Încuviințarea unei constatări la fața locului

Sentinţă civilă 53 din 30.01.2020


În fapt, prin cererea înregistrată la data de 19.12.2019, pe rolul BEJ ..., sub nr. ..., reclamanţii AV şi AVi au solicitat executorului judecătoresc efectuarea unei constatări de urgenţă la faţa locului, la imobilul proprietate personală situat în ..., prin care să se constate starea actuală a imobilului indicat ca urmare a habitaţiei pârâţilor GV şi CGP, întrucât doreşte prezervarea unor probe.

Prin încheierea din data de 19.12.2019, emisă de executorul judecătoresc, a fost admisă cererea reclamanţilor având ca obiect constatare la faţa locului, fiind deschis dosarul de executare nr. ....

În drept, potrivit dispoziţiilor art. 364 C.proc.civ., „(1) La cererea oricărei persoane care are interesul să constate de urgenţă o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea probelor, executorul judecătoresc în circumscripţia căruia urmează să se facă constatarea va putea constata la faţa locului această stare de fapt.

(2) În cazul în care efectuarea constatării prevăzute la alin. (1) necesită concursul părţii adverse sau al unei alte persoane, constatarea nu poate fi făcută decât cu acordul acesteia.

(3) În lipsa acordului prevăzut la alin. (2), partea interesată va putea cere instanţei să încuviinţeze efectuarea constatării. Instanţa poate încuviinţa efectuarea constatării fără citarea aceluia împotriva căruia se cere. Dispoziţiile art. 360 - 363 se aplică în mod corespunzător.”.

Plecând de la aceste dispoziţii legale, instanţa reţine faptul că măsura constatării unei stări de fapt nu implică intervenţia instanţei de judecată decât în situaţia în care efectuarea constatării necesită concursul părţii adverse, iar aceasta refuză să îşi exprime acordul în acest sens.

Astfel, intervenţia instanţei este condiţionată de lipsa acordului părţii adverse sau a altei persoane împotriva căreia constatarea urmează să fie făcută.

În prezenta cauză, raportat la susţinerile părţilor şi la înscrisurile depuse la dosar, rezultă faptul că reclamanţii au calitatea de proprietari ai imobilului situat în ..., cu privire la care se solicită încuviinţarea constatării stării de fapt, nefiind astfel necesar acordul pârâţilor pentru efectuarea constatării.

 În calitate de proprietari ai imobilului, reclamanţii deţin toate atributele dreptului de proprietate, inclusiv dreptul de a poseda, folosi şi dispune de bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege, aceştia fiind cei care trebuie să permită efectuarea constatării de către executorul judecătoresc, în condiţiile art. 364 C. proc. civ.

Pe de altă parte, inclusiv în ipoteza în care s-ar admite că pentru efectuarea acestei proceduri este necesar concursul pârâţilor, cererea petentului nu ar fi întemeiată, în condiţiile în care nu a fost probată în cauză opoziţia pârâţilor la efectuarea constatării de către executorul judecătoresc. Aşa cum a fost arătat şi anterior, intervenţia instanţei şi încuviinţarea efectuării constatării de către aceasta trebuie să aibă la bază lipsa acordului pârâţilor, împrejurare care nu a fost însă dovedită în cauză, deşi sarcina probei revenea petentei.

Faţă de aceste considerente, întrucât nu se poate reţine incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 364 alin. 3 C. proc. civ., instanţa urmează să respingă cererea petentului, ca neîntemeiată.