Succesiune

Sentinţă civilă 789/2018 din 05.02.2018


R O M A N I A

JUDECATORIA CLUJ-NAPOCA

SECTIA CIVILA

OPERATOR DE DATE CU CARACTER PERSONAL - 3185

Dosar nr. .../211/2016

SENTINTA CIVILA NR. 789/2018

Sedinta publica din data de .....

Instanta compusa din:

JUDECATOR: .......

GREFIER: ......

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul VDE.... in contradictoriu cu paratii  VAV.... si VMM...., avand ca obiect succesiune.

Procedura este ..... indeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care se constata ca dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 22.01.2018 fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta civila cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera a amanat pronuntarea pentru astazi 05.02.2018.

I N S T A N T A

Constata ca:

Prin actiunea civila inregistrata sub numarul de mai sus reclamantul VDE.... a chemat in judecata pe paratii VAV.... si VMM...., solicitand pronuntarea unei hotarari prin care: 1) sa se constate deschisa succesiunea ramasa de pe urma defunctei VA....., decedata la data de ....; 2) sa se constate ca de pe urma defunctei au ramas ca succesori VDE...., VAV.... si VMM....; 3) sa se constate ca reclamantul a facut demersurile prevazute de art 1100/NCC, acceptand in mod expres succesiunea defunctei, la data de 27.11.2013, la BNP ....; 4) sa se constate ca ceilalti succesori nu au facut in timp ..... o acceptare a succesiunii ramase de pe urma defunctei; 5) sa se constate ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei este compusa din bunul imobil situat in Cluj-Napoca, str. ...., jud. Cluj, inscris in CF vechi nr. ...., sub nr. top. ....; 6) sa se constate ca vointa defunctei a fost de a se lasa in proprietatea reclamantului bunul imobil mai sus mentionat, aspect stipulat in testamentul autentificat la data de 3.05.2001, cu nr de autentificare ..../2001, precum si in contractul de intretinere din data de 3.11.2003 cu consecinta dispunerii intabularii dreptului de proprietate asupra acestui imobil in favoarea reclamantului.

In fapt, reclamantul a aratat in esenta ca a fost singurul dintre copiii defunctei care s-a preocupat sa o sprijine pe aceasta pentru achizitionarea imobilului in litigiu, sens in care a facut toate demersurile necesare transferarii dreptului de proprietate asupra acestui imobil in favoarea defunctei. Mai mult, a suportat financiar reparatiile aduse apartamentului precum si modificarile necesare, toate acestea justifica justificand vointa exprimata de catre defuncta prin testament si respectiv prin contractul de intretinere, ca imobilul sa revina reclamantului.

De asemenea, in ultimii ani de viata ai defunctei reclamantul a fost singurul care s-a ingrijit de bunastarea defunctei sale mame, trimitandu-i lunar o suma de bani pentru a acoperi nevoile sale zilnice, iar la decesul mamei sale a suportat cheltuielile de inmormantare si ulterior acceptat in mod expres succesiunea ramasa de pe urma acesteia, fiind singurul care a acceptat mostenirea, deoarece paratii nu au efectuat niciun act de acceptare, expres sau tacit, in termenul prevazut de lege.

In drept, au fost invocate dispozitiile art. 194/NCPC, art. 1034 si urm., art. 1100 si urm/NCC.

Paratul VAV...., prin curatorul special ce i-a fost desemnat, a formulat intampinare (f. 72-75), prin care a solicitat admiterea in parte a cererii de chemare in judecata, aratand ca este de acord cu admiterea petitelor nr. 1), 2), 3) si 5), dar solicita respingerea petitelor nr. 4) si 6) ca fiind nefondate, cu obligarea reclamantului la cheltuieli de judecata.

De asemenea, paratul a formulat si cererea reconventionala, prin care a solicitat reductiunea testamentara, insa cererea nu a fost ..... timbrata, motiv pentru care, la termenul de judecata din data de 2.10.2017 instanta, din oficiu, a invocat exceptia ne.....ei timbrari a acesteia, iar la termenul de judecata din data de 21.01.2018 a unit cu fondul cauzei solutionarea acestei exceptii.

Paratul VMM.... nu a formulat intampinare.

In probatiune, a fost administrata proba cu inscrisuri si proba testimoniala.

Deliberand, instanta retine urmatoarele:

In fapt, din extrasul CF cu nr. vechi ...., depus la (f. 13-16), instanta retine ca imobilul evidentiat in aceasta carte funciara sub nr. top. ...., situat in Cluj-Napoca, str. ...., jud. Cluj, constituie proprietatea tabulara a numitei VA....., ca bun propriu, cu titlu de drept cumparare.

Din inscrisurile depuse la (f. 5, 8, 79 si urm, 130) rezulta ca sus-numita VA..... a decedat la data de 25.11.2013 si respectiv ca reclamantul si paratii sunt fiii defunctei.

Din adresa cu nr. ..../06.11.2017 eliberata de Societatea Profesionala Notariala “.....” din …… (f. 143) rezulta ca pana la data emiterii adresei nu a fost dezbatuta succesiunea ramasa dupa defuncta VA....., insa au fost inregistrate un numar de 3 declaratii de acceptare a succesiunii, dintre care doua au fost autentificate de notar public SRP..... la data de 4.12.2014, sub nr. ..... si nr. ....., iar una a fost autentificata la data de 27.11.2013 de notar public ...., sub nr. ....., declaratii care se regasesc la dosarul cauzei la (f. 6-7, 148-149).

Din inscrisul depus la (f. 10) a rezultat ca anterior decesului numitei VA....., aceasta a dispus prin testament ca apartamentul situat in Cluj-Napoca, str. ....., jud. Cluj, sa revina dupa moartea sa reclamantului, iar din adresa cu nr. ..../06.11.2017 rezulta ca acest testament nu figureaza ca fiind revocat.

Potrivit mentiunilor inserate in cuprinsul testamentului, testatoarea a precizat ca intelege sa-l instituie ca legatar pe reclamant pentru motivul ca a ingrijit-o cu tot ce a fost necesar pana la momentul incheierii testmentului, inclusiv cu bani pentru cumpararea apartamentului, atitudine pe care a promis ca o va avea si in viitor, trimitandu-i lunar sume banesti, iar la decesul sau legatarul are obligatia de a o inmormanta potrivit obiceiului locului.

Pe de alta parte, din mentiunea efectuata sub B3 in CF nr. vechi .... Cluj-Napoca, rezulta ca la data de 3.11.2003 intre proprietara VA....., in calitate de intretinuta si reclamant, in calitate de intretinator, s-a incheiat un contract de intretinere care a fost certificat de dl. av. ILF..... si care se regaseste la (f. 15 din dosarul acvirat, cu nr. ..../211/2015).

In cuprinsul acestui contract se stipuleaza ca intretinuta VA..... da cu titlu de intretinere apartamentul in discutie reclamantului, in schimbul intretinerii sale viagere, mentionandu-se totodata ca raporturile juridice de intretinere dintre parti au inceput in fapt inainte de incheierea acestui contract, respectiv din luna februarie 2000.

Martora KI...., audiata in cauza la termenul de judecata din data de 2.10.2017, a aratat ca, la solicitarea reclamantului si fiind platita de acesta, a prestat servicii de ingrijire si menaj pentru mama reclamantului in ultimul an de viata al acesteia, mergand zilnic la ea. A mai aratat martora ca din discutiile purtate cu mama reclamantului stie ca aceasta a avut trei fii, insa singurul care a avut grija de ea a fost reclamantul, pe ceilalti doi martora nevazandu-i niciodata pana la inmormantare. Totodata, martora a precizat ca, atunci cand era in tara, reclamantul mergea zilnic la mama lui, uneori si de doua ori pe zi, ii ducea de mancare, ii cumpara haine si o ducea la coafor, iar cheltuielile de inmormantare au fost suportate exclusiv de catre reclamant (f. 97).

Martora PIA...., audiata la termenul de judecata din data de 27.11.2017, a aratat ca a locuit in acelasi imobil cu reclamanta pana in anul 2004, iar in prezent se ocupa de administratia imobilului si stie ca, desi defuncta VA..... a avut trei copii, numai reclamantul a venit pe la ea, acesta fiind si cel care a achitat cheltuielile aferente imobilului, atat in timpul vietii mamei sale, cat si dupa decesul acesteia (f. 153).

In drept, instanta retine ca potrivit disp. art. 6 alin. (2)/NCC, actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite sau produse inainte de intrarea in vigoare a legii noi, nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de legea in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor.

Asa fiind si retinand ca decesul numitei VA..... a avut loc la data de 25.11.2013, instanta va aprecia cu privire la temeinicia pretentiilor deduse judecatii prin prisma dispozitiilor noului cod civil.

Potrivit disp. art. 955 alin. (1)/NCC patrimoniul defunctului se transmite prin mostenire ....., in masura in care cel care lasa mostenirea nu a dispus altfel prin testament, iar aliniatul (2) din acelasi text de lege dispune ca o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin mostenire testamentara, iar cealalta parte prin mostenire ......

Potrivit dispozitiilor art. 975 si urm./NCC succesiunile se defera cu prioritate copiilor si descendentilor defunctului, care succed parintelui lor in cote egale.

Conform dispozitiilor art. 1103 (1)/NCC dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii, iar potrivit disp. art. 1092/NCC, dupa deschiderea mostenirii, liberalitatile care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii, la cerere.

Totodata, art. 1068 alin. (2)/NCC dispune ca orice instrainare a bunului ce constituie obiectul unui legat cu titlu particular, consimtita de catre testator, chiar daca este afectata de modalitati, revoca implicit legatul pentru tot ceea ce s-a instrainat, insa aliniatul (3) lit. b) din acelasi text de lege dispune ca ineficacitatea instrainarii nu afecteaza revocarea decat daca instrainarea reprezinta o donatie in favoarea beneficiarului legatului si nu s-a facut sub conditii sau cu sarcini substantial diferite de acelea care afecteaza legatul.

In speta, instanta retine ca inscrisurile depuse la dosarul cauzei au dovedit faptul ca defuncta VA..... a lasat in urma sa trei copii si respectiv faptul ca acestia au acceptat mostenirea ramasa dupa mama lor in termenul de 1 an prevazut de art. 1103 (1)/NCC, prin declaratii inregistrate in Registrul National Notarial de Evidenta a Optiunilor Succesorale.

De asemenea, inscrisurile depuse la dosarul cauzei au dovedit faptul ca in timpul vietii, numita VA....., in calitate de proprietar al imobilului situat in Cluj-Napoca, str. ...., jud. Cluj, inscris in CF vechi nr. ...., sub nr. top. ...., a testat acest imobil in favoarea reclamantului, iar apoi a incheiat un contract de intretinere cu reclamantul, prin care a dat acestuia proprietatea imobilului sus-mentionat, in schimbul intretinerii sale viagere de catre reclamant.

Analizand legatul cu titlu particular si respectiv contractul de intretinere semnate de catre defuncta, prin prisma dispozitiilor art. 1068/NCC, mai-sus evocate, instanta apreciaza ca desi incheiat ulterior testamentului, contractul de intretinere nu are semnificatia unui act de revocare a legatului, deoarece aspectul care intereseaza in speta este semnificatia vointei exprimate.

Or, avand in vedere mentiunile similare cuprinse in cele doua acte juridice analizate, sub aspectul sarcinilor reclamantului in legatura cu dobandirea imobilului, apare ca fiind evident faptul ca in speta s-a urmarit o concretizare a intentiei liberale fata de legatar inca din timpul vietii testatoarei, prin gratificarea acestuia cu imobilul in litigiu, in conditii si sarcini care nu difera substantial fata de legat.

Prin urmare, mostenirea ramasa de pe urma defunctei VA..... urmeaza a fi deferita in conditiile art. 955/NCC, conform dispozitiilor testamentare ale defunctei, cu observarea prevederilor .....e referitoare la rezerva succesorala.

In acest sens, instanta retine ca potrivit dispozitiilor art. 1092/NCC, liberalitatile care incalca rezerva succesorala sunt supuse reductiunii numai la cerere, ceea ce inseamna ca in cazul in care nu se formuleaza cereri de reductiune a liberalitatilor, acestea urmeaza a fi executate asa cum au fost dispuse.

In speta, asa cum s-a aratat mai sus, singurul care a formulat o astfel de cerere a fost paratul VAV...., insa cererea acestuia nu a fost ..... timbrata, motiv pentru care, la termenul de judecata din data de 2.10.2017 instanta, din oficiu, a invocat exceptia ne.....ei timbrari a acesteia.

Asa fiind, urmeaza ca paratii VAV.... si VMM...., desi au calitatea de mostenitori ai defunctei VA....., deoarece, in calitate de fii ai acesteia, au acceptat succesiunea in termenul ....., pastreaza doar calitatea de mostenitori, iar nu si emolumentul mostenirii constand din imobilul situat in Cluj-Napoca, str. ...., jud. Cluj, care va fi cules in intregime de catre reclamant, in calitate de legatar cu titlu particular.

Fata de considerentele de fapt si de drept mai-sus expuse instanta apreciaza ca actiunea formulata de reclamant este intemeiata si, in consecinta, va dispune admiterea acesteia, conform dispozitivului prezentei hotarari.

In vederea valorificarii dreptului de proprietate dobandit de reclamant asupra imobilului in litigiu instanta, in baza disp. art. 888/NC, va dispune inscrierea in cartea funciara a acestui drept, in favoarea reclamantului, ca bun propriu cu titlu de legatar particular, iar in baza disp. art. 453 alin. (1)/NCPC, instanta va lua act de faptul ca reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecata.

In ceea ce priveste cererea reconventionala formulata de paratul VAV...., instanta retine ca la termenul de judecata din data de 2.10.2017 a fost invocatasi pusa in discutie exceptia ne.....ei timbrari a acesteia, iar solutionarea exceptiei a fost unita cu fondul cauzei la termenul de judecata din data de 21.01.2018.

Deliberand cu privire la exceptia ne.....ei timbrari a cererii reconventionale, instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata si, in consecinta, o va admite, dispunand anularea cererii reconventionale ca fiind ne..... timbrata, deoarece art. 33 din OUG nr. 80/2013 dispune ca taxele judiciare de timbru se platesc anticipat, sub sanctiunea anularii cererii, iar in speta paratul nu a achitat taxa judiciara de timbru stabilita in sarcina sa pentru solutionarea cererii reconventionale pe care a formulat-o.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite actiunea civila formulata de reclamantul VDE...., cu domiciliul procesual ales la ..... in contradictoriu cu paratii VAV...., citat la sediul profesional al curatorului special, av. ..... si VMM...., domiciliat in......, avand ca obiect succesiune.

Stabileste ca masa succesorala ramasa de pe urma defunctei VA....., decedata la data de ……., cu ultimul domiciliu in Cluj-Napoca, se compune din imobilul situat in Cluj-Napoca, str. ...., jud. Cluj, inscris in CF vechi nr. ...., sub nr. top. .....

Constata ca mostenitorii defunctei sunt reclamantul si paratii, in cote egale, in calitate de fii.

Constata ca reclamantul a dobandit dreptul de proprietate asupra imobilului ce compune masa succesorala, mai-sus identificat, in calitate de legatar cu titlu particular.

Dispune intabularea dreptului de proprietate asupra acestui imobil in favoarea reclamantului, ca bun propriu, cu titlu de legatar cu titlu particular.

Ia act de faptul ca reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecata.

Anuleaza cererea reconventionala formulata de paratul VAV...., ca urmare a admiterii exceptiei ne.....ei timbrari a acesteia.

Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare, cererea si motivele de apel depunandu-se la Judecatoria Cluj-Napoca, sub sanctiunea nulitatii.

Pronuntata in sedinta publica din data de 5.02.2018.