Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

Sentinţă penală 518 din 29.11.2018


Sentinţa penală nr. 518

Şedinţa publică de la 29 Noiembrie 2018

Pe rol pronunţarea asupra  cauzei penal privind pe inculpatul  T.C trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de  conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP).

Procedura este completă.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care instanţa constată că mersul dezbaterilor şi concluziile orale ale părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 22.11.2018, ce face parte integrantă din prezenta sentinţă, pronunţarea fiind amânată pentru data de azi, când,

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. …  întocmit la data de 12-07-2018 de Parchetul de pe lângă Judecătoria …  şi înregistrat pe rolul acestei instanțe sub nr…. s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de conducere unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. si ped. de art. 336 alin. 1 Cod penal..

În actul de sesizare a instanței s-a reținut că inculpatul, in data de 24.03.2018 a condus autoturismul marca … cu nr. de inmatriculare …, în localitatea …, având direcţia de deplasare strada … către strada …, având la momentul prelevării primei probei de sânge, la ora 215, cantitatea de 1,7 g/l alcool pur în sânge si la ora 315, la cea de-a doua recoltare, cantitatea de 1,55 g/l alcool pur în sânge

Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 24.03.2018, a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. si ped. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

Prin ordonanţa din 24.04.2018, emisă de organele de politie si confirmata de catre Parchetul de pe lângă Judecătoria …, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul T.C sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. si ped. de art. 336 alin. 1 din Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 27.04.2018 emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria  s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul T.C sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. si ped. de art. 336 alin. 1 din Cod penal.

Inculpatului T.C i-au fost aduse la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile corespunzătoare calităţii de inculpat, prevăzute de art. 83 C.proc.pen. şi art. 108 C.proc.pen., după cum reiese din procesul-verbal din data de 27.04.2018.

Situaţia de fapt mai sus menţionată se susţine cu următoarele mijloace de probă: proces verbal de constatare a infractiunii flagrante ,  declaraţia inculpatului T.C , declaratia suspectului T.C, fişa de cazier a inculpatului , buletin analiza toxicologica.

Analizând procesul verbal de constatare a infractiunii flagrante (f 9-11)declaraţia inculpatului T.C(f…)declaratia suspectului T.C(f …)fişa de cazier a inculpatului (f), buletinul de analiza toxicologica,  instanța constată următoarele:

În fapt La data de 24.03.2018, organele de politie din cadrul Poliţiei Oraşului - Formaţiunea Rutieră, în baza planului de acţiune privind conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice cu numărul … din data de 23.03.2018, au intocmit un proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante, intrucat numitul T.C, aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice, a condus autoturismul marca … cu nr. de inmatriculare …, în localitatea …, având direcţia de deplasare strada … către strada ….

Având in vedere ca inculpatul emana halena alcoolica, s-a procedaat la testarea acestuia cu aparatul alcoltest, rezultatul fiind de 0,85 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul T.Ca fost apoi condus la Spitalul Orăşenesc …, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Potrivit buletinului de analiză toxicologică  nr…. emis de IML Timişoara rezultă faptul că numitul T.C, la data de 26.03.2018, ora 0215 avea o îmbibaţie alcoolică de 1,7 g ‰ alcool pur în sânge, iar la aceeaşi dată ora 0315 avea o îmbibaţie alcoolică de 1,55 g ‰ alcool pur în sânge.

Inculpatul T.Ca fost audiat pe parcursul procesului penal atat in calitate de suspect cat si de inculpat, din declaratiile acestuia reiesind ca isi recunoaste fapta comisa in data de 24.03.2018, respectiv aceea de a conduce un autovehicul pe drumurile publice fiind sub influenta bauturilor alcoolice. Inculpatul regreta fapta comisa..

Din fişa de cazier judiciar rezultă că inculpatul nu a mai comis fapte de natură penală în ţară sau în străinătate.

În drept, Fapta inculpatului T.C constând în aceea că in data de 24.03.2018 a condus autoturismul marca … cu nr. de inmatriculare …, în localitatea …, având direcţia de deplasare strada … către strada …, având la momentul prelevării primei probei de sânge, la ora 215, cantitatea de 1,7 g/l alcool pur în sânge si la ora 315, la cea de-a doua recoltare, cantitatea de 1,55 g/l alcool pur în sânge, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului, fapta prev. si ped. de art. 336 alin. 1 Cod penal.

Cu privire la infractiunea in cauza, elementul material a constat în conducerea în împrejurările mai sus menţionate a autovehiculului de către inculpat, cu buna stiinta ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

Urmarea socialmente periculoasă constă în starea de pericol ce se creează pentru securitatea participanţilor în trafic de către o persoană care incalcand prevederile legale ale legislatiei rutiere, s-a urcat la volanul autoturismului aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice.

Fiind o infracţiune formală, de pericol, raportul de cauzalitate între urmarea imediată şi acţiune se prezumă, starea de pericol fiind inerentă acţiunii.

Din perspectiva laturii subiective, inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie indirecta, întrucât a cunoscut că prin conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, fiind sub influenta bauturilor alcoolice, pune în pericol securitatea circulaţiei rutiere şi siguranţa celorlalţi participanţi la trafic şi, deşi nu a urmărit acest rezultat, a acceptat totuşi producerea lui, aspect care rezultă din modul şi împrejurările în care a comis fapta

Instanţa va reţine şi cauza de reducere a pedepsei prev. de art.396 al.10 C.poc.pen., având în vedere că în urma cercetării judecătoreşti instanţa a stabilit aceeaşi situaţie de fapt ca cea descrisă în actul de sesizare şi recunoscută de către inculpat. În consecinţă Instanţa va avea în vedere limitele reduse cu o treime ale pedepsei cu închisoarea aplicabile inculpatului în urma faptului că prezenta cauză a fost soluţionată în baza procedurii în caz de recunoaştere a învinuirii.

În baza art. 336 alin.1 din noul Cod penal, faţă de inculpat va fi stabilită o pedeapsă.

La alegerea pedepselor, stabilirea duratei, precum şi la individualizarea cuantumului acestora instanţa va avea în vedere gravitatea infracțiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, care vor fi evaluate după următoarele criterii:

a)împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b)starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită – crearea unei stări de pericol pentru relaţiile sociale privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice;

c)natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii.

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit – caracterizează doar o inconştienţă cu privire la consecinţele care s-ar fi putut produce prin conducerea unui autoturism, având un astfel de grad de alcoolemie în sânge.

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorilor: nu e cazul, inculpatul nefiind cunoscut cu antecedente penale;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal – inculpatul a recunoscut şi regretat fapta săvârşită.

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială: Inculpatul urmează cursurile Universităţii Politehnice Timişoara şi conform caracterizării  Primăriei Dudeştii Vechi, are o conduită bună în societate, 

Având în vedere cele de mai sus, în special gradul destul de ridicat al alcoolemiei, cu mult peste limita legală, faţă de inculpat va fi stabilită pedeapsa de 1 an închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 din C.p..

Întrucât inculpatul este la prima abatere de natură penală, instanţa apreciază că o pedeapsă aplicată sub modalitatea amânării executării pedepsei este de natură să corijeze comportamentul antisocial al inculpatului, determinându-l astfel să realizeze scopul educativ al pedepsei şi consecinţele infracţiunii pe plan social.

 În ceea ce priveşte posibilitatea dispunerii amânării aplicării pedepsei, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 CP, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 2 ani închisoare, respectiv 1 an  închisoare; inculpatul nu are antecedente penale; şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii  iar în raport de persoana inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat este de 5 ani închisoare, valoare inferioară celei de 7 ani închisoare prevăzute de art. 83 alin. 2 CP iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului

Astfel, în aceste condiţii, în temeiul art. 83 alin. 1 C.p. va amâna aplicarea pedepsei închisorii faţă de inculpat, pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, stabilit în condiţiile art. 84 C. pen..

În temeiul art. 85 din C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a)să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c)să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea;

d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În temeiul art. 86 alin. 1 C.p., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1, lit. c) - e) C.p., se comunică Serviciului de Probaţiune.

În baza art 85 alin.2 lit c. Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate ,denumit „Alcoolstop”

În baza art. 404 alin. 3 CPP va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei

În baza art.274 alin.1 din C.p.p., va obliga pe inculpat la plata sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În temeiul art. 336 alin. 1 C.p., raportat la art. 396 alin.1 şi alin.4 C.p.p., cu aplicarea art.396 alin.10 din C.p.p., stabileşte faţă de inculpatul  T.C, fiul lui … si …, născut la data de 07.02.1997 în oraşul …, jud. …, cu domiciliul în oraşul …, nr…., judeţul …, posesor al CI seria … nr. … emis de catre SPCLEP …, cu CNP …., cetatenie romana, fara antecedente penale,  o pedeapsa de

- 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

În temeiul art. 83 alin. 1 C.p. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, stabilit în condiţiile art. 84 C. pen..

În temeiul art. 85 din C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a)să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 86 alin. 1 CP pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune.

În baza art 85 alin.2 lit c. Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate ,denumit „Alcoolstop”

 În baza art. 404 alin. 3 CPP ., se aduc la cunoştinţă inculpatului dispoziţiile art.88 din noul Cod penal, privind cazurile de revocare  a amânării aplicării pedepsei în cazul săvârşirii unei infracţiuni şi i se atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

În temeiul art. 86 CP, dispune comunicarea unei copii de pe prezenta hotărâre la rămânerea definitivă a acesteia Serviciului de Probaţiune ….

În baza art.274 alin.1 din C.p.p., obligă pe inculpat la plata sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 29.11.2018.