Ordonanță președințială – desemnarea persoanelor care vor intra în componenta Consiliului Director al Fundaţiei; caracterul neîntemeiat al cererii în raport de faptul că se pune problema unei posibile interveniri a dizolvării de drept a fundației având în

Hotărâre 6372 din 07.10.2019


INSTANŢA

Asupra ordonanței președințiale de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 13.08.2019 sub nr. …/299/2019, petentul A, în contradictoriu cu Fundaţia B, a solicitat, pe calea ordonanţei preşedinţiale, desemnarea persoanelor care vor intra în componenta Consiliului Director al Fundaţiei.

În motivare, petentul a indicat că Fundaţia B a fost înființată la data de 15.03.1991 de 67 membri fondatori, având ca obiect principal onorarea memoriei juristului Nicolae Titulescu. După 28 de ani de la momentul înființării, Fundația a trecut prin schimbări majore, 62 dintre membrii fondatori nemaifiind în viață, iar cei rămași nemaivenind în țară sau nemaidorind a fi implicați.

În continuare, a precizat că situația este identică și în raport de membrii Consiliului Director al Fundației, aceștia, cu excepția petentului, nemaiputând a se întruni și a-și exercita atribuțiile necesare realizării scopului și obiectivelor fundației, însăși componența Consiliului Director nemaiputând fi modificată. Finalizarea obiectivelor fundației este blocată, întrucât există o imposibilitate obiectivă de a desemna un reprezentant legal care să exercite, în numele și pe seama fundației atribuția de a încheia acte.

Față de această situație de fapt, precum și raportat la faptul că în perioada următoare se dorește actualizarea/modificarea statutului și actului constitutiv, este necesară ordonarea de către instanță a unor măsuri provizorii pentru însăși menținerea existenței Fundației. În acest sens a solicitat numirea în Consiliul Director a următoarelor persoane: …….

În probațiune, a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri și a oricărei probe a cărei utilitate va rezulta din dezbateri.

În drept, nu au fost indicate alte dispoziții legale.

 La termenul de judecată din data de 16.09.2019, instanța a dispus introducerea în cauză, în calitate de intervenienți forțați a persoanelor cu privire la care se solicită numirea în Consiliul Director.

La termenul de judecată din data de 07.10.2019, instanța a încuviințat pentru părți proba cu înscrisuri, apreciind că este utilă și duce la soluționarea cauzei, conform art. 258 rap. la 255 C.proc.civ.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanța reține următoarele:

În cadrul art. 7 din statut se menționează: „Fundația este alcătuită din Membri Fondatori și membri de onoare, care aleg un consiliu format din 27 de membri. La rândul să acest consiliu desemnează un comitet Director. Consiliul este ales pe o perioadă de 4 ani de către membrii Fundației. Președintele Academiei Române și Ministrul Afacerilor Externe sunt membri de drept ai Consiliului. Organizații neguvernamentale române sau străine pot, de asemenea, deveni membre ale Fundației.”

În cadrul art. 10 din statut se menționează: „Cvorumul cerut pentru a asigura validitatea deliberărilor Consiliului este jumătate plus unu din totalul membrilor. Totuși hotărârile Consiliului nu vor fi valabile decât dacă ele sunt adoptate cu majoritate de două treimi plus unul din membrii prezenți.”

Conform art. 30 alin. 2 din O.G. nr. 26/2000, în cazul în care, pe parcursul funcţionării fundaţiei, componenţa consiliului director nu se poate modifica în condiţiile stabilite de statut, instanţa prevăzută la art. 17 va desemna, pe cale de ordonanţă preşedinţială, la cererea oricărei persoane interesate, persoanele care vor intra în componenţa consiliului director.

Potrivit art. 249 C.proc.civ., cel care face o susținere în cadrul procesului trebuie să o dovedească. În motivare, petentul a arătat că Fundaţia B a fost înființată la data de 15 martie 1991 și că în prezent membrii fondatori rămași în viață nu mai sunt în țară sau nu mai doresc să fie implicați în activitățile specifice ale Fundației. Prin rezoluția din data de 14.08.2019, instanța a dispus citarea petentului cu mențiunea: să facă dovada imposibilității convocării Consiliului Director, anume cu privire la aspectele menționate la punctul 1.2 din cerere. Or, deși i s-a solicitat să facă dovada imposibilității întrunirii consiliului director, petentul nu a făcut o astfel de dovadă.

Prin rezoluția anterior menționată, petentului i s-a pus în vedere să facă și dovada ultimei întruniri a consiliului director. Or, la dosar a fost depus convocatorul din data de 10 iulie 2019, prin care se menționează că la acea dată va avea loc „ședința Consiliului Fundaţiei Europene Titulescu, urmată de Adunarea Generală. La dosar a fost depusă dovada întrunirii Consiliului la data de 10 iulie 2019, acesta fiind semnat de 14 membri. De asemenea, a fost depusă o listă actualizată cu membrii fundației, în care sunt menționați 51 de membri. Astfel, instanța constată că la data de 10 iulie 2019 nu a fost întrunit cvorumul necesar, în condițiile prevăzute la art. 10 din statut, potrivit căruia cvorumul cerut pentru a asigura validitatea deliberărilor Consiliului este jumătate plus unu din totalul membrilor.

Mai mult, instanța constată că prin cererea înregistrată la data de 31.08.2018 pe rolul acestei instanțe, sub nr. 21156/299/2018 Fundaţia B, prin Secretar General, a solicitat instanței să ia act de modificările intervenite ca urmare a Adunării Generale din data de 21 iunie 2018, cu privire la numirea unui Director Adjunct și a Directorului Științific. Aceeași este situația si în cazul  cererii înregistrate la data de 20.06.2017 sub nr. 20854/299/2017 pe rolul instanței, când Fundaţia B a solicitat să se ia act de modificările aprobate prin hotărârea Adunării Generale din 23.05.2017.

Or, Consiliul Director este organul abilitat să asigure realizarea scopului şi obiectivelor fundaţiei, motiv pentru care în lipsa unei componenţe valide, acesta nu îşi poate exercita atribuţiile prevăzute de lege şi acte constitutive. În cadrul statutului asociației nu sunt făcute mențiuni în ceea ce privește existența unei „Adunări Generale,” aspect ce se reflectă și în dispozițiile art. 28 din O.G. nr. 26/2000, potrivit cărora organele fundației sunt: consiliul director și cenzorul, sau după caz, comisia de cenzori.

Astfel, în lipsa altor înscrisuri depuse de petent care să ateste data ultimei întruniri a Consiliului Director, instanța constată că dovada cea mai recentă cu privire la întrunirea acestui organ de conducere este cea din dosarul nr. 189/PJ/2002, deci cu 17 ani în urmă.

Potrivit art. 58 din O.G. nr. 26/2000, fundaţia se dizolvă de drept în cazurile prevăzute la art. 55 alin. (1) lit. a) şi b), precum şi în situaţia imposibilităţii constituirii consiliului director în conformitate cu statutul fundaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit.

La art. 10 din statut se menționează că: „Consiliul se va reuni, de regulă, anual și ori de câte ori este necesar.” Față de aceasta, instanța constată că se pune problema unei posibile interveniri a dizolvării de drept a fundației, aspect ce nu poate fi acoperit de instanță prin numirea unui Consiliu Director în conformitate cu dispozițiile art. 30 alin. 2 şi  art. 33 din O.G. nr. 26/2000.

Față de toate aceste aspecte, instanța va respinge cererea formulată de petent, ca neîntemeiată.

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea, privind reclamantul A, cu domiciliul la …. şi pârâta FUNDAŢIA B, cu sediul …., intervenientul C, cu domiciliul la ….., intervenientul D, cu domiciliul la ….., intervenientul E, cu domiciliul la ….., intervenientul F, cu domiciliul la ….., intervenienta G, cu domiciliul la ….., intervenientul H, cu domiciliul la ….., intervenientul I, cu domiciliul la ….., intervenienta I, cu ….., intervenientul J, cu domiciliu la ….., intervenientul K, cu domiciliul la ….., intervenientul L, cu domiciliul la ….., intervenientul M, cu domiciliul la …..,ca neîntemeiată.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată astăzi, 07.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

PREŞEDINTE GREFIER