Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art.335 ncp)

Sentinţă penală 640 din 15.06.2018


SENTINŢA PENALĂ NR.

Şedinţa publică din data de …2018

Completul compus din

PREŞEDINTE: 

GREFIER:

Constată că prin rechizitoriul nr.... din 22.02.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria O., înregistrat la instanţă la 26.02.2018, sub nr. de dosar ... s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului ... sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere prev de art 335 al 1 C Pen. şi uz de fals prev de art 323 C. Pen., cu aplic art 38 al 1 C. Pen.

În esenţă, s-a reţinut de procuror faptul că inculpatul ..., în data de 11.09.2016, în jurul orei 18:23, a condus autoturismului marca VW model Transporter cu seria de caroserie ... şi numărul de înmatriculare ..., pe drum public, DN 1, E60, pe sensul de intrare în România, dinspre Ungaria, fiind oprit la punctul de control de frontieră Borş, fără a poseda permis de conducerea, prezentând la controlul efectuat de către organele poliției de frontieră din cadrul PTF Borş un permis conducere seria ..., eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene cu ştiinţa că acesta era falsificat(contrafăcut).

Prin încheierea nr. ... judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria O., legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii în cauză. 

După începerea judecăţii inculpatul ..., prin apărător ales a depus la dosar o declaraţie notarială prin care a arătat că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa şi solicită să beneficieze de procedura privind recunoaşterea învinuirii.

În şedinţa publică din 25.05.2018, în baza art.375 al. 1 Cod procedură penală, instanţa a admis cererea inculpatului ..., de judecare conform procedurii în cazul recunoaşterii învinuirii, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege în acest sens.

Examinând probele administrate în faza de urmărire penală coroborate cu cererea inculpatului de judecare a cauzei potrivit procedurii recunoaşterii învinuirii, instanţa reţine în fapt următoarele:

În data de 11.09.2016, în jurul orei 18:23, inculpatul … a condus autoturismului marca VW model Transporter cu seria de caroserie … şi numărul de înmatriculare …, pe drum public, DN 1, E60, pe sensul de intrare în România, dinspre Ungaria, fiind oprit la punctul de control de frontieră Borş, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule şi a prezentat organelor de control un permis conducere seria …, eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene care era fals(contrafăcut).

Astfel, la data și ora menționată anterior, organele de poliție de frontieră au procedat la oprirea la punctul de control Borş, care este situat pe DN1, E60 a autoturismului VW model Transporter cu seria de caroserie … şi numărul de înmatriculare …, stabilindu-se că cel care a condus autoturismul era inculpatul din prezenta cauză (f19-21 dos.u.p.).

La controlul documentelor inculpatul … a prezentat un permis conducere seria …, eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene (f39 şi 73 dos.u.p.).

Permisul de conducere mai sus prezentat a fost supus unei constatări criminalistice, în urma căreia a fost emis raportul cu numărul  …, prin care specialiștii criminaliști au concluzionat ca permisului de conducere seria …, eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene, pe numele de …, născut la data de … în B., România este contrafăcut, cu ajutorul tehnicii de calcul.(f37-41 dos.u.p.)

La data de 11.09.2016 s-a formulat o adresa către Punctul de Contact O., prin care s-a solicitat verificarea bazelor de date ale autorităților din Italia cu privire la  permisului de conducere constatat ca fiind fals.

Cu aceasta ocazie, în data de 11.09.2016 autoritățile italiene au cominicat faptul că permisului de conducere mai sus prezentat nu există în evidențele informatizate ale Italiei şi că numitul … nu este titularul unui permis de conducere italian. (f45 dos.u.p.)

La data de 12.09.2016, a fost înaintată o adresa către S.P.C.R.P.C.I.V B., judeţul Bistriţa-Năsăud, în vederea comunicării de către această structură, dacă inculpatul …, este posesorul unui permis de conducere valabil, emis de către autoritățile române. Cu aceasta ocazie, la data de 30.09.2016, s-a comunicat faptul că inculpatul …, CNP … nu figurează cu permis de conducere.(f43 dos.u.p.)

Din declarațiile inculpatului rezultă că acesta recunoaște că a condus autoturismul fără a poseda permis de conducere valabil. Acesta arată că în cursul anului 2012, luna august, a contactat un cetățean italian, care s-a oferit să îl ajute să îşi procure un permis de conducere. Acesta arată că a înmânat persoanei respective o fotografie a sa, a făcut vizitele medicale şi a plătit suma de 1.500 euro şi a fost informat că va primi permisul de conducere la adresa unde locuiește. După aproximativ 30-35 de zile inculpatul arată că a primit prin poștă permisul de conducere la adresa unde locuia în Salerno, Italia.

De asemenea, inculpatul arată că de la acel moment a condus autovehicule pe drumurile publice.(f22-31 dos.u.p.).

Starea de fapt reţinută mai sus rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă, administrate în cursul urmăririi penale şi necontestate de către inculpat: proces-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarațiile suspectului/inculpatului, copii documente personale ale inculpatului şi ale autoturismului, adrese de corespondență cu autoritățile italiene, adrese de corespondență cu  S.P.C.R.P.C.I.V B., Raportul de constatare criminalistică.

Constatând vinovăţia inculpatului …, întrucât din probele administrate în cauză rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de acest inculpat, instanţa, în  baza art.  335 al. 1 Cod penal cu aplic.art.396 al.10 Cod procedură penală îl va condamna pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere,  la  o pedeapsă de 9 luni închisoare, iar în baza art.  323 Cod penal cu aplic.art.396 al.10 Cod procedură penală îl va condamna pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals,  la  o pedeapsă de 3 luni închisoare.

Faptele fiind săvârşite în concurs, instanţa, în baza art. 38 al.1 şi art.39 al.1 lit.b Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care va mai adăuga 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 lună închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de  10 luni închisoare.

La individualizarea pedepselor aplicate inculpatului … instanţa a avut în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de codul penal, împrejurările în care au fost comise infracţiunile, starea de pericol creată prin acţiunea sa, iar pe de altă parte s-a avut în vedere atitudinea de recunoaştere a inculpatului, astfel că s-au redus limitele de pedeapsă cu 1/3 ca urmare a aplicării procedurii privind recunoaşterea învinuirii.

Apreciind că nu se impune privarea de libertate a inculpatului, acesta având posibilităţi reale de îndreptare şi reintegrare socială şi fără a fi depus în mediul penitenciar iar pedeapsa în sine reprezintă un avertisment pentru el, impunându-se însă supravegherea sa, în condiţiile legii, de către autorităţile specializate ale statului, instanţa, în baza art. 91 Cod penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin.1 lit. a)-e) Cod penal, va obliga inculpatul … ca pe durata termenului de supraveghere să respecte şi să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin.2 lit. b) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, va impune inculpatului … următoarea obligaţie:

- să  frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin.3 Cod penal, va impune inculpatului  … ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Petru-Rareş sau în cadrul Primăriei Municipiului Bistriţa.

În baza art. 91 al. 4 Cod penal atrage atenţia inculpatului … asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal, referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 25 alin. 3 Cod procedură penală va desfiinţa ca fiind fals permisul de conducere seria ..., eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene, ridicat de la inculpat şi aflat la fila 73 dos.u.p., iar în baza art. 112 al. 1 lit. b)  Cod penal va confisca acest act în favoarea statului.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

În baza art.  335 al. 1 Cod penal cu aplic.art.396 al.10 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul  …, fiul lui … şi  …, născut la data de … în B., jud. Bistriţa-Năsăud, cu domiciliul în …, jud. Bistriţa-Năsăud, cetăţenie română, fără antecedente penale, CNP … pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere,  la  o pedeapsă de:

9 luni închisoare

În baza art.  323 Cod penal cu aplic.art.396 al.10 Cod procedură penală condamnă pe acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals,  la  o pedeapsă de:

3 luni închisoare

În baza art. 38 al.1 şi art.39 al.1 lit.b Cod penal aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 9 luni închisoare, la care mai adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 lună închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de:

 10 luni închisoare

În baza art. 91 Cod penal  dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform art. 92 Cod penal.

În baza art. 93 alin.1 lit. a)-e) Cod penal, obligă inculpatul … ca pe durata termenului de supraveghere să respecte şi să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin.2 lit. b) Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului … următoarea obligaţie:

- să  frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin.3 Cod penal, impune inculpatului  … ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Comunei PR sau în cadrul Primăriei Municipiului B.

În baza art. 91 al. 4 Cod penal atrage atenţia inculpatului … asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal, referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 25 alin. 3 Cod procedură penală desfiinţează ca fiind fals permisul de conducere seria ..., eliberat la data de 12.09.2012, valabil până la data de 12.09.2022, pentru categoria B de autovehicule, specific autorităților italiene, ridicat de la inculpat şi aflat la fila 73 dos.u.p., iar în baza art. 112 al. 1 lit. b)  Cod penal confiscă acest act în favoarea statului.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 15.06.2018.