Anulare certificat de încadrare în grad de handicap

Sentinţă civilă *** din 15.11.2018


„Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de ZZ.LL.2018 pe rolul Tribunalului Satu Mare, unde s-a constituit dosarul cu numărul .../83/2018, reclamantul reclamantul R, în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL JUDEŢEAN SATU MARE-COMISIA DE EVALUARE A PERSOANELOR ADULTE  CU HANDICAP, a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa în cauză, să dispună anularea Certificatului de încadrare în grad de handicap nr. .../ZZ.LL.2018 prin care reclamantul a fost încadrat în gradul de handicap mediu si obligarea paratei sa emită un nou Certficat de încadrare intr-un grad de handicap accentuat şi obligarea paraţilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate cu derularea acestui proces.

In motivare, a arătat că, în fapt, prin Certificatul de încadrare in grad de handicap nr. .../ZZ.LL.2018 reclamantul a fost încadrat in gradul mediu.

Apreciază ca autoritatea emitenta nu a avut în vedere criteriile medico-psihosociale ale Ordinului nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul Ministrului Muncii, familiei si egalităţii se şanse si al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea in grad de handicap al M.M.F.E.S. si M.S.P.- actualizat, in baza căruia se efectuează încadrarea in grad de handicap ia momentul evaluării.

Actul emis de către parata nu este motivat. Parata nu prezintă motivele de fapt si de drept pentru care a dispus încadrarea in acest grad de handicap.

Consideră că in situaţia de fata, comisia nu a facut o evaluare temeinica si legala si nu a avut in vedere actele medicale care au stat la baza emiterii Certificatului. Dupa cum rezulta din Biletul de ieşire din spital si toate actele medicale, reclamantului i-a fost amputat o parte din piciorul drept (amputatie 1/3 superioara gamba dreapta in data de ZZ.LL.2018).

Având in vedere ca reclamantului i-a fost amputata o parte a piciorului drept si in mod evident acesta va fi dependent pe tot parcursul vieţii de ajutorul altei persoane pentru a-si asigura existenta, soluţia temeinica si legala ar fi fost incadrarea într-un grad de handicap accentuat.

Actele medicale confirma in mod categoric încadrarea in gradul de handicap accentuat, insa comisia nu s-a aplecat asupra detaliilor de fapt.

 Potrivit criteriilor stabilite de Legea 448/2006 si de Anexele la aceasta in funcţie de rezultatul evaluării complexe, persoana poate fi încadrata in grad de handicap cu asistent personal, in situaţia în care are pierduta total capacitatea de autoservire, autoîngrijire si autogospodărire si necesita sprijin permanent.

In ceea ce priveste nemotivarea deciziei comisiei, Jurisprudenţa C.J.U.E. si cea a Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie, in care se retine ca motivarea trebuie sa fie adecvata actului administrativ emis si trebuie sa prezinte, intr-o maniera clara si univoca, algoritmul urmat de instituţia care a luat măsura atacata, astfel încât sa li se permită persoanelor vizate sa cunoască motivele măsurii dispuse si sa permită instanţelor judecătoreşti sa efectueze cercetarea legalităţii si temeiniciei actului.

Pentru a putea exercita atribuţiile de control privind legalitatea actelor administrative, in conformitate cu dispoziţiile art. 18 din Legea 554/2004 instanţa trebuie sa cunoască raţiunile pentru care emitentul actului in îndeplinirea puterii sale discreţionare a ales soluţia criticata de cel vătămat, iar aceasta motivare, trebuie sa fie intrinseca actului.

 Motivarea unei decizii administrative nu poate fi limitata la considerente legate de competenta emitentului ori la temeiul de drept al acesteia, ci trebuie sa contina si elementele de fapt care sa permită, pe do parte, destinatarilor sa cunoască si sa evalueze temeiurile deciziei, iar pe de alta parte, sa facă posibila exercitarea controlului de legalitate.

Reclamantul este exact in aceasta situaţie, acesta neputând a-si asigura singur o îngrijire, datorita faptului ca nu se poate deplasa fiindu-i amputat piciorul si mereu are nevoie de cineva care sa il ajute.

Având in vedere cele mai sus, reclamantul solicită admiterea acţiunii aşa cum este formulata.

In drept, a invocat: Legea 448/2006 si Legea 554/2004,

In probaţiune: înscrisuri, ancheta sociala, expertiza.

Prin ÎNTÂMPINARE, pârâtul a solicitat instanţei să respingă ca neîntemeiată contestaţia formulată de către reclamant, arătând în motivare următoarele:

1. Legalitatea certificatului de încadrare în grad de handicap nr. .../ZZ.LL.2018: Certificatul a fost emis în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ale H.G. nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, ale Ordinului nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte cu handicap în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, precum şi ale Ordinului nr. 762/1992 din 31 august 2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Încadrarea în grad de handicap se face în conformitate cu reglementările din Anexa 1 la Ordinul nr. 2298/2012, cu respectarea criteriilor medico-psihosociale aprobate prin Ordinul nr. 762/2007, pe baza documentelor pe care le prezintă solicitantul, iar evaluarea în vederea încadrării în grad de handicap este multiaxială, realizându-se în mod complex pe cele trei dimensiuni: medicală, psihologică şi socială, stabilindu-se astfel măsura în care afecţiunea medicală generatoare de handicap, respectiv deficienţa funcţională cauzată de boală afectează viaţa personală:

 -autonomia în plan personal, constând în capacitatea de autoservire şi autoîngrijire;

-integrarea socială a persoanei;

-autonomia în plan social: comunicare, orientare, mobilizare.

Certificatul a fost emis de autoritatea competentă - Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Satu Mare, în limitele competenţei sale, în forma şi cu procedura prevăzută de lege: în concordanţă cu prevederile cuprinse în Anexele nr. 1 şi 2 la H.G. nr. 430/2008, Anexa 1 la Ordinul nr. 2298/2012.

2. Temeinicia certificatului de încadrare în grad de handicap nr. .../ZZ.LL.2018

La data de 17.04.2018, reclamantul a solicitat Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Satu Mare evaluarea în vederea încadrării într-un grad de handicap. Inscrisurile care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, pe numele reclamantului R de către Comisia de Evaluare au fost:

-acte medicale constând în: Scrisoare medicală din data de ZZ.LL.2018 eliberată de dr. D1, medic specialist - medicina de familie, Referat medical din data de ZZ.LL.2018 eliberat de dr. D2 medic specialist diabet zaharat şi boli de nutriţie, Scor ADL şi Referat medical emise de dr. D3 - medic primar chirurgie generală la data de ZZ.LL.2018, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2018 de dr. D3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2018 de dr. D3, Scrisoare medicală şi Bilet de ieşire din spital emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D4, Decizie medicală a capacităţii de muncă nr. .../ZZ.LL.2018 -medic expert dr. D5

-cupon de pensie nr. ...- luna martie 2018;

-ancheta socială nr. .../ZZ.LL.2018 efectuată de către Primăria Santău;

-Raportul de evaluare complexă întocmit de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare în dosar număr ....

Astfel cum rezultă din Adresa nr. .../ZZ.LL.2018 a Comisiei de Evaluare a Pesoanelor Adulte cu Handicap, comisia a stabilit încadrarea reclamantului în grad de handicap mediu cu o valabilitate de 12 luni, având în vedere următoarele:

Raportul de evaluare complexă nr. ... întocmit de Serviciul de Evaluare Complexă Adulţi privind propunerea de încadrare în grad de handicap mediu pe o perioadă de 12 luni, cu precizarea afecţiunilor medicale: 179-Bolile arterelor, arteriolelor şi capilarelor în bolile clasate la alte locuri şi E-11 -Diabet mellitus tip2.

Pacientul, în vârstă de ... de ani, cu familie, beneficiar de pensie de invaliditate, se prezintă la evaluare cu diagnosticul de: diabet zaharat tip II cu necesar de insulina, gangrena diabetică picior drept, amputaţia 1/3 superioară gambă dreaptă.

E-11-Diabet mellitus tip 2 constituie doar boală, nu handicap, conform criteriilor medicopsihosociale ale Ordinului nr. 762/31.08.2007 al Ministrului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor Ordinului nr. 762/31.08.2007 al Ministrului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, cu modificările şi completările ulterioare - Capitolul 4, subcapitolul A, punctul II şi Capitolul 7, Subcapitolul III, punctul 1 pacientul se încadrează în gradul de handicap mediu din cauza amputaţiei unilaterale a gambei In referatul medicului chirurg nr.  .../ZZ.LL.2018 se precizează prezenţa pulsului la artera pedioasă stângă, deci circulaţia periferică la membrul stâng (contralateral) nu este deloc afectată.

Dacă afecţiunea va evolua şi se va ajunge (de nedorit!) la amputaţia coapsei drepte, doar atunci ar putea fi încadrat în grad de handicap accentuat.

 Pentru toate considerentele arătate mai sus, solicită instanţei să constatate faptul că certificatul de încadrare în gradul de handicap nr. .../ZZ.LL.2018 a fost emis de către Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Satu Mare cu respectarea strictă a reglementărilor legale incidente în cauză, iar, pe cale consecinţă, să se respingă ca neîntemeiată contestaţia formulată de către reclamantă.

În probaţiune: înscrisurile care au stat la baza emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap contestat, acte medicale constând în: Scrisoare medicală din data de ZZ.LL.2018 eliberată de dr. D1, medic specialist - medicina de familie, Referat medical din data de ZZ.LL.2018 eliberat de dr. D2 medic specialist diabet zaharat şi boli de nutriţie, Scor ADL şi Referat medical emise de dr. D3 - medic primar chirurgie generală la data de ZZ.LL.2018, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2018 de drD3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2018 de dr. D3, Scrisoare medicală şi Bilet de ieşire din spital emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D3, Bilet de ieşire din spital şi Scrisoare medicală emise la data de ZZ.LL.2017 de dr. D4, Decizie medicală a capacităţii de muncă nr. .../ZZ.LL.2018-medic expert dr. D5, -cupon de pensie nr. ...- luna martie 2018; -ancheta socială nr. .../ZZ.LL.2018 efectuată de către Primăria Santău; Raportul de evaluare complexă întocmit de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare în dosar număr ..., Adresa nr. .../ZZ.LL.2018 a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

În drept a invocat: Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, H.G. nr. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Ordinul nr. 2298/2012 privind aprobarea Procedurii-cadru de evaluare a persoanelor adulte cu handicap în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, Ordinul nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin certificatul de încadrare în grad de handicap cu numărul .../ZZ.LL.2018, Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Consiliului Judetean Satu Mare a stabilit ca reclamantul R se incadreaza in grad de handicap mediu.

Instanta, analizând pe fond cererea reclamantului, în raport de actele dosarului si de prevederile legale incidente, constată că aceasta este neîntemeiată.

Încadrarea în grad de handicap se face în conformitate cu criteriile medico-psiho-sociale aprobate prin Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 din 31 august 2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap pe baza actelor din dosarul medical al solicitantului.

Potrivit dispoziţiilor Cap. 7 Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, subcap. III, pct. 1 din Ordinul nr. 762/2007 citat mai sus, reprezinta:

 „Deficienţă locomotorie medie: amputaţie gambă unilaterală (la orice nivel), amputaţie coapsă - bont protezat, proteză funcţională, fără consecinţe secundare”si determina in gradul de handicap mediu.  In speta de fata, reclamantul prezinta diagnosticul de: diabet zaharat tip II cu necesar de insulina, gangrena diabetică picior drept, amputaţia 1/3 superioară gambă dreaptă – fila 41, incadrandu-se astfel in gradul de handicap mediu, conform criteriilor de mai sus.

De asemenea, la Capitolul 4, subcapitolul A, pct. II. EVALUAREA GRADULUI DE HANDICAP ÎN AFECTAREA FUNCŢIILOR ARTERELOR LEGATE DE FLUXUL SANGUIN sunt prevazute afectiunile specifice care determina incadrarea in grad de handicap: „a. Construcţia şi/sau obstrucţia arterială (arteriopatii obliterante) - trombangiopatii obliterante - boală Buerger; b. Angineuropatii primare (boală Raynaud);  c. Limfedemul primar  şi secundar, stadiile 2 şi 3 OMS”. In speta de fata,  insa, potrivit referatului medicului chirurg nr. .../ZZ.LL.2018, circulatia periferica la membrul stang nu este afectata, precizandu-se existenta pulsului la artera pedioasa stanga- fila 42.

Referitor la celelalte afecţiuni medicale, diabetul mellitus tip 2, instanta retine ca acestea nu sunt specificate printre afecţiunile medicale enumerate în criteriile medico-psihosociale aprobate prin Ordinul mai sus arătat, motiv pentru care, constituie doar boală, nu handicap.

Fata de cele de mai sus, avand in vedere si concluziile anchetei sociale, conform carora reclamantul necesita ajutor partial la efectuarea activitatilor zilnice, se deplaseaza singur in interiorul locuintei, necesita ajutor partial pentru mobilizare, cu ajutorul dispozitivelor – carje, rezulta ca reclamantul se incadreaza in grad de handicap mediu, asa cum a stabilit parata. De asemenea, potrivit scorului ADL, in functie de care se stabileste dependenta de alte persoane, reclamantul a obtinut scorul: 7, incadrandu-se la categoria de independenta asistata – fila 43.

Potrivit Cap. 7 Funcţiile neuro-musculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente, subcap. III, pct. 1 din Ordinul nr. 762/2007 :

„ Scor ADL

Clasificare:

st. I 10 - autonomie;

st. II 8 - 10 - cvasiindependent;

st. III 3 - 8 - independenţă asistată;

st. IV 0 - 3 - dependenţă totală, necesită asistent personal.”

Prin urmare, actul administrativ atacat respectă dispoziţiile legale aplicabile în speţă.

Instanţa a respins cererea de efectuare a unei expertize, reţinând, după lecturarea obiectivelor de expertiză, că întrebările formulate, raportat la obiectul concret al pricinii nu sunt de natură să conducă la soluţionarea cauzei, situaţia medicală a reclamantului fiind stabilită de către pârâtă în baza documentelor medicale depuse. Astfel, bolile de care suferă reclamantul sunt cele avute in vedere in baza documentelor depuse de acesta, iar in ceea ce priveşte amputaţia cu cangrena, instanţa apreciază că încadrarea acestei afecţiuni este o problemă de interpretare a probelor, care este atributul exclusiv al instanţei.

Pentru aceste aspecte, în baza art. 18 din Legea nr. 554/2004, va respinge ca nefondată acţiunea, fără cheltuieli de judecată.

Prin urmare, constatând  netemeinica motivelor invocate de către reclamant, lipsa altor motive de nulitate  a actelor contestate, în temeiul art. 18 din Legea nr. 554/2004 şi a textelor de lege amintite, instanţa urmează să respingă ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ înaintată de reclamant.