Împrumutul de consumație este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeași sum

Hotărâre 5914 din 28.09.2018


Deliberând asupra cauzei civile de față, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de  … sub nr. …, reclamanta… a chemat în judecată pârâta …, solicitând instanței obligarea acesteia la restituirea sumei de 15.000 lei remise cu titlu de împrumut la data de 24.12.2014, cu cheltuieli de judecată.

În motivare, reclamanta a arătat că la data de 24.12.2014 i-a remis suma de 15.000 lei prin transfer bancar verișoarei medicului său de familie, pârâta …, cu titlu de împrumut,  pentru ca aceasta să își plătească taxele de impozit pentru o pădure de pin negru de lângă stațiunea …, cu scopul de a perfecta actele de vânzare ale pădurii până la data de 12.01.2015, ocazie cu care urma a-i restitui împrumutul acordat.

Reclamanta a învederat instanței faptul că începând cu primăvara anului 2015 a solicitat în mai multe rânduri să îi fie restituită suma de 15.000 lei, însă pârâta i-a spus că de îndată ce va perfecta contractul de vânzare-cumpărare a pădurii de pin din zona stațiunii  … va primi banii împrumutați.

De asemenea, reclamanta a menționat că prin notificarea nr.  … transmisă prin intermediul Biroului Executor Judecătoresc … a solicitat să îi fie restituită suma de 15.000 lei până la data de 15.04.2017.

 Întrucât termenul de plată nu a fost respectat nici de această dată, reclamanta s-a adresat instanței de judecată, respectiv Judecătoriei Sectorului 1 București, care, prin hotărârea nr.  … din data de  … pronunțată în dosarul număr … a fixat termen de restituire a împrumutului în valoare de 15.000 lei la data de 23.12.2017.

Cu toate acestea, reclamanta a arătat că până în prezent nu a intrat în posesia banilor.

În drept, și-a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 2158 și următoarele C. civ.

În susținerea cererii, reclamanta a solicitat încuviințarea și administrarea probei cu înscrisuri, interogatoriul pârâtei și proba testimonială cu martorul … .

Acțiunea a fost legal timbrată cu suma de 855 lei, potrivit art. 3 alin. 1 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru (fila 12).

Pârâta, deși legal citată, nu a depus întâmpinare la cererea de chemare în judecată și nu a formulat apărări.

La termenul de judecată din data de …, instanța a încuviințat pentru reclamantă proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtei și proba testimonială cu un martor, apreciind probele admisibile și concludente pentru soluționarea cauzei, în baza art. 255 și art. 258 C. proc. Civ.

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța reține următoarele:

Între reclamantă, în calitate de împrumutător și pârâtă, în calitate de împrumutat s-a încheiat un contract de împrumut în formă verbală, în data de 24.12.2014, prin care reclamanta i-a acordat pârâtei suma de 15.000 lei.

Potrivit art. 2158 C. civ., împrumutul de consumație este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile și consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeași sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeași natură și calitate.

Astfel, instanța reține că un astfel de contract de împrumut este valabil încheiat și în formă verbală și, fiind un contract real, contractul de împrumut se încheie în mod valabil prin simpla remitere a sumei de bani.

În conformitate cu prevederile art. 1270 C. civ., convenţiile legale încheiate au putere de lege între părţile contractante, acestea dobândind drepturi şi obligaţii pe care trebuie să le aducă la îndeplinire cu bună credinţă, conform art. 1170 C. civ., în caz contrar fiind angajată răspunderea contractuală a acestora.

Totodată, conform art. 1350 C. civ., în materia răspunderii civile contractuale, atunci când, fără justificare, o parte nu îşi îndeplineşte obligaţiile pe care le-a contractat, aceasta este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.

Instanța reține că din ordinul de plată aflat la fila 8 din dosar reiese faptul că reclamanta remis suma de 15.000 lei pârâtei.

Aceeași situație de fapt rezultă și din depoziția martorului  … (fila 28), care a însoțit-o pe reclamantă la bancă pentru ca aceasta să transfere suma de bani în contul pârâtei.

De asemenea, instanța constată că pârâta nu s-a prezentat în instanță pentru administrarea probei cu interogatoriu, astfel încât urmează să facă aplicarea dispozițiilor art. 358 C. proc. Civ., potrivit cărora ”dacă partea, fără motive temeinice, refuză să răspundă la interogatoriu sau nu se înfăţişează, instanţa poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină ori numai ca un început de dovadă în folosul aceluia care a propus interogatoriul”.

Pentru aceste motive, instanța urmează să admită cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta  … în contradictoriu cu pârâta … și să oblige pârâta la plata către reclamantă a sumei de 15.000 lei reprezentând împrumut nerestituit, acordat la data de 24.12.2014.

În ceea ce privește capătul de capătul de cerere privind cheltuielile de judecată, observând art. 453 C. proc. civ, precum și faptul că pârâta a căzut în pretenții, instanța urmează să admită capătul de cerere privind cheltuielile de judecată constând în plata taxei judiciare de timbru și să o oblige pe aceasta să plătească reclamantei suma de 855 lei reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru (fila 12).

Cu privire la cheltuielile de judecată constând în onorariul avocațial, instanța reține că reclamanta a făcut dovada existenței contractului de asistență juridică prin depunerea la dosarul cauzei a împuternicirii avocațiale (fila 19) și a plății onorariului avocațial în sumă de 1000 lei, depunând la dosarul cauzei chitanțele privind onorariul de avocat (filele 26, 27).

Prin urmare, instanța urmează a admite cererea de acordare a cheltuielilor de judecată constând în onorariu avocațial și taxă judiciară de timbru și a obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1855 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru și onorariu avocațial.

Domenii speta