Contestaţie împotriva tabelului preliminar de creanţe

Hotărâre 162 din 22.02.2018


„Deliberând, constată:

Prin cererea înregistrată la data de 15.10.2015 petenta creditoare … SRL a formulat contestaţie la tabelul preliminar al creanţelor întocmit de administratorul judiciar … asupra averii debitoarei … SRL.

În motivarea contestaţiei creditoarea a arătat că a solicitat prin cererea  de înscriere în tabelul de creanţe suma de 658.658,49 lei, reprezentând 290.297,52 lei debite principale şi 368.360,97 lei penalităţi de întârziere.

Cu toate acestea, cererea a fost admisă parţial, în sensul că i-a fost încuviinţată la masa credală doar suma de 267.297,52 lei, administratorul judiciar precizând că această admitere reiese din evidenţa contabilă a debitoarei.

Contestatoarea a mai arătat că respingerea penalităţilor de întârziere nu este întemeiată, întrucât între părţi a existat un contract ce a inclus şi plata penalităţilor de întârziere de către debitoare în cazul neachitării obligaţiilor la termen.

În susţinerea contestaţiei au fost depuse înscrisuri.

La rândul său, la data de 16.10.2015 debitoarea … SRL a formulat contestaţie la tabelul preliminar al creanţelor, solicitând modificarea acestuia cu privire la creanţa solicitată de creditorul DGRFP Ploieşti – AJFP Argeş. În acest sens,  suma solicitată de către creditoare de 613.848 lei trebuie trecută sub condiţie suspensivă, conform disp. art. 102 alin. 4 din Legea nr. 85/2014, întrucât împotriva deciziei de impunere prin care s-a constatat cuantumul acesteia a fost formulată contestaţie ce nu este soluţionată în mod irevocabil.

Pe de altă parte atât modalitatea de desfăşurare a inspecţiei fiscale, cât şi constatările autorităţilor fiscale, prin emiterea deciziei de impunere F-AG … şi a raportului de inspecţie fiscală F-AG … de către DGRFP Ploieşti – AJFP Argeş sunt nelegale şi netemeinice, ele urmând a fi constatate ca atare.

În susţinerea acestei contestaţii au fost depuse înscrisuri.

Examinând contestaţiile formulate, Tribunalul Specializat Argeş constată următoarele:

Prin încheierea pronunţată la data de 30.07.2015 instanţa a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva societăţii debitoare … SRL.

Totodată, a desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu pe …, a stabilit termene limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă, precum şi pentru întocmirea tabelelor preliminar şi definitiv de creanţă şi a rapoartelor de activitate.

Cu privire la contestaţiile formulate judecătorul sindic a pus în vedere administratorului judiciar să-şi exprime opinia.

Totodată,  prin încheierea pronunţată la data de 26.11.2015 instanţa a încuviinţat proba cu expertiză contabilă, având ca obiectiv verificarea sumelor contestate de părţi, desemnând în calitate de expert contabil pe d-na ….

Coroborând probele efectuate în cauză, respectiv proba cu înscrisuri şi proba cu expertiza întocmită, instanţa constată că verificările expertului au fost riguroase, s-au analizat contractele întocmite de părţi şi s-a stabilit că suma cuvenită contestatoarei creditoare … SRL  este de 658.658,49 lei.

Din verificările efectuate de către expertul cauzei, în contabilitatea debitoarei s-au constatat erori materiale în modul de operare a sumelor, astfel că soldul de 290.297,52 lei este diminuat, rezultând numai suma de 267.297,52 lei.

În aceste condiţii, debitoarea are de plată către creditoare şi suma de 23.000 lei, creanţă principală, sumă ce nu a fost operată pe fişa de cont a debitoarei în mod eronat.

Cât priveşte contestaţia debitoarei, aceasta este rămasă fără obiect, urmând a fi respinsă ca atare, având în vedere că prin întâmpinarea depusă la data de 07.03.2017 creditoarea DGRFP Ploieşti – AJFP Argeş a solicitat ea însăşi modificarea tabelului preliminar în sensul înscrierii creanţei solicitate sub condiţie suspensivă, conform disp. art. 102 alin. 4 din Legea nr. 85/2014.

Faţă de această situaţie de fapt şi de drept, Tribunalul Specializat Argeş urmează a admite contestaţia formulată de creditoarea … SRL, având în vedere că debitoarea nu şi-a respectat angajamentul de a-şi achita către aceasta sumele eşalonate. conform Protocolului nr. ….

Pe cale de consecinţă, va dispune înscrierea creditoarei contestatoare în tabelul preliminar al creanţelor debitoarei … SRL cu o creanţă totală în sumă de 658.658,49 lei, din care suma de 290.297,52 lei reprezintă debite principale şi suma de 368.360,97 lei reprezintă penalităţi de întârziere.

Totodată, va respinge contestaţia formulată de către debitoarea … S.R.L, ca rămasă fără obiect.”