INSTANŢA
Deliberând asupra cererii de faţă, constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 20.09.2018, sub număr unic de dosar …/299/2018, reclamantul A a solicitat ca instanţa, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună rezoluţiunea convenţiei încheiată între părţi la data de 24.04.2017 , obligarea pârâtului B la restituirea preţului de 5.000 euro, în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând prejudiciul creat prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate, a dobânzii legale aferente sumei de 5.000 euro şi a cheltuielilor de judecată.
În motivare, reclamantul a arătat că după mai multe discuţii a încheiat cu pârâtul o convenţie privind fabricarea unei căsuţe pe roţi/ruletă de dimensiuni reduse 10 m2, instalaţia electrică convenţională inclusă pentru preţul de 5.000 euro. Reclamantul a achitat pârâtului preţul la data de 24.04.2017, pârâtul confirmând prin e-mail primirea acestuia. Deşi pârâtul s-a obligat să restituie preţul, nu a făcut-o. Ambele părţi au stabilit, de comun acord, că prejudiciul reclamantului ca urmare a neîndeplinirii de către pârât a obligaţiei asumate este în valoare de 5.000 euro, reprezentând preţul achitat.
În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 1516, art. 1549, art. 1550, art. 1554, art. 1635 şi urm. Cod Civ, art. 194 Cod Proc. Cv.
În probaţiune, reclamantul a solicitat proba cu înscrisuri şi proba cu interogatoriul.
Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 1413 lei.
Deşi legal citat, pârâtul B nu a formulat întâmpinare.
Instanţa a încuviinţat şi administrat în cauză proba cu înscrisuri. Deşi a încuviinţat şi proba cu interogatoriu pârâtului, acesta a refuzat să se prezinte pentru a răspunde.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
În perioada martie 2017-aprilie 2017 reclamantul A a convenit cu pârâtul B ca acesta din urmă să fabrice pentru reclamant o căsuţă pe roţi/ruletă de dimensiuni reduse 10 m2, în schimbul preţului de 5.000 euro.
Reclamantul a achitat preţul convenit de 5.000 euro, împrejurare confirmată printr-un mesaj electronic de către pârât.
În ciuda mai multor insistenţe din partea reclamantului şi după mai multe amânări, pârâtul nu a realizat căsuţa la care s-a angajat şi i-a transmis reclamantului că îi va restitui preţul primit.
Din actele dosarului nu rezultă că reclamantul a beneficiat de serviciile contractate, respectiv că pârâtul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.
Potrivit dispoziţiilor art. 1270 Cod Civil, contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante .
Potrivit art.1549 alin.1 C.civil, dacă nu cere executarea silită a obligaţiilor contractuale, creditorul are dreptul la rezoluţiunea sau, după caz, rezilierea contractului, precum şi la daune-interese, dacă i se cuvin.
Conform art.1554 alin.1 C.civil, contractul desfiinţat prin rezoluţiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ţinută, în acest caz, să restituie celeilalte părţi prestaţiile primite.
Art.1635 alin.(1) C.civil prevede că restituirea prestaţiilor are loc ori de câte ori cineva este ţinut, în virtutea legii, să înapoieze bunurile primite fără drept ori din eroare sau în temeiul unui act juridic desfiinţat ulterior cu efect retroactiv ori ale cărui obligaţii au devenit imposibil de executat din cauza unui eveniment de forţă majoră, a unui caz fortuit ori a unui alt eveniment asimilat acestora.
În speţă, din actele dosarului nu rezultă că reclamantul a beneficiat de serviciile contractate, motiv pentru care instanţa constată că reclamantul este îndreptăţit să solicite rezoluţiunea contractului şi, pe cale de consecinţă, să obţină restituirea preţului achitat. Mai mult decât atât, deoarece pârâtul a fost citat cu menţiunea personal la interogatoriu iar acesta nu s-a prezentat, instanţa, în baza art. 358 Cod Proc Cv. socoteşte această împrejurare ca o mărturisire deplină.
Faţă de situaţia de fapt reţinută raportat la dispoziţiile incidente în cauza, instanţa va admite cererea, în sensul că: va dispune rezoluţiunea contractului din data de 24.04.2017 încheiat între reclamantul A şi B şi va obliga pârâtul la restituirea către reclamant a sumei de 5000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând preţul achitat în temeiul contractului.
Cu privire la solicitarea reclamantului de a fi obligat pârâtul la plata dobânzii legale drept consecinţă a neexecutării obligaţiei pârâtului de a restitui preţul achitat de reclamant în baza convenţiei, în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 1 alin. (3) din O.G. 13/2011, prin care se arată că dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă este denumită dobandă penalizatoare. Prin urmare, pârâtul va fi obligat către reclamant la plata sumei de 1971,64 lei cu titlu de dobândă legală, calculată pentru perioada 25.04.2017-18.09.2018 şi în continuare la plata dobânzii legale până la achitarea integrală şi efectivă a sumei de 5000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii.
Referitor la cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecată, văzând că pârâtul este în culpă procesuală, în baza art.453 C.pr.civilă, instanţa va obliga pârâtul către reclamant la plata sumei de 1413 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru. Va lua act că reclamantul va solicita pe cale separată plata cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat.
Pentru aceste considerente,
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite cererea privind pe reclamantul A cu domiciliul ales în … şi pe pârâtul B domiciliat în sector 1, …..
Dispune rezoluţiunea contractului din data de 24.04.2017 încheiat între reclamantul A şi B.
Obligă pârâtul la restituirea către reclamant a sumei de 5000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, reprezentând preţul achitat în temeiul contractului.
Obligă pârâtul către reclamant la plata sumei de 1971,64 lei cu titlu de dobândă legală, calculată pentru perioada 25.04.2017-18.09.2018 şi în continuare la plata dobânzii legale până la achitarea integrală şi efectivă a sumei de 5000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii.
Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1413 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxă judiciară de timbru.
Ia act că reclamantul va solicita pe cale separată plata cheltuielilor de judecată constând în onorariu de avocat.
Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18.01.2019.
Tribunalul București
Aplicarea în timp a legii civile
Judecătoria Medgidia
contestatie legea electorala.conditii de eligibilitate
Judecătoria Sectorul 1 București
Contestatie la executare. Cheltuieli de executare. caracterul executoriu al hotărârii judecătoreşti ce se pune în executare.
Curtea de Apel București
Anulare acte fiscale, decizii de impunere. Recunoașterea dreptului de deducere a cheltuielilor cu mărfurile și prestările de servicii achiziționate. Momentul nașterii dreptului de deducere.
Judecătoria Lehliu-Gara
Tâlhărie+violare de domiciliu