DOSAR NR. ...
ROMÂNIA
TRIBUNALUL BUCUREŞTI - SECŢIA I PENALĂ
SENTINȚA PENALĂ NR. ...
Şedinţa publica de la data de ....
Tribunalul constituit din:
PRESEDINTE:***
GREFIER: ****
Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală - Secţia de Combatere a Traficului de Droguri a fost reprezentat prin procuror Creola Popescu.
Pe rol soluționarea cauzei penale privind pe inculpatul (...), trimis in judecata pentru săvârșirea a două infracţiuni aflate în concurs real de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p..
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publica din data de (...), fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta, când instanţa, în baza disp. art. 391 alin. 1 C.p.p., a dispus ca deliberarea şi pronunţarea să aibă loc la data de (...), dată la care, în baza disp. art. 391 alin. 2 C.p.p. a amânat pronunţarea pentru data de (...) când a dispus următoarele:
TRIBUNALUL
Asupra cauzei penale de faţă:
Prin rechizitoriul nr. (...) din data de (...) al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie-DIICOT- Secţia de Combaterea Traficului de Droguri a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul (...), cercetat cu privire la săvârșirea a două infracţiuni aflate în concurs real de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p..
S-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei, în esenţă, că la data de (...), inculpatul (...) a cumpărat și a deţinut fără drept, cantitatea de (...).
Acelaşi inculpat la data de (...), a cumpărat și a deţinut fără drept, în raza municipiului București, (...).
Situaţia de fapt mai sus expusă se dovedeşte cu următoarele mijloace de probă: (...)
În procedura de cameră preliminară nu s-au formulat cereri sau excepţii, astfel că prin încheierea din data de (...) s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, precum şi a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunându-se începerea judecăţii cauzei .
În cursul cercetării judecătoreşti a fost ascultat inculpatul care a recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată şi care a solicitat ca judecata să aibă loc pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor în circumstanţiere personală pe care le-a depus la dosar.
Constatând că inculpatul cunoaşte şi îşi însuşeşte probele administrate în faza de urmărire penală, că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi că nu solicită administrarea de alte probe în ceea ce priveşte situaţia de fapt, tribunalul a admis cererea acestuia, constatând că faptele judecate sunt stabilite prin probele administrate în cursul urmăririi penale şi că există suficiente date cu privire la persoana lui pentru a se putea stabili o pedeapsă.
Poziţia inculpatului şi recunoaşterea săvârşirii infracţiunilor ce i-au fost reţinute în sarcină coroborate cu celelalte mijloace de probă administrate în cursul urmăririi penale confirmă pe deplin situaţia de fapt din rechizitoriul parchetului şi întăresc convingerea instanţei că faptele s-au desfăşurat aşa cum au fost descrise în acesta, conducând fără echivoc la concluzia vinovăţiei inculpatului în săvârşirea infracţiunilor sus menţionate.
În aceste condiţii şi în virtutea faptului că inculpatul nu a adus probe noi care să răstoarne sau să schimbe situaţia de fapt reţinută prin rechizitoriul parchetului, tribunalul constată că aceasta este corectă, are fundament probator şi o va reţine ca atare:
I. Aspecte de ordin general privind traficul și consumul de droguri
Traficul şi consumul de droguri reprezintă probleme sociale dintre cele mai grave cu care se confruntă societatea contemporană având multiple consecinţe economice, juridice, medicale etc., care pe termen mediu şi lung afectează grav atât viaţa indivizilor, cât şi a comunităţii în ansamblul ei.
Consumul de droguri determină, în mod exponenţial şi traficul ilegal intern şi internaţional de droguri, ca parte importantă a activităţilor structurilor de crimă organizată, punând astfel în pericol ordinea socială şi economică a unui stat.
Avându-se în vedere aceste consecinţe, statele lumii au adoptat norme juridice, care incriminează activităţile neautorizate sau neînregistrate cu substanţe clasificate, precum şi consumul şi traficul de droguri, limitele pedepselor variind în funcţie de felul în care era perceput acest fenomen la nivelul societăţii.
În România legiuitorul a sancţionat sever infracţiunile de trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, precum şi alte fapte conexe acestora, iar în pofida acţiunilor întreprinse în plan naţional, problemele abuzului şi traficului de droguri devin tot mai îngrijorătoare, situaţia agravându-se pe an ce trece.
Trebuie remarcat că un pericol deosebit pentru viitorul societăţii îl reprezintă narcomania în rândurile tineretului. Profitând de lipsa de experienţă de viaţă a acestor persoane, specifică vârstei, traficanţii de droguri, conduşi doar de dorinţa obţinerii unor profituri exorbitante într-un timp scurt, găsesc permanent noi cercuri de consumatori, îndeosebi în mediul urban şi în locurile de odihnă şi agrement. S-a constatat totodată că, nu de puţine ori, drogurile sunt vândute chiar şi în incintele instituţiilor de învăţământ ori în apropierea acestora.
II. Aspecte de ordin procedural privind sesizarea organelor de urmărire penală, începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale
La data de (...), în jurul orei (...), poliţişti din cadrul Secției (...) l-au depistat pe inculpatul (...) având (...) ocazie cu care a relatat poliţiştilor că (...)
Prin ordonanţa nr. (...) din data de (...) a Serviciului Teritorial Bucureşti s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapte, respectiv la infracţiunea de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept, prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, iar prin altă ordonanţă cu acelaşi număr, din aceeaşi dată, s-a dispus efectuarea de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti a unor acte şi activităţi.
De asemenea, prin ordonanţa nr. (...) din data de (...) a Serviciului Teritorial Bucureşti s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de (...) pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept, prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.
Totodată, prin ordonanţa cu acelaşi număr din data de (...) s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de (...) pentru săvârşirea infracţiunii menționate mai sus.
III. Situaţia de fapt
`…………………………………………..`
Examinând ansamblul materialului probator administrat în cauză, tribunalul reţine situatia de fapt, asa cum aceasta a fost prezentata in rechizitoriul parchetului:
Această situaţie de fapt rezultă din declaraţiile inculpatului de recunoaştere a săvârşirii faptei, coroborate conform art 103 alin 1 cpp, cu materialul probator administrat în faza de urmărire penală.
În drept, fapta inculpatului (...), constând în aceea că la data de (...) a detinut in vederea consumului propriu, fara drept, (...) întruneste elementele constitutive ale infracțiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.
Fapta inculpatului (...), constând în aceea că la data de (...) a detinut in vederea consumului propriu, fara drept, (...), întruneste elementele constitutive ale infracțiunii de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.
La individualizarea pedepselor ce urmează a fi aplicate inculpatului, instanţa va avea în vedere disp. art. 74 C.p., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
Instanta constata asadar ca inculpatul a comis doua infractiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, dupa ce anterior fusese condamnat la o pedeapsa privativa de libertate pentru o infractiune similara.
Aceasta presupune faptul ca resocializarea inculpatului nu a avut loc, acesta perseverand pe linia comiterii de infractiuni similare, la regimul drogurilor. Aşa cum se observă, inculpatul a perseverat în săvârşirea de infracţiuni care privesc substanțele psihoactive și psihotrope aflate sub control, apreciindu-se că acesta prezintă un pericol pentru ordinea publică concretizat în natura infracţiunii săvârşite, în gradul crescut de periculozitate socială ce caracterizează respectivele fapte, precum şi consecinţele negative ale acestui gen de fapte asupra sănătăţii publice.
Urmarea imediata a unei infractiuni cum este detinerea ori traficul de droguri, este reprezentata de o stare de pericol, respectiv riscul de a vatama sanatatea si integritatea corporala, chiar de a suprima viata, propriei persoane si a celor din jur, in ipoteza in care sunt consumate aceste produse.
De asemenea, având în vedere atitudinea inculpatului în cursul judecăţii, aceasta recunoscând fapta aşa cum a fost aceasta reţinuta în actul de sesizare, instanţa va reţine si aplicarea aplicarea dispozitiilor art 396 alin 10 c.p.p.
La individualizarea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului, instanta va lua in considerare si cantitatea efectiva de substante susceptibile a avea efecte psihoactive care a fost depistata asupra inculpatului, respectiv (...)
Fata de cele reţinute, instanţa va aplica inculpatului cate o pedeapsa cu închisoarea orientată usor deasupra minimului special, redus ca urmare a aplicării art. 396 alin.10 Cpp., apreciind ca prin executarea a doua pedepse de 4 luni inchisoare pentru savarsirea celor doua infractiuni de deținere de droguri pentru consum propriu, fara drept, va fi atins scopul preventiv, educativ, dar si coercitiv al pedepsei.
Tribunalul va retine aplicarea dispozitiilor privind anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 luni, aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...), intrucat ambele fapte au fost comise inainte ca aceasta condamnare sa ramana definitiva.
In consecinta, tribunalul in baza art 97 c.p. va dispune anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare, aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...).
Va constata ca infractiunile care fac obiectul dosarului sunt concurente cu infractiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...).
In baza art 38 alin 1 c.p., art 39 alin 1 lit b c.p. si art 40 c.p. va contopi pedepsele aplicate prin prezenta cu pedeapsa de 3 luni inchisoare aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...), urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 4 luni inchisoare, la care aplica va un spor obligatoriu de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, in final acesta urmand a executa pedeapsa rezultanta de 6 luni si 10 zile inchisoare.
Apreciind ca executarea in regim de detentie nu ar aduce beneficii in privinta resocializarii inculpatului, acesta avand sanse mult mai bune de a se reintegra din punct de vedere social prin executarea unei pedepse neprivative de libertate, in baza art 91 c.p. tribunalul va dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform art 92 c.p.
In baza art 93 alin 1 si 2 lit b c.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul va trebui sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a)Sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele fixate de acesta;
b)Sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c)Sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
d)Sa comunice schimbara locului de munca;
e)Sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta;
f)Sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.
In baza art 93 alin 3 c.p. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul (...), pe o perioada de 100 de zile.
Va atrage de asemenea atentia inculpatului ca daca pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege sau, dupa caz, daca comite o noua infractiune, instanta va revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere si va dispune executarea pedepsei in regim de detentie.
In temeiul art 274 alin 1 c.p.p. va obliga inculpatul la plata sumei de (...) lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Totodata, in temeiul art 272 alin 1 c.p.p. va dispune avansarea sumei cuvenite aparatorului din oficiul al inculpatului, din fondurile MJ in favoarea Baroului Bucuresti.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
In temeiul art 4 alin 1 din Legea nr 143/2000 c.p. cu aplicarea art 396 alin 10 c.p.p. condamna pe inculpatul (...) la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc pentru consum propriu – fapta din (...).
In baza art 97 c.p. dispune anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare, aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...).
In temeiul art 4 alin 1 din Legea nr 143/2000 c.p. cu aplicarea art 396 alin 10 c.p.p. condamna pe inculpatul (...) la pedeapsa de 4 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de detinere de droguri de risc pentru consum propriu – fapta din (...).
In baza art 97 c.p. dispune anularea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 luni inchisoare, aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...).
Constata ca infractiunile care fac obiectul dosarului sunt concurente cu infractiunea pentru care inculpatul a fost condamnat prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...).
In baza art 38 alin 1 c.p., art 39 alin 1 lit b c.p. si art 40 c.p. contopeste pedepsele aplicate prin prezenta cu pedeapsa de 3 luni inchisoare aplicata prin s.p. nr. (...) a Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala, definitiva prin neapelare la (...), urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 4 luni inchisoare, la care aplica un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, in final acesta urmand a executa pedeapsa rezultanta de 6 luni si 10 zile inchisoare.
In baza art 91 c.p. dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit conform art 92 c.p.
In baza art 93 alin 1 si 2 lit b c.p. pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
a)Sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Bucuresti, la datele fixate de acesta;
b)Sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
c)Sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
d)Sa comunice schimbara locului de munca;
e)Sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta;
f)Sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate.
In baza art 93 alin 3 c.p. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul (...), pe o perioada de 100 de zile.
Atrage atentia inculpatului ca daca pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse ori stabilite de lege sau, dupa caz, daca comite o noua infractiune, instanta va revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere si va dispune executarea pedepsei in regim de detentie.
In temeiul art 274 alin 1 c.p.p. obliga inculpatul la plata sumei de (...) lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
In temeiul art 272 alin 1 c.p.p. dispune avansarea sumei cuvenite aparatorului din oficiul al inculpatului, din fondurile MJ in favoarea Baroului Bucuresti.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publica, astăzi, (...).
PREŞEDINTE, GREFIER,
Red.Jud. DEL
Dact CL/Ex.2
Curtea de Apel Brașov
Dreptul insolvenţei. Închiderea procedurii falimentului. Onorariul lichidatorului judiciar din fondul de lichidare
Judecătoria Sectorul 1 București
hotărâre care sa tina loc de act autentic – exercitarea sau neexercitarea dreptului de preemţiune al statului constituie o condiţie de valabilitate a contractului de vânzare - cumpărare
Judecătoria Sectorul 1 București
de principiu, dreptul organizaţiilor neguvernamentale care promovează protecţia mediului de a introduce actiuni in justitie pe probleme de mediu, fara dovedirea unui interes particular deriva direct din Conventie, ca aceasta are aplicabilitate directa in
Judecătoria Sectorul 1 București
Contract de locatiunea. Raspundere civila contractuala.
Curtea de Apel Brașov
Măsuri preventive.