Infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005)

Sentinţă penală 1067 din 04.11.2015


R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ*

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ Nr. 1067

Şedinţa publică de la 04 Noiembrie 2015

Obiectul cauzei:infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005)

INSTANŢA

Deliberând constată:

Prin rechizitoriul nr. 835/P/2012  din data de 29.05.2015 al Ministerului Public,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, s-a dispus  trimiterea  în judecată în stare de arest preventiv  a inculpatului (...)  pentru săvârşirea infracţiunii de  evaziune fiscală în formă continuată  prev. şi ped. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.  35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p .

În esenţă, actul de sesizare a instanţei a reţinut următoarele:

Inculpatul (...)  în perioada 01.10.2010 – 31.05.2012,  în calitate de administrator în drept şi în fapt al părţii responsabile civilmente  (...) nu a înregistrat în evidenţa contabilă veniturile obţinute din derularea tranzacţiilor comerciale cu mai multe societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, producând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 756.498 lei.

Prin încheierea din 01.07.2015,  pronunţată de Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Argeş, în baza art. 346 alin. (2) C. proc. pen., s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.  835/P/2012 din data de 29.05.2015 al Ministerului Public,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, privind pe inculpatul  (...)  pentru  infracţiunea de evaziune fiscală prev. şi ped. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.  35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p., a administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală.

S-a dispus începerea judecăţii privind pe inculpatul  (...)  şi s-a fixat termen de judecată la data de 02.09.2015.

Judecătorul de cameră preliminară a reţinut că în cauză nu s-au formulat cereri şi excepţii şi nici nu au fost invocate din oficiu  cereri şi excepţii.

Statul Român prin Agenţia Naţională de  Administrare Fiscală  reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Ploieşti prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş s-a constituit parte civilă cu suma de 756.498 lei despăgubiri civile plus accesorii (penalităţi şi dobânzi) până la data achitării prejudiciului.

Inculpatul (...)  a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei,  a fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, inculpatul a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate la urmărirea penală, cererea fiind admisă de instanţa de judecată prin încheierea din 28.10.2015.

Din actele şi lucrările dosarului:  raport de constatare  tehnico-ştiinţifică financiar contabilă, raport de expertiză contabilă,  documente financiar-contabile (facturi fiscale, chitanţe, bilete la ordin)  extrase de cont,  raport de inspecţie fiscală, declaraţiile inculpatului şi martorilor  (…), tribunalul reţine următoarele:

 În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul (...)  în perioada 01.10.2010 – 31.05.2012,  în calitate de administrator în drept şi în fapt al părţii responsabile civilmente  (...) nu a înregistrat în evidenţa contabilă veniturile obţinute din derularea tranzacţiilor comerciale cu mai multe societăţi comerciale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale, producând bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 756.498 lei.

Situaţia de fapt este dovedită din probele administrate la urmărirea penală  şi este recunoscută de inculpat, prin declaraţia din 28.10.2015.

În raport de cele constatate, tribunalul constată că în cauză s-a făcut dovada vinovăţiei inculpatului (...) în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în  formă continuată  prev. şi ped. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.  35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p , motiv pentru care se va dispune condamnarea inculpatului.

La individualizarea pedepsei, se vor avea în vedere criteriile generale prev.de art.74 Cod penal, respectiv împrejurările şi modul de săvârşire a infracţiunii, forma continuată a acesteia,  consecinţele produse, modul de săvârşire a faptei , starea de pericol creată pentru valoarea socială ocrotită, natura şi frecvenţa infracţiunilor de evaziune fiscală, elementele ce caracterizează persoana inculpatului, care este cunoscut fără antecedente penale, a recunoscut şi regretat fapta, pedeapsa prev.de lege  pentru infracţiunea de evaziune fiscală , precum şi disp.art.396 alin.10 Cod procedură penală, potrivit cărora limitele de pedeapsă se reduc cu 1/3.

Se va dispune astfel condamnarea inculpatului (...)  la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev.de art.66 alin.1 lit.a, b şi g Cod penal.

În baza art. 65 alin. 1 C.p., se vor interzice inculpatului  ca pedeapsă accesorie,  drepturile prevăzute de  art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.p.

Tribunalul constată că scopul pedepsei poate fi atins prin suspendarea  executării sub supraveghere a pedepsei închisorii, având în vedere poziţia inculpatului care este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii,  precum şi  gravitatea faptei şi prejudiciul cauzat bugetului de stat, cu fixarea unui termen de supraveghere de 3 ani; în raport de durata termenului de supraveghere, se constată că  noul Cod penal este lege mai favorabilă sub aspectul duratei termenului de supraveghere.

Astfel, în baza disp. art. 91 C.p., va dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii.

În baza disp. art. 92 C.p., va  fixa termen de supraveghere de 3 ani .

În baza disp. art. 93 alin. 1 şi 2 lit. b C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul  va respecta  următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii:

a)să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta;

b)să primească vizitele consilierului de probaţiune  desemnat cu supravegherea sa;

c)să anunţe  în prealabil schimbarea locuinţei  şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d)să comunice schimbarea locului de muncă;

e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;

f)să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune.

În baza disp. art. 93 alin. 3 C.p.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Inspectoratul Şcolar Argeş sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 96 C.p.

În baza disp. art. 13  din Legea nr. 241/2005 se va dispune trimiterea unei copii a dispozitivului  hotărârii judecătoreşti definitive la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În baza disp. art. 397 C.p.p., va obliga inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente (...) la plata  către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de  Administrare Fiscală  reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Ploieşti prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş a sumei de 756.498 lei despăgubiri civile plus accesorii (penalităţi şi dobânzi) până la data achitării prejudiciului.

În baza disp. art. 249 C.p.p., se va dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător  asupra  bunurilor  mobile şi imobile  ale inculpatului şi părţii responsabile civilmente  până la  concurenţa sumei de 756.498 lei, pentru a asigura recuperarea prejudiciului.

În baza disp. art. 274 alin. 1 şi 3 C.p.p., va obliga inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata sumei de 3000 lei cheltuieli judiciare , din care 2025  lei cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Condamnă pe inculpatul (...), fără antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată prev şi ped. de art. 9 alin. 1 lit. b  din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p., art. 375 şi art. 396 alin. 10 C.p.p.,  la 2 ani  închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.p..

În baza art. 65 alin. 1 C.p., interzice inculpatului  ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de  art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g C.p.

În baza disp. art. 91 C.p., dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei închisorii.

În baza disp. art. 92 C.p., fixează termen de supraveghere de 3 ani .

În baza disp. art. 93 alin. 1 şi 2 lit. b C.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul  va respecta  următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii:

g)să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta;

h)să primească vizitele consilierului de probaţiune  desemnat cu supravegherea sa;

i)să anunţe  în prealabil schimbarea locuinţei  şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

j)să comunice schimbarea locului de muncă;

k)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;

l)să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune.

În baza disp. art. 93 alin. 3 C.p.p., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Inspectoratul Şcolar Argeş sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.

Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 96 C.p.

În baza disp. art. 13  din Legea nr. 241/2005 dispune trimiterea unei copii a dispozitivului  hotărârii judecătoreşti definitive la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În baza disp. art. 397 C.p.p., obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente (...) la plata  către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de  Administrare Fiscală  reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Ploieşti prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş a sumei de 756.498 lei despăgubiri civile plus accesorii (penalităţi şi dobânzi) până la data achitării prejudiciului.

În baza disp. art. 249 C.p.p., dispune instituirea măsurii sechestrului asigurător  asupra  bunurilor  mobile şi imobile  ale inculpatului şi părţii responsabile civilmente  până la  concurenţa sumei de 756.498 lei.

În baza disp. art. 274 alin. 1 şi 3 C.p.p., obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata sumei de 3000 lei cheltuieli judiciare , din care 2025  lei cheltuieli judiciare la urmărirea penală.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 04.11.2015, la Tribunalul Argeş-Secţia Penală.

Domenii speta