Excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbru, este o excepţie de procedură, peremptorie şi absolută.

Hotărâre 85 din 10.01.2019


I N S T A N Ţ A,

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti la data de … sub nr. 33111/299/2018, creditoarea NA, în contradictoriu cu debitoarea AC S.R.L., a formulat cerere de emitere a ordonanţei de plată, prin care a solicitat instanţei să emită o ordonanţă de plată pentru obligarea debitoarei la plata sumei de 35.021,10 lei, reprezentând debit principal, precum şi la plata penalităţilor de întârziere de 0,1% pe zi, calculate de la data scadenţei şi până la achitarea integrală a debitului, conform prevederilor art. 11.4 din contract.

În motivarea cererii de chemare în judecată, creditoarea a arătat că între părţi s-a încheiat Contractul nr. …, în temeiul căruia au fost prestate serviciile de construcţii menţionate la anexele din contract, neachitate de către debitoare până la data introducerii cererii. Aceasta a indicat că beneficiază de o creanţă certă, lichidă şi exigibilă împotriva debitoarei.

În drept, cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 1014 şi urm. din Codul de procedură civilă.

În probațiune, s-a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri, fiind depuse o serie de înscrisuri, în copie simplă (filele 3-36).

Deşi debitoarei i-a fost comunicată cererea de chemare în judecată însoţită de înscrisurile depuse de creditoare, cu menţiunea de a depune întâmpinare cu cel puţin 3 zile înaintea termenului de judecată, aducându-i-se la cunoştinţă şi prevederile art. 1019 alin. 3 Cod procedură civilă, aceasta nu a depus întâmpinare.

La termenul de judecată din 10.01.2019, instanţa de judecată a invocat, din oficiu, excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbru.

Analizând actele şi lucrările dosarului, sub aspectul excepţiei nulităţii cererii de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbru:

Potrivit dispoziţiilor art. 248 alin. 1 Cod procedură civilă, instanţa procedează la analizarea mai întâi a excepţiilor, indiferent că sunt de procedură sau de fond care fac de prisos cercetarea în fond a pricinii. Excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbru, este o excepţie de procedură, peremptorie şi absolută.

La primirea cererii de chemare în judecată ce face obiectul prezentului dosar, instanţa a constatat că aceasta a fost formulată cu încălcarea art. 194 lit. b rap. la art. 151 alin. 4 şi art. 197 Cod procedură civilă, aşa încât, prin Rezoluţia din data de 29.11.2018, instanţa a stabilit în sarcina creditoarei obligaţia de a face dovada calităţii de reprezentant legal, conform art. 151 alin. 4 Cod procedură civilă, prin extras O.N.R.C., precum şi obligaţia de a face dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 200 lei.

Creditoarea nu şi-a îndeplinit obligaţiile până la termenul acordat, deşi i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Rezoluţiei din data de 29.11.2018, astfel cum reiese din citaţia primită la sediul indicat prin cerere, conform dovezii de înmânare din data de 14.12.2018 (fila 41).

Faţă de cele de mai sus, instanţa reţine că art. 194 Cod procedură civilă prevede elementele pe care trebuie să le cuprindă cererea de chemare în judecată, lit. b). a textului de lege menţionat stabilind că printre elementele obligatorii ale cererii sunt numele, prenumele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, dovada calităţii de reprezentant în forma prevăzută la art. 151 urmând a se alătura cererii de chemare în judecată.

În acest sens, potrivit art. 151 din Codul de procedură civilă, „(1) Când cererea este făcută prin mandatar, se va alătura procura în original sau în copie legalizată. (2) Avocatul şi consilierul juridic vor depune împuternicirea lor, potrivit legii. (3) Reprezentantul legal va alătura o copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii sale. (4) Reprezentanţii persoanelor juridice de drept privat vor depune, în copie, un extras din registrul public în care este menţionată împuternicirea lor. (5) Organul de conducere sau, după caz, reprezentantul desemnat al unei asociaţii, societăţi ori altei entităţi fără personalitate juridica, înfiinţată potrivit legii, va anexa, în copie legalizată, extrasul din actul care atestă dreptul sau de reprezentare în justiţie”. 

De asemenea, art. 197 Cod procedură civilă prevede că „în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii. Netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii”, iar potrivit art. 33 alin. 1 din O.U.G. 80/2013, taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege. Dacă cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, reclamantului i se pune în vedere obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei judiciare de timbru, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanţei.

Totodată, conform art. 6 alin. 2 din O.U.G. 80/2013, „cererile privind ordonanţa de plată, prevăzută de Titlul IX al Cărţii a VI-a din Codul de procedură civilă, se taxează cu 200 lei”.

Prin Rezoluţia din data de 29.11.2018, s-a pus în vedere creditoarei ca, până la termenul de judecată următor, să depună dovada calităţii de reprezentant legal, conf. art. 151 alin. 4 Cod procedură civilă, prin extras O.N.R.C, precum şi să depună dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 200 lei.

Astfel, instanţa reţine că, până la termenul acordat în temeiul art. 82 alin. 1 Cod procedură civilă, creditoarea nu a complinit lipsurile privind calitatea de reprezentant legal, nefiind depusă dovada conform art. 151 alin. 4 Cod procedură civilă, prin extras din Registrul Public, precum nici dovada achitării în mod legal a taxei judiciare de timbru, conform art. 197 Cod procedură civilă.

Având în vedere considerentele de fapt şi de drept menţionate, precum şi dispoziţiile art. 82 alin. 1, art. 33 din O.U.G. nr. 80/2013 şi art. 197 Cod procedură civilă, instanţa va admite excepţia nulităţii cererii şi va anula cererea de chemare în judecată pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbru.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată, invocată de instanţă, din oficiu.

Anulează cererea de chemare în judecată, pentru lipsa dovezii calităţii de reprezentant legal şi pentru neachitarea taxei judiciare de timbre, privind pe creditoarea NA S.R.L., cu sediul …, în contradictoriu cu debitoarea AC S.R.L., cu sediul în … .

Cu drept de cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată astăzi, 10.01.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei.

PREŞEDINTE, GREFIER,

Domenii speta