Despăgubiri

Decizie **** din 05.07.2019


ECLI:RO:TBBUC:......................

ROMÂNIA

TRIBUNALUL BUCUREŞTI SECŢIA A III-A CIVILĂ

DOSAR NR. ........................

Sentinţa Civilă nr. 1299

Şedinţa publică din 07.06.2019

Tribunalul compus din:

Preşedinte: CONSTANTIN CLAUDIU ULARIU

Grefier: Iolanda Machedon

Pe rol soluţionarea cauzei civile de faţă privind pe reclamantul ..................... în contradictoriu cu pârâtele ..................., în cauză având ca obiect „alte cereri”.

Dezbaterile şi susţinerile orale ale părţilor au avut loc la data de 17.05.2019, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, ce face parte integrantă din prezenta sentinţă, când tribunalul, având nevoie de timp pentru a delibera, cât şi pentru a da posibilitate părţilor să depună concluzii scrise a amânat pronunţarea, pentru data de 31.05.2019 şi 07.06.2019 când a hotărât următoarele:

TRIBUNALUL

Asupra cauzei civile de faţă:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti, sub nr. de mai sus, din data de ..................,  reclamanta ............, în contradictoriu cu pârâţii ............... şi ............, a solicitat examinarea temeiniciei măsurii dispuse de către Tribunalul Arbitral, care prin încheierea din data de ........... a încuviinţat un onorariu definitiv în sumă de ........... lei, corespunzător efectuării raportului de expertiză admis în dosarul nr.............. al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lână Camera de Comerţ şi Industrie  a României, cu cheltuieli de judecată.

În motivele cererii se arată  că, în fapt, obiectul dosarului arbitral constă în pretenţia constructorului formulată împotriva reclamantului din acest dosar, vizând achitarea sumei de .............. lei + TVA, ................. lei + TVA şi respectiv ................ lei.

Se mai arată că dosarul nr............... al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lână Camera de Comerţ şi Industrie  a României  priveşte contestarea de către reclamant a deciziei Adjudecatarului ................., din data de ................, decizie care soluţionează disputa dintre părţi.

În final, se învederează faptul că onorariul stabilit este disproporţionat în raport de onorariul provizoriu stabilit de către tribunalul arbitral şi faţă de ofertele făcute reclamantului.

La data de ............., .............. a formulat cerere de intervenţie accesorie în susţinerea poziţiei pârâtelor, arătând faptul că intervenienta a fost numită expert în cauza nr.............. menţionată mai sus, iar raportul de expertiză a fost unul amplu şi s-a efectuat în perioada .............. (acumulând un număr de 168 de ore lucrate efectiv), când a fost depus la dosar, fiind transmis şi un onorariu în sumă de ................. lei.

Se învederează faptul că ulterior, reclamantul a formulat obiecţiuni la raportul de expertiză iniţial, inserând obiective suplimentare, şi ulterior lămuriri cu privire la acelaşi raport.

Pârâtele nu au formulat întâmpinare în cauză.

Examinand actele si lucrarile dosarului, tribunalul retine urmatoarele:

Tribunalul reţine că prin încheierea din data de ..............., pronunţată de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lână Camera de Comerţ şi Industrie  a României , s-a dispus desemnarea, în dosarul nr............... aflat pe rolul instanţei arbitrale menţionate, în calitate de expert specialist titulara numitului ................., la poziţia 14.

Prin încheierea din data de ................, tribunalul arbitral a încuviinţat obiectivele şi obiecţiunile la raportul de expertiză, cereri formulate atât de către reclamantul, cât şi de pârâtele din prezenta cauză.

Prin încheierea din data de .................., tribunalul arbitral a admis cererile tuturor părţilor litigante având ca obiect clarificări punctuale ale raportului de expertiză, pentru ca prin sentinţa arbitrală nr................, să se dispună obligarea reclamantului din prezentul dosar, respectiv Ministerul Justiţiei la plata către pârâtele ................. şi .............. a sumei de ............... lei, cu titlu de debit rezultând din compensare, precum şi a sumei de ............... lei, cu titlu de onorariu de expertiză.

Potrivit înscrisului de la f.2 şi urm. v3, reclamantul ............... a formulat o serie de obiecţiuni la raportul de expertiză, augmentând, totodată obiectivele propuse iniţial expertului, însă aceste obiecţiuni şi adiţionări la obiective au fost analizate şi încuviinţate de către tribunalul arbitral, aşa cum s-a arătat mai sus, considerându-se că observaţiile reclamantului din prezentul dosar sunt pertinente şi utile cauzei.

Mai mult, din încheierile citate mai sus nu numai reclamantul Ministerul Justiţiei a formulat obiecţiuni şi obiective, ci şi pârâtele .................. şi .................., astfel că activitatea suplimentară a expertului a fost determinată de diligenţele celor trei părţi originare din prezentul litigiu.

Se mai reţine faptul că prin încheierea din data de ..............., Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lână Camera de Comerţ şi Industrie  a României  a stabilit un onorariu definitiv al expertului desemnat în litigiul arbitral în sumă de ........... lei, din care părţile au achitat suma de ............. lei, restul în valoare de ................ lei urmând să fie suportate de către părţi în mod egal.

În drept, potrivit disp. art.598 C. proc. civ., „La cererea oricăreia dintre părţi, tribunalul prevăzut la art. 547 va examina temeinicia măsurilor dispuse de tribunalul arbitral şi va stabili, prin încheiere executorie şi care nu este supusă niciunei căi de atac, cuantumul onorariilor arbitrilor şi al celorlalte cheltuieli arbitrale, precum şi modalităţile de consemnare, de avansare sau de plată.”, prentru ca art. 547 C. proc. civ. să dispună, „Pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi în organizarea şi desfăşurarea arbitrajului, precum şi pentru îndeplinirea altor atribuţii ce revin instanţei judecătoreşti în arbitraj, partea interesată poate sesiza tribunalul în circumscripţia căruia are loc arbitrajul. Tribunalul va soluţiona cauza în completul prevăzut de lege pentru judecata în primă instanţă. Instanţa va soluţiona aceste cereri de urgenţă şi cu precădere, prin procedura ordonanţei preşedinţiale, hotărârea nefiind supusă niciunei căi de atac.”

De asemenea, conform disp. art.620 C. proc. civ., „În cazul arbitrajului organizat de o instituţie permanentă, taxele pentru organizarea arbitrajului, onorariile arbitrilor, precum şi celelalte cheltuieli arbitrale se stabilesc şi se plătesc conform regulamentului acelei instituţii.”

Din analiza acestor norme legale citate mai sus, tribunalul reţine faptul că procedura arbitrală este suspusă controlului, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei măsurilor dispuse de către tribunalul arbitral, instanţei de judecată, care va dispune măsuri concrete în vedere desfăşurării în mod legal a procedurii în faţa instanţei arbitrale.

Tribunalul constata,  din  raportul de expertiză depus la dosarul cauzei, că activitatea expertului desemnat în litigiul arbitral a fost una laborioasă, implicând modalităţi complexe de constatare tehnică, analiză şi raţionare din partea acestui expert, motiv pentru care acesta a justificat un număr de 168 de ore de lucru efectiv, durată care nu apare ca fiind excesivă în raport de întinderea raportului de expertiză.

Totuşi, modalitatea de stabilire în concret a onorariului de expert s-a realizat în mod eronat de tribunalul arbitral, stabilind un onorariu în sumă de .............. lei pentru 168 de ore de activitate concretă de către expert, rezultând o valoare de .............. lei/oră.

Tribunalul reţine, totuşi faptul că onorariul de expert este vădit disproporţionat în raport cu activitatea concretă a expertului şi cu complexitatea cauzei, dar mai ales cu oferta reală existenţă pe piaţă de executare a unei asemenea expertize,  tribunalul consideră că se impune a se face aplicarea disp. art. 598 C. proc. civ. şi va reduce onorariul de expert stabilit de către tribunalul arbitral.

Observând ofertele de onorariu de la f..........., ................., tribunalul reţine faptul că pentru activitatea prestată efectiv de către expertul desemnat de către Camera de Comerţ şi Industrie  a României în dosarul nr................ valoarea onorariului în sumă de ............... lei, la care se adaugă TVA, este una rezonabilă, care reflectă un raport rezonabil de proporţionalitate între activitatea prestate de către expert şi remuneraţia cuvenită acestuia.

Pe cale de consecinţă, faţă de considerentele expuse, tribunalul va admite cererea de chemare în judecată şi va dispune reducerea onorariului  de expert stabilit de către Camera de Comerţ şi Industrie  a României în dosarul nr..........., de la suma de ............. lei, la suma de ............... lei, fără TVA.

Pe cale de consecinţă, în raport de soluţia menţionată mai sus, constatând faptul că pârâtele, în favoarea cărora a intervenit în proces ................., sunt cele care au căzut în pretenţii în prezentul dosar, tribunalul va respinge cererea de intervenţie accesorie, ca neîntemeiată.

Potrivit disp. art. 453 alin.1 C.p.c., tribunalul, în raport de poziţia procesuală a reclamantului, va lua act de faptul că aceste nu a solicitat cheltuieli de judecată în speţă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea de chemare în judecată privind pe reclamantul .............cu sediul în ............... în contradictoriu cu pârâtele ............... cu sediul în ................cu sediul în ...............

Dispune reducerea onorariului  de expert stabilit de către Camera de Comerţ şi Industrie  a României în dosarul nr............, de la suma de ............. lei, la suma de ............ lei, fără TVA.

Respinge de intervenţie accesorie, ca neîntemeiată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a III-a Civilă.

Pronunţată azi, 07.06.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

 Preşedinte Grefier

CONSTANTIN CLAUDIU ULARIU Iolanda Machedon

RED.C.U./5EX