Sesizare cu acord de recunoastere a vinovatiei

Sentinţă penală 259 din 03.11.2018


A fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Caracal sub nr...../207/2018,  acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal cu inculpatul  M.S., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de  conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere , prev.de art.335 al.1 cp.

La data de 11.10.2018, a fost încheiat între procurorul  C.D. din cadrul Parchetului de pe langa Judecătoria Caracal si inculpatul M.S.,  cercetat în stare de  libertate pentru săvârşirea infracţiunii de  prev.de art.335 al.1 cp,, fapta sanctionata cu inchisoare de la  1 la 5 ani, , in conformitate art. 478 si urmatoarele din C. proc.p.acordul de recunoştere a vinovăţiei de către inculpat, acesta recunoscând comiterea faptei penale reţinute în sarcina sa, accepând încadrearea juridică a infracţiunii pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala.

În fapt, s-a reţinut că în data de 19.06.2016, organele de cercetare penală din cadrul IPJ Olt – Secţia de Poliţie nr.7 Dăneasa, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, l-au depistat în jurul orei 7.00 pe inculpatul M.S. care anterior a condus pe DJ.679 din com.Mihăeşti, autoturismul marca Dacia 1310 Break cu nr.de înmatriculare OT-03-...., fără a poseda permis de conducere.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în dimineaţa zilei respective în jurul orelor 6.00, inculpatul a plecat de la domiciliul său din com.,Mihăeşti, str.T...., nr.22, cu autoturismul menţionat anterior împreună cu martora D.Z., pentru a merge la cimitirul din localitate.

Inculpatul a susţinut că a condus circa 400 m, iar în dreptul magazinului SC Expres, situat pe aceeaşi stradă, a fost oprit de către organele de poliţie, aducându-le la cunoştinţă imediat după prezentarea documentelor, faptul că nu posedă permis de conducere.

Martora D.Z.- soţia inculpatului, a confirmat faptul că acesta, deşi nu posedă permis de conducere, a condus autoturismul pe DJ.679.

Din conţinutul adresei nr.135663/SR/VB/01.11.2016, a rezultat că inculpatul nu posedă permis de conducere eliberat de autorităţile române.

Inculpatul a recunoscut şi regretat  săvârşirea faptei penale.

Prin Ordonanţa din data de 22.02.20o18 s-a dispus începerea urmării  penale „in rem”, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev.de art.335 al.1 cp.

Prin Ordonanţa din data de 10.11.2017, s-a dispus efectuarea în  continuare a urmăririi penale, faţă de suspectul M.S., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii sus menţionate.

Prin Ordonanţa din data de 22.02.2018, s-a dispus punerea în mişcare  a acţiunii penale împotriva inculpatului pentru comiterea infracţiunii prev,de art.335 al.1 cp.

În drept, fapta inculpatului M.S., constând în aceea că în data de 19.06.2016 a condus pe DJ.679, pe raza com.Mihăeşti, jud.Olt, autoturismul marca Dacia 1310 Break cu nr.de înmatriculare OT-03-...., fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev.de art.335 cp.

Din probele administrate în cauză, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.

Astfel, săvârşirea infracţiunii de către inculpat, este dovedită cu următoarele mijloace de probă; proces verbal de sesizare din oficiu, proces verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţie martor D.Z., adresa nr.135663/SR/VB/01.11.2016, declaraţie de martor/suspect/inculpat M.S..

Fiind ascultat potrivit art.480 al.2 cpp, în prezenţa apărătorului desemnat din oficiu, N.I.T., în substituirea d-nei.av.N.M.C., conform împuternicirii avocaţiale nr.1885/2018, inculpatul M.S., a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, nu prezintă afecţiuni de sănătate care să nu-i permită efectuarea unei activităţi neremunerate în folosul comunităţii, fiind de acord cu obligarea sa la prestarea unei muncii în folosul comunităţii.

În data de 11.10.2018, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii în sarcina sa, s-a ajuns la încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, fiind avizat în prealabil sub aspectul limitelor, de prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, în următoarele condiţii:

1 – stabilirea unei pedepse de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.335 al.1 cp, de către inculpatul M.S..

2 – ca modalitate de executare în temeiul art.83 cp, se va dispune amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art.84 cp, de la data rămânerii definitive a hotărârii:

3 - în temeiul art.85 al.1 cp, inculpatul va fi obligat să respecte pe durata termenului de supraveghere următoarele măsuri :

  - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Olt la datele fixate;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa ;

- să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- să comunice schimbarea locului de muncă;

  - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

4 - în baza disp.art.85 al.2 lit.b cp, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul M.S., va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 45 de zile în cadrul Primăriei com.Mihăeşti,

5 – în baza art.86 alin. 2 Cp, supravegherea obligaţiilor prev.de art. 85 alin. 2 lit.b şi alin.5 Cp se face de Serviciul de Probaţiune Olt.

6 – în baza art. 404 alin. 3 Cp, rap.la art. 88 Cp, se va atrage atenţia inculpatului asupra nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse pe perioada termenului de supraveghere.

In conformitate cu prevederile art. 483 alin. (1) din Codul de procedura penala, dosarul de urmărire penala si prezentul acord de recunoastere a vinovatiei vor fi trimise la Judecatoria Caracal.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Caracal în data de 17.10.2018, sub nr.5198/207/2018.

În şedinţa publică din data de 1.11.2018, fiind audiat inculpatul M.S., recunoaşte săvârşirea faptei penale reţinută în sarcina, fiind de acord cu încadrarea juridică a faptei pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, acceptând acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat în data de 11.10.2018 cu procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.

Analizând  acordul de recunoaştere a vinovăţiei  încheiat în data sus menţionată, în conf. cu art. 485 alin. 1 C.p.p., instanţa urmează să constate îndeplinite condiţiile prev. de art. 480-482 C.p.p. privind încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit cărora : acesta se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii  de cel mult 15 ani.

Potrivit art.480 al.2 cpp, acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie atunci când din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.

La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei,  asistenţa juridică este obligatorie.

 Totodată inculpatul beneficiază de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsa prevăzuta de lege în cazul pedepsei închisorii şi de reducerea cu ¼ a limitelor de pedeapsă prevăzută de lege în cazul pedepsei amenzii.

Constată instanţa că, din probele administrate în cursul urmării penale există suficiente date cu privire la vinovăţia inculpatului pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de la 1 an la 5 ani.

De asemenea, constată instanţa că acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă, iar acesta conţine toate menţiunile prev. de art. 482 lit. a-i C.p.p.

În consecinţă, în baza art. 485 alin. 1 lit. a C.p.p., instanţa urmează să admită  acordul de recunoaştere a vinovăţiei  încheiat  în  cursul  urmăririi penale, în data de 11.10.2018 între procuror şi inculpat, prin care i s-a stabilit inculpatului M.S. pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev.de art.335 al.1 cp, fiind îndeplinite condiţiile prev.de art.83 cp, privind amânarea aplicării pedepsei, şi anume:

1 – pedeapsa stabilită inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoare de cel mult 2 ani:

b – infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prev.în art.42 lit.a şi lit.b sau pentru care a intervenit reabilitarea , ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

c – infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d – în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta, pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a  unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Evaluând toate aceste criterii, având în vedere probele administrate în cursul urmării penale, poziţia procesuală constată a inculpatului de recunoaştere şi regret a faptei reţinute în sarcina sa, lipsa antecedentelor penale, acesta aflându-se la primul conflict cu legea penală,  în raport de persoana inculpatului , fiind în vârstă de 52 de ani, de  posibilităţile sale de îndreptare, apreciază instanţa că scopul preventiv educativ poate fi atins şi fără executarea efectivă a pedepsei în regim de detenţie.

În conf. cu disp.art.85 al.1 cp, instanţa urmează să-l oblige pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a - să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Olt, la datele fixate de acesta;

b - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d - să comunice schimbarea locului de muncă;

e - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 83 alin. 4 C.p., urmează să atragă atenţia inculpatului asupra conduite sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau dacă  cu rea credinţă, nu va respecta măsurile de supraveghere , ori nu va executa obligaţiile ce-i revin pe durata termenului de supraveghere, se va dispune revocarea amânării aplicării pedepsei şi executarea acesteia” conform art. 88 C.p

În baza  disp. art. 274 alin. 1 C.p.p.  inculpatul va fi obligat la plata sumei de 350 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Postat 04.12.2018