Potrivit art. 7 alin. 5 din Ordinul anre nr. 105 /2014, clientul final de energie electrică este obligat să notifice furnizorului actual încetarea contractului de furnizare cu cel puţin 21 de zile înainte, cu respectarea condiţiilor contractuale. Doar re

Hotărâre 8471 din 18.12.2018


INSTANŢA

1.Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

2.Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de …, sub nr. …, reclamanta AB a solicitat, în contradictoriu cu pârâta C ENERGIE S.A., ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtei să furnizeze reclamantei energie electrică la locul de consum situat în București, sector … conform contractului … , cu cheltuieli de judecată.

3.În motivarea cererii, reclamanta a arătat că este proprietara apartamentului nr. … situat în București,  …, iar în data de … a încheiat contractul de furnizare a energiei electrice pentru consumatori casnici nr. …, a cărui durată a fost prelungită succesiv, prin actele adiționale nr. 1 din data de … și nr. 2 din data de …, până la data de … .

4.Reclamanta a susținut că, începând cu data de …, pârâta a refuzat să furnizeze energie electrică la locul de consum menționat în contract.

5.În drept, au fost invocate prevederile art. 1270, 1272, 1276, 1280 și 1281 din Codul civil.

6.În susţinerea cererii, reclamanta a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri și chemarea la interogatoriu a pârâtei.

7.Cererea a fost legal timbrată, conform chitanţei depuse la dosar (fila 31).

8.Reclamanta a depus cerere adițională prin care a solicitat instanței să constate nelegalitatea rezilierii contractului de furnizare a energiei electrice, obligarea pârâtei la plata daunelor-interese pentru neexecutarea obligațiilor contractuale (fila 37).

9.La data de … , prin serviciul registratură, pârâta a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată.

10.În motivare, pârâta a arătat că încetarea contractului de furnizare a energiei electrice s-a realizat ca urmare a declanșării procedurii de schimbare a furnizorului de către domnul PV , conform ordinului ANRE nr. 105/2014. A susținut că nu poate fi obligată la furnizarea energiei electrice în condițiile în care proprietarul locului de consum a încheiat un alt contract de furnizare a energiei electrice cu un alt furnizor.

11.În dovedirea apărărilor sale, pârâta a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri.

12.Prin încheierea din data de 06.11.2018, instanța a dispus anularea cererii adiționale formulate de reclamantă pentru lipsa semnăturii și a motivării în fapt și în drept (f. 75).

13.Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri şi a respins ca nefiind utila soluționării cauzei proba cu interogatoriul pârâtei.

14.Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

15.Aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, în data de … , între reclamantă și pârâtă a fost încheiat contractul de furnizare a energiei electrice pentru consumatori casnici nr. … , a cărui durată a fost prelungită succesiv, prin actele adiționale nr. 1 din data de .. și nr. 2 din data de …, până la data de … (f. 21 -25).

16.Potrivit art. 1 din contract, obiectul contractului îl reprezintă furnizarea energiei electrice la locul de consum situat în București, … .

17.La data de …, conform actului de adjudecare emis de BEJ, domnul PV a fost declarat câștigător al licitației publice având ca obiect vânzarea apartamentului nr. … situat în București, … (f. 45).

18.De asemenea, la data de …, domnul PV a solicitat pârâtei încetarea contractului de furnizare a energiei electrice pentru locul de consum situat în București, sector … (f. 46).

19.De asemenea, art. 14 din acelaşi act normativ prevede că proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială.

20.În drept, potrivit art. 1270 C.civ. (în vigoare la data naşterii obligaţiei), contractul valabil încheiat reprezintă legea părţilor, neexecutarea acestuia antrenând răspunderea contractuală a părţii care nu şi-a executat din culpă obligaţiile contractuale.

21.În conformitate cu prevederile art. 1516 C.civ. coroborate cu prevederile art. 1530 C.civ., creditorul are dreptul la îndeplinirea exactă a prestaţiei datorate acestuia de către debitor, în caz contrar având dreptul la dezdăunări, care sunt datorate de acesta din urmă cu excepţia situaţiei în care dovedeşte intervenţia unei cauze străine exoneratoare de plată.

22.Conform art. 1527 alin. 1 C.civ., creditorul poate cere întotdeauna ca debitorul să fie constrâns să execute obligaţia în natură, cu excepţia cazului în care o asemenea executare este imposibilă, iar în cazul neexecutării unei obligaţii de a face, creditorul poate, pe cheltuiala debitorului, să execute el însuşi ori să facă să fie executată obligaţia (art. 1528 alin. 1 C.civ.).

23.Instanța reține că, potrivit art. 7 alin. 5 din Ordinul ANRE nr. 105 /2014, clientul final de energie electrică este obligat să notifice furnizorului actual încetarea contractului de furnizare cu cel puţin 21 de zile înainte, cu respectarea condiţiilor contractuale. 

24.Coroborând dispozițiile legale menționate anterior și raportându-le la situația de fapt reținută, instanța stabilește că doar reclamanta avea calitatea de client final, doar aceasta fiind parte la contractul … , astfel încât doar aceasta putea solicita denunțarea unilaterală a contractului, respectiv schimbarea furnizorului de energie electrică.

25.Instanța constată că pârâta s-a obligat prin contractul … să furnizeze energie electrică reclamantei până în data de …, iar contractul producea efecte la data pronunțării hotărârii, întrucât notificarea emisă de adjudecatar nu a produs nici un efect în ceea ce privește raportul juridic dintre reclamantă și pârâtă, adjudecatarul fiind terț prin raportare la contract.

26.Pentru aceste motive, instanța constată că pârâta în mod nelegal a refuzat să-și execute obligațiile care-i incumbă în temeiul contractului …, astfel cum a fost modificat, și urmează să admită cererea și să oblige pârâta să furnizeze reclamantei energie electrică la locul de consum situat în București, … conform contractului … până la data de 25.02.2019.

27.În ceea ce priveşte plata cheltuielilor de judecată, instanţa reţine că, potrivit art. 453 C.pr.civ., partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată. Aşa cum rezultă din art. 451 C.pr.civ., cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbru judiciar, onorarii avocaţi sau experţi, sume cuvenite martorilor pentru deplasare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

28.Astfel, fiind în culpă procesuală, pârâta urmează a fi obligată la plata către reclamantă a sumei de 20 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă de timbru (20 lei – chitanţă – fila 31).

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată de reclamanta AB cu domiciliul în Bucureşti, A …, în contradictoriu cu pârâta C ENERGIE SA cu sediul în Bucureşti, … .

Obligă pârâta să furnizeze reclamantei energie electrică la locul de consum situat în Bucureşti, sector … conform contractului … .

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 20 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de judecată.

Cu drept de a formula apel in termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 18.12.2018.

PREŞEDINTE,  GREFIER,