Civil.contestaţie la executare. termenul de precripţie a dreptului de a obţine executarea silită a contravalorii autorizaţiei speciale de transport (ast)

Sentinţă civilă 7 din 05.03.2020


CONTESTAŢIE LA EXECUTARE. TERMENUL DE PRECRIPŢIE A DREPTULUI DE A OBŢINE EXECUTAREA SILITĂ A CONTRAVALORII AUTORIZAŢIEI SPECIALE DE TRANSPORT (AST)

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Buzău sub nr. .../200/2019 la data de 17.05.2019 contestatoarea ... SRL a formulat în contradictoriu cu intimata Compania Naţională De Administrare A Infrastructurii Rutiere S.A.- Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași contestație la executare.

În motivare, arată că la data de 08.05.2019 mai multe bănci la care societatea contestatoare are conturi i-a notificat cu privire la faptul că s-au dispus popriri pentru suma de 509,80 euro și 500 lei cheltuieli de executare, ca urmare a unei cereri emise de executorul judecătoresc.

Prin acest proces verbal au fost sancţionaţi cu amenda de 2500 lei (pe care au achitat-o in termenul legal) iar suma de 509,80 reprezenta AST (contravaloare autorizatie speciala drum depăşire tonaj) pe care nu au achitat-o.

Întrucât nu primise vreo somaţie si nu aveau la cunostinta de executare pana in acel moment, a luat legătură telefonic si prin mail cu executorul judecătoresc, care in data de 09.05.2019 a comunicat prin mail detalii despre executarea silita pornita impotriva acestora, inclusiv actele de executare.

Astfel, află de faptul ca executorul comunicase somaţia de plata la o adresa pe care nu o mai aveau inca din anul 2011, in timp ce sediul este in ... .

Precizează ca dreptul de a cere executarea silita este prescris.

Aceasta taxa neachitata (AST) intra sub incidenţa termenului general de prescripţie de 3 ani.

Întrucât de la data dreptului de cere executarea silita au trecut mai mult de 3 ani (peste 10 ani) apreciază ca dreptul creditorului de cere executarea silita s-a prescris, motiv pentru care solicită anularea executării silite demarate impotriva societății.

Consideră ca data oficiala la care a luat la cunostinta despre executare este 09.05.2019.

In drept, invocă disp. art. 705,711 si urm CPC

Solicită ca parata sa achite cheltuieli de judecata in cuantum de 1000 lei, onorariu avocat (este evidenta culpa acesteia in a cere executarea silita dupa împlinirea termenului de prescripţie) precum si suma de 170 lei reprezentând taxa timbru judiciar.

Contestația la executare a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în valoare de 173 lei potrivit art. 10 alin. 2 prin raportare la art. 3 din OUG 80/2013.

La data de 10.06.2019 intimata a depus întâmpinare solicitând a se observe faptul ca obiectul dosarului de executare nr. .../2019, al BEJ P.A., il reprezintă executarea silita a obligaţiilor înscrise in titlul executoriu reprezentat de procesul verbal de constatare a contravenţiei nr. ...respectiv tariful de despăgubire in suma de 509,80 euro, reprezentând contravaloarea Autorizaţiei Speciale de Transport (A.S.T.) stabilit in baza art. 60 alin. 2 din O.G. nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor.

Referitor la solicitarea contestatoarei SC ... SRL, in temeiul art. 464 Cod procedura Civila, avand in vedere primul termen la care au fost legal citati, precizează ca achiesează la pretentiile contestatoarei in ceea ce priveşte anularea tuturor actelor de executare întreprinse in dosarul executional nr. .../2019 aflat pe rolul BEJ P.A..

In ceea ce priveşte capatul de cerere ce vizeaza acordarea cheltuielilor de judecata, invederează onoratei instante si prevederile art. 454 Cod procedura Civila, dispoziţii care prevăd ca „paratul care a recunoscut, la primul termen de judecata la care părţile sunt legat citate, pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata

Precizează ca, pana la data formulării prezentei intampinari, nu au fost retrase sume din conturile contestatoarei.

La termenul de judecată din data de 24.09.2019 instanța, în temeiul disp. art. 255, art. 258, art. 265 C.proc.civ. a încuviințat proba cu înscrisuri pentru contestatori apreciind a fi o probă admisibilă și de natură să ducă la soluționarea litigiului.

Analizând lucrările dosarului, pe baza dispoziţiilor legale în materie, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei  nr. ... contestatoarea ... SRL a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 5000 lei - venit la bugetul de stat precum şi cu suma de 509,8 euro - contravaloarea AST.

Procesul-verbal de contravenţie a fost contestat, prin sentinţa civilă nr. ... din data de 02.06.2009 aferentă dosarului civil cu nr. .../180/2009 Judecătoria Bacău a respins, ca neîntemeiată, plângerea contravenţională formulată.

În aceste circumstanţe intimata COMPANIA NATIONALĂ  DE ADMINISTRARE A INFRASTRUCTURII RUTIERE prin DIRECTIA REGIONALĂ DE DRUMURI SI PODURI IASI la data de 05.04.2019 s-a adresat Biroului Executorului Judecătoresc P.A. în vederea punerii în executare silită a titlului executoriu reprezentat de procesul-verbal de contravenţie în vedere recuperării creanţei în cuantum de 509,8 euro ce reprezintă contravaloare AST. Menţionează că această sumă de bani revine, ca venit extrabugetar, acestei entităţi.

Înregistrând dosarul execuţional nr. .../2019 executorul judecătoresc s-a adresa Judecătoriei Buzău, prin încheierea pronunţată la data de 16.04.2019 în dosar nr. .../200/2019 dispunându-se încuviinţarea executării silite.

Ulterior s-au efectuat acte execuţionale specifice, respectiv s-a emis încheiere privind stabilirea cheltuielilor de executare silită în cuantum de 500 lei iar la data de 06.05.2019 s-a emis somaţie mobiliară şi dispoziţii de poprire.

În drept, instanţa reţine că în cauză sunt incidente dispoziţiile noului cod de procedura civilă forma în vigoare la data de 05.04.2019 având în vedere conţinutul disp. art. 24 C.proc.civ potrivit căruia dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.

În analiza prescripţiei dreptului de a obţine executarea silită instanţa va avea în vedere dispoziţiile de drept comun, respectiv termenele instituite de codul de procedură civilă întrucât, deşi titlul executoriu este reprezentat de un proces-verbal de contravenţie, suma executată silit nu este reprezentată de amenda contravenţională ce se face venit la bugetul de stat ci de contravaloarea autorizaţiei speciale de transport ce se face venit la bugetul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.

Acest aspect rezultă atât din conţinutul cererii de executare silită cât şi din cuprinsul dispoziţiilor art. 60 alin. (7) din OG 43/1997 (forma în vigoare la data emiterii titlului executoriu) potrivit căruia la data aderării României la Uniunea Europeană agenţiile de control şi încasare ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., aflate la frontiera cu statele membre ale Uniunii Europene, devin agenţii de încasare a tarifelor datorate administratorului drumului coroborat cu art. 41 din aceiaşi ordonanţă (1) transporturile efectuate cu vehicule a căror masă totală maximă admisă, masă maximă admisă pe axă şi/sau ale căror dimensiuni maxime admise de gabarit depăşesc limitele prevăzute în anexa nr. 2 se efectuează pe baza autorizaţiei speciale de transport emise de administratorul drumului pe care se efectuează transportul, în condiţiile stabilite prin reglementări specifice emise de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.(4) Pentru transporturile prevăzute la alin. (1) se aplică tarife suplimentare de utilizare a drumurilor, stabilite în funcţie de masa totală sau de masa pe axă, de dimensiunile de gabarit ale autovehiculelor şi de distanţa parcursă, care constituie surse financiare în contul emitentului autorizaţiei speciale de transport pentru administrarea drumurilor respective.

Analizând prescripţia dreptului  de a obţine executarea silită instanţa reţine incidenţa disp. art. 706 C.proc.civ.  (1) dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani. (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive, art. 707 C.proc.civ. (1) prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate. (2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.

Termenul de prescripţie reglementat de dispoziţiile mai sus menţionate este supus suspendării şi întreruperii în situaţiile prevăzute de art. 708 C.proc.civ. (1) Cursul prescripţiei se suspendă:1. în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de a obţine obligarea pârâtului;2. pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;3. cât timp debitorul nu are bunuri urmăribile sau care nu au putut fi valorificate ori îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;4. în alte cazuri prevăzute de lege.  (2) După încetarea suspendării, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.  (3) Prescripţia nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor respectiv art. 709 C.proc.civ. (1) Cursul prescripţiei se întrerupe:1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare, 5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;6. în alte cazuri prevăzute de lege.(2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.(3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.

Instanţa constată faptul că a intervenit prescripţia dreptului intimatei de a obţine executarea silită.

Fiind un proces verbal de contravenţie, acesta constituie titlu executoriu la expirarea celor 15 zile de formulare a plângerii contravenţionale, aşa cum rezultă din conţinutul art. 37 din OG 2/2001 potrivit căruia procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31, precum şi hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluţionat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate coroborat cu art. 60 alin. 2 din OG 43/1997 pentru încălcarea prevederilor art. 41 alin. (1), precum şi a restricţiilor de circulaţie instituite potrivit art. 44 alin. (2) contravenientul va plăti, pe lângă amenda contravenţională, şi contravaloarea autorizaţiei speciale de transport. În aceste situaţii agentul constatator înscrie în procesul-verbal de constatare a contravenţiei obligaţia de plată a autorizaţiei speciale de transport, calculată şi eliberată potrivit prevederilor legale. Procesul-verbal devine titlu executoriu fără învestire sau altă formalitate şi cu privire la obligaţia de plată a autorizaţiei speciale de transport.

Contestatoarea formulând plângere contravenţională, termenul de prescripţie a fost suspendat, potrivit art. 708 pct. 2 C.proc.civ. coroborat cu art. 32 alin. 3 din O.G. 2/2001 potrivit căruia plângerea suspendă executarea.

În atare condiţii, calculul termenului de prescripţie va porni de la data rămânerii definitive a sentinţei civile nr. ... din data de 02.06.2009, respectiv la data pronunțării deciziei Tribunalului Bacău prin care a fost respinsă calea de atac împotriva sentinței mai sus arătate, 24.11.2009.

Calculând, este evident că au trecut mai bine de 3 ani de la data rămânerii definitive a sentinţei şi până la data la care s-a formulat cererea de executare silită, respectiv 05.04.2019, dreptul intimatei de a solicita executarea silită fiind prescris.

În atare condiţii, instanța va constata prescris dreptul de a obține executarea silită în baza titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenție nr. ... din data de 11.02.2009 şi va anula executarea silită însăși și toate actele de executare din Dosarul de executare nr. .../2019 al B.E.J. “P.A.”.

În ceea ce priveşte taxa de timbru, instanţa va dispune restituirea acesteia în cuantum de 172 lei către contestatoare după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri având în vedere dispoziţiile art. 45 alin. (1)  lit. f şi alin. (2) din OUG 80/2013 „(1) sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii:f) când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă, (2) în cazul prevăzut la alin. 1 lit. d, e şi i se restituie jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin.  1 lit. f taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei ”.

În ceea ce priveşte capătul de cerere privind cheltuielile de judecată instanţa reţine că punerea în executare a unei obligații pentru care s-a împlinit termenul de prescriere reprezintă o executare silită efectuată cu încălcarea dispozițiilor legale și acest fapt îmbracă forma unei fapte civile extracontractuale.

Astfel, creditorul care a pornit o asemenea executare este de drept în întârziere și nu poate fi scutit de la plata cheltuielilor de judecată generate de procesul prin care se urmărește de către debitor anularea executării sale silite.

Aşadar, în cauză sunt incidente dispozițiile art. 454 C.pr.civilă, în sensul că pârâta, deși a recunoscut până la primul termen de judecată pretențiile reclamantului, totuși nu este scutită de la plata cheltuielilor de judecată, fiind de drept în întârziere.

Cu toate acestea, suma solicitată este disproporționată față de debitul urmărit silit și activitatea efectiv prestată de către avocat motiv pentru care va reduce onorariu avocat la suma de 600 lei potrivit disp. art. 451 alin 2 C.proc.civ.

Concluzionând, instanţa va admite cererea contestatoarei si va obliga intimata să plătească contestatoarei cheltuieli de judecată reprezentate de onorariu avocat diminuat în valoare de 600 lei și contravaloare xerocopiere dosar execuțional în valoare de 45 lei.