Reducere contribuţie întreţinere.

Sentinţă civilă 753 din 23.07.2018


SENTINŢA CIVILĂ NR. 753

Ședința publică de la 23.07.2018

Pe rol fiind judecarea cererii formulată de reclamanta S (fostă N)  F, în contradictoriu cu pârâtului Z D, având ca obiect reducere contribuţie întreţinere.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a arătat că mersul dezbaterilor şi concluziile orale ale părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la termenul din 13.06.2018 şi de la data de 29.06.2018, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, iar pronunţarea a fost amânată pentru astăzi, când,

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 29.03.2018 reclamanta S (fostă N) F, în contradictoriu cu pârâtului Z D, a solicitat în baza dispoziţiilor art. 529 alin 2 rap. la art. 531 C.civ. diminuarea obligaţiei de întreţinere stabilite în sarcina reclamantei pentru minorul Z B, stabilind o pensie de întreţinere lunară de 1/6 calculată în raport cu venitul minim pe economie, începând cu data introducerii acţiunii şi până la majoratul acestuia.

În motivarea cererii a arătat că, în fapt, prin sentinţa civilă nr. ..... pronunţată în dosarul nr. .... al Judecătoriei Sânnicolau Mare s-a dispus desfacerea căsătoriei dintre reclamantă şi pârât, minorul fiind încredinţat tatălui spre creştere şi educare, cu obligaţia corelativă a reclamantei de a achita pârâtului lunar, în favoarea minorului o contribuţie lunară de întreţinere în cotă de 1/4 din venitul net realizat, începând cu data introducerii acţiunii (03.08.2010) şi până la majoratul acestuia.

Prin sentinţa civilă nr. .... pronunţată în dosarul nr. .... al Judecătoriei Sânnicolau Mare s-a dispus exercitarea în comun a autorităţii părinteşti asupra minorului Z B.

Ulterior stabilirii contribuţiei lunare de întreţinere reclamanta s-a recăsătorit, iar din această căsătorie s-au mai născut încă doi copii: S L M, născut la data de .... în ...., .... şi S R B, născut la data de ..... In ...., ambii aflaţi în întreţinerea mamei reclamante.

Potrivit dispoziţiilor art. 529 C.civ. pensia de întreţinere In situaţia în care un părinte are trei sau mai mulţi copii în întreţinere nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar, ceea ce înseamnă că în speţă cota prevăzută de dispoziţiile legale ca fiind datorată pentru minorul Z B se ridică la 1/6 din venitul net lunar.

Reclamanta nu realizează niciun fel de venituri, nu prestează muncă remunerată, având în îngrijire alţi doi copii minori - S L M şi S R B - de creşterea şi educarea cărora se ocupă soţul reclamantei, S M, este cel care obţine venituri în familie. Cu toate acestea, de la data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. ... pronunţată în dosarul nr. ... al Judecătoriei Sânnicolau Mare, hotărâre prin care s-a stabilit obligaţia de întreţinere în sarcina reclamantei şi până în prezent aceasta a trimis pârâtului Z D şi, respectiv mamei acestuia, Z C diverse sume de bani, pentru întreţinerea minorului Z B. Sumele de bani au fost trimise numitei Z deoarece minorul se află în îngrijirea efectivă a bunicii paterne.

În aceste condiții, văzând si disp. art. 529, al.(2) Noul cod civil, „Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.", solicită admiterea prezentei ca atare.

În drept a fost invocat art. 529 alin 2 rap. la art. 531 C.civ.

Pârâtul, deşi legal citat, nu a formulat întâmpinare.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Prin Sentinţa civilă nr. ..... Judecătoria Sânnicolau Mare a dispus desfacerea căsătoriei dintre părţi, încredinţându-l pe minorul B Z, născut la data de ....  spre creştere şi educare către pârâtul Z D.

Ulterior, prin Sentinţa civilă nr. .... Judecătoria Sânnicolau Mare a dispus ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorului B Z să fie efectuată în comun.

Potrivit înscrisurilor depuse la dosar de către reclamantă, în copie certificată cu originalul şi traduse din limba germană, rezultă că aceasta a născut în data de ... doi minori în  cu actualul soţ S , existând o nevoie de întreţinere şi pe seama acestora din partea reclamantei..

În aceste condiţii, instanţa consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 529 Cod civil, pentru a fi modificată măsura dispusă prin Sentinţa civilă nr. ... Judecătoria Sânnicolau Mare.

Art. 529 Cod civil prevede: „(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. (2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii. (3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.”

Potrivit dispoziţiilor art.525 Cod civil, copilul, cât este minor, are dreptul la întreţinere dacă se află în nevoie, dacă nu se poate întreţine din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri.

Obligaţia de a contribui la cheltuielile privind întreţinerea copilului minor reprezintă, aşadar, aspectul patrimonial al îndatoririlor părinteşti legate de creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia.

Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, astfel cum statuează dispoziţiile art.529 Cod civ..

În acest sens, instanţa este abilitată să reducă sau să majoreze cuantumul obligaţiei de întreţinere sau chiar să sisteze plata acesteia, după cum variază cele două criterii expuse mai sus.

Cu toate acestea, instanţa va dispune ca pensia de întreţinere să se raporteze la veniturile nete realizate de reclamantă, nu la minimul pe economia naţională, apreciind în cauză nu sunt suficiente dovezi cu privire la veniturile pe care aceasta le încasează, de la data de ... de când s-au născut cei doi minori în Germania trecând mai mult de ... ani şi jumătate.

Având în vedere cele de mai sus, instanţa va admite în parte cererea formulată de reclamanta, va reducerea cuantumului contribuţiei de întreţinere lunară datorată de reclamantă pe seama minorului Z B, născut la data de ..., conform Sentinţei civile nr. ...., pronunţată în dosarul nr. ....., de la cota de ¼ parte din veniturile nete realizate, la cota de 1/6 parte din veniturile nete pe care aceasta le realizează, începând cu data introducerii cererii – ... – până la majoratul minorului sau noi dispoziţii. Va obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 520 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă timbru şi onorariu parţial avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte cererea formulată de reclamanta S (fostă N) F, domiciliată în ...., CNP: ...., având domiciliul procedural ales în Timişoara, str. ...., nr. .., ap. ..., jud. Timiş la Cabinet Individual de Avocat ..., prin avocat ...., în contradictoriu cu  pârâtul Z D, domiciliat în ..., nr. ..., jud. Timiş, având ca obiect micşorare contribuţie întreţinere.

Dispune reducerea cuantumului contribuţiei de întreţinere lunară datorată de reclamantă pe seama minorului Z B, născut la data de ..., conform Sentinţei civile nr. ..., pronunţată în dosarul nr. ..., de la cota de ¼ parte din veniturile nete realizate, la cota de 1/6 parte din veniturile nete pe care aceasta le realizează, începând cu data introducerii cererii – 29.03.2018 – până la majoratul minorului sau noi dispoziţii.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 520 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă timbru şi onorariu parţial avocat.

Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sânnicolau Mare.

Pronunţată în şedinţa publică, azi, 23.07.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.