INSTANŢA
Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată la data de 21.11.2018 sub nr. … pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, reclamantul IL a solicitat reexaminarea modului de stabilire a taxei judiciare de timbru.
În motivare, reclamantul a arătat că prin cererea de chemare în judecată a solicitat obligarea pârâtei la plata sumei de 2.646,61 de lei, rezultată din contractul de asigurare facultativă a autovehiculelor … , motiv pentru care acţiunea se încadrează în prevederile art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013, care prevăd scutirea de la plata taxei judiciare de timbru.
În drept, a invocat dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. f) şi art. 39 alin. (1) din OUG nr. 80/2013.
Cererea de reexaminare este scutită de la plata taxei judiciare de timbru în temeiul art. 39 alin. (1) din OUG nr. 80/2013.
Analizând înscrisurile aflate la dosar, reţine următoarele:
Prin cererea înregistrată la data de 25.10.2018 sub nr. … pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti reclamantul a solicitat obligarea pârâtei CD SA la plata sumei de 2.646,61 de lei cu titlu de diferenţă neachitată din valoarea despăgubirii (filele 3-6 din dosarul de fond).
Prin rezoluţie, i s-a pus în vedere reclamantului să facă dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 190,26 de lei (fila 47 din dosarul de fond).
Art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013 stabileşte că „Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la: f) protecţia drepturilor consumatorilor, atunci când persoanele fizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor”.
În speţă, pretenţiile reclamantului sunt întemeiate pe contractul de asigurare facultativă a autovehiculelor, solicitându-se angajarea răspunderii civile contractuale a pârâtei. În această ordine de idei, pârâta are calitatea de profesionist deoarece prestarea serviciului a fost realizată în realizarea obiectului său de activitate, în timp ce reclamantul are calitatea de consumator întrucât nu a acţionat în exercitarea unei activităţi profesionale. Astfel, acţiunea este formulată de către un consumator împotriva unui profesionist şi are ca obiect protecţia drepturilor consumatorului izvorâte din contractul de asigurare facultativă a autovehiculelor. În consecinţă, sunt aplicabile dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 80/2013, motiv pentru care acţiunea reclamantului este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.
Din aceste considerente, instanţa urmează să admită cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru şi să constate că reclamantul este scutit de la plata taxei judiciare de timbru.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
DISPUNE
Admite cererea de reexaminare a taxei judiciare de timbru formulată de reclamantul IL cu domiciliul ales la SCPA … cu sediul în Bucureşti, …
Constată că reclamantul este scutit de la plata taxei judiciare de timbru.
Definitivă.
Pronunţarea s-a făcut prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 14.12.2018.
PREŞEDINTE,GREFIER,
Judecătoria Constanța
Sanctionare pentru încalcarea marcajul dublu continuu. Netemeinicia plângerii
Judecătoria Sectorul 1 București
ordonanță președințială - deschidere forţată a casetei de valori; nu este necesară verificarea îndeplinirii cerinţelor impuse de art. 997 C.pr.civ. pentru admisibilitatea cererii de ordonanţă preşedinţială, întrucât legiuitorul însuşi a prezumat îndeplini
Curtea de Apel Brașov
Trafic internaţional de droguri de mare risc. Constituirea de grup infracţional organizat în vederea introducerii în ţară de droguri de risc (cannabis).
Curtea de Apel Craiova
Contestaţie la tabelul suplimentar al creanţelor. Creanţă beneficiară a unei cauze de preferinţă. Accesorii ( dobânzi, penalităţi, comisioane) calculate pentru perioada cuprinsă între data intrării în insolvenţă şi data intrării in faliment.
Tribunalul Prahova
Netimbrare recurs consecinte, caracterul contractual al tranzactiei, posibilitatea de se solicita si de a dispune rezolutiunea tranzactiei intr-un proces ulterior