Actiune prefect - tutela administrativa

Sentinţă civilă 58/2019 din 12.02.2019


Operator de date cu caracter personal înregistrat sub nr.2991

Cod ECLI ECLI:RO:TBMUS:2019:003.000058

Dosar nr. 1946/102/2018

R O M Â N I A

TRIBUNALUL MUREŞ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA Nr. 58/2019

Şedinţa publică de la 12 Februarie 2019

Completul compus din:

PREŞEDINTE C.F.

Grefier L.H.

Pe rol se află pronunţarea asupra acţiunii în contencios administrativ şi fiscal formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI MUREŞ, cu sediul în Tg. Mureş, Piaţa Victoriei, nr. 1, jud. Mureş, având CUI ... în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI REGHIN, cu sediul în Reghin, Piaţa Petru Maior, nr. 41, jud. Mureş, având ca obiect acţiune prefect – tutelă administrativă.

Fără citarea părţilor.

Se constată că mersul şedinţei de judecată este consemnat în cuprinsul Încheierii de şedinţă din data de 29.01.2019, prin care s-a dispus amânarea pronunţării pentru data de azi, 12.02.2018, încheiere care face  parte integrantă din prezenta hotărâre.

TRIBUNALUL

Deliberând, asupra cauzei de faţă, constată:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la această instanţă la data de 11.10.2018 la dosar nr. 1946/102/2018, reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI MUREŞ, a solicitat în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI REGHIN, admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată, anularea Hotărârii nr. ... adoptată de Consiliul Local al Municipiului Reghin.

În motivarea cererii sale, reclamantul a arătat că în fapt, cu adresa Primăriei Municipiului Reghin nr. 30607/11.03.2018, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş sub numărul 6288/11.04.2018, i-a fost comunicată printre altele şi Hotărârea nr. .. privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului "MAIFEST - Serbarea de Mai" care va avea foc în data de 13 mai 2018, adoptată de Consiliul Local al Municipiului Reghin în şedinţa din data de ..

S-a arătat că Prefectul Judeţului Mureş, exercitând activitatea de verificare a legalităţii actelor administrative adoptate de Consiliul Local Reghin, în temeiul prevederilor art. 19 (1) litera "e" din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 alin. (1) pct. 2 lit. b) din H.G. nr. 460/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 115 alin. (7) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificări şi completări ulterioare, a constatat existenţa unor aspecte de nelegalitate cu privire la hotărârea menţionată.

Astfel, reclamantul susţine că un prim aspect de nelegalitate, ar fi chiar temeiul juridic invocat de către autoritatea publică locală – art. 36 alin. 7 lit. a din Legea nr. 215/2001, reglementează cooperarea interinstituţională. Precizează că, cooperarea interinstituţională nu este interzisă de lege, însă aceasta trebuie să fie în acord cu legea. Din prevederile art. 1 şi 2 ale HCJ nr. 40/27.03.2018, se constată cooperarea Municipiului Reghin cu Forumul Germanilor din Reghin - persoană juridică de drept privat, nicidecum cu o instituţie publică, în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului cultural "MAIFEST - Serbare de Mai" care va avea loc în data de 13 mai 2018. Precizează reclamantul că din interpretarea acestor dispoziţii legale, rezultă, fără putinţă de tăgadă că, cooperarea este posibilă strict între autorităţile/instituţiile publice-persoane juridice de drept public, cu excluderea ipotezei de cooperare a autorităţii publice locale cu o asociaţie sau fundaţie, sau mai exact cu o persoană juridică de drept privat.

Precizează reclamantul că în măsura în care autoritatea publică locală a intenţionat să aibă doar rolul de finanţator ea trebuia să recurgă la dispoziţiile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, să urmeze procedurile speciale prevăzute de această lege, iar finanţarea să fie făcută cu respectarea condiţiilor de transparenţă şi utilitate prevăzute de acest act normativ. Este adevărat că domeniul de aplicare al Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, este limitat la încheierea unor contracte de finanţare nerambursabilă, în vederea desfăşurării unor activităţi nonprofit, care să contribuie la realizarea unor acţiuni sau programe de interes public şi că o persoană fizică sau juridică are dreptul de a opta între încheierea unui contract de cooperare în condiţiile art. 91 alin.(6) din Legea nr. 215/2001 şi încheierea unui contract de finanţare nerambursabilă în condiţiile Legii nr. 350/2005, această opţiune nu poate fi făcută însă după bunul plac, ci cu respectarea normelor imperative prevăzute de fiecare din cele două legi.

De asemenea, reclamantul susţine că din Convenţia de cooperare anexă la HCL Reghin nr. .. reiese că Municipiul Reghin este un simplu finanţator care alocă de la bugetul local resursele necesare cheltuielilor ocazionate cu editarea materialelor publicitare (broşuri, pliante, invitaţii şi programe), a cheltuielilor cu materialele promoţionale, scenă, cazare, transport, protocol, în sumă de 12.000 lei, astfel că dispoziţiile Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, au fost încălcate. Alocarea unor sume de bani de la bugetul local fără respectarea condiţiilor de transparenţă şi publicitate contravine prevederilor Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Reclamantul susţine că au fost încălcate şi prevederile art. 4 lit. d) din Legea nr.350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes generai, respectiv, principiul exercitării unui tratament egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă şanse egale de a i se atribui contractul respectiv.

Susţine reclamantul că finanţarea nerambursabilă din fonduri publice este reglementată de Legea nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi se aplică pentru orice acordare de sume de bani publici de către o autoritate publică, către o organizaţie nonprofit pentru desfăşurarea de activităţi de interes public pe baza unei convenţii şi în urma unui proces de evaluare a propunerii, proces care asigură respectarea principiilor prevăzute de lege: libera concurenţă, eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor şi a specificaţiilor tehnice şi financiare pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, transparenţa, tratamentul egal, excluderea cumulului şi neretroactivitatea.

În drept, reclamantul a invocat Legea nr. 554/2004 - Legea contenciosului administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 340/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 215/2001 Legea administraţiei publice locale, republicată, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În probaţiune, reclamantul a depus în copie următoarele înscrisuri: Hotărârea nr. .. a Consiliului Local al Municipiului Reghin, Convenţia de cooperare privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului "MAIFEST - Serbare de Mai" care va avea loc în data de 13 mai 2018, Anexă la HCL Reghin nr..., Proiectul de Hotărâre privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului "MAIFEST - Serbare de Mai" care va avea loc în data de 13 mai 2018, Raportul de specialitate privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului "MAIFEST - Serbare de Mai" care va avea loc în data de 13 mai 2018, Adresa Forumului Germanilor din Reghin înregistrată sub nr. 28090/19.03.2018 la Municipiul Reghin, Adresa şi anexele aferente din data de 15.03.2018 a Forumului Germanilor din Reghin către Consiliul Local al Municipiului Reghin.

Pârâtul Municipiul Reghin a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată în totalitate, ca nefondată.

În motivarea întâmpinării, pârâtul susţine că în fapt, prin cererea înregistrată la Registratura Primăriei Municipiului Reghin la nr. 28.090/2018, Forumul Germanilor din Reghin a solicitat autorităţii publice locale participarea, sub forma unei cooperări, la organizarea şi desfăşurarea unui eveniment cultural artistic multietnic cu tradiţie în Municipiul Reghin, şi anume „MAIFEST - Serbarea de Mai”, eveniment ce urma să aibă loc în data de 13 mai 2018. Susţine pârâtul că manifestarea este specifică şi cu o îndelungată tradiţie pentru comunitatea săsească din Reghin, organizată încă din anul 1995 iar sub această formă, respectiv a cooperării dintre Forumul Germanilor din Reghin şi autoritatea publică locală, începând cu anul 2016.

În acest sens, pârâtul a anexat în copie: HCL Reghin nr... privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului „MAIFEST - serbarea de Mai" care va avea loc în data de 08 mai 2016 şi HCL ... privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului „MAIFEST - serbarea de Mai” care va avea loc în data de 14 mai 2017, precizând că niciuna dintre aceste hotărâri ale Consiliului Local Reghin nu au fost considerate nelegale de către Instituţia Prefectului - judeţul Mureş anterior.

Precizează de asemenea că, urmare a încheierii Convenţiei de cooperare, dar şi a depunerii de către beneficiar a unui deviz de cheltuieli, suma de 12,000 lei a fost transferată către Forumul German din Reghin în data de 08.05.2018, iar după data desfăşurării evenimentului au fost depuse documente contabil-financiare pentru decont. Aşadar, actul administrativ şi-a produs efectele, fiind intrat în circuitul civil. în consecinţă, se pun în discuţie, implicit, în cazul admiterii acţiunii, atât chestiunea validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ, cât şi chestiunea efectelor juridice produse de acestea.

În ceea ce priveşte primul motiv de nelegalitate invocat în cererea de chemare în judecată, respectiv temeiul juridic al actului administrativ supus aprobării, şi anume art. 36 alin. (7), lit. "a”, coroborat cu cele ale art. 36 alin. (2), lit. ”e" din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, pârâtul precizează că potrivit prevederilor art. 36 alin. (2), lit. "e” din Legea nr. 215/2001 cu modificările şi completările ulterioare, consiliul local are atribuţii privind cooperarea interinstituţională, în exercitarea cărora, potrivit alin. (7) al aceluiaşi articol "hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local”.

Precizează că din interpretarea acestui text, contrar celor susţinute în cererea introductivă, persoanele juridice de drept privat nu sunt excluse din categoria persoanelor juridice române cu care pot fi stabilite relaţii de colaborare sau asociere. În situaţia în care legiuitorul ar fi dorit să excludă persoanele juridice de drept privat din categoria persoanelor juridice de la beneficiul legii, ar fi prevăzut expres acest lucru.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea motiv de nelegalitate invocat în cererea de chemare în judecată, şi anume incidenţa prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, pârâtul precizează că obiectul de reglementare al Legii nr. 350/2005 îl constituie, potrivit prevederilor art. 1 „stabilirea principiilor, cadrului general şi a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, precum şi căile de atac al actului sau deciziei autorităţilor finanţatoare care aplică procedura de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă” fiind limitat la încheierea unui contract de finanţare nerambursabilă şi nu a unei convenţii de colaborare.

Precizează pârâtul că în temeiul Legii nr. 350/2005 şi în vederea aplicării acesteia, Consiliul Local Reghin a adoptat prin HCL nr.. „Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Municipiului Reghin pentru activităţi non-profit de interes local”, act administrativ normativ în temeiul căruia au fost acordate finanţările nerambursabile din bugetul local al Municipiului Reghin pentru activităţi non¬profit de interes local în perioada 2014-2018. În acest sens, pârâtul subliniază că Forumul Democrat al Germanilor din România este asociaţie de utilitate publică, conform HG nr.599/2008 privind recunoaşterea asociaţiei "Forumul Democrat al Germanilor din România" ca fiind de utilitate publică. Art. 381 din OG nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile stabileşte că prin utilitate publică se înţelege orice activitate care se desfăşoară în domenii de interes public general sau al unor colectivităţi.

În probaţiune, pârâtului a depus în copie următoarele înscrisuri: Hotărârea Consiliului Local Reghin nr. ... privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului „MAIFEST - Serbarea de Mai” care va avea loc în data de 13 mai 2018, alături de toate documentele care au stat la baza adoptării acesteia; Hotărârea Consiliului Local Reghin nr.... privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului „MAIFEST - serbarea de Mai" care va avea loc în data de 08 mai 2016; Hotărârea Consiliului Local ... privind aprobarea cooperării dintre Municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului „MAIFEST - serbarea de Mai” care va avea loc în data de 14 mai 2017; OP nr. 1214/08.05.2018 şi extras de cont aferent plăţii şi documentele financiar-contabile depuse în vederea decontului.

Analizând actele şi lucrările dosarului se constată de către instanţă următoarele:

Instanţa reţine că potrivit prevederilor art. 123 alin. 2 – 3, 5 din Constituţia României,  prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale.

Atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică.

Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept.

De asemenea, conform prevederilor art. 3 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale; acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art. 11 alin. (1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege. Acţiunea introdusă de prefect este scutită de taxa de timbru.

Atribuţiile principale ale prefectului sunt prevăzute la art. 19 din Legea nr. 340/2004 printre care şi aceea de a asigura, la nivelul judeţului sau, după caz, al municipiului Bucureşti, aplicarea şi respectarea Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice;

În lumina textelor legale mai sus menţionate, instanţa reţine că reclamantul justifică atât calitatea procesuală, cât şi interesul în promovarea prezentei acţiuni.

Instanţa reţine că activitatea autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să se desfăşoare cu respectarea principiului legalităţii.

Prin HCL nr.... (fila 28), pârâtul Consiliul Local Reghin a aprobat cooperarea dintre municipiul Reghin şi Forumul Germanilor din Reghin, în vederea organizării şi desfăşurării evenimentului cultural MAIFEST- Serbarea de Mai”, organizată în data de 13.05.2018.

La al.2 din acelaşi act se aprobă cuprinderea şi alocarea din bugetul local al Municipiului Reghina sumei de 12.000 lei, necesară în vederea susţinerii evenimentului menţionat.

În Convenţia de cooperare, anexa la HCL  nr. ... municipiul Reghin apare cu titulatura de „partener”, singura sa obligaţie fiind înscrisă la art.4 - de a contribui cu suma de 12000 lei, reprezentând acoperirea cheltuielilor ocazionate cu editarea materialelor publicitare, a cheltuielilor cu materialele promoţionale, scenă, cazare, transport, protocol.

În Raportul de specialitate încheiat de Compartimentul învăţământ, cultură sport din cadrul consiliului local Reghin, se indică faptul că această cooperare este solicitată de Forumul Germanilor din Reghin în baza adresei nr. 28090/19.03.2018, se arată, în esenţă, că este o sărbătoare specifică comunităţii săseşti, devenită tradiţie, la care se aşteaptă participarea unor ansambluri de muzică şi dans săseşti, româneşti şi maghiare, temeiurile de drept invocate fiind art.9 din Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Reghin pentru activităţi nonprofit de interes local aprobat prin HCL Reghin nr. ..., art. 36 al.7 lit. a coroborat cu art.45 al.1 din Legea 215/2001 ( fila 32-33)

Potrivit adresei nr. 28090/19.03.2018, astfel cum este completată ( fila 34,35), Forumul Germanilor din Reghin solicită „a se aproba şi asigura desfăşurarea tradiţionalei manifestări culturale, multietnică”, în precizare arătându-se, în concret, „cererea noastră constă în aprobarea unei convenţii de colaborare în valoare de 12000 lei”

Prin prezenta acţiune, reclamantul solicită anularea HCL nr. ...

Reţine instanţa ca fiind aplicabile în speţă următoarele prevederi legale: art.36, al.(7), lit.a din legea 215/2001: ” În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. e), consiliul local:

a).hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local;”; art.36, al.2 lit.e prevede că:” (2) Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuţii: … e) atribuţii privind cooperarea interinstituţională pe plan intern şi extern.”

Din prevederile textelor legale precizate, rezultă că susţinerea reclamantului, în sensul că această cooperare este posibilă „strict între autorităţile/ instituţiile publice - persoane juridice de drept public”, este neîntemeiată, deoarece legea nu face această distincţie, astfel că o interpretare restrictivă a textului legal ar lipsi de conţinut norma citată.

În consecinţă, această susţinere apare neîntemeiată.

Cu referire la susţinerea reclamantului, în sensul că această convenţie de cooperare reprezintă în fapt  o finanţare nerambursabilă efectuată cu eludarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, se constată  că poziţia pârâtei este în sensul că în speţă nu sunt incidente prevederile legii nr. 350/2005, în esenţă, pentru că este vorba de o acţiune în parteneriat.

Aşadar, prin raportare la condiţiile speţei, trebuie determinat dacă Legea 350/2005 este aplicabilă în cazul acestei cooperări - situaţie în care trebuia urmată procedura indicată în această lege - sau este vorba de o acţiune în parteneriat exceptată de la procedura indicată în Legea nr. 350/2005.

Potrivit art.1 din Legea 350/2005, „Prezenta lege are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general şi a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, precum şi căile de atac al actului sau deciziei autorităţilor finanţatoare care aplică procedura de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă.”

În înţelesul acestei legi, se defineşte autoritatea finanţatoare ca fiind „orice autoritate publică, astfel cum este definită aceasta în Constituţia României, republicată, inclusiv autoritatea judecătorească, precum şi orice instituţie publică de interes general, regional sau local;”, beneficiarul ca fiind „solicitantul căruia i se atribuie contractul de finanţare nerambursabilă în urma aplicării procedurii selecţiei publice de proiecte;”, solicitant fiind „orice persoană fizică sau juridică fără scop patrimonial care depune o propunere de proiect.”

Domeniul de aplicare ala cestei legi este indicat în art.3, al.2, potrivit cu care „(2) Prevederile prezentei legi se aplică pentru atribuirea oricărui contract de finanţare nerambursabilă din fondurile publice, cu excepţia celor finanţate din fonduri externe nerambursabile.”

Situaţiile în care această lege nu se aplică sunt indicate în art.3, al.3,4 şi 5 respectiv:

„(3) Regimul juridic instituit prin prezenta lege pentru finanţările nerambursabile nu este aplicabil fondurilor speciale de intervenţie în caz de calamitate şi de sprijinire a persoanelor fizice sinistrate şi nu aduce atingere procedurilor stabilite prin legi speciale.

(4) Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit şi nici pentru activităţi din domeniile reglementate de Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările ulterioare.

(5) Potrivit dispoziţiilor prezentei legi, nu se acordă finanţări nerambursabile pentru activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului, cu excepţia cazului în care aceasta reprezintă o componentă indispensabilă proiectului.”

Potrivit art. 5 „Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie, cu respectarea principiilor prevăzute la art. 4.”, procedura de selecţie de proiecte cuprinzând următoarele etape:

 „ a) publicarea programului anual pentru acordarea finanţărilor nerambursabile;

b) publicarea anunţului de participare;

c) înscrierea candidaţilor;

d) transmiterea documentaţiei;

e) prezentarea propunerilor de proiecte;

f) verificarea eligibilităţii, înregistrării şi a îndeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnică şi financiară;

g) evaluarea propunerilor de proiecte;

h) comunicarea rezultatelor;

i) încheierea contractului sau contractelor de finanţare nerambursabilă;

j) publicarea anunţului de atribuire a contractului sau contractelor de finanţare nerambursabilă.”

De asemenea, la art.7 se arată că „Proiectele vor cuprinde informaţii despre scopul, obiectivele specifice, activităţile, costurile asociate şi rezultatele urmărite, evaluabile pe baza unor indicatori precişi, a căror alegere este justificată.”

Reţine instanţa, potrivit Raportului  de specialitate, că această cooperare este în acord cu prevederile art.9 din Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Reghin pentru activităţi nonprofit de interes local aprobat prin HCL Reghin nr. ...

Aşadar, o primă observaţie ce se impune este aceea  că, chiar pârâta a indicat, ca şi temei de drept pentru adoptarea hotărârii atacate în cauză, un regulament privind regimul finanţărilor nerambursabile, astfel că o susţinere, precum cea din întâmpinare, în sensul că în speţă nu sunt incidente prevederile Legii nr. 350/2005, pentru că este vorba de o acţiune în parteneriat apar contradictorii si lipsite de suport legal.

În continuare, procedând la lecturarea Regulamentului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Reghin pentru activităţi nonprofit de interes local aprobat prin HCL Reghin nr. ..., se constată că acesta este, în fapt, o transpunere uşor adaptată a articolelor din legea nr. 350/2005 .

Astfel, atitudinea pârâtei, care, pe de o parte, susţine că Legea 350/2005 nu este aplicabilă în speţă, cu consecinţa că nu trebuia urmată procedura riguroasă instituită de această lege, iar pe de altă parte, indică, ca si temei al adoptării hotărârii, chiar regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile, care este în fapt o transpunere a Legii 350/2005, nu poate conduce decât la concluzia că aceasta a aplicat eronat normele de drept incidente.

Cu referire la art.9 din Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Reghin pentru activităţi nonprofit de interes local aprobat prin HCL Reghin nr. ..., se reţine că, potrivit acestuia  „Nu intră sub incidenţa acestei proceduri de finanţare proiectele şi programele organizaţiilor neguvernamentale care:

- au ca obiect susţinerea  pe termen lung a unor servicii de interes public;

- nu aparţin exclusiv unor organizaţii neguvernamentale ci sunt acţiuni în parteneriat între acestea şi autorităţile locale.”

Această exceptare nu este cuprinsă şi în art.3 din Legea nr. 350/2005, ceea ce ar putea reprezenta o adăugare nepermisă la lege, dat fiind aşa cum s-a arătat că acest regulament doar transpune prevederile Legii nr.250/2005.

Însă, art.9 din Regulament trebuie coroborat cu art.10 al aceluiaşi Regulament, care specifică faptul că „Constatarea situaţiilor care nu intră sub incidenţa prezentei proceduri de finanţare se face de către comisia de evaluare şi selecţionare, ulterior analizei documentaţiei depuse de către solicitanți.”

În consecinţă, chiar dacă pârâta ar fi apreciat că situaţia concretă reprezintă o exceptare, în sensul art.9 din Regulamentul menţionat,  constatarea acestei situaţii de excepţie nu putea fi făcută decât în condiţiile aceluiaşi regulament, respectiv de o comisie de evaluare şi selecţionare şi numai după analiza documentaţiei depuse de solicitanţi.

Ori, în speţa de faţă nu a existat o comisie de evaluare şi selecţionare, nu a existat o documentaţie depusă de solicitant, ci doar o cerere de „aprobare a unei convenţii de colaborare, în valoare de 12000 lei”.

În consecinţă, hotărârea atacată a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale – respectiv Legea 350/2005- precum şi cu încălcarea propriilor hotărâri adoptate anterior - respectiv Regulamentul privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Reghin pentru activităţi nonprofit de interes local aprobat prin HCL Reghin nr. ...- motiv pentru care se impune a fi anulată.

Faţă de cele expuse, instanţa constată că motivele invocate de reclamant în susţinerea nelegalităţii actului administrativ atacat sunt întemeiate, astfel că acţiunea va fi admisă, cu consecinţa anulării actului atacat.

Fără cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI MUREŞ, cu sediul în Tg. Mureş, Piaţa Victoriei, nr. 1, jud. Mureş, având CUI ... în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI REGHIN, cu sediul în Reghin, Piaţa Petru Maior, nr. 41, jud. Mureş, ca fiind întemeiată şi în consecinţă:

Anulează Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Reghin nr. ...

Fără cheltuieli de judecată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Mureş.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 12.02.2019.

PREŞEDINTE C.F.

Grefier L.H.

Redactat: C.F

Listat: 21.02.2019/H.L

4 ex.