsa motivării. Or, motivarea corespunzătoare a actului administrativ  constituie o garanţie  contra  arbitrariului  anumitor.

Tot astfel, la nivelul comunitar, s-a apreciat că motivarea îndeplineşte atât o funcţie de transparenţă în profitul cetăţenilor şi permite, de asemenea, instanţei să îndeplinească rolul său jurisdicţional, nemotivarea sau insuficienţa  motivării  atrăgând  nevalabilitatea actelor comunitare  (Hotărârea  CJCE pronunţată  la data de 26 martie 1987 în Cauza Comisia Europeană contra Consiliului CE).

 Actul contestat de reclamantă este în totală contradicţie cu raportul de evaluare complexă efectuat la data de 28.08.2017 prin care se propune încadrarea reclamantei în „Deficienţa funcţională accentuată, cod handicap 2, valabilitate – Permanent (fila 74), cu actele medicale prezentate, din care reiese că suferă de carcinom hepato – celular, ciroză hepatică, demenţă mixtă. De asemenea, prin raportul de anchetă socială efectuat în cauză, s-a reţinut că reclamanta necesită îngrijire/ajutor pentru igiena corporală, pentru activităţile gospodăreşti şi pentru prepararea hranei.

Este cert că actul, în modalitatea în care a fost emis de autoritatea pârâtă, creează reclamantei o vătămare în drepturile şi în interesele sale legitime, fiind rezultatul unei exercitări abuzive, excesive a dreptului de apreciere a autorităţii publice, putându-se vorbi, în situaţia, de faţă de un exces de putere, în sensul art. 2 alin. 1 lit. n din Legea 554/2004.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 18 din Legea nr. 554/2004, instanţa va dispune admiterea prezentei acţiuni cu consecinţa anulării certificatului de încadrare în grad de handicap nr. /31.08.2017.

Prin decizia civilă din data de 18.09.2018, s-a respins, ca nefondat, recursul declarat de recurenta pârâtă.