Transmitere convenţională calitate procesuală creditor

Hotărâre 832 din 13.11.2018


„Asupra cauzei de faţă, constată:

Sub nr. …/a5 la data de 13 iunie 2018 s-a înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Argeş cererea formulată de petenta … S.R.L. privind constatarea transmiterii convenţionale a calităţii procesuale a creditoarei …IFN S.A.  către … S.R.L., ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare de creanţe nr. 69470/21.12.2017, în dosarul nr. … privind pe debitoarea … S.R.L., lichidator judiciar fiind …, modificarea tabelului creanţelor debitoarei … S.R.L. în sensul menţionării în cuprinsul acestuia a petentei în locul creditoarei cedente.

În motivarea cererii, petenta a arătat că la data de 21 decembrie 2017 a fost perfectat contractul de vânzare-cumpărare de creanţe nr. 69470/21.12.2017 între … IFN S.A.  în calitate de cedent şi … S.R.L. în calitate de cesionar. S-a mai precizat că urmare a cesiunii de creanţă, petenta a cesionat de la creditorul cedent toate drepturile, garanţiile şi creanţele conform planului de reorganizare ori cele rezultate în urma valorificării bunurilor fiind îndeplinite toate formalităţile de publicitate cu privire la operaţiunea de cesiune de creanţă, iar în baza art. 1578 - 1581 Cod civil, petenta s-a subrogat în toate drepturile şi obligaţiile creditorului cedent. În drept, s-au invocat disp. art. 1578 - 1581 Cod civil, iar ca probe înscrisurile. 

Odată cu cererea, petenta a depus şi înscrisuri (contractul de cesiune de creanţe şi anexe, aviz AEGRM).

La data de 6 septembrie 2018 s-a înregistrat la dosar punctul de vedere  formulat de lichidatorul judiciar …, pentru debitoarea … S.R.L., prin care s-a solicitat respingerea cererii, deoarece cedentul … IFN S.A.  nu are calitate de creditor în dosarul nr. … aflat pe rolul Tribunalului Specializat Argeş privind insolvenţa debitoarei, astfel orice creanţă ar fi cesionat … IFN S.A.  către petentă este o creanţă terţă faţă de dosarul nr. ….

Lichidatorul judiciar a depus şi înscrisuri (tabelul preliminar al creanţelor, tabelul preliminar completator la creanţelor, tabel definitiv de creanţe, tabel definitiv ajustat de creanţe).

La data de 18 octombrie 2018 s-a înregistrat la dosar precizarea formulată de petenta … S.R.L., prin care s-a arătat că a transmis din eroare cererea de subrogare în drepturi, în consecinţă solicitând respingerea cererii.

Examinând actele şi lucrările dosarului, judecătorul sindic reţine următoarele:

În dosarul nr. … al Tribunalului Specializat Argeş privind procedura insolvenţei debitoarei … S.R.L., … IFN S.A. nu figurează în calitate de creditoare, nefiind înscrisă nici în tabelul preliminar al creanţelor debitoarei întocmit de lichidatorul judiciar, nici în tabelul preliminar completator al creanţelor întocmit de lichidatorul judiciar şi nici în tabelul definitiv de creanţe sau în tabelul definitiv ajustat de creanţe.

Potrivit disp. art. 1566 Cod civil, cesiunea de creanţă este convenţia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanţă împotriva unui terţ, iar conform art. 1568 Cod civil, cesiunea de creanţă transferă cesionarului toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanţa cedată, drepturile de garanţie şi toate celelalte accesorii ale creanţei cedate.

Referitor la forma cesiunii, potrivit disp. art. 1573 Cod civil, creanţa este cedată prin simpla convenţie a cedentului şi a cesionarului, fără notificarea debitorului.

Conform disp. Cod procedură civilă din 1865, calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii, existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond, iar calitatea de parte se poate transmite legal sau convenţional, ca urmare a transmisiunii, în condiţiile legii, a drepturilor ori situaţiilor juridice deduse judecăţii.

Astfel, dacă în cursul procesului dreptul litigios este transmis prin acte între vii cu titlu particular, judecata va continua între părţile iniţiale, că în toate cazurile, succesorul cu titlu particular este obligat să intervină în cauză, dacă are cunoştinţă de existenţa procesului, sau poate să fie introdus în cauză, la cerere ori din oficiu, în acest caz, instanţa va decide, după împrejurări şi ţinând seama de poziţia celorlalte părţi, dacă înstrăinătorul sau succesorul universal ori cu titlu universal al acestuia va rămâne sau, după caz, va fi scos din proces, iar dacă înstrăinătorul sau, după caz, succesorul universal ori cu titlu universal al acestuia este scos din proces, judecata va continua numai cu succesorul cu titlu particular care va lua procedura în starea în care se află la momentul la care acesta a intervenit sau a fost introdus în cauză.

Succesorul cu titlu particular, petenta … S.R.L., a solicitat să intervină în dosarul nr. …, invocând cesiunea de creanţă şi împrejurarea că ar fi îndeplinite condiţiile transmiterii convenţionale a calităţii procesuale a creditoarei …IFN S.A.  către … S.R.L.

Verificându-se însă creditorii din procedura insolvenţei împotriva debitoarei … S.R.L., procedură care face obiectul dosarului nr. …, raportat la menţiunile din tabelul de creanţe (tabelul preliminar al creanţelor, tabelul preliminar completator al creanţelor, tabelul definitiv de creanţe, tabelul definitiv ajustat de creanţe), se constată că cedenta … IFN S.A.  nu are calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedura insolvenţei în discuţie, deoarece nu figurează înscrisă în nici un tabel de creanţe (potrivit disp. art. 3 pct. 8 din Legea nr. 85/2006, creditor îndreptăţit să participe la procedură este acel creditor care a formulat şi căruia i-a fost admisă, total sau în parte, o cerere de înregistrare a creanţei sale pe tabelele de creanţe contra debitorului întocmite în procedură şi care are dreptul de a participa şi de a vota în adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciară admis de judecătorul-sindic, de a fi desemnat în calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distribuţiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciară a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfăşurarea procedurii şi de a participa la orice altă procedură reglementată de prezenta lege. Au calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedura insolvenţei, fără a depune personal declaraţiile de creanţă, salariaţii debitorului).

În această situaţie, în lipsa oricărei dovezi referitoare la calitatea de creditor îndreptăţit să participe la procedura insolvenţei a cedentei … IFN S.A., simpla intervenire a unui contract de cesiune de creanţe între …IFN S.A. şi petenta … S.R.L., se reţine că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru a avea loc transmiterea convenţională a calităţii procesuale a creditoarei … IFN S.A.  către … S.R.L., ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare de creanţe nr. 69470/21.12.2017, în dosarul nr. … privind pe debitoarea … S.R.L. ., lichidator judiciar fiind ….

Astfel, se apreciază că cererea formulată de petenta … S.R.L.  privind constatarea transmiterii convenţionale a calităţii procesuale a creditoarei … IFN S.A. către … S.R.L., ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare de creanţe nr. 69470/21.12.2017, în dosarul nr. … privind pe debitoarea … S.R.L., lichidator judiciar fiind …, este neîntemeiată, urmând a fi respinsă.”

Domenii speta