Evacuare

Sentinţă civilă 159 din 07.03.2018


Asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. …./2018 la data de 05.01.2018, reclamanta V  M , a chemat în judecată pe pârâtul P  N , solicitând ca instanţa să dispună evacuarea imediată a acestuia din imobilul proprietatea sa (teren şi construcţii, identificat în cvartal 5, parcelele 129-130) situat în sat M , comuna M , judeţul G , pe care îl ocupă fără a deţine un titlu locativ şi fără permisiunea sa.

A mai solicitat obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

În motivare, reclamanta  arată că este proprietara imobilului menţionat în baza contractului de donaţie autentificat sub nr. …..5/10.08.2015 de Notar Public P  B  I .

A mai arătat reclamanta că,  imobilul i-a fost donat de către pârât în considerarea faptul că achiziţionase imobilul exclusiv din  veniturile personale, pe care le-a obţinut din munca prestată în Italia, perioadă în care a avut o relaţie de concubinaj cu pârâtul.

 Ulterior, după ce s-a întors la muncă în Italia şi de comun acord cu pârâtul a hotărât ca acesta să rămână în ţară, să locuiască în imobil în calitate de tolerat şi să se ocupe de întreţinerea imobilului, înţelegerea fiind ca ea să trimită sumele de bani necesare achitării utilităţilor (energie electrică, cablu TV, etc.), a impozitelor locale şi a lucrărilor de întreţinere a construcţiei şi terenului aferent.

A mai arătat reclamanta că periodic a trimis sumele de bani susmenţionate, însă pârâtul nu a respectat înţelegerea, folosind sumele de bani pe care i le trimitea în mod constant numai pentru a-şi procura băuturi alcoolice A auzit de la vecini şi de la rudele din sat că pârâtul întreţine  şi relaţii nepotrivite cu diverse persoane de sex feminin.

 La data de 06.11.2017 s-a întors în ţară şi l-a găsit pe pârât în imobil, constatând  că ceea ce auzise corespundea realităţii, imobilul era într-o stare avansată de degradare şi mizerie, iar facturile erau neplătite.

În urma discuţiilor purtate cu pârâtul, acesta a exercitat asupra sa violenţe verbale şi fizice, aşa cum rezultă din certificatul medico-legal nr. 1250/A2-D din 07.11.2017.

A mai arătat reclamanta că a formulat plângere penală la Postul de Poliţie al comunei M , fiind înregistrată sub nr. 1065937/07.11.2017. În urma unei discuţii telefonice cu pârâtul i-a cerut să îşi ia bunurile care-i aparţin şi să părăsească imobilul, însă acesta a ameninţat-o cu moartea şi că îi va da foc la casă.

A procedat la notificarea pârâtului pentru a elibera imobilul, prin Biroul Executorului Judecătoresc C  M C , însă pârâtul nu s-a conformat notificării transmise.

Cererea a fost motivată în drept, fiind invocate prevederile art.  555 din Codul civil şi art. 1040 şi următoarele din Codul de procedură civilă.

În susţinerea cererii reclamanta a depus la dosar înscrisuri.

Reclamantul a depus la dosarul cauzei  taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 lei  (filele 20-26).

Pârâtul P  N  nu a formulat întâmpinare.

Prezent în instanţă la termenul de judecată din data de 31.01.2018  pârâtul a arătat că este de acord cu acţiunea formulată de reclamantă.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Prin contractul de donaţie autentificat sub nr. /10.08.2015 de B.N.P. P B  I pârâtul a transmis reclamantei dreptul de proprietate asupra imobilului situat în intravilanul satului M  compus din suprafaţa de 1215 m.p. teren şi construcţii.

Pârâtul locuieşte fără titlu în imobilul ce face obiectul contractului de donaţie, ca urmare a relaţiei de concubinaj cu reclamanta, aspect ce reiese din susţinerile reclamantei coroborate cu lipsa nejustificată a pârâtului la interogatoriu.

În temeiul art. 1038 Cod procedură civilă pârâtul a fost notificat să procedeze la eliberarea imobilului pe care îl ocupă fără drept însă acesta nu s-a conformat.

Potrivit disp. art. 555 alin. 1 Cod civil „proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege”. Astfel, proprietarul are dreptul de a poseda, de a folosi şi de a dispune de bunul său în mod exclusiv şi absolut, fapt ce implică obligaţia corelativă a tuturor celorlalte subiecte de a respecta acest drept şi  de a nu împiedica exercitarea sa normală.

În cauză se constată că pârâtul nesocoteşte dreptul de proprietate al reclamantei exercitând  violenţe asupra acesteia, astfel cum rezultă din certificatul medico-legal nr. 1250/A2-D din 07.11.2017 eliberat de Serviciul Clinic de Medicină Legală G , restrângându-i acesteia dreptul de folosinţă asupra imobilului.

Mai reţine instanţa că în data de 16.02.2018 s-a produs un incendiu în  imobil determinat de „folosirea intenţionată a sursei de aprindere”, astfel cum s-a constat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă G .

Pentru aceste considerente, reţinând că pârâtul locuieşte în imobil fără a deţine un titlu locativ, în temeiul disp. art. 1040 Cod procedură civilă, instanţa va admite acţiunea şi va dispune evacuarea pârâtului din imobilul proprietatea reclamantei situat în sat M , comuna M , judeţul G , identificat în Cv 5, P 129-130.

Văzând şi disp. art. 453 Cod procedură civilă.