Cerere de ridicarea a sechestrului asigurator cu privire la sume de bani viitoare - transferarea sumelor indicate de inculpată în contul general de insolvenţă deoarece sumele de bani al căror transfer se solicită provin din deblocarea unor garanţii de bun

Sentinţă penală 14 din 11.01.2018


Pe rol fiind soluţionarea cererii de ridicarea sechestrului asigurător formulată de inculpata S.C. TR S.R.L., reprezentată de administrator judiciar M. SPRL şi G. G. E. SPRL

Deliberînd asupra prezentei cauze, constată următoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Prahova sub nr 27247/3/2015/a27, la data de 21.12.2017, inculpata S.C. TR S.R.L., CUI 4022079, reprezentată prin M. SPRL- filiala Bucuresti, desemnata , in consortiu cu G. G. E. SPRL, in calitate de administrator judiciar, a formulat cerere prin care a solicitat transferarea sumei de 254105,44 lei din contul bancar deschis la BC INTESA SANPAOLO BANK ROMANIA SA, nr *** in contul unic de insolvenţă al inculpatei deschis cu nr. IBAN ***, deschis la BRD - GSG Militari.

În motivarea cererii, inculpata a învederat faptul că suma în cuantum de  254105,44 lei , rezulta din Contractul Subsecvent nr  7818 din data de 07.09.2009 la Acordul Cadru nr 7636/28.08.2009, incheiat cu Primaria Sector 3, din contul deschis la BC INTESA SANPAOLO BANK ROMANIA SA, nr ***

Inculpata persoană juridică a învederat că aceste sume reprezintă contravaloarea garanţiilor de bună execuţie decurgând din contractul de executie lucrari/antreprenoriat incheiate de S.C. TR S.R.L. in calitate de prestator cu beneficiarul, Primaria Sector 3,  contractul fiind incheiat in perioada 2009-2012 (Contractul Subsecvent nr 7818 din 07.09.2009 la Acordul Cadru nr 7636/28.08.2009, incheiat cu Primaria Sector 3, pentru suma de 254105,44 lei) , fiind asadar încheiat anterior aplicării măsurii sechestrului penal (2014) si anterior intrării companiei in procedura insolventei (2014), sumele reprezentînd garanția de buna execuție, au fost vărsate de către beneficiarii lucrărilor in conturile bancare deschise anterior aplicării măsurii sechestrului penal si deschiderii procedurii insolventei companiei prestatoare, iar la data aplicării măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor conturilor bancare ale S.C. TR S.R.L., măsura s-a răsfrânt, practic, şi asupra acestor conturi de trezorerie.

A mai învederat inculpata faptul că prin Ordonanţa nr. 193/P/2014 din 18.08.2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, fila 2 vol. VII d.u.p., s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra tuturor conturilor bancare deţinute de inculpata (suspectă la acel moment) S.C. TR S.R.L. (ulterior, în data de 15 septembrie 2014, Tribunalul Bucureşti a deschis procedura insolvenţei împotriva inculpatei S.C. TR S.R.L.), pînă la concurenţa sumei de 256.306.322 lei, dar acest sechestru nu s-ar aplica şi sumelor de bani viitoare, ce ar intra în conturile inculpatei ulterior datei aplicării sechestrului (implicit şi ulterior datei deschiderii procedurii insolvenţei).

Mai mult decît atît, inculpata persoană juridică mai învederează faptul că măsura asigurătorie instituită prin ordonanţa Ministerului Public este un sechestru asigurător şi nu o poprire asigurătorie, nefiind instituită şi asupra sumelor de bani care vor intra în viitor în patrimoniul persoanei juridice inculpate.

In drept, s-au invocat dispozitiile art 249-256 din Codul de Procedura Penala, art 2 alin 2 , art 952 si urmat din C proc civ , Legea 85/2014.

Totodata, prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Prahova sub nr 27247/3/2015/a27, la data de 21.12.2017, inculpata  S.C. TR S.R.L., reprezentată prin M. SPRL- in consortiu cu G. G. E. SPRL, in calitate de administrator judiciar, a solicitat ridicarea sechestrului asigurator infiintat prin Ordonanta emisa in data de 18.08.2014 in dosar nr 193/P/2014 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti asupra terenului in suprafata de 35000 mp (in acte), masurat 35139 mp aflat in localitatea Cernele, jud Dolj, inregistrat in Cartea Funciara cu nr Cadastral ***, Tarla ***, Parcela ***, ipotecat in favoarea BRD Groupe Societe Generale prin contractul de ipoteca imobiliara din 30.08.2013, cu incheiere de completare nr 48/19.09.2013, emis de NP LITE.

In motivarea acestei cereri, inculpata a aratat ca sumele pe care le-ar dobandi societatea S.C. TR S.R.L.in contul unic de insolventa prin vanzarea acestui teren, vor fi utilizate pentru plata datoriilor entitatii, in conditiile planului de reorganizare aprobat, si in limitele stabilite prin Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, orice suma dobandita in contul unic de insolventa urmand sa fie folosita in scopul determinat de lege , sub avizarea consortiului de administratori judiciari si sub stricta supraveghere a adunarii creditorilor inscrisi la masa credala. Astfel, s-a invederat ca sumele dobandite de inculpata aflata in procedura de insolventa vor profita si partii civile constituite in cauza .

S-a mai aratat, in motivarea acestei cereri ca orice intarziere in transferul sumei obtinute din vanzarea bunului anterior mentionat va duce la inregistrarea unor pierderi esentiale pentru toti participantii la procedura , respectiv imposibilitatea de achitare a salariilor restante si penalitati pentru neplata facturilor la zi, rezilierea contractelor aflate in curs de executie, la acest moment fiind afectata inclusiv provizionarea sumelor necesare pentru reusita planului de reorganizare.

In consecinta, s-a solicitat admiterea cererii si radierea din Cartea Funciara a notarilor care se regasesc la cap III Sarcini, pozitiile *** si ***, masuri instituite prin Ordonanta nr 193/P/2014 emisa de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

In drept, s-au invocat dispozitiile art art 250-256 din Codul de Procedura Penala, art 956 si urmat din C proc civ , Legea 85/2014.

Examinînd cererile inculpatei, judecătorul de cameră preliminară constată si retine urmatoarele aspecte:

In ce priveste privind transferul sumei de 254105,44 lei in contul de insolventa al inculpatei, judecatorul de camera preliminara invedereaza ca măsura sechestrului asigurător, dispusă de Ministerul Public asupra conturilor inculpatei, prin Ordonanţa nr. 193/P/2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti din data de 18 august 2014 (filele nr. 2 – 14, dosar urmărire penală, vol. nr. 7) pană la concurenţa sumei de 256.306.322 lei vizează doar sumele de bani existente în cont la data instituirii respectivului sechestru.

De altfel, Ministerul Public nu a instituit şi o poprire asigurătorie asupra sumelor de bani viitoare, chiar în cuprinsul actului de sesizare menţionandu-se faptul că se menţine măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de bani deja consemnate (,,Menţinerea sechestrului asigurător asupra sumelor consemnate în contul de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Mun.Bucureşti respectiv asupra sumei de 30.218.681, 17 lei indisponibilizate pentru S.C. TR S.R.L….”).

Judecătorul de cameră preliminară are în vedere şi faptul că măsura sechestrului asigurător, ca regulă, este instituită doar asupra bunurilor existente la momentul instituirii, neîntinzîndu-se şi asupra bunurilor viitoare, în acest sens fiind majoritatea practicii judiciare (de altfel, textul legal – art. 249, alin. 2 – C.p.p., face referire doar la bunurile mobile şi imobile, fără a menţiona şi bunurile viitoare; o asemenea interpretare ar excede în mod vădit voinţei legiuitorului); de asemenea, aceste sume de bani nu au nicio legătură cu cauza penală aflată în curs de judecată.

Pe cale de consecinţă, apreciind în sensul că sechestrul asigurător nu se întinde şi asupra sumelor de bani viitoare, judecătorul de cameră preliminară apreciază în sensul că se impune transferarea sumelor indicate de inculpată în contul general de insolvenţă deoarece sumele de bani al căror transfer se solicită provin din deblocarea unor garanţii de bună execuţie, garanţii care nu au făcut obiectul sechestrului asigurător aplicat de către organul de urmărire penală.

Cat priveste cererea inculpatei de ridicare a sechestrului asigurator infiintat prin Ordonanta emisa in data de 18.08.2014 in dosar nr 193/P/2014 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti asupra terenului in suprafata de 35000 mp (in acte), masurat 35139 mp aflat in localitatea Cernele, jud Dolj, inregistrat in Cartea Funciara cu nr Cadastral ***, Tarla ***, Parcela ***, ipotecat in favoarea BRD Groupe Societe Generale prin contractul de ipoteca imobiliara din 30.08.2013, cu incheiere de completare nr 48/19.09.2013, emis de NP LITE si de radiere din Cartea Funciara a notarilor care se regasesc la cap III Sarcini, pozitiile *** si ***, masuri instituite prin Ordonanta nr 193/P/2014 emisa de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, judecatorul de camera preliminara invedereaza urmatoarele:

Potrivit art 249 alin 1 C pr pen, masurile asiguratorii se pot lua pentru a evita ascunderea, distrugerea , instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse, ori care pot servi la garantarea executarii pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare, ori a repararii pagubei produse prin infractiune si constau in indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, prin instituirea unui sechestru asupra acestora .

Judecatorul constata ca masura sechestrului asigurator a fost luata in mod legal si aceasta se justifica la momentul formularii contestatiei, au fost respectate prevederile legale edictate pentru luarea acestei masuri atat din punct de vedere al aspectelor care au justificat-o , cat si in ceea ce priveste modalitatea practica de efectuare a actelor procedurale . Mentinerea masurii se justifica in conditiile in care procesul penal nu a fost finalizat, astfel incat nu se cunoaste care va fi solutia data de instanta , in ceea ce priveste pe inculpat, astfel incat posibilitatea ca fata de aceasta sa se dispuna masura confiscarii speciale sau sa fie admisa actiunea civila subzista, masuri a caror executare a fost garantata prin instituirea sechestrului.

In cazul in care imobilul ar fi vandut , suma ar intra direct in mainile debitorului, iar statul nu ar putea beneficia de posibilitatea de a executa sechestrul asigurator , pana la momentul in care va avea o creanta certa, lichida si exigibila , fapt care nu ar putea avea loc decat in conditiile in care inculpatul ar fi gasit vinovat si va fi obligat la plata despagubirilor civile catre stat. Este evident ca la acest moment statul ar fi prejudiciat in calitatea sa de creditor, pana la pronuntarea unei hotarari definitive care sa consimteasca dreptul sau de parte civila

Judecatorul invedereaza ca ridicarea sechestrului asigurator asupra acestui bun la acest moment ar eluda scopul pentru care a fost instituit , respectiv indisponibilizarea bunului , respectiv indisponibilizarea bunului pe parcursul judecarii cauzei si pronuntarii unei hotarari definitive si ar constitui un precedent care ar deschide calea formularii unor cereri similare de catre creditoare, avand acelasi obiect , cu privire la toate bunurile care fac obiectul sechestrului, golind practic aceasta masura de continut.

Avand in vedere argumentele expuse in precedent, judecatorul va respinge cererea formulată de inculpata S.C. TR S.R.L., reprezentată prin M. SPRL- filiala Bucuresti, in consortiu cu G. G. E. SPRL, in calitate de administrator judiciar, privind ridicarea sechestrului asigurator infiintat prin Ordonanta emisa in data de 18.08.2014 in dosar nr 193/P/2014 al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti asupra terenului in suprafata de 35000 mp (in acte), masurat 35139 mp aflat in localitatea Cernele, jud Dolj, inregistrat in Cartea Funciara cu nr Cadastral ***, Tarla ***, Parcela ***, ipotecat in favoarea BRD Groupe Societe Generale prin contractul de ipoteca imobiliara din 30.08.2013, cu incheiere de completare nr 48/19.09.2013, emis de NP LITE

Prezenta incheiere se va comunică BC INTESA SANPAOLO BANK ROMANIA SA şi Băncii Comerciale Române.