Contract de cesiune. Necesitatea încheierii acestuia în formă autentică

Sentinţă civilă 5748 din 14.07.2017


Potrivit disp. art. 1567 alin. 2 coroborate cu cele ale art. 1011 alin. 1 Cod civil, daca cesiunea este cu titlu gratuit, dispozitiile legale se completeaza in mod corespunzator cu cele din materia contractului de donatie, în sensul că donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Astfel, verificând naşterea valabilă a raportului juridic primar, instanţa constată că, în lipsa întrunirii condițiilor stabilite ad validitatem pentru existența actului constitutiv, încheierea prin act sub semnătură privată a cesiunii de creanță nu a transmis cesionarului niciun drept material ori procesual.

Sentinţa civilă nr. 5748/14.07.2017

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, reclamantul, prin administrator judiciar ..., a solicitat obligarea numitului ... la plata sumei de 4.454,67 lei reprezentând cheltuieli comune de întreţinere şi utilităţi consumate, repartizate în perioada iunie 2013 -  octombrie 2015 şi a sumei de 1.746,88 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor, aferente aceleeaşi perioade.

Prin sentinţa civilă nr. 5748/14.07.2017, Judecătoria Galaţi a respins cererea ca neîntemeiată. Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă a reţinut următoarele:

Instanţa a reţinut că, în urma încheierii contractului de cesiune de creanţă cu titlu gratuit nr. ..., reclamantul a preluat de la cedentul ... creanţa în sumă de 4.454,67 lei, reprezentând cheltuieli comune de întreţinere şi utilităţi consumate, repartizate în perioada iunie 2013 – octombrie 2015 şi suma de 1.746,88 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor, aferente aceleiaşi perioade.

Instanţa a mai reţinut că, potrivit art. 1.270 alin. 1 Cod civil, convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, acestea fiind ţinute să îşi îndeplinească obligaţiile asumate, iar conform art. 1516 alin. 1 Cod civil, creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exactă a obligaţiei. În cadrul obligaţiilor care au ca obiect o sumă de bani, executarea în natură este întotdeauna posibilă, creditorul având un drept de gaj general asupra patrimoniului debitorului. În cazul în care obiectul litigiului îl constituie o obligaţie de a da, cum este obligaţia de a plăti o sumă de bani, creditorul are obligaţia sa dovedească existenţa acesteia, în sarcina debitorului operând o prezumţie de vinovăţie, iar dacă acesta nu dovedeşte îndeplinirea obligaţiei, se prezumă ca nerespectarea acesteia provine din vina sa, urmând a fi astfel obligat la plata de despăgubiri către creditor.

În acest context, reclamanta a invocat în susținerea pretențiilor sale un contract de cesiune de creanţă, de natură civilă, negotium intervenit între aceasta şi cedenta ... fiind constatat printr-un înscris sub semnătură privată, cu nr. ...

Instanţa a reţinut că, potrivit disp. art. 1567 alin. 2 coroborate cu cele ale art. 1011 alin. 1 Cod civil, daca cesiunea este cu titlu gratuit, dispozitiile legale se completeaza in mod corespunzator cu cele din materia contractului de donatie, în sensul că donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.

Astfel, verificând naşterea valabilă a raportului juridic primar, instanţa a constatat că, în lipsa întrunirii condițiilor stabilite ad validitatem pentru existența actului constitutiv, încheierea prin act sub semnătură privată a cesiunii de creanță nu a transmis cesionarului niciun drept material ori procesual.

Instanța de control judiciar a respins ca nefondat apelul, arătând că nu se poate reţine că nu era necesară încheierea contractului de cesiune de creanţă în formă autentică, atât timp cât la art. 4.1 din contractul nr. ... s-a prevăzut expres că se cedează creanţa cu titlu gratuit, iar prevederile art. 1567 alin. 2 Cod civil fac trimitere la cele ale art. 1011 alin. 1 Cod civil din materia contractului de donatie, care impun ca donatia să se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute