Art. 1349 Cod civil prevede că orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoa

Hotărâre 1768 din 02.04.2019


INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată:

Prin cererea înregistrată la data de …, pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti sub nr. … reclamantul DI în contradictoriu cu pârâta Asociaţia de Proprietari Z 72 , a solicitat instanţei pronunţarea unei hotărâri prin care să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 10.939,15 lei, reprezentând contravaloarea facturilor serviciilor pentru apa şi canalizare furnizate pentru imobilul aflat în administrarea pârâtei, la plata penalităţilor de întârziere şi a cheltuielilor de judecată.

În motivare, în esenţă, reclamantul a învederat că în calitate de dezvoltator a încheiat cu furnizorul de servicii de apa şi canalizare APA NOVA BUCUREŞTI SA contractul nr. … din 28.06.2015 pentru imobilul situat în str. …, Sector 1, Bucureşti, pentru care au fost emise facturi în valoare de 10939,15 lei, pe care pârâta refuză nejustificat să le plătească. Reclamantul a învederat că sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, astfel încât cererea sa este întemeiată.

În drept, reclamantul a invocat art. 194 Cod de procedură civilă, art. 1349 Cod civil.

În dovedire, reclamantul a solicitat proba cu înscrisuri, expertiza contabilă.

Pârâta, deşi legal citată, nu a formulat întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat proba cu înscrisurile, respingând proba cu expertiza ca nefiind utilă soluţionării cauzei.

Analizând probele administrate, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul, în calitate de dezvoltator, a încheiat cu furnizorul de servicii de apa şi canalizare APA NOVA BUCUREŞTI SA contractul nr. … din 28.06.2015 pentru imobilul situat în str. …, Sector 1, Bucureşti.

Prin Decizia civilă nr. … din 10.05.2017 pronunţată în dosarul … al Tribunalului Bucureşti Secţia a IV-a Civilăa fost admisă cererea pârâtei de acordare a personalităţii juridice, fiind totodată înregistrată în Registrul special al Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

În temeiul contractul de prestării servicii, au fost emise facturile fiscale nr. … din 14.09.2017, în cunatum de 3441,94 lei, nr. … din 13.10.2017 în cunatum de 4030,02 lei, nr. … din 14.08.2017 în cuantum de 3557,39 lei, toate achitate de către reclamant conform OP nr. …/28.09.2017, nr. …/26.10.2017, nr. …/28.09.2017.

În drept, art. 1349 Cod civil prevede că orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane, iar, cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligate să le repare integral. Totodată, art. 1357 Cod civil instituie obligaţia celui care cauzeză altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, de a-l repara. Autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai uşoară culpă.

Aceasta fiind situaţia de fapt şi în drept, instanţa constată că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 1357 Cod civil pentru angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtei, prejudiciul fiind cert determinat şi nereparat şi constă în suma de 10939,15 lei, la care se adauga dobânda legal, fapta ilicită constă în aceea că deşi s-a folosit de serviciile prestate de APA NOVA BUCUREŞTI SA, pârâta nu a achitat contravaloarea acestora, raportul de cauzalitate rezultă prin simpla neachitare a pagubei, iar vinovăţia îmbracă forma intenţiei.

Pârâta nu a depus niciun înscris din care să reiasă îndeplinirea obligaţiei de plată a contravalorii utilităţilor de care a beneficiat în temeiul contractului de prestări servicii pentru imobilul din str. … Secotr 1 sau alte creanţe pe care le-ar deţine împotriva reclamantului pentru a se putea analiza îndeplinirea condiţiilor compensaţiei.

Pentru aceste considerente, reţinând şi faptul că facturile fiscale au fost emise în conformitate cu prevederile contractului necontestat de părţi, precum şi că pârâta nu contestat nici faptul că a beneficiat de serviciile facturate, în temeiul art. 1357 şi art. 1516 alin. 1 Cod civil, instanţa va admite cererea şi va obliga pârâta la plata către reclamant a sumei de 10939,15 lei, reprezentând contravaloarea facturilor pentru servicii de apă şi canalizare furnizate pentru imobilul situat în str. …, Sector 1, Bucureşti.

Cu privire la solicitarea reclamantului de obligare a pârâtei la plata penalităţilor de întârziere, fiind vorba despre o obligație bănească, instanța constată că este incident art. 1535 Cod civil care prevede că, dacă o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadență până în momentul plății, în cuantumul convenit de părți sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. Conform art. 1523 alin. 2 lit. d) Cod civil, pârâta se află de drept în întârziere, întrucât obligaţia de plată a unei sume de bani neexecutată la termenul stabilit a fost asumată în exercițiul activității unei întreprinderi.

În consecinţă, având în vedere că pârâta nu a executat la timp obligația de a achita suma de bani reprezentând contravaloarea serviciilor de care a beneficiat, precum şi că ne aflăm în situaţia răspunderii civile delictuale, astfel încât nu există un anumit nivel al penalităţilor stabilit, instanța urmează să oblige pârâta la plata dobânzii legale calculate asupra debitului principal calculate de la scadenţă (respectiv data achitării facturilor fiscale de către reclamant prin OP nr. …/28.09.2017, nr. …/26.10.2017, nr. …/28.09.2017) şi până la data achitării efective a debitului principal.

Având în vedere că cererea de chemare în judecată urmează a fi admisă în totalitate, precum şi că pârâta se află în culpă procesuală, în temeiul art. 453 Cod procedură civilă, pârâta va fi obligată să plătească reclamantei suma de 671,95 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată efectuate pentru plata taxei judiciare de timbru, fila 37 dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul DI, domiciliat în sector 2, Bucureşti, … în contadictoriu cu pârâta Asociaţia de Proprietari Z 72, cu sediul în sector 2, Bucureşti, … .

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 10.939,15 lei, reprezentând contravaloarea facturilor pentru servicii apă şi canalizare furnizate pentru imobilul situat în str. …, Sector 1, Bucureşti.

Obligă pârâta la plata dobânzii legale calculate asupra debitului principal de la scadenţă şi până la plata integrală a debitului princial.

Obligă pârâta la plata sumei de 671,95 lei, reprezentând cheltuieli de judecată pentru plata taxei judiciare de timbru.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, care se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, sub sancţiunea anulării.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 Cod de procedură civilă, azi, data de 02.04.2019.

PREȘEDINTE, GREFIER,